agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni1567Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-04-2012, 15:39   #871
Ağaç Dostu

serkan_istanbul's Avatar

Giriş Tarihi: 14-10-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sinan yavuzz Mesajı Göster
işte bahsettiğim çelikler bunlar..
Ben bu şekilde köklendirmiştim. Fakat suyu biraz az bence ilk sürgnlere kadar doldurun suyu köklenirler merak etmeyin.

serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 15:42   #872
Ağaç Dostu

serkan_istanbul's Avatar

Giriş Tarihi: 14-10-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
İçeri dışarı derken canından olan onlarca ortancadan sonra, soğuğa dayanıklılık testini geçen ortancam. Sayılarını arttıracağım.

Eklenti 282901
Ortanca soğuklara dayanıyo benim bir saksıda var senelerdir dışarda terasta hiç birşey olmuyo

Sevgi Durul beğendi.
serkan_istanbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 15:59   #873
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Sevgili Gilan;
Bize hiç acımıyorsunuz her halde, ben bu ortancaların pek çoğunu bahçemde istiyorum.
Hepsi çok güzel ama, Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry bir başka güzel.

Lütfen bu bitkilere nasıl sahip olabileceğimiz konusunu araştırın, yabancı dilim olsaydı çoktan bir yolunu bulurdum

Ellerinize sağlık, inanılmaz güzelliklerle bizleri buluşturduğunuz için.

gilan, abk, Kiraz ve 1 kişi beğendi.
Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 16:11   #874
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Hydrangea paniculata benim de favorim ama hiç bir yerde satıldığını görmedim. Üstelik ağaç formu da verilebiliyormuş.

gilan ve Adalet Yağcı beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 16:34   #875
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

1 for $29.95-2 for $56.95---20 reviews Bu ne demek acaba?
Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry için böyle bir açıklama var, görünüşe göre fiyat çok pahalı.
150.00 $ aştığında hediye çeki veriyor diye okudum yanlış anlamadıysam.

Eski 14-04-2012, 16:37   #876
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Hydrangea paniculata benim de favorim ama hiç bir yerde satıldığını görmedim. Üstelik ağaç formu da verilebiliyormuş.
Kiraz'cığım, rüyalarıma girecek, her bahçede olmalı bundan.
Toplu alımlarda ucuzluk yaparlar belki

Türkiye'ye gönderim yapıyorlar mı onu bile bilmiyorum daha, kendi kendime gelin güvey olup duruyorum

Kiraz beğendi.
Eski 14-04-2012, 16:40   #877
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
1 for $29.95-2 for $56.95---20 reviews Bu ne demek acaba?
Hydrangea paniculata Vanilla Strawberry için böyle bir açıklama var, görünüşe göre fiyat çok pahalı.
150.00 $ aştığında hediye çeki veriyor diye okudum yanlış anlamadıysam.
1 adedi $29.95, 2 adedi $56.95--- 20 adet inceleme

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2012, 21:03   #878
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Beğenmenize sevindim.

Ben de hem vanilla strawberry'e, hem great star'a, hem de tüm yaz çiçek açan türlere bayıldım.

Bu whiteflowerfarm sitesinin fiyatları genel olarak pahalı. O kadar ki cam güzeli fideleri 8.5 dolar, hostalar 25-30 dolar. Ama güzel yanı inanılmaz bitki çeşitleri var. Site üzerinden Amerika dışına gönderim yapmıyorlar. Zaten sanırım Türkiye için Avrupa'dan bir üretici bulmak gerekir yoksa bitkiler yolu atlatamayabilir.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2012, 19:22   #879
Ağaç Dostu

manolya's Avatar

Giriş Tarihi: 05-08-2008
Sn. Gilan ortancalar çok güzelmiş gerçekten, özellikle çiçekleri gelin buketi gibi olana bayıldım. Site üyelerinden profesyonel olarak çiçekçilik yapanlara duyurulur, bu çeşitleri Türkiye ye getirip üretimini yapsalar biz de alsak ne güzel olur

gilan ve yalınkat beğendi.
manolya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2012, 14:46   #880
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-01-2012
Merhaba sayın ortanca sevenler,

Önerinize ihtiyacım var, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Bahçemin hemen hemen hiç güneş almayan, bol ışıklı bir bölgesine dikmek istiyorum bu güzel çiçeği. Hafta sonu gezdiğimiz bir yapı markette bol çiçekli bir sürü ortanca görmüştüm ama tercih hakkımı bol çiçekli dağ kekiki fidesine kullandığım için ne yazık ki almadım. Çok pişmanım şimdi çok, nerdeyse ağlayacağım. İnşallah kalmıştır ve eşim almış olarak gelir akşam eve. Saksıdan çıkarıp direkt bahçeye eksem büyür mü?

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2012, 16:19   #881
Ağaç Dostu

redsonia's Avatar

Giriş Tarihi: 11-03-2011
sevgili sudenur ortancalar çok su isterler... yetiştiği iklim karadenizdir gölge ve bol su... bol sulayacaksanız hemen hemen hergün bahçede büyür...)

redsonia Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2012, 21:21   #882
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2009
Galeri: 7
Çiçekçide gördüğüm masmavi top top çiçeklenmiş ortancayı 2 gün rüyalarımda görüp kaptım getirdim. Yolda koca saksıya öyle bir sarılmıştım ki insanlar tuhaf tuhaf bakıyordu.
Balkonda bir top daha açtı. Daha kuzuma doymamıştım ki bugün bir kum fırtınası kenti kasıp kavurdu. İşyerimdeydim. Ve koskoca, oldukça ağır ortanca saksısını balkonda yere çalmış. Güzelim ortancamın boynu kırılmış. Saatlerce oturdum ağladım
Kırılan sapı kestim çiçeğini de kesip yapraklı uzun gövde parçasını toprağa soktum. Umutlu değilim ilk kez ortanca bakmaya başlamıştım. Ana gövdede 5 kalın dal vardı biri böyle gitti. Diğer iki dal kırılmamış ama biraz yatık duruyorlar nedense. Sizce tekrar dik durur mu?
Fırtına halen devam ediyor dışarı koyamıyorum mecburen masamdalar. Diğer pembe beyaz ortancamın 3 çiçek sapı da kırılmış. Onları da kestim. 2 minicik tomurcuk demeti var neyse ki.
Eski resimlerine baktıkça içim cız ediyor. Sizce mavi ortancam eskisi gibi olur mu? Ortası bomboş şu anda.

Eklenen Resimler

sarigoz ve ulu şef beğendi.
SerDag Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2012, 21:29   #883
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Bu da son hali ah ah kolum kanadım kırıldı.

Sizce dalları birbirine bağlayayım mı, yoksa bu tembelliğe mi alıştırır?

Eklenen Resimler

sarigoz beğendi.
Eski 18-04-2012, 22:00   #884
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Geçmiş olsun, cana bir şey gelmesin, sağlık olsun.

Ortancalar dayanıklı bitkilerdir, toparlarlar merak etmeyin. Zaten erken açtırılmıs Ortancaların çiçekleri kısa ömürlü oluyor. Mesela şu anda bahçede dikili Ortancalar daha yeni yaprak büyütüyorlar, çiçeklenmeleri Mayıs sonuna doğru olur. Çiçekleri tüm yaz üzerlerinde kalır. Sizin aldıklarınız da gelecek sene bulunduğu iklime adapte olup, normal zamanlarında yapraklanıp, çiçeklenecekler.

Üzüntünüzü hafifletir mi bilmem ama çicekleri zaten uzun süre canlı kalmayacaklardı.

Bitkileri aldığınız saksılarda mi tutuyorsunuz acaba? Eğer öyleyse büyük ihtimalle saksıdaki toprak değil torftur. Bir numara daha büyük saksıya güzel bir karışım yaparak geçirmekte fayda var. Kolay gelsin.

Düzenleyen limon : 19-04-2012 saat 06:52
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2012, 22:15   #885
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sudenurnur Mesajı Göster
Merhaba sayın ortanca sevenler,

Önerinize ihtiyacım var, tecrübelerinizi paylaşırsanız çok memnun olurum. Bahçemin hemen hemen hiç güneş almayan, bol ışıklı bir bölgesine dikmek istiyorum bu güzel çiçeği. Hafta sonu gezdiğimiz bir yapı markette bol çiçekli bir sürü ortanca görmüştüm ama tercih hakkımı bol çiçekli dağ kekiki fidesine kullandığım için ne yazık ki almadım. Çok pişmanım şimdi çok, nerdeyse ağlayacağım. İnşallah kalmıştır ve eşim almış olarak gelir akşam eve. Saksıdan çıkarıp direkt bahçeye eksem büyür mü?
Ortancanın her türü aynı oranda kışa dayanıklı değil. Ben alacağınız türün Ankara kışını çıkarıp çıkaramayacağından endişe ederim. Önceden uyarayım da. Eğer denerim derseniz de bence sarıp sarmalayıp, korumaya almakta fayda var.

Eski 18-04-2012, 22:17   #886
Ağaç Dostu

SerDag's Avatar

Merhaba sayın limon çok teşekkür ederim, bu iyi haberleriniz teselliniz beni mutlu etti.
Evet aynı saksıdalar. Mavi ortancanın saksısı çok büyük diye ellememiştim. Pembe-beyazın saksısı bir ebat küçüğü. Pembe beyaz ortancayı AVMden aldım, tornadan çıkmış gibi aynı gözüken sıra sıra ortancalardan birisiydi, yerli değildir. Toprağı torf gibi gözüküyor.
Diğer mavi gariban bir çiçekçidendi, toprağını adama yarın sorabilirim... Tam anlayamadım torf mu değil mi, epey suladım çünkü toparlasın diye...
Çiçeklenme dönemlerinin bu kadar farkettiğini bilmiyordum. İthallerin çiçeği ne kadar süre duruyor 1-2 ay mı? Ona göre kendimi psikolojik olarak hazırlayayım

Eski 18-04-2012, 23:13   #887
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Galeri: 44
Ortanca asitli toprağı sever diye bilirim. Çam ağaçlarının altından alınan toprak asidik özelliktedir. Çam ağacı gibi ibrelilerin altından alınan toprak ile karıştırılan torf asitli toprak seven bitkilerin saksılarında kullanmak için tercih edilir.

Ortancanın çiçek rengini ise topraktaki ph değeri belirleyecektir. Bu konuda bahcevan.com önerisini dikkate almak gerekir ki, Murat Pilevneli bu hususta şöyle demiş:

'' Ortanca, toprakta asit seviyor demiştim. Dikimde hazırlayacağınız özel karışıma bayılacaktır. Elenmiş toprak, kum, yaprak çürükleri, öğütülmüş kabuk ve gazete kâğıdı parçalarını, yanmış büyükbaş hayvan (at, inek, varsa deve!..) gübresini harmanlayıp ortancayı dikin; mor-mavi açsın. Toprağınız asitliyse pembeleştirmek için ya kireç serpin ya da güvercin, tavuk gübresi dökün.Çok koyu pembe-kırmızı tonlar için bir kova suya biraz sirke ilave edin…Bakalım sonuç istediğiniz gibi olmuşmu?. Gölge kadar önemli bir konu da ortancaların rutubeti sevmesi; susuz kalamazlar. Zaten kalırlarsa hemen yaprağı, çiçeği boynunu büker, kendini belli eder. Hemen sulayın. Üretimi yaz sonunda çeliklemeyle çok basit. Aldığınız dalı, yapraklarını temizleyip toprağa saplayın, gelişecektir. Ama daha garantili bir sonuç için köklendirme tozu deneyin.''

Yazının tamamı için,

Gölgeliklerin renkli çiçekleri, ortancalar : Murat Pilevneli

Çok pratik ve güzel bilgiler.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2012, 23:30   #888
Ağaç Dostu

Geçen sezondan kalan ortancamın rengi bu şekilde idi. Renklendirme için özel bir katkı yapmadım. Benim de en hoşuma giden kırmızıya yakın koyu pembe rengi alan ortancalar. Ama ben doğal haline bırakıyorum.

Eklenen Resimler

Eski 19-04-2012, 00:21   #889
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Sevgili kelebek çalısı,

pH ortancanın rengi üzerinde dolaylı olarak etkili.

Ortanca renklendirmeyle ilgili tam kapsamlı İngilizce bir yazı:
Changing the Color of Hydrangeas

Türkçe olarak özet:
http://www.agaclar.net/forum/414384-post516.htm

Eski 19-04-2012, 06:56   #890
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Mesela beyaz çiçekliler renk değiştirmiyor. Yabancı sitelerde bazı türlerde de renk değiştirmez notu düşülüyor.

Ben de kırmızı çiçeklisini arıyorum, gören olursa muhakkak ve lütfen haber versin.

yalınkat beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-04-2012, 21:28   #891
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Yukarıda linkini verdiğim yazıda kırmızı için "Eğer sıcak bir iklimde yaşıyorsanız kırmızı elde edemezsiniz" deniyor. Ama İstanbul'da olabilir belki sevgili limon.

Ayrıca mavinin ne kadar mavi, pembenin ne kadar pembe olacağı hem bitkinin türüne hem de sıcaklık, nem gibi etkenlere de bağlı. Yılda 2 kez gübrelemek de bitkinin sağlığına iyi geleceği için daha yoğun renklenmeye yardımcı oluyormuş.

Eser İlhan ve limon beğendi.
Eski 19-04-2012, 22:13   #892
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 16-07-2011
Geçen yazdan kalma Ortancalarım. Rahat bi 30 seneden fazladır. Bahçedeler. Rahmetli babaannemden hatıralar. Ayrıca bütün kış üstlerinden buz eksik olmadı.

Name:  ort 1.jpg
Views: 1851
Size:  25.2 KB

Name:  ort 3.jpg
Views: 1895
Size:  35.7 KB

Name:  ort 2.jpg
Views: 1874
Size:  30.5 KB

Name:  ort 4.jpg
Views: 1875
Size:  30.6 KB

zafer1326 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2012, 10:58   #893
Yeni Üye

badboy27's Avatar

Giriş Tarihi: 13-11-2007
Bir AVM de gördüm ve ilk önce yapma çiçek sandım sonra yetiştirildiği yer tarsus felan yazısını görünce hayran kaldım bu türe.

Daha önce görmemiştim. Burdaki bilgilere baktığımda bahçemde çam ağacı dibinde çim sulama sistemiyle çok rahat büyüyebilir diye düşünüyorum. Önce ev içinde saksıda bakmayı deneyeceğim.

Bu arada zafer1326 ortancalarla dolu duvar harika görünüyor. Eminim babanneniz de özenle bakmıştır onlara. Dayanıklı türler olduğunu bir kez daha anladık sanırım. Tebrikler.

badboy27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-05-2012, 11:24   #894
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SerDag Mesajı Göster
Çiçekçide gördüğüm masmavi top top çiçeklenmiş ortancayı 2 gün rüyalarımda görüp kaptım getirdim. Yolda koca saksıya öyle bir sarılmıştım ki insanlar tuhaf tuhaf bakıyordu.
Balkonda bir top daha açtı. Daha kuzuma doymamıştım ki bugün bir kum fırtınası kenti kasıp kavurdu. İşyerimdeydim. Ve koskoca, oldukça ağır ortanca saksısını balkonda yere çalmış. Güzelim ortancamın boynu kırılmış. Saatlerce oturdum ağladım
Kırılan sapı kestim çiçeğini de kesip yapraklı uzun gövde parçasını toprağa soktum. Umutlu değilim ilk kez ortanca bakmaya başlamıştım. Ana gövdede 5 kalın dal vardı biri böyle gitti. Diğer iki dal kırılmamış ama biraz yatık duruyorlar nedense. Sizce tekrar dik durur mu?
Fırtına halen devam ediyor dışarı koyamıyorum mecburen masamdalar. Diğer pembe beyaz ortancamın 3 çiçek sapı da kırılmış. Onları da kestim. 2 minicik tomurcuk demeti var neyse ki.
Eski resimlerine baktıkça içim cız ediyor. Sizce mavi ortancam eskisi gibi olur mu? Ortası bomboş şu anda.
Sevgili SerDag;
Oldukça gecikmiş olsam da geçmiş olsun diyorum.
Sevgili Limon'un yazdığı gibi, sağlık olsun.

Her hangi bir nedenle, fırtına, dolu, aşırı sıcak, yer değişikliği vb. durumlarda bitkiler strese girmişse, Aspirin veriyorum.
Strese girdiğini anlarsınız, bitkiniz bir kaç gün içinde keyifsizleşir, boynunu büker, yaprak ve çiçekleri ölüyor gibidir.

Bu gibi durumlarda 2 adet Aspirini 1 L. suda eritip toprağına veriyorum, yüzde yüz olmasa da iyi sonuçlar veriyor.

Bir kaç yıl önce bir clematisim tarif ettiğim durumdaydı, fark ettiğimde hemen bu uygulamayı yaptım, üç gün içinde toparlandı.

Saksılar küçüldükçe Aspirin miktarını ayarlamak gerekir, meselâ, bir Afrika menekşesi saksısı için ½ Aspirin yeterli olur, gerekirse bir kaç gün arayla tekrarlanabilir.

Bilgiyi nerede okuduğumu hatırlamıyorum, sanırım Mine hanımın başlığından edindim, yazdıklarım kendi deneyimlerim.

gilan beğendi.
Eski 13-05-2012, 17:56   #895
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

memet's Avatar

Giriş Tarihi: 18-02-2006
Galeri: 11
Bonsai atölyemiz vardı. Gittiğmiz seradan bu ortancayı aldım.

Eklenen Resimler

memet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2012, 21:09   #896
Ağaç Dostu

dilek78's Avatar

Giriş Tarihi: 17-05-2012
benim ortancam pembe renk için şimdiden sirkeli su versem olurmu?

Eklenen Resimler

dilek78 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2012, 00:23   #897
Ağaçsever

mhrslm's Avatar

Giriş Tarihi: 17-09-2011
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi memet Mesajı Göster
Bonsai atölyemiz vardı. Gittiğmiz seradan bu ortancayı aldım.
Sn. memet, bu ortanca melez mi? İlk defa bu rengini görüyorum!

mhrslm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2012, 02:48   #898
Ağaç Dostu

Bu sezonun ortancaları da mutlu, o halde ben de mutluyum

Eklenen Resimler

gilan, sarigoz ve merto beğendi.
Eski 21-05-2012, 17:35   #899
Ağaç Dostu

nevsune's Avatar

Giriş Tarihi: 04-05-2007
Galeri: 215
Kışın açık balkonda bıraktığım ortancam ne yazık ki öldü. Ankara'da kışın açıkta duran ortancalar olduğunu bildiğim için bu sonuç beni önce şaşırttıysa da durumun güneşle ilgili olduğunu farkettim. Benim balkonum kışın hiç güneş almaz oysa 2 yıldır izlediğim dışardaki ortancalar güneş altında duruyorlar. Gündüzleri aldıkları az da olsa bir sıcaklık onların dışarda yaşayabilmelerine olanak veriyor demek. Şu anda epey bir yapraklandılar ama henüz çiçek görünmüyor. Ankara'da ortanca yetiştirmek isteyenlerin dikkatine.

Kışın kapalı balkonda korumaya aldığım ortancalarım ise çiçekleniyorlar, hem de oldukça güzel bir şekilde. Gündüzleri havalandırsam da gece oluşan nem ve belli bir ısı, normal ortamlarında alışık oldukları koşulları sağlamış oldu galiba.

Name:  P210512_18.14_[01] - Kopya.jpg
Views: 2266
Size:  32.4 KB
Name:  P210512_18.15 - Kopya.jpg
Views: 2059
Size:  34.8 KB
Koyu pembenin çiçekleri çok büyük ve çok albenili ama yerli olan açık pembe bana çok zarif geliyor ve çok da verimli. Her dalı çiçekli veya tomurcuklu. Açık pembenin üstündeki raftan, çiçeklerini açmaya hazırlanan maviş uzanıyor. O da açsın görüntü bayağı hoş olacak.

gilan ve sarigoz beğendi.

Düzenleyen nevsune : 21-05-2012 saat 18:12
nevsune Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-05-2012, 17:51   #900
Ağaç Dostu

Eser İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-03-2007
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mhrslm Mesajı Göster
Sn. memet, bu ortanca melez mi? İlk defa bu rengini görüyorum!
Şu sıra bunlardan çok görüyorum.. Bauhaus'da, marketlerde hatta yerel fidanlıklarda bile rastladım. Bolca geldi yurt dışından herhalde...
Böyle iki renkli kalacağından emin olabilsem hemen alacağım

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:55.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025