agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni1569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 03-06-2015, 17:12   #1
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-05-2015
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ Mesajı Göster
Ortancaların çiçekleri açıp renklerini göstermeye başladılar.

Eklenti 556865

Koyu pembe olan;
Eklenti 556864

Eklenti 556862

Açık pembe;
Eklenti 556863
maşallah çok güzeller

sıdıkaakgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-09-2015, 22:06   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 28-05-2015
maşallah çok güzeller,budama yapınca bana çelik verebilirmisiniz.

sıdıkaakgül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2015, 16:40   #3
Ağaç Dostu

Mücevher Çalısı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-04-2015
Galeri: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Derdim ortancayı boya kullanmadan mavi renge doğru yöneltebilir miyim onu öğrenebilmek.

Ortancayı mavileştirmek için kahveli telveli -pek de tavsiye edilmiyordu- formül okumuştum bir ara internette. Sn mühendis57'ın dediği de işin kiyasallarla oluşması.
Burada Murat Pilevneli'nin yazısında; "Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…" diye yazıyor. Araştırmışsınızdır ama belki gözünüzden kaçmıştır...

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2015, 17:40   #4
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı Mesajı Göster
Ortancayı mavileştirmek için kahveli telveli -pek de tavsiye edilmiyordu- formül okumuştum bir ara internette. Sn mühendis57'ın dediği de işin kiyasallarla oluşması.
Burada Murat Pilevneli'nin yazısında; "Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…" diye yazıyor. Araştırmışsınızdır ama belki gözünüzden kaçmıştır...
Neler denemedim. Sırf renklendirebilmek için bazı yerlerde okuduklarımı uygulayıp 3 tane koskocaman ortancayı kuruttum. En sonunda pes ettim ve artık peşini bıraktım mavileştirmenin. Kendi haline bırakacağım tümünü. Bir sürpriz yapıp da mavimsi bir renk çıkaran olursa tamamen utanmalarına bağlarım artık))

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2015, 23:42   #5
Ağaç Dostu

celalim01's Avatar

Giriş Tarihi: 20-09-2013
Sayın lonicera ben şansa bırakıp ,renk değiştireyim diye riske etmemek adına nette yazılanların hiç birini uygulamadım. Bizim için sizin gibi denemiş kişilerin tavsiyesi daha önemli. Renk değiştirmek adına kimyasalları da kullanmak istemiyorum. O nedenle sizlerin uyguladığı ve olumlu sonuç veren şeyleri deneriz. Olsun da bizimde mavi ortancamız olmayıversin. Pembe ,koyu pembe ,belki kırmızı gibi bize yeter.

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2015, 06:32   #6
Ağaç Dostu

Lonicera's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Sn celalim01, en iyisini yapıyorsunuz. Ben de pes ettim zaten. Oluruna bırakacağım hepsini.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-06-2015, 22:53   #7
Ağaç Dostu

celalim01's Avatar

Giriş Tarihi: 20-09-2013
Renk cümbüşü olsa sevinirdik ama elimizdeki güzelliği yok etme riskine girmemek en güzeli. Doğal olmayan yollarla elde edilen güzellik zaten fiyaskodur. Kimyasala hayır.

celalim01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2015, 17:29   #8
Ağaçsever

kupecim's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2015
Teşekkür ederim sevgili musk en kısa zamanda bir tane edineceğim.

kupecim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2015, 15:39   #9
Ağaçsever

kupecim's Avatar

Yanı bir şişeye koyup yapraklara mı fısfıslayayım bugün yapraklar daha kötü sayın musk...
Kız demir sülfat için ise bir çay kaşığı tozu direkt toprağa karıştırıp sulamak gerektiğini söylemişti. Sulandırılarak da kullanılabilinir mi??

Düzenleyen kupecim : 25-06-2015 saat 16:15
Eski 25-06-2015, 15:47   #10
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kupecim Mesajı Göster
Yanı bir şişeye koyup yapraklara mı fısfıslayayım bugün yapraklar daha kötü sayın musk...
Kız demir sülfat için ise bir çay kaşığı tozu direkt toprağa karıştırıp sulamak gerektiğini söylemişti. Sulandırılarak da kullanılabilinir mu??
O yapraklar zaten kuruyacak. küllenmeye maruz kalan yaprak artık iyilesmez. Onemli olan bitkinin yeni yapraklarını korumak.
Dediğiniz gibi ince püskürten bir fısfısla bitkiyi ilaçlayın.
Demir sülfatı iki sekilde de kullanabilirsiniz. Suda eritip verirseniz daha homojen dağılır. Çok da önemli değil.
Bu arada sizin demir sülfat diye aldığınız ne sekilde bilmiyorum. Ben alta resmi olan açık yesil renk, toz sekilde olandan bahsediyorum.
Name:  Image1.jpg
Views: 1002
Size:  34.2 KB

musk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-06-2015, 16:09   #11
Ağaçsever

kupecim's Avatar

Az önce bir fısfıs şisesine koyup fisfisladim. Peki sadece yaprak üstlerine mi sıkmak gerekiyor yoksa yaprak arkasına da sıkmalı mıydım?? Bir de aynı ilacı güllerime de sıktım çünkü onlar da beyazlaşmisti acaba doğru mu yaptım?? Yoksa güller için ayrı bir ilacı mi vardı??
Evet yukarıda ki yeşil renkli tozumsu bir şey aldım bende. Dediğimiz gibi birkaç gün sonra demir sülfat uygulaması yapacağım. İlginiz için çok teşekkürler..

Eski 25-06-2015, 17:56   #12
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Az önce bir fısfıs şisesine koyup fisfisladim. Peki sadece yaprak üstlerine mi sıkmak gerekiyor yoksa yaprak arkasına da sıkmalı mıydım?? Bir de aynı ilacı güllerime de sıktım çünkü onlar da beyazlaşmisti acaba doğru mu yaptım?? Yoksa güller için ayrı bir ilacı mi vardı??
Evet yukarıda ki yeşil renkli tozumsu bir şey aldım bende. Dediğimiz gibi birkaç gün sonra demir sülfat uygulaması yapacağım. İlginiz için çok teşekkürler..
Küllenme genelda yaprak üst yüzeylerinde olur. Güllere de sıkabilirsiniz. Aslen zaten küllenme en çok güllerde gözükür.

Demir sülfatı kullanırken, dikkat edin her hangi bir yere damlar orda kalırsa derhal bir pas rengi oluşur çıkarmakta da çok zorlanırsınız.. Dolayısyle saksılarınızın da altında kap olsun. Aksi takdirde alttan akan su aktığı yeri boyayacaktır.

Eski 26-06-2015, 16:16   #13
Ağaçsever

kupecim's Avatar

Sayın musk ilacladığım tüm o yapraklar dökülünce mi bitkim yemyeşil yapraklara kavuşacak?? Ne kötü bir durum. Daha yeni çiçek vermeye hazırlanıyordu oysa.eskilerin dökülüp Yeni yaprakların cıkması ne kadar zaman alır? Ben ortanca suyu sever diye biliyordum oysa şimdiki durum fazla sulamaya bağlı mantarik bir hastalik. Anlamadım gitti.
Bu arada güllerde ki sineklenme hastalığı için bir ilaç öneriniz olabilir mi bana?? Ben küpe çiçeğini ilacladığım ilaçla güllerimi de ilaçladim ama etkili olmadı küpe Çiçeğinde olduğu kadar??

Eski 26-06-2015, 22:26   #14
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Sayın musk ilacladığım tüm o yapraklar dökülünce mi bitkim yemyeşil yapraklara kavuşacak?? Ne kötü bir durum. Daha yeni çiçek vermeye hazırlanıyordu oysa.eskilerin dökülüp Yeni yaprakların cıkması ne kadar zaman alır? Ben ortanca suyu sever diye biliyordum oysa şimdiki durum fazla sulamaya bağlı mantarik bir hastalik. Anlamadım gitti.
Bu arada güllerde ki sineklenme hastalığı için bir ilaç öneriniz olabilir mi bana?? Ben küpe çiçeğini ilacladığım ilaçla güllerimi de ilaçladim ama etkili olmadı küpe Çiçeğinde olduğu kadar??
Ortanca suyu sever doğru. Ama bitkiyi sularken yapraklarını sulamayın. Yaprakların sürekli ıslak kalması mantari hastalıkları davet eder.
çiçekler büyük ihtimalle açacaktır. Önemli lan sonradan çıkacak yaprakların hastalığı yakalanmaması ve seneye hazırlanabilmesi.
Unutmayın Ortancada çiçek daima bir onceki yılın dalından çıkan sürgünde olur.

Güllerde sinek dediğiniz herhalde yaprak bitleri. Elinizdeki ilaç bu bitler içinse etki etmesi lazım. Belki ölçülerde bir hata yapmışsınızdır. Ya da ilaç o zaralıya etkili değildir.
bitikiniz çok büyük değilse ev yapımı ilaçlara da göz atın. Yaprak bitleri için etkili tarifler bulacaksınız.

Eski 05-07-2015, 19:57   #15
Ağaç Dostu

hira's Avatar

Giriş Tarihi: 04-06-2012
Teyzemin bahçesinden

Eklenen Resimler

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-07-2015, 19:08   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-05-2015
Merhaba dun 2 tane ortana diktim suda koklendirmedim
.bugun yapraklari solmus cansiz geldi.balkonumda sadece sabahlari gunes aliyorlar.acaba icerimi alsam tutmazda cok uzulurum

Eklenen Resimler

gokcemne Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-07-2015, 01:01   #17
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
İnşallah köklenir. Toprağı güzel fakat daha derin bir toprağa dikse imişsiniz ve tamamen gölgede dursun inşallah köklenene kadar... Rastgelsin.

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2015, 22:57   #18
Ağaç Dostu

nkutsay's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2013
Ortancalarim cicekte. Cicegi gecen daldan celik alip koklendirebilir miyim?

nkutsay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2015, 18:55   #19
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Ortancaların çiçeksiz dallarının uç kısımlarından yazın köklendirilebilir diye biliyorum. Ben olsam çiçek kestiğimde kalanyeşil saplardan da denerim yine.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2015, 13:49   #20
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 30-07-2013
Merhabalar. Benim ortancalarımla ilgili bir sorum olacak.

Öncelikle, bitki bakımı konusunda çok yeniyim. Yaklaşık bir aydır balkonumda üç dört saksıda yetiştirdiğim karanfillerim, sardunyam ve bir de bu mesajımın konusu ortancam var. Üç hafta kadar evden uzak kaldım, emanet ettiğim arkadaşım da pek ilgilenmemiş. Karanfiller ve sardunyanın durumu biraz daha iyi ama ortanca felaket. Neredeyse tamamen kupkuru olmuştu çiçek. Masmavi çiçeklerinden yapraklarına kadar. Kurumuş tüm çiçeklerini ve yapraklarını kopardım, geriye çok ufak filizler ve koca bir çalı demeti kaldı. Güzelim çiçeğim iskelete döndü. Bu halden geri döndürmem mümkün mü? Nasıl bir bakım yapmam gerekir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

omerfengin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2015, 13:39   #21
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi omerfengin Mesajı Göster
Merhabalar. Benim ortancalarımla ilgili bir sorum olacak.

Öncelikle, bitki bakımı konusunda çok yeniyim. Yaklaşık bir aydır balkonumda üç dört saksıda yetiştirdiğim karanfillerim, sardunyam ve bir de bu mesajımın konusu ortancam var. Üç hafta kadar evden uzak kaldım, emanet ettiğim arkadaşım da pek ilgilenmemiş. Karanfiller ve sardunyanın durumu biraz daha iyi ama ortanca felaket. Neredeyse tamamen kupkuru olmuştu çiçek. Masmavi çiçeklerinden yapraklarına kadar. Kurumuş tüm çiçeklerini ve yapraklarını kopardım, geriye çok ufak filizler ve koca bir çalı demeti kaldı. Güzelim çiçeğim iskelete döndü. Bu halden geri döndürmem mümkün mü? Nasıl bir bakım yapmam gerekir? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Ortancalar, sardunya ve karanfiller kadar sıcağa ve susuzluğa dayanıklıdeğildir. Toprağını nemli tutun ve bir süre güneş almayacak şekilde serince bir yerde tutun. Ufak filizler yaşadığına dair güzel haber.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-07-2015, 02:30   #22
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 06-04-2015
Ortanca buketi

Merhaba arkadaşlar suan 2 adet ortancam var büyük saksılarda . Ortancalarımı Şubat gibi budayıp elime geçen çelikleri torf ile viyollere ekip ev içinde köklendirsem Nisan gibide bahçeme eksem doğru bir uygulama yapmiş olurmuyum ? Birde bahçemin ortasında büyük ortanca demetleri olsun istiyorum söyle 1-2 metre Çapında 1 metre yüksekliğinde ekteki resimdeki gibi bunun için birkaç Kökü dip dibe mi ekmeliyim? **** 20-30 santim Aralıklı çember şeklinde eksem olurmu?bol çiçek açması için ne tür gübre vermeliyim? Biraz fazla sordum ama umarım yardımcı olursunu☺️

Eklenen Resimler

HakanSoyuak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-07-2015, 10:18   #23
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 15-03-2008
ortanca nasıl ekmeliyim?

Merhaba;

Bircok defa köklendirmeden topraga ektim hic basarılı olamadım, tam gecenlerde filizlenirken gübre verdim tekrar bozulup gittiler.

Şimdi elimde 3-4 tane dal ortanca var 1 tanesi cicekli. Nasıl ekmeliyim hava cok sıcak içerde mi durmalılar dısarda mı ?

bilgi verirseniz cok mutlu olurum.

saygilar...

BLATT2007 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2015, 01:08   #24
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 24-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi BLATT2007 Mesajı Göster
Merhaba;

Bircok defa köklendirmeden topraga ektim hic basarılı olamadım, tam gecenlerde filizlenirken gübre verdim tekrar bozulup gittiler.

Şimdi elimde 3-4 tane dal ortanca var 1 tanesi cicekli. Nasıl ekmeliyim hava cok sıcak içerde mi durmalılar dısarda mı ?

bilgi verirseniz cok mutlu olurum.

saygilar...
1,5 litrelik su şişesinin üste yakın kısmını kesin. içine 10-15 santim kadar toprak koyarak dallları daldırın. 1 çay bardağı su ekleyin. Şişenin kestiğiniz kısmı paket bantı ile bantlayarak tekrar yerine yerleştirin. Kapağı kapalı bir şekilde direkt güneş almayan bir yerde 1 hafta bekletin. Sonra kapağını açın. 10 gün sonra falan köklenir. Takip edin gerekirse su ekleyin. Sonra bahçeye ya da dışarıda bir saksıya dikin.

Kolay gelsin.

yalınkat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-08-2015, 01:02   #25
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 24-04-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi HakanSoyuak Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar suan 2 adet ortancam var büyük saksılarda . Ortancalarımı Şubat gibi budayıp elime geçen çelikleri torf ile viyollere ekip ev içinde köklendirsem Nisan gibide bahçeme eksem doğru bir uygulama yapmiş olurmuyum ? Birde bahçemin ortasında büyük ortanca demetleri olsun istiyorum söyle 1-2 metre Çapında 1 metre yüksekliğinde ekteki resimdeki gibi bunun için birkaç Kökü dip dibe mi ekmeliyim? **** 20-30 santim Aralıklı çember şeklinde eksem olurmu?bol çiçek açması için ne tür gübre vermeliyim? Biraz fazla sordum ama umarım yardımcı olursunu☺
Hakan bey,

Ortancalar iç mekanı sevmiyor. Dışarı dikin. Gölgeyi seviyorlar. Bursa'da sıkıntı olmadan geçirirler kışı. Asitli topraktan hoşlanıyorlar. Toprak bazikse yaprakları sarı sarı oluyor. Bu durumda saçıkıbrıs verdiğinizde çabucak yeşeriyor yaprakları. Biraz sonra kendi ortancalarımı ekleyeceğim. Bu yıl ilk kez bolca çiçek açtırabildim. Sanırım budamamak işe yaradı.

Kolay gelsin.

yalınkat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2015, 10:39   #26
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-04-2012
Ortanama yardım

Arkadşlar hediye olarak gelen ortancam ilk başlarda bol çiçekliydi,galiba aşırı sulanmdan yaprakları döküldü çiçekleride kuruyor,ortancamı kurtarmam konusunda yardımlarınızı bekliyorum.

Eklenen Resimler

salih66 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-07-2015, 11:01   #27
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi salih66 Mesajı Göster
Arkadşlar hediye olarak gelen ortancam ilk başlarda bol çiçekliydi,galiba aşırı sulanmdan yaprakları döküldü çiçekleride kuruyor,ortancamı kurtarmam konusunda yardımlarınızı bekliyorum.
Ortanca iç ortamda olmaz. Dış ortama, yarı gölge bir yere alın. Kurumuş çiçekleri kesin. Toprağı kurudukça sulayın.

Eski 29-07-2015, 11:32   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musk Mesajı Göster
Ortanca iç ortamda olmaz. Dış ortama, yarı gölge bir yere alın. Kurumuş çiçekleri kesin. Toprağı kurudukça sulayın.

Cevabınız için teşekkürler sayın musk,üzerindeki kurumuş çiçekleri budadım akşam üzeride bahçeye dikerim,saksıyla topraga gömsem sorun olurmu?kışları bizim burda biraz sert geçiyor.

Eski 29-07-2015, 11:45   #29
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi salih66 Mesajı Göster
Cevabınız için teşekkürler sayın musk,üzerindeki kurumuş çiçekleri budadım akşam üzeride bahçeye dikerim,saksıyla topraga gömsem sorun olurmu?kışları bizim burda biraz sert geçiyor.
Ortanca soğuklara oldukça mukavemetli bir bitkidir. Yozgatın kışını bilmiyorum ama -10 lar falan ortancaya zarar vermez. Ayrıca saksıyı toprağa gömmek de şart değil. Tabi ki direct bahçeye dikilmiş olsa çok daha iyi olacaktır. İlle de kışın korumaya alacaksanız saksıyla dikilebilir. Ancak kışın ortasında da içeri ortamın sıcaklığına alırsanız bitki uykudan uyanacaktır ve iç ortamda soğuk mevsimlerde sağlıklı bir gelişim göstermeyecektir.

Çok anormal soğuklar oluyorsa pek pek üzerine bir çuval geçirip korumaya alırsınız içiniz rahat olur..

Eski 29-07-2015, 12:18   #30
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musk Mesajı Göster
Ortanca soğuklara oldukça mukavemetli bir bitkidir. Yozgatın kışını bilmiyorum ama -10 lar falan ortancaya zarar vermez. Ayrıca saksıyı toprağa gömmek de şart değil. Tabi ki direct bahçeye dikilmiş olsa çok daha iyi olacaktır. İlle de kışın korumaya alacaksanız saksıyla dikilebilir. Ancak kışın ortasında da içeri ortamın sıcaklığına alırsanız bitki uykudan uyanacaktır ve iç ortamda soğuk mevsimlerde sağlıklı bir gelişim göstermeyecektir.

Çok anormal soğuklar oluyorsa pek pek üzerine bir çuval geçirip korumaya alırsınız içiniz rahat olur..
Aşırı soguk günler 10-15 sürmekte,diger zamanlar fazla soguk olmuyor,soguk günlerde cuvalla korumaya almak ******* mantıklı.... teşekkürler.

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026