![]() |
|
![]() |
#541 |
Ağaç Dostu
|
Sn.lerdemir, Fulümün gövde kısmı eskisi gibi sağlıklı görünüyor ancak, kazadan sonra aynı saksıda dal halinde kök vs kalmamış vaziyette buldum ve yeniden köksüz halde diktim. Isı iç ortamda klima ile ısınıyor gece 22,00 ye kadar sabah da 08,00 gibi ortam ısınıyor. Işık olayına gelince; gün boyu pencere önünde olduğu için ışık bol güneşli günlerde ise sabahtan akşama kadar güneş görüyor. Maşşallah sizinkilerde çok güzeller, çok da iyi kök vermişler. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#543 |
Ağaç Dostu
|
Ben fulümü aldığımda yaklaşık 50cm.boyunda iki kök idi. İkisini de aynı saksıya diktirmiştim. Şimdi her iki fulde neredeyse iki katından fazla boy attı. Her tarafından dallar çıkararak sadece boya değil ene doğru da büyümekte. Geçen gün baktığımda topraktan bir dal daha çıkmaktaydı. Ben de diyorum ki; 1-O fazla uzayan dalları kessem,bu mevsimde yeni bir saksıda köklendirebilirmiyim? 2-Suda köklenme şansının,toprakta köklenme şansına yüzdesi nedir? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#544 |
Ağaç Dostu
|
Sevilay; Ben şahsen bu tip kokulu çiçekli çalı tipi bitkilerde sipsivri incecik ve upuzun dalla uzayan biçimlerin göze hoş gelmediğini düşünüyorum. Dolayısı ile aşırı ve tek başına uzayan dalları budayıp dengeli ve top (çember) şeklinde (sizin tabirinizle enine de doğru) çok dallı büyümeyi teşvik etmeyi ben şahsen daha uygun buluyorum. Tabi bu tamamen benim kişisel ve estetik görüşümdür. Ayrıca bu uygulama ile daha çok sayıdaki daldan daha çok sayıda ve verimli çiçek elde edilebileceğini düşünüyorum (bu da sadece zandır; teknik bir bilgi değil). Köklendirmeye gelince; Ben suda köklendirme denemesi ile aynı anda 2 ayrı çeliği de toprakta köklendirmeyi denemiştim. Aspirinli ve oksijenli sulu solüsyona batırdıktan sonra özel bir köklendirme hormonu da uygulamama karşın ve de İzmir'den dönerken mini bir ful fidanının köklendirilmiş olduğu saksıdaki topraktan bir parça alarak aynı toprakta köklendirmeyi denememe rağmen o çelikleri kuruttum. Birşeyleri yanlış yapıyorum ama neyi bilemiyorum. Dolayısı ile benim muvaffak olduğum tek yöntemim şimdilik suda köklendirme; dolayısı ile süre farkını ve köklendirme yüzdesini kıyaslayamıyorum. Şu ana kadar suda; Madagaskar Yasemini, gardenya, hanımeli, mum çiçeği(kısa zaman sonra da ful) gibi bitkileri köklendirdim başarı ile. Akşamları şeffaf buzdolabı poşetleri geçiriyorum kafalarına ve içini kendi nefesimle doldurup şişirerek (böylece bol CO2 oluyor ortamda; hem de ısı artıyor) paket lastiği ile de alttan sızıntıyı önlüyorum. Gündüzleri açıyorum poşeti, havalanıyorlar; yoksa mantar ve çürüme olur diye düşünüyorum. Ara ara poşetsizlerken iyi su fısfıslıyorum yapraklarına; hatta fısfıs sonrası bone geçiriyorum yine. Oda sıcaklığında da muhafaza ediyorum yarı aydınlıkta. Böylece suda kökleniyorlar işte ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#545 |
Ağaç Dostu
|
Sn. Sevilay, Sizin yerinizde olsam yeni çıkan dalın biraz daha uzamasını bekler, Havai köklendirme çalışması yapardım. Şansınız biraz daha fazla olur. Kesip suda veya toprakta köklendirmeye çalışmak bu mevsimde biraz daha riskli olur kanısındayım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#546 |
Ağaç Dostu
|
Aynı dakikada cevap yollamışız ikimiz de. Ancak ben daha hızlı çıktım ![]() Omar'ın da dediği doğrultusa taze sürgünleri kesip çeliklemek yerine dalın biraz sertleşmesini beklemek daha doğru olur sanırım. Havai köklendirme denemesi fulde nasıl olur bilemiyorum. İyi fikir, denemeli ![]() ![]() Bkz:Gardenya'da Havai Köklendirme Denemesi / Air Layering Gardenia jasminoides Mesela benim iki minik fulümde de şu an sürgünler var ve ben henüz onları budamıyorum; belli bir büyüklüğe gelince orada durması için tepeden çimdikleyeceğim ki başka yerlerinden de aynı oranda uzayabilsin ve dengeli bir toplu uzama olsun. Yani, bitkinin hızlı büyümesi değil de dengeli ve estetik büyümesini tercih edenlerdenim ben. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#548 |
Ağaç Dostu
|
Lerdemir; Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum.Bence de bu tip çiçeklerde top form daha estetik. Benim fulüm şimdilik o formda büyüyor.Dört bir tarafa doğru dal vermekte kendisi. Hadi itiraf edeyim;Ben aslında bir çelik alıp,onu saksının dibine dikip,daha da gür bir biçim verebilir miyim diye düşünmekteydim. Ya da önce başka bir yerde köklendirip,yine o gür formu yakalayabilmek için dibine dikebilir miydim? Benim de gözümü korkuttuğunuz için ben de bir çelik alıp,uygun sıcaklıkta,sizin formülünüzle,suda köklendirmeyi planlamaktayım. Bu arada fazla uzayan diğer dalları da dediğiniz gibi çimdikleyeceğim. Sayın Omar; Ben bu konularda o kadar tecrübesizim ki,siz havai köklendirme dediğinizde gözüm iyice korktu. Bende nerede öyle havai köklendirme yapacak deneyim ve cesaret. Bence topraktan çıkan o zavallıyı bırakayım yaşasın. Ben üstten üstten,çelik alma,suda köklendirme falan idare edeyim bari. Verdiğiniz bilgiler için sizlere çok teşekkür ediyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#549 |
Ağaç Dostu
|
Sevilay; İtirafa ben de katılayım. Hem de bu vesile ile uzman arkadaşlara danışmış oluruz. Ben de köklendirebileceğim ful çeliği olursa ve hatta iki ayrı saksıdaki minik fullerimi, gür bir görüntü oluşması için orta boy bir saksıda birleştirmeyi düşünüyordum. Ancak birbirlerini boğma, vb gibi handikapları olur mu diye endişe de ediyordum. Henüz işleme geçmemiş olduğumdan dolayı da sormamıştım. Vesile oldunuz Sevilay. Sevgili uzman dostlar; Böyle bir birleştirme, bitkiler için zarar teşkil eder mi ileride? Ne dersiniz? Yapalım mı, yapmayalım mı? Sevilay; kesinlikle o dipten çıkan yemyeşil sürgünü genel çizgiyi geçene kadar kesmeyin; serpilsin, büyüsün. Ondan sonra da dileğinize ve buradaki olası uzman görüşlerinize uygun hareket edersiniz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#550 |
Ağaç Dostu
|
Lerdemir; Ben ful almak için fidanlığa gittiğimde beğendiğim iki ayrı ful fidesi vardı. İkisi de naylon poşet gibi bir şeydeydi. Oradaki bey beğendiğim bir saksıya ikisini de yan yana dikti. Ve ne boğma,ne de başka bir öldürme biçimi olmadan fuller gayet sağlıklı ve hala büyür şekilde yaşıyorlar.Yan yana,aynı saksıda |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#551 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-07-2007
|
Sevilay hanım ve lerdemir, hiçbir sakıncası yok isterseniz 4-5 tane dikin, biz genelde dolgun olsun, albenili olsun, çabuk satılsın diye böyle yaparız, süs narlarını bakın görürsünüz. Kolay gelsin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#553 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-11-2007
|
mine hanım nasılda çocukluğuma geri döndüm süperdi... ![]() annem yetiştiridi ful çiçeğini bayılırdık kokusuna,senlerce başka saksılarda yetiştirdi,ankarada zor yetişir dediler...daha sonra evden taşınındık,urfada sıcaktan kurudu su vermeyince öldü,sonrada çok aradım ankarada bir türlü bulamadım,antakyada eş dosta bile sordurdum,urfadada yok,bu çiçeği bilende az... domates olayı doğru ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#555 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Yani kış geldi, havalar soğudu, yapraklar döküldü... gibi. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#557 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Yalnız, geçen sene Barbaros'ta kendi başına kışı geçirmeye bıraktığım fulüm, kış sonunda beni çırılçıplak karşıladı, tabii sonra baharla birlikte o güzel yeşil elbisesini giydi, daha sonra da ötesine berisine krem rengi, mis kokulu çiçekler taktı. ![]() Galiba, sıcak ortamda yaprağını dökmüyor, soğukta döküp hava ısınınca tekrar yapraklanıyor. Haydi, Mine hanıma bir uğrayalım. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#558 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-07-2007
|
Bence üşütmüşsün zenfree geçensene bendede oldu yapraklar kupkuru olup çıplak kaldı içerisi sıcaksa güneşli bir yere koy fazla sulama umarım düzelir. selamlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#559 |
agaclar.net
|
Zenfree fulünüze su püskürtmeyiniz, bu mantari hastalıklara davetiye çıkarır. Aslında herdem yeşil bir çalıdır ful. Ancak fazla soğuk olduysa veya stres altında kaladıysa yaprak döker. Sebep hastalık da olabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#560 |
Ağaç Dostu
|
Mine Hn merhaba, Peki, mevsim nedeniyle iç mekana aldığım fulü kaloriferlerin kuruttuğuhavanın etkisinden korumak amacıyla her gece fısfıslamakla hata ediyorum demek ki? Ev için de de mantari oluşuma sebep verir mi bu uygulamam? Ayrıca, bu uygulamaya başlamadan önce de captan'lı su ile fısfıslamıştım yapraklarını 1 ay kadar önce ne olur ne olmaz diye... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#562 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Hakan Bey bekleyin yeni tomurcuklar geliyor.Kabak rendeleyip dibine koyun.Sağlıklı parlak yapraklarınız olur. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#564 |
Ağaç Dostu
|
Sn.Elfogi, İş yerimde, şimdi kabağı nerden bulup rendeleyeceğim? ![]() ![]() Sn.adabayrakoğlu, Saksım çok küçük, ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#566 |
Ağaç Dostu
|
Söylediklerinizi aynen uyguladım. Hemen başka saksıdan toprak aldım ve üzerini iyice örttüm elimle bastırarak toprağı ve domatesi sıkıştırdım. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#567 | ||
agaclar.net
|
Alıntı:
Alıntı:
|
||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#569 |
Ağaç Dostu
|
FUL (Clerodendrum fragrans)
Sevgili Ful severler, 15-16 yıl evvel besleyip büyüttüğüm ve o zamanlar "FUL" diye bildiğim çalı formunda bir çiçeğim vardı... Ful kokusundan biraz daha limoni kokardı. Malesef Ankara iklimine alıştıramamıştım. Kurudu. Yıllardır aramadığım, sormadığım yer kalmadı, bulamadım. Geçen hafta Belek/Anatalya'ya seminere gittim. Orada yıllardır aradığım Ful'den bir bahçe vardı. ![]() ve hemen birkaç adet köklü ve dal fidelik aldım. Şu anda onun mutluluğunu yaşıyorum, sizler ile paylaşmak istedim... (Not: Fotoğraf, sn. MSaygın'dan alınmıştır.) Düzenleyen omar : 11-03-2008 saat 16:09 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#570 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-07-2006
|
Çok güzelmiş.Kokulu mu? Çiçek şekli de harıkaymış ![]() Artık bilemiyorum. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|