agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni1569Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 05-06-2012, 04:18   #1
Ağaçsever

Fatma's Avatar

Giriş Tarihi: 23-03-2012
Harikalar bayıldım keyifle büyütün ve nerden aldınız acaba?

Fatma Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2012, 10:54   #2
Ağaç Dostu

ahmeter's Avatar

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Renkleniyor

Eklenen Resimler

ahmeter Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 12:56   #3
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Bu yıl Ankara'da ortanca yetiştirmede başarılı olmuşuz, aferin bize Yıllardır balkonumda görmek istediğim görüntüye bu yıl kavuşabildim, çok mutluyum

Ortanca yetiştiren arkadaşlara bir sorum olacak. Çiçekleri keseyim mi yoksa üzerinde kalsın mı? Bir zamanlar forumda, "ortancanın solan çiçeklerini kesmeyin sonbahara doğru tekrar açıyorlar" diye bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Kesmesem yeni oluşacak tomurcuklara engel mi oluyorum diye düşünüyorum. Ne yapmam gerek?

Name:  P6110006 - Kopya.jpg
Views: 2207
Size:  30.6 KBName:  P6110007 - Kopya.jpg
Views: 2088
Size:  30.9 KB

Düzenleyen nevsune : 11-06-2012 saat 14:12
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 18:16   #4
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevsune Mesajı Göster
Bu yıl Ankara'da ortanca yetiştirmede başarılı olmuşuz, aferin bize Yıllardır balkonumda görmek istediğim görüntüye bu yıl kavuşabildim, çok mutluyum

Ortanca yetiştiren arkadaşlara bir sorum olacak. Çiçekleri keseyim mi yoksa üzerinde kalsın mı? Bir zamanlar forumda, "ortancanın solan çiçeklerini kesmeyin sonbahara doğru tekrar açıyorlar" diye bir yazı okuduğumu hatırlıyorum. Kesmesem yeni oluşacak tomurcuklara engel mi oluyorum diye düşünüyorum. Ne yapmam gerek?

Eklenti 307346Eklenti 307347
Nevsuncum solmaya başladıklarında kes , vazoya koy. Kurusu bile çok güzel görünüyor. Güzel olan çok uzun süre kuru bile olsa , tek bir çiçek yaprağı kendini bırakmıyor. Yani seyir devam ediyor.
Not: Kesme işini limondan kopyalamıştım

Düzenleyen jineop : 11-06-2012 saat 19:22
jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 17:56   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
Ortanca' nın tam olarak ihtiyaç duyduğu veya sevdiği iklim hangisidir? Ben Marmara' da güzel örneklere şahit olduğumdan Marmara olarak düşünüyorum. Ama Karadeniz de düşündüğümde çok ideal olarak görünüyor.

Dört senedir, ortancamın boy yapması için bekliyorum ama aşağı yukarı aynı boylarda kalıyor. İstanbul' da yetişen boylu ortancalara ise bayılıyorum.

Geçmiş senelere kıyasla aynı, fakat yanlara doğru gelişim yaptı. Son hali de budur. Besin vermedim uzun zamandır, açıkçası besin verdiğim ve vermediğim zaman arasında bir fark görmediğimi söyleyebilirim, bu sezon bu çiçekleri elde ettikten sonra.

Eklenen Resimler

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 19:21   #6
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı Mesajı Göster
Ortanca' nın tam olarak ihtiyaç duyduğu veya sevdiği iklim hangisidir? Ben Marmara' da güzel örneklere şahit olduğumdan Marmara olarak düşünüyorum. Ama Karadeniz de düşündüğümde çok ideal olarak görünüyor.

Dört senedir, ortancamın boy yapması için bekliyorum ama aşağı yukarı aynı boylarda kalıyor. İstanbul' da yetişen boylu ortancalara ise bayılıyorum.

Geçmiş senelere kıyasla aynı, fakat yanlara doğru gelişim yaptı. Son hali de budur. Besin vermedim uzun zamandır, açıkçası besin verdiğim ve vermediğim zaman arasında bir fark görmediğimi söyleyebilirim, bu sezon bu çiçekleri elde ettikten sonra.
Ortanca sabah saat 10-11den sonrakii kuvvetli güneşten hiç hoşlanmaz. ideali yarı gölgedir. Nemi sever. Kuvvetli güneş altında kaldığında çiçekleri ve yaprakları pörsüyüp yere eğilecektir. Ancak aksam serinliğinde yine eski haline döner.
Boyunu yükseltmek sizin budama seklinize bağlıdır. Dalları her sene budadığınızda 2 göz yerine 4-5 göz üzerinden budarsanız gittikçe boylanacaktır. Tabi belli bir yaşa da gelmesi lazım. Benimkiler 35 yaşlarını doldurdu sanırım. Kuvvetli budadığım halde hepsi 1.5 metrenin üzerindedir.

musk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 19:43   #7
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Ortancalarda Demir eksikliği sık görülür. Yukarıdaki örneklerde de çok var. Açık yeşil yapraklar ve koyu damarlar. Bunun için ortancamıza açık yeşil yaprakları gördüğümüzde demir sulfat uygularsak koyu güzel yapraklara dönüştüğünü görebiliriz.

İşyerimde saksıda yetiştirdiğim ortancaya uyguladığım demir sulfatın etkisini resimlerle aşama aşama görebilirsiniz. Dikkat edin nasıl yavaş yavaş koyulaştığını göreceksiniz.

İki kez demir sulfat verilmiştir.

Eklenen Resimler

Eski 11-06-2012, 20:02   #8
Ağaç Dostu

Besin olarak kullandığım iki ürün, demir sülfat ve ortadaki şişede bulunan asitli toprak ortamını seven bitkiler için olan sıvı besin. Kumkuat besinim de görülüyor aynı karede.

Bu sezon kullanmadım dediklerim. Üşendim doğrusu

Eklenen Resimler

Eski 12-06-2012, 10:33   #9
Ağaç Dostu

nikon_'s Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2011
Galeri: 63
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musk Mesajı Göster
Ortancalarda Demir eksikliği sık görülür. Yukarıdaki örneklerde de çok var. Açık yeşil yapraklar ve koyu damarlar. Bunun için ortancamıza açık yeşil yaprakları gördüğümüzde demir sulfat uygularsak koyu güzel yapraklara dönüştüğünü görebiliriz.

İşyerimde saksıda yetiştirdiğim ortancaya uyguladığım demir sulfatın etkisini resimlerle aşama aşama görebilirsiniz. Dikkat edin nasıl yavaş yavaş koyulaştığını göreceksiniz.

İki kez demir sulfat verilmiştir.
Sayın musk, aynı yaprak solukluğu sorunun bende yaşıyorum. Bu aşamaya ne kadarlık bir sürede geldi acaba? Demir sülfat akvaryum bitkilerinde kulllandığımdan elimde mevcut, ne miktarda ve ne sıklıkla verdiniz gübreyi?

nikon_ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2012, 10:46   #10
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nikon_ Mesajı Göster
Sayın musk, aynı yaprak solukluğu sorunun bende yaşıyorum. Bu aşamaya ne kadarlık bir sürede geldi acaba? Demir sülfat akvaryum bitkilerinde kulllandığımdan elimde mevcut, ne miktarda ve ne sıklıkla verdiniz gübreyi?
Sayın Nikon,

İlk uygulama tarihi 12-04-2012
son resim tarihi 6-6-2012 dir
arada bir kez daha demir uygulanmıştır
Uygulama miktarı litreye tepeleme bir çay kaşığı hesabıyladır.
her iki uygulamada bu ebattaki bitkiye sanırım 2-2.5 litre gibi verilmiştir.

Eski 11-06-2012, 18:11   #11
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Ortanca nemi seviyor, Karadeniz ideal, Marmarada da çok mutlu. Boylu olması ortamı yanında cinsi ile de ilgili. Komşum ile araya çit yaptığım ortancaları, 1,4 cm. den budamıştım, şu an 2 m'yi geçtiler. Bu ortanca diğerlerine nazaran daha kalın gövdeli ve iri çiçekli, yakında fotoğraf eklerim. Sizin fotoğrafınızdaki ortanca, Marmara bölgesinde bolca bulunandan, diğeri kadar hızlı gelişmiyor ama yine de dört senede bie metreyi rahatça geçiyor.

Eh, biz güneyin begonviline hasret, siz de bizim ortancalara Yine de tebrikler, o iklime rağmen gayet güzel olmuş. Yalnız yapraklarının rengi biraz açık, biraz araştırın isterseniz, takviyeye ihtiyacı olabilir.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-06-2012, 18:14   #12

jineop's Avatar

Besin derken demir, kalsiyum, potasyum gibi elemente ihtiyacı var olabilir. Yaprak rengi öyle söylüyor.

Eski 11-06-2012, 18:45   #13
Ağaç Dostu

Biraz araştırayım bakalım.

Eski 12-06-2012, 10:13   #14
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Jineopcum çiçeklerini keseceğim eğim yerlerini bir gösterir misin
Name:  P6120015.JPG
Views: 2008
Size:  60.0 KBName:  P6120017.JPG
Views: 1980
Size:  54.7 KB

Eski 12-06-2012, 11:09   #15

jineop's Avatar

Alıntı:
Eklenti 307697Eklenti 307698
Ben olsam , saksıda olduğu için bu şekilde gerektiği zaman budardım.
Name:  P6120017.jpg
Views: 1735
Size:  17.5 KBName:  P6120015.jpg
Views: 1677
Size:  19.3 KB

Tekrar açmasını istiyorsan sadece çiçeğin bitimindeki gözün hemen üstünden kesebilir, çiçeklenme bittikten sonra asıl budamayı yapabilirsin.

Eski 12-06-2012, 12:07   #16
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi jineop Mesajı Göster
Ben olsam, saksıda olduğu için bu şekilde gerektiği zaman budardım.
Tekrar açmasını istiyorsan sadece çiçeğin bitimindeki gözün hemen üstünden kesebilir, çiçeklenme bittikten sonra asıl budamayı yapabilirsin.
Tamam canım şimdi anladım

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Sevgili Nevsune, neden şimdi kesiyorsun çiçeklerini? En güzel zamanı, yaz sonuna kadar bitkide kalsalar daha güzel olmaz mı?
İlk kez ortancalarım böyle çiçeklendiler. Bu konuda hiç deneyimim olmadığı için ne yapacağımı bilemedim.

Bir mesajda kesmeyin diye okumuştum, hatırlıyorum. Diğer taraftan bu çiçekler üzerinde kaldıkça sanki yeni tomurcuklar yapamayacaklar diye düşündüm. İyisi mi bilenlere sormak.

Bu durumda artık kesme diye bir düşüncem yok Yaz sonuna dek böyle kalsınlar. Sonra resimde görüldüğü gibi kurutacağım.

Sevgili jineop, sevgili limon ikinize de çok teşekkür ederim. Paniğimi giderdiniz

Eski 12-06-2012, 11:36   #17
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Alıntı:
Eklenti 307697Eklenti 307698
Sevgili Nevsune, neden şimdi kesiyorsun çiçeklerini? En güzel zamanı, yaz sonuna kadar bitkide kalsalar daha güzel olmaz mı?

Murat Plevleni'nin sitesinde Ortanca çiçeklerinin kışın bile kesilmemesi, Şubat ayında derin budama yapılması öneriliyordu. Ben de o yazıdan sonra hep aynı uygulamayı yapmaya çalıştım. GErçi yağışlar başlayınca çiçekleri çok çirkin oluyor diye sadece çiçek kafalarını kesip, Şubatta da derin budama yapıyordum.
http://www.agaclar.net/forum/707050-post1074.htm

Çiçeklerini de kuru olarak vazoda tüm kış kullanmayı sevdiğim için dalında kurumasını bekleyip, yaz sonunda yağışlar başlamadan uzun uzun dallarıyla vazoya yerleştirdim.
http://www.agaclar.net/forum/296298-post65.htm

Bu şekilde çiçeğini taşıyamayan dalları ince bambularla görünmeyecek şekilde destekledim.

Ha ille keseyim dersen kurutacağın çiçeğin dalını uzun kesmeni ve başaşağı kurutmanı tavsiye ederim.
Buradakiler kısa saplı olmuşlar, bu işin esprisi.
Name:  aaa.JPG
Views: 1762
Size:  60.0 KB

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2012, 12:30   #18
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Ortancaların önceki yılın dallarından çiçek tomurcuğu verdiğini okumuştum bir yerlerde. Tomurcuklar baharda beliriyor, onlar çiçek açıyor ve çiçekler uzun süre tazeliğini koruyor. Kurusalar da güzel görünüyorlar. Yani mevsimlik çiçekler gibi değiller, bir çiçek açıp 2 günde solup yerine yeni tomurcuklar gelmiyor.

Bunun içindir ki çiçeklerinin kıymetini bil. En güzeli boyun eğmesinler diye herhangi materyalle desteklemek, bağlamak. Ve booool bol sulamayı sakın unutma, toprağı her daim nemli olsun. Hatta arada yapraklarını da yıkayabilirsin. Tıpkı sarmaşıklar gibi ıslandıkça keyiflenen bir bitki.

Eski 12-06-2012, 12:38   #19

jineop's Avatar

Limoncum özel mesajla yazdıklarım güme gidince hemen kes dediğimi algıladın. Tam tersine ısrarla çiçeklerinin çok uzun süre çiçekli kalacağını kesmemesini yazdım. Sadece eğer çelik almak istiyorsa uç budama Ağustos sonuna kadar yapabilinir. Bunu çiçeklerin solduğu döneme getirirse bir taşla iki kuş misali olur. Hatta senin çiçekleri kurutup vazoya koyduğunu ve çok güzel göründüğünü , ordan kopya çektiğimi de söyledim.

Eski 12-06-2012, 12:58   #20
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Yok canım benim, senin kes dediğini düşünmemiştir zaten. Çiçekler telef olmasın diye benim gibi Ankaralı bir ortanca cahilini uyarıyor

Eski 12-06-2012, 13:50   #21
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Hiç öyle düşünmedim çünkü mesajında yazdığın ayrıntıları ve zamanı olmadığını yazdığını gördüm. Benden bahsettiğini de gördüm, olaya öyle dahil oldum.

Senin bildiğini bilmez miyim hiç Jineop. Ben amatörüm, sen profesyonelsin. Sakın kibarlık edip, itiraz etme... Ben bitkilerin latincelerini bir kaçı hariç öğrenemiyorum, bakıp bakıp yazıyorum. Ha yazıyorum da ne oluyor okuyamadıktan sonra...

Sen latinceye hakimsindir hem yazar hem okursun. El yazın da aynı doktor gibi zaten.

Eski 12-06-2012, 15:40   #22
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Ortancaları çiçekleri şimdi kesilirse, kurutma pek başarılı olmuyor, çiçekler pörsüyor, çiçekler solmadan ama solmaya yakın en iyi sonuç alınıyor. Geçen sene kuruttuklarım hiç bozulmadan kaldılar.

Eski 12-06-2012, 15:56   #23
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Ortancanın değerini geç anlayanlardanımÖyle ki şuan oturduğumuz eve ilk taşındığımızda oldukça gelişmiş ortancaları acemiliğimden kurutmuştum.Evin kuzey bölümündeki bahçe hiç güneş almıyor ve orada ortanca hariç hiçbir bitkiyi yetiştiremedim.Ancak bu bahar ortancalarla doldurdum ve çiçekleri uzun süre bahçemi süsleyecek.Benim de merak ettiğim birşey var bazı bahçelerde görüyorum ve merak ediyorum bazı ortancalar oldukça gelişmiş olmasına rağmen çiçeklenmemiş.Bunun özel bir nedeni varmıdır?Seneye tedbirimizi alalım şimdiden

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2012, 16:09   #24
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın Mesajı Göster
Ortancanın değerini geç anlayanlardanımÖyle ki şuan oturduğumuz eve ilk taşındığımızda oldukça gelişmiş ortancaları acemiliğimden kurutmuştum.Evin kuzey bölümündeki bahçe hiç güneş almıyor ve orada ortanca hariç hiçbir bitkiyi yetiştiremedim.Ancak bu bahar ortancalarla doldurdum ve çiçekleri uzun süre bahçemi süsleyecek.Benim de merak ettiğim birşey var bazı bahçelerde görüyorum ve merak ediyorum bazı ortancalar oldukça gelişmiş olmasına rağmen çiçeklenmemiş.Bunun özel bir nedeni varmıdır?Seneye tedbirimizi alalım şimdiden
Ortancaların çiçeklenmesi budama ile ilgilidir. Ancak bazı cinsler naparsanız yapın çiçek vermiyor. 35 yaslarında 20-25 tane ortancam var. Bunların içinden ikisi her yıl bir sürü sürgün verdiği halde bir dalda senede bi çiçek ya açar ya açmaz. Bunun dışında dal yaprak bir görünüm sergilerler. Halbuki yanı başındaki her dalı çiçeklidir.
Bu tip ortancaları en iyisi benim gibi acımadan yok etmektir

Çiçek için daha oncede söylendiği gibi her yıl bir onceki yılın dallarında 2şerden 4 göz bırakarak budarsanız mutlaka çiçeklenecektir. Daha fazla göz de bırakabilirsiniz , çiçekler küçük ama çok olur. Bütün mesele bir onceki yılın dallarının dahada altından budamamak.

Eski 12-06-2012, 16:10   #25
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Ortanca edinmekle iyi etmişsiniz Sevgili Yılmaz Yalçın. Benim de komşumla aramda 3 m.lik bir yer hiç güneş almıyor, ben taşınmadan önce komşumun diktiği bitkiler ölmüş. Ortanca dikdik, şimdi 2 metreyi geçtiler ve bu sene çok çiçek açacaklar.

Çiçeklenmemenin değişik nedenleri olabilir; hiç güneş almayan ortancalar, güneş alanlar kadar çok çiçeklenmiyor, besin eksikliğinden açmayabilir ama benim en çok gördüğüm budama hatasından. Yanlış zaman ve ve yerden budandığında çiçeklenme engellenmiş oluyor. Bir de yeni ortancalar ilk bir-iki sene açmayabilir.

Eski kuruttuklarım.

Eski 12-06-2012, 16:18   #26
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Peki aklıma şöyle bir soru geliyor;1 ay önce Koçtaş'tan aldığım ve satıcının yerli dediği (ama yerli olduğu konusunda emin olamadığım!çünkü genelde ithal ortancalar satılıyor) mor ve pembe renkte iri çiçek açan orta boylu ortancalar acaba seneye çiçeklenir mi?

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-06-2012, 16:23   #27
Ağaç Dostu

musk's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın Mesajı Göster
Peki aklıma şöyle bir soru geliyor;1 ay önce Koçtaş'tan aldığım ve satıcının yerli dediği (ama yerli olduğu konusunda emin olamadığım!çünkü genelde ithal ortancalar satılıyor) mor ve pembe renkte iri çiçek açan orta boylu ortancalar acaba seneye çiçeklenir mi?
Açmaması için bir sebep yok. Yalnız aldığınız saksıda sadece torf varsa çiçeklenmeden sonra veya yaprak dökümünde fazla hırpalamadan değistirip birmiktar bahçe topraklı bir karışıma dikin.

Eski 13-06-2012, 12:59   #28
Ağaç Dostu

kartal124's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2010
Arkadaşlar,
Ortancalar tek tipmidir?Yani kırmızı-beyaz-mavi skalası toprağın ph değerine göre belirleniyor tamam.
---Ama örneğin katmerli, alacalı, ortanca yok mu?
---Kırmızı-beyaz-mavi skalası dışında başka rekleri de oluyor mu?
---Çiçek büyüklüklerine göre farklı ortancalar var mı?
Örneğin şu ortanca alacalı bir ortanca mıdır?

Eklenen Resimler

kartal124 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2012, 13:04   #29
Ağaç Dostu

kartal124's Avatar

Giriş Tarihi: 17-07-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 Mesajı Göster
Arkadaşlar,
Ortancalar tek tipmidir?Yani kırmızı-beyaz-mavi skalası toprağın ph değerine göre belirleniyor tamam.
---Ama örneğin katmerli, alacalı, ortanca yok mu?
---Kırmızı-beyaz-mavi skalası dışında başka rekleri de oluyor mu?
---Çiçek büyüklüklerine göre farklı ortancalar var mı?
Örneğin şu ortanca alacalı bir ortanca mıdır?
Ortanca konusunda bilgi eksiğimiz var.Genelde hep birbirine benzer çeşitler oluyor galiba.Araştırmaya devam edeyim.

kartal124 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-06-2012, 20:19   #30
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kartal124 Mesajı Göster
Ortanca konusunda bilgi eksiğimiz var.Genelde hep birbirine benzer çeşitler oluyor galiba.Araştırmaya devam edeyim.
Sevgili kartal124, çeşit çeşit ortanca var.

Şu site Amerika'da ünlü bir ortanca satıcısı. Ateş pahası fiyatları var ama çeşit görmek için ideal:
Hydrangea Plants, Hydrangea Bushes growing tips, Hydrangea Shrubs photos - White Flower Farm

Buradaki türlerden bazılarını ben de tanıtmıştım isterseniz:
http://www.agaclar.net/forum/calilar...htm#post943201

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:06.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025