agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni1567Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-04-2009, 17:56   #391
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-06-2008
merhaba arkadaslar,benim 2 adet ortancam var,gecen sene bir tanesi kocaman cicekler verdi ve digeri ise sadece yaprak kaldi ve cicek vermedi,sizlerle paylasak istedigim konu sudur ki cicek veren ortancam bahce topraginda ekili (saksida) ve sadece yapraklari buyuyen fakat cicek acmayan ortancam ise hazir topraga ekili ada saksida yani ortanca bahce topragi seviyor ,hazir siyah topraklar on gore degil,ayrica ciceklenen ortancam ogleden sonralari 2 3 saat gunes goruyor fakat digeri hep golgede ve sadece sabah gunes aliyor...

Gulenay85 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-04-2009, 18:11   #392
Ağaç Dostu

Emel's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2009
Çok güzellerdi

Eklenen Resimler

abk beğendi.
Emel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 18:38   #393
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-10-2007
Ortancalara pembe, kırmızımsı ve mavi renklerini veren cinsleri mi yoksa toprağının özelliği mi? Diyelim ki mavi bir ortanca aldım yerine diktim ertesi sene beyaz açabilir mi? Yoksa mavi olarak açmaya devam mı eder?

kaktüs Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 20:42   #394
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 25-10-2008
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs Mesajı Göster
Ortancalara pembe, kırmızımsı ve mavi renklerini veren cinsleri mi yoksa toprağının özelliği mi? Diyelim ki mavi bir ortanca aldım yerine diktim ertesi sene beyaz açabilir mi? Yoksa mavi olarak açmaya devam mı eder?
Sayın kaktüs ortancalarda renk %70 pembe'dir ama bu renk değişikliği toprağın asitik özelliğine göre değişebiliyor bu mavi, kırmızı, pembe olur beyaz olması biraz zor beyaza döndürmek uzun uğraş ister,fakat beyaz anaç ortancadan çelik olursa ozaman olur diğer türlü beyaz olması zor bir olay.

Başbahcivan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 20:55   #395
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Giriş Tarihi: 10-10-2007
Galeri: 119
Ortancaları çok beğeniyorum ama gölgede yetiştiğini söylediler. Oysa balkonum çok rüzgarlı ve güneşli. İçeride de olmuyormuş. Ne dersiniz hiç denemeyeyim mi yetiştirmeyi?

uzman16 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 22:19   #396
Ağaç Dostu

TuruncuHis's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2008
Yetişmiş bitki yerine bir fide ile deneyin bence sayın uzman16. Ola ki canı isterse bilim filan dinlemiyor bitkiler. En acemi zamanımda sadece torfa diktiğim gülüm besinsiz, gübresiz çoştu mesela.

Ben bir Ortanca fidesi aldım ama hiç gelişmediği gibi yapraklar cansızlaşmaya başladı. Umudum yoktu zaten benim koşullarıma uymayacağını bildiğim için. Yerini değiştirdim ve birkaç çivi gömdüm toprağına. Yine düzelmezse bir daha yeltenmeyeceğim...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2009, 22:39   #397
Ağaç Dostu

Yok beyaz olsun diye söylemedim zaten. Yani mavileri çok enteresan geliyor renk armonisi olması açısından alsam diyorum, bu çiçekler solduktan sonra gene mavi mi açar yoksa renk mi değiştirir diye sormuştum.

Eski 13-04-2009, 20:33   #398
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kaktüs Mesajı Göster
Yok beyaz olsun diye söylemedim zaten. Yani mavileri çok enteresan geliyor renk armonisi olması açısından alsam diyorum, bu çiçekler solduktan sonra gene mavi mi açar yoksa renk mi değiştirir diye sormuştum.
Arkadaşım %95 aynı renk açar veya koyu mavi ise çok azda olsa ancak rengini açar oda bazı imkanlarla aynı renk tutturulur.

Eski 13-04-2009, 20:37   #399
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzman16 Mesajı Göster
Ortancaları çok beğeniyorum ama gölgede yetiştiğini söylediler. Oysa balkonum çok rüzgarlı ve güneşli. İçeride de olmuyormuş. Ne dersiniz hiç denemeyeyim mi yetiştirmeyi?
Sayın uzman16 öğle zamanı yazın yakıcı güneşi almasın olur, yaz aylarında bolca suyunu verin yeterli olacaktır.

Eski 13-04-2009, 20:46   #400
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Sayın Başbahcivan, ortancaları mavi yapan gübreden almak istedim ama fiyatı 49.50 tl. idi.
Ben de vazgeçtim, bunun yerine mavi olması için her bitkinin dip kısmına kaç paslı çivi koymam gerekir.
Ve, kırmızı olması için limontuzu uygulamasının ölçüsü varmı?

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2009, 21:58   #401
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 12-03-2009
adalet hanım kaktüs ve değerli arkadaşlar ortanca en çok sevdiğim çiçeklerin başında gelir yerim müsait olmadığı için şimdiye kadar hiç yetiştirmemiştim tema evine on tane kadar çelik diktim üç ay kadar önce ve hepsi tuttu arştırdım ortancalara rengini toprağına dökülen maddeler veriyormuş mürkkep dökülürse mavi sirke dökülürse pembe çivi gömülürse yanlış hatırlamıyorsam koyu pembe oluyormuş paylaşmak istedim iyi geceler

Hatice Tarhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-04-2009, 22:14   #402
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Bilgiler için teşekkürler.

İlk fırsatta şansımı deneyecek ve mavi ortanca alacağım. Bu ara seralarda öyle çok varki, ithal dediklerinin mavisi harikaydı.

456. mesajdakinin aynısı yaklaşık 45-50 cm. boyunda ve fiyatı 20-25 lira civarındaydı.

Eğer mavilik mürekkeple oluyorsa çok kolay ama yok eğer Adalet Hanım'ın söylediği gibi 50 liraya alınacak malzeme ile oluyorsa çok masraflı demektir.

Eski 14-04-2009, 12:47   #403
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Bahçeniz yarı gölgeli mi, yol boyu devam eden ve önüne bitki dikilebilecek tipsiz bir duvarınız mı var, kışın ev içinde çiçeklerle aranjman yapıp mutlu olur muydunuz? Sorular bol… Cevap genelde evet ise, ortanca sizin bitkiniz. Almaya hak kazandınız.

Önemle tekrar vurgulayalım, ortanca yarı gölge hatta gölge bitkisidir. Kabak gibi güneşe konmaz!

Anavatanı çoğu çiçekli çalılarda olduğu gibi Uzakdoğu’dur. Türkiye’deki ortancalar genelde “Hydrangea Macrophylla” türlerindendir. Ama onlar kadar ilginç olan başka türler mısır patlağı gibi tek tek açan “H.Lacecap“, yaprağı iliginç, sonbaharda kırmızılaşıp dökülen, ince uzun üzüm salkımı gibi çiçekli “Hydrangea Quercifolia” ve benim favorim, sarmaşık ortancalar.

Yerliler mükemmel bakımlı olmadığından ithallere göre biraz cılız durabilirler ama sakın ortancanın şaşırtmasına kanmayın. Kocaman çiçek bir sene sonra küçücük pembe; aldığınız mor; mavi, pembe ya da beyaz olabilir. “Ama nasıl olur ben aldım, ben diktim. Rengi nasıl değişir” diye bunalımlara girmeyin. Ortanca topraktaki “ph” değerine yani asit oranına göre sonradan renklenir. Toprak ne kadar kireçliyse pembe beyaz; bunun tam zıttı, ne kadar asitliyse yani simsiyah besince zenginse, o kadar mavi mor olur. Aslında maviyi demir sülfat, paslı demir suları ya da renklendirici çivit ilaveleriyle de yapabilirsiniz, size kalmış.

Unutmadan eleştireyim, son aylarda fidanlıklarda çirkin ötesi mavi güller türedi, facia gibi, ödüm kopuyor; bollaşacak, her bahçede karşıma çıkacak diye… Hayatımda hiç bu kadar sahte, tipsiz şey görmedim. Aman, kaçın…

Neyse biz konumuza dönelim. Ortancaların çoğumuzun bilmediği sarmaşığı hem çok arsız hem de güzel çiçek açan bir türdür. Tüm yaz beyaz açar. Yaprakları sonbaharda, altın sarısı olup dökülür. Bu da yarı gölge bitkisidir, fazla budanmayı sevmez. Hedera sarmaşığı gibi vantuzlu yapısı duvarlara yapışıp gelişebilir, desteklenmeye ihtiyaç duymaz.

Evet, budama denince en önemli bölüme geldik. Türkiye’de herkes ortanca budama üstadı olmuş. Makası eline geçiren maçta tezahürat yaparkenki heyecanla canım ortancaları haşat ediyor. Öncelikle ortanca ilkbaharda, yeni sürgünler ortaya çıkınca budanır. Sonbaharda yapılan budama, kışın bitkinin donmasına sebep olabilir. Hem geçmiş romantik çiçeklerin yaprağı dökülmüş çalılarda durmasının kime ne zararı var ki? Güllerdeki gibi bir muntazamlık
saplantısı… Bırakın dağınık kalsın, ellemeyin… Yazın çiçekler açtı, çok beğendiniz; kesip saklamak istiyorsanız 40-50 cm’lik dalları kesip, öbek halinde bağlayıp, baş aşağı kurumaya bırakın. Hiç bozulmadan iki sene durabilirler. Hatta tek tük renk bile kalabilir.

Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır.
Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.
Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?.

Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.

Murat Pilevneli.

Kaynak
http://bahcevan.com/golgeliklerin-re...eri-ortancalar

Düzenleyen uzman16 : 14-04-2009 saat 13:35 Neden: yazıyı renklendirme
Eski 14-04-2009, 14:05   #404
Yeni Üye

ebrukedi's Avatar

Giriş Tarihi: 25-07-2008
Ortanca Budama

Selamlar,

Kışın donar diye içeri aldığım ortancamı Ankarada havaların ısınması ile balkona çıkarttım. Yeşil ve birçok filizi var. Bu mevsimde budayabilir miyim?

Bir sitede aşağıdaki yazan şekilde budanması öneriliyor, bu budama şekli doğru mudur?

"Bitkinizin geçen seneki sürgününün başladığı ilk filiz üzerinden (1-1.5 cm. üzerinden), filizin çıkış istikametine göre buna paralel, çapraz şekilde budamanız gerekiyor. (tepedeki resimde dal biraz küt kesilmiş, iki göz bırakılmış, doğrusu alttaki çizimdeki gibi olmalıdır.)"

ebrukedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2009, 15:44   #405
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Sayın Başbahcivan;
Sizin gönderdiğiniz ortanca çelikleri(459 nolu mesaj)çiçeklenmeye başladılar, bu normalmi?
Hepsi bir arada, sonbaharda ayıracaktım, öyle söylemiştiniz.
Çiçeklenme bitkinin gelişimini etkilermi, 15 çelikten altı yedisinde çiçek tomurcukları oluşmuş, ne yapmalıyım?

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-04-2009, 21:10   #406
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Sayın Başbahcivan;
Sizin gönderdiğiniz ortanca çelikleri(459 nolu mesaj)çiçeklenmeye başladılar, bu normalmi?
Hepsi bir arada, sonbaharda ayıracaktım, öyle söylemiştiniz.
Çiçeklenme bitkinin gelişimini etkilermi, 15 çelikten altı yedisinde çiçek tomurcukları oluşmuş, ne yapmalıyım?
Sayın Adalet Yağcı çiçeklenmesi gayet normaldir bakımını iyi yapın yani yazın gölge yerde tutun susuz bırakmayın, kasım ayı gibi asıl yerlerine almak daha uygundur.

Eski 29-04-2009, 18:22   #407
Ağaç Dostu

almira's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Galeri: 4
Ortancama yardım

Selam arkadaşlar.ben bir ortanca aşığıyım.sizlerin mesajlarını okudukça ve resimleri gördükçe kıskançlıktan çatlıyorum.bazılarınız ortancalarınızın nasıl farklı renklerde açmasını sağlamayı öğrenmek isterken bazılarınızda çiçek açmamasından şikayet ediyorsunuz.sizlere nasıl imreniyorum.şubat ayında zorluklarla miniminnacık bir ortanca çeliği buldum.torfa diktim ve üzerin poşet geçirerek sera etkisi yaratmaya çalıştım.minicik toplu iyne başı kadar bir filiz oluşturdu ve öylece kaldı.geçen hafta bu olmayacak herhalde diye söktüm.altta yeni kök yapmış hemen geri diktim ve suladım.filiz hala aynı şekilde duruyor.yaşatıp geliştirmek için ne yapmalıyım?ayrıca bana ortanca çeliği gönderebilecekler varsa çok minnettar kalırım.herkese şimdiden teşekkür ederim.

almira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 19:16   #408
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2007
Galeri: 53
Arkadaşlar benim iki yıldır bir türlü çiçek açmayan 3 adet ortancam var. İki yıl önce aldığımda biri pembe biri beyaz idi. Gölge ortamda tutmak için iki yıldır onları balkonda tutuyordum. Geçen yıl budama yapıp bir çelik daha yetiştirdim ancak çiçek açmadıkları için şu anda hangisi ne renk? bilmiyorum.

Yaklaşık on gün önce onları saksıları ile birlikte balkondan alıp, bahçede duvar kenarı bir yere yerleştirdim. Amacım eğer solma falan olmazsa ve oraya uyum sağlarlarsa oraya dikmekti...Şu anda yeni yeni yapraklar yeşermeye başladı. Bu arada yerlerine uyum sağladıklarını düşündüğüm için oraya dikmeyi düşünüyorum, şimdi dikersem sorun olur mu? Yoksa sonbaharı mı beklemeliyim? Kısaca ne yapmalıyım?

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2009, 19:49   #409
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Giriş Tarihi: 29-08-2007
Galeri: 93
Buket Hanım, sizin yapmayı düşündüğünüz şeyi ben İzmir Dikili'de yaptım. Toprağıyla duvar dibine aktardım, duvar sabah güneşini önlüyor, bina da 1-2 saat sonra öğleden sonra güneşini kesiyor. Şu anda gayet mutlu.
Yalnız 1 aydır yaprakları vardı, şu anda çiçek tomurcukları 1 milim civarında, Kıbrıs'ta daha önce açması gerekmez miydi?

celalsungur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 15:00   #410
Ağaç Dostu

Buket Aknar's Avatar

Giriş Tarihi: 30-03-2007
Galeri: 53
Celal Bey, aslına bakarsanız, geçen yıl çiçek açmayınca ben onlardan ümidi kesmiştim ama yine de kuru dallarını atmayarak sabırla bekledim. Sizce şu anda ( havalar ısınmaya başladı) dediğiniz gibi saksılarındaki toprakları ile olduğu gibi yere aktarsam onları kurtarabilirmiyim. Görüntülerinden, bu yıl çiçeklenebilecekler gibi geliyor. Öte yandan da yere aktarırsam zarar görürler mi diye endişeleniyorum. Kararsız kaldım...

Buket Aknar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 16:44   #411
Ağaç Dostu

almira's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Galeri: 4
Sayın Celal Sungur Bey bizim burada ortanca 25-35 tl arası.Ayrıca ben çiçekleri kendim üretip yetiştirmeyi seviyorum.Hergün günde on sefer acaba büyüyormu,bir yaprak çıkarmışmı diye bakmaktan kendimi alıkoyamıyorum.Bilmem anlatabildimmi.

almira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 17:47   #412
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Önüne rüzgârı ve fazla güneşi kesecek basit bir levha koyabilir misin?
Balkon demirli ise branda bile çözebilir sorunu. Burası yeri değil ama, balkona petunya da tavsiye ederim, bakımı, üretilmesi kolay ve mis gibi kokuyorlar.

Eski 30-04-2009, 18:06   #413
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi almira Mesajı Göster
Sayın Celal Sungur Bey bizim burada ortanca 25-35 tl arası.Ayrıca ben çiçekleri kendim üretip yetiştirmeyi seviyorum.Hergün günde on sefer acaba büyüyormu,bir yaprak çıkarmışmı diye bakmaktan kendimi alıkoyamıyorum.Bilmem anlatabildimmi.
Almira Kardeşim,
Kendi yetiştirme merakını mesajlarından gözlemledim, takdir de ediyorum, ama bu sene için geç kalındı sanki.
Pazarda veya başka seralarda daha uygun bedelle bulup alabilirsin, çelik kısmını gelecek yıllar için hallederiz. Ben de yollarım, diğer üyelerimiz de yollar.
Ben 2 ayrı seraya baktım İzmir Dikili'de, birinde 2.5tl. diğerinde 4 tl. idi.

Selamlar,

Eski 30-04-2009, 18:18   #414
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Unutmadan eleştireyim, son aylarda fidanlıklarda çirkin ötesi mavi güller türedi, facia gibi, ödüm kopuyor; bollaşacak, her bahçede karşıma çıkacak diye… Hayatımda hiç bu kadar sahte, tipsiz şey görmedim. Aman, kaçın…
Aynı fikirdeyim, zorlama maviler, Karadeniz'dekiler gibi doğal olmuyorlar.

Eski 30-04-2009, 18:39   #415
Ağaç Dostu

TuruncuHis's Avatar

Giriş Tarihi: 23-12-2008
Ortanca nasıl 25-35 TL olabilir aklım almıyor. Hem de Mersin gibi bereketli bir yerde. Gerçi oranın iklimine uygun bir bitki değil belki ondandır.
Almira arkadaşım, çiçeği mümkün olduğunca pazardan, yol kenarındaki köylülerden en kötü ihtimal de fidanlıklardan al. Sabrın varsa fide al bekle, paran varsa gelişmiş çiçek al stres yap
Hisarönü pahalı olmasına rağmen 15 cm.lik fideyi 1 TL'ya aldım ben. Uzunca bir süre yanlış yere koyduğum için keyfi kaçtı ama doğru yere koyup demir de verince yaprak vermeye başladı. Bu yıl çiçeklenmez ama olsun.
Biz şanslıyız herhalde İzmir'de. Hele İzmir grubunda yok yok ve dağıtım deli gibi.
Açıkçası amatörlerin çiçekleri bana daha uygun geliyor. Benim koşullarımda yetiştirmiş oluyorlar. Profesyonellerin yöntemlerini evde yapamayınca, ilk halindeki cazibesi kalmıyor; o zaman da birşeyleri yanlış yapmış zannına kapılıyorum...

TuruncuHis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2009, 22:44   #416
Ağaç Dostu

Piyasadaki çoğu ortanca "ithal" de ondan fiyatlar abes. Benim bildiğim ortanca ise sosyetik bir çiçek değildi eskiden. Zor koşullarda yaşayabildiğine şahit oldum. Yer de değiştirse, istediği koşullardan uzak da olsa yaşama tutunabiliyor.

Yazlığımızın deli rüzgarı (hatta belki de tuzlu rüzgarı) bizi pek çok çiçekten mahrum ederken ortancalar inadına dayanıyordu. 3 kök idiler, ikisi Çanakkale'den biri İzmir'den gelme Yerli bitkiler, eski toprak insanı gibi daha mı dayanıklı oluyorlar ne.. Fazla nazlanmıyorlar..

Bir de ortancayı görerek almanın garantisi yok. Çeşitli eriyikler ve besinlerle renkten renge şekilden şekle sokulmuşsa ertesi sene çiçek açtığında sizi şok edebiliyor.

Eski 30-04-2009, 23:08   #417
Ağaç Dostu

uzman16's Avatar

Celal Bey, petunya ve sardunya balkonumun vazgeçilmezleri. Akşamları balkonda otururken özellikle mor olanlar harika kokuyorlar. Bir de yaseminim.

Bu sene tüm seralarda ithal mavi, pembe, fuşya ve beyaz ortancalar dolu. Hepsi birbirinden güzel. Burada fiyatları 25-30 lira. Dayanamayıp bir tane aldım. Balkon duvarının iç kısmına koyacağım. Eğer sorunsuz yaşarsa başka renk daha alacağım.

Eski 01-05-2009, 10:03   #418
Yeni Üye

çiçekseli's Avatar

Giriş Tarihi: 27-04-2009
sn.Celal Sungur, evimin balkonunda yetiştirmeye cesaret edemediğim ortanca çiçeğini,doğrudan fidesinimi almamız gerekir.Arkadaşımın bol miktarda ortancası var,ondan bir küçük sürgün alsam tutarmı. Yanıtlarsanız sevinirim.

çiçekseli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-05-2009, 10:57   #419
Ağaç Dostu

celalsungur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi çiçekseli Mesajı Göster
sn.Celal Sungur, evimin balkonunda yetiştirmeye cesaret edemediğim ortanca çiçeğini,doğrudan fidesinimi almamız gerekir.Arkadaşımın bol miktarda ortancası var,ondan bir küçük sürgün alsam tutarmı. Yanıtlarsanız sevinirim.
Şu anda sürgünden çoğaltmak mümkün değil galiba. Bir fide alsanız daha iyi. Bence balkonda da yetişir. Galerideki balkon bölümü fotoğraflarına bakarsanız çok güzel ortancalar var. Yalnız 1-2 sene sonra çok boy atarsa balkonda yer sorunu çıkabilir ama onu da budamalarla bir miktar halledebilirsiniz.
Ortanca çok rahat yetiştirilebilen bir çiçek, çevrede gördüğüm kadarıyla. Ayda bir gübre verilip, susuz da bırakılmazsa başka bir şeye pek gerek yok. Dikili'de sahilde dükkanların önü tenekeler içinde çiçek fışkıran ortancalarla dolu ve güneşin alnındalar. Siz mümkün olduğu kadar 12 saat güneş alan bir yere koymamaya çalışın ama, imkanınız yok, yetiştirmek te istiyorsanız güneş te önemli bir engel değil ortanca için çevrede gördüğüm kadarıyla.

Eski 01-05-2009, 14:35   #420
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Bu da benim alacalı ortancam ,beyaz açıyor.

Eklenen Resimler

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025