agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni540Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 20-11-2007, 11:47   #541
Ağaç Dostu

Hakan KINACI's Avatar

Giriş Tarihi: 11-08-2006
Galeri: 42
Sn.lerdemir,
Fulümün gövde kısmı eskisi gibi sağlıklı görünüyor ancak, kazadan sonra aynı saksıda dal halinde kök vs kalmamış vaziyette buldum ve yeniden köksüz halde diktim.
Isı iç ortamda klima ile ısınıyor gece 22,00 ye kadar sabah da 08,00 gibi ortam ısınıyor.
Işık olayına gelince; gün boyu pencere önünde olduğu için ışık bol güneşli günlerde ise sabahtan akşama kadar güneş görüyor.
Maşşallah sizinkilerde çok güzeller, çok da iyi kök vermişler. Artık dikim zamanı gelmiş görünüyor.

Hakan KINACI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 12:26   #542
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Galeri: 8
Hakan bey, Fulün ana gövdesi canlılığını koruyor gibi. Ona biraz DOMATES püresi verirseniz sanırım yüzünüzü güldürecektir. 1/4 dilim yeter sanırım. Hem şok'dan kurtulur, hemde takviye olur.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 13:04   #543
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-07-2007
Galeri: 92
Ben fulümü aldığımda yaklaşık 50cm.boyunda iki kök idi.
İkisini de aynı saksıya diktirmiştim.

Şimdi her iki fulde neredeyse iki katından fazla boy attı.
Her tarafından dallar çıkararak sadece boya değil ene doğru da büyümekte.

Geçen gün baktığımda topraktan bir dal daha çıkmaktaydı.

Ben de diyorum ki;
1-O fazla uzayan dalları kessem,bu mevsimde yeni bir saksıda köklendirebilirmiyim?
2-Suda köklenme şansının,toprakta köklenme şansına yüzdesi nedir?

Sevilay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 13:53   #544
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Sevilay;

Ben şahsen bu tip kokulu çiçekli çalı tipi bitkilerde sipsivri incecik ve upuzun dalla uzayan biçimlerin göze hoş gelmediğini düşünüyorum.

Dolayısı ile aşırı ve tek başına uzayan dalları budayıp dengeli ve top (çember) şeklinde (sizin tabirinizle enine de doğru) çok dallı büyümeyi teşvik etmeyi ben şahsen daha uygun buluyorum. Tabi bu tamamen benim kişisel ve estetik görüşümdür. Ayrıca bu uygulama ile daha çok sayıdaki daldan daha çok sayıda ve verimli çiçek elde edilebileceğini düşünüyorum (bu da sadece zandır; teknik bir bilgi değil).

Köklendirmeye gelince;

Ben suda köklendirme denemesi ile aynı anda 2 ayrı çeliği de toprakta köklendirmeyi denemiştim. Aspirinli ve oksijenli sulu solüsyona batırdıktan sonra özel bir köklendirme hormonu da uygulamama karşın ve de İzmir'den dönerken mini bir ful fidanının köklendirilmiş olduğu saksıdaki topraktan bir parça alarak aynı toprakta köklendirmeyi denememe rağmen o çelikleri kuruttum. Birşeyleri yanlış yapıyorum ama neyi bilemiyorum.

Dolayısı ile benim muvaffak olduğum tek yöntemim şimdilik suda köklendirme; dolayısı ile süre farkını ve köklendirme yüzdesini kıyaslayamıyorum.

Şu ana kadar suda; Madagaskar Yasemini, gardenya, hanımeli, mum çiçeği(kısa zaman sonra da ful) gibi bitkileri köklendirdim başarı ile. Akşamları şeffaf buzdolabı poşetleri geçiriyorum kafalarına ve içini kendi nefesimle doldurup şişirerek (böylece bol CO2 oluyor ortamda; hem de ısı artıyor) paket lastiği ile de alttan sızıntıyı önlüyorum. Gündüzleri açıyorum poşeti, havalanıyorlar; yoksa mantar ve çürüme olur diye düşünüyorum. Ara ara poşetsizlerken iyi su fısfıslıyorum yapraklarına; hatta fısfıs sonrası bone geçiriyorum yine. Oda sıcaklığında da muhafaza ediyorum yarı aydınlıkta.

Böylece suda kökleniyorlar işte

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2007, 13:53   #545
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Sn. Sevilay,
Sizin yerinizde olsam yeni çıkan dalın biraz daha uzamasını bekler, Havai köklendirme çalışması yapardım. Şansınız biraz daha fazla olur. Kesip suda veya toprakta köklendirmeye çalışmak bu mevsimde biraz daha riskli olur kanısındayım.

Eski 20-11-2007, 13:56   #546
Ağaç Dostu

Aynı dakikada cevap yollamışız ikimiz de. Ancak ben daha hızlı çıktım

Omar'ın da dediği doğrultusa taze sürgünleri kesip çeliklemek yerine dalın biraz sertleşmesini beklemek daha doğru olur sanırım.

Havai köklendirme denemesi fulde nasıl olur bilemiyorum. İyi fikir, denemeli Zira benim elim gardenyadan biraz alışık sayılır havai köklendirmeye
Bkz:Gardenya'da Havai Köklendirme Denemesi / Air Layering Gardenia jasminoides

Mesela benim iki minik fulümde de şu an sürgünler var ve ben henüz onları budamıyorum; belli bir büyüklüğe gelince orada durması için tepeden çimdikleyeceğim ki başka yerlerinden de aynı oranda uzayabilsin ve dengeli bir toplu uzama olsun. Yani, bitkinin hızlı büyümesi değil de dengeli ve estetik büyümesini tercih edenlerdenim ben.

Eski 20-11-2007, 14:09   #547
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Sizin gardenya köklendirme çalışmasına tekrar bir bakayım derken önce davranmışsınız

Eski 20-11-2007, 15:38   #548
Ağaç Dostu

Lerdemir;
Ben de aynen sizin gibi düşünüyorum.Bence de bu tip çiçeklerde top form daha estetik.
Benim fulüm şimdilik o formda büyüyor.Dört bir tarafa doğru dal vermekte kendisi.

Hadi itiraf edeyim;Ben aslında bir çelik alıp,onu saksının dibine dikip,daha da gür bir biçim verebilir miyim diye düşünmekteydim.

Ya da önce başka bir yerde köklendirip,yine o gür formu yakalayabilmek için dibine dikebilir miydim?

Benim de gözümü korkuttuğunuz için ben de bir çelik alıp,uygun sıcaklıkta,sizin formülünüzle,suda köklendirmeyi planlamaktayım.

Bu arada fazla uzayan diğer dalları da dediğiniz gibi çimdikleyeceğim.

Sayın Omar;
Ben bu konularda o kadar tecrübesizim ki,siz havai köklendirme dediğinizde gözüm iyice korktu.

Bende nerede öyle havai köklendirme yapacak deneyim ve cesaret.
Bence topraktan çıkan o zavallıyı bırakayım yaşasın.

Ben üstten üstten,çelik alma,suda köklendirme falan idare edeyim bari.

Verdiğiniz bilgiler için sizlere çok teşekkür ediyorum.

Eski 20-11-2007, 16:42   #549
Ağaç Dostu

Sevilay;

İtirafa ben de katılayım. Hem de bu vesile ile uzman arkadaşlara danışmış oluruz.

Ben de köklendirebileceğim ful çeliği olursa ve hatta iki ayrı saksıdaki minik fullerimi, gür bir görüntü oluşması için orta boy bir saksıda birleştirmeyi düşünüyordum. Ancak birbirlerini boğma, vb gibi handikapları olur mu diye endişe de ediyordum. Henüz işleme geçmemiş olduğumdan dolayı da sormamıştım. Vesile oldunuz Sevilay.

Sevgili uzman dostlar;

Böyle bir birleştirme, bitkiler için zarar teşkil eder mi ileride? Ne dersiniz? Yapalım mı, yapmayalım mı?

Sevilay; kesinlikle o dipten çıkan yemyeşil sürgünü genel çizgiyi geçene kadar kesmeyin; serpilsin, büyüsün.

Ondan sonra da dileğinize ve buradaki olası uzman görüşlerinize uygun hareket edersiniz.

Eski 20-11-2007, 17:00   #550
Ağaç Dostu

Lerdemir;
Ben ful almak için fidanlığa gittiğimde beğendiğim iki ayrı ful fidesi vardı.
İkisi de naylon poşet gibi bir şeydeydi.

Oradaki bey beğendiğim bir saksıya ikisini de yan yana dikti.

Ve ne boğma,ne de başka bir öldürme biçimi olmadan fuller gayet sağlıklı ve hala büyür şekilde yaşıyorlar.Yan yana,aynı saksıda

Eski 20-11-2007, 17:10   #551
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2007
Sevilay hanım ve lerdemir, hiçbir sakıncası yok isterseniz 4-5 tane dikin, biz genelde dolgun olsun, albenili olsun, çabuk satılsın diye böyle yaparız, süs narlarını bakın görürsünüz. Kolay gelsin.

Mucip Gürbüz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2007, 08:02   #552
Ağaç Dostu

Oh, tamam. Rahatlattınız ikiniz de beni.

O zaman bu kış çıkışında fule dair elde ne varda bir saksıya. Yazın da hayırlısı ile dolgun ve bol çiçekli fotoğraflara inşaallah.

Tekrar teşekkürlerimle...

Eski 28-11-2007, 18:38   #553
Yeni Üye

charon's Avatar

Giriş Tarihi: 28-11-2007
mine hanım nasılda çocukluğuma geri döndüm süperdi...çok teşekkürler konu için...
annem yetiştiridi ful çiçeğini bayılırdık kokusuna,senlerce başka saksılarda yetiştirdi,ankarada zor yetişir dediler...daha sonra evden taşınındık,urfada sıcaktan kurudu su vermeyince öldü,sonrada çok aradım ankarada bir türlü bulamadım,antakyada eş dosta bile sordurdum,urfadada yok,bu çiçeği bilende az...
domates olayı doğrubirde annem kabak dolması yapacağı vakit,oyduğu içlerini çöpe atmaz ful saksısına koyardı,beslenmesine yardım ediyormuş...çok seneler yetiştirdi ancak şimdilerde bulamıyorum,ankarada bu tür çiçekler satan birileri varsa çok memnun olacağım...sevgilerimle...

charon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 18:43   #554
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Havalar soğuduğu için içeriye aldığım fulümün yaprakları kararıp dökülmeye başladı. Yaprakları sanki daha kuru. Nem eksiliği olabilir mi? Sorun bu ise su mu püskürtmeliyim? Ve ne sıklıkta?

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 19:24   #555
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 15
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zenfree Mesajı Göster
Havalar soğuduğu için içeriye aldığım fulümün yaprakları kararıp dökülmeye başladı. Yaprakları sanki daha kuru. Nem eksiliği olabilir mi? Sorun bu ise su mu püskürtmeliyim? Ve ne sıklıkta?
Sorunun cevabı, sorunun içinde olmasın.

Yani kış geldi, havalar soğudu, yapraklar döküldü... gibi.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 19:25   #556
Ağaç Dostu

zenfree's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2007
Galeri: 341
Fulün kışın yaprak döktüğünü hiç bilmiyordum. Teşekkürler Sayın Balıkçı.

zenfree Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 19:29   #557
Ağaç Dostu

Balıkcı's Avatar

Giriş Tarihi: 23-01-2007
Galeri: 15
Alıntı:
Fulün kışın yaprak döktüğünü hiç bilmiyordum. Teşekkürler Sayın Balıkçı.
Ben, döküp dökmediğinden de emin değilim.

Yalnız, geçen sene Barbaros'ta kendi başına kışı geçirmeye bıraktığım fulüm, kış sonunda beni çırılçıplak karşıladı, tabii sonra baharla birlikte o güzel yeşil elbisesini giydi, daha sonra da ötesine berisine krem rengi, mis kokulu çiçekler taktı.

Galiba, sıcak ortamda yaprağını dökmüyor, soğukta döküp hava ısınınca tekrar yapraklanıyor.
Haydi, Mine hanıma bir uğrayalım.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-11-2007, 21:58   #558
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-07-2007
Alıntı:
Bence üşütmüşsün zenfree geçensene bendede oldu yapraklar kupkuru olup çıplak kaldı içerisi sıcaksa güneşli bir yere koy fazla sulama umarım düzelir. selamlar.

Mucip Gürbüz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-11-2007, 23:03   #559
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Zenfree fulünüze su püskürtmeyiniz, bu mantari hastalıklara davetiye çıkarır. Aslında herdem yeşil bir çalıdır ful. Ancak fazla soğuk olduysa veya stres altında kaladıysa yaprak döker. Sebep hastalık da olabilir.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2007, 08:43   #560
Ağaç Dostu

Mine Hn merhaba,

Peki, mevsim nedeniyle iç mekana aldığım fulü kaloriferlerin kuruttuğuhavanın etkisinden korumak amacıyla her gece fısfıslamakla hata ediyorum demek ki?

Ev için de de mantari oluşuma sebep verir mi bu uygulamam?

Ayrıca, bu uygulamaya başlamadan önce de captan'lı su ile fısfıslamıştım yapraklarını 1 ay kadar önce ne olur ne olmaz diye...

Eski 30-11-2007, 09:14   #561
Ağaç Dostu

Hakan KINACI's Avatar

Sn.Omar,
Söylediğiniz gibi domatesledim fulümü
Name:  DSC01484.jpg
Views: 849
Size:  22.3 KB

Şimdi sanki yaprak verecek gibi

Name:  DSC01485.jpg
Views: 888
Size:  22.9 KB

Ama uç kısmı kurumuş gibi duruyor.

Name:  DSC01486.jpg
Views: 855
Size:  20.1 KB

Bundan sonra yapmam gereken bir şey varmı? yoksa bekleyecekmiyim?

Eski 30-11-2007, 09:22   #562
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Hakan Bey bekleyin yeni tomurcuklar geliyor.Kabak rendeleyip dibine koyun.Sağlıklı parlak yapraklarınız olur.Arada limon tuzlu su ile sulayın.Eminim açacak

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2007, 09:24   #563
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2006
Galeri: 25
Hakan Bey domatesi gömmezseniz bir sürü sirke sineği yavrunuz olur bilginize

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2007, 09:33   #564
Ağaç Dostu

Hakan KINACI's Avatar

Sn.Elfogi,
İş yerimde, şimdi kabağı nerden bulup rendeleyeceğim? Ama kısa zamanda onu da yapmalıyım.

Sn.adabayrakoğlu,
Saksım çok küçük, resimde göründüğü gibi değil domatesi gömmeye kalksam sanırım toprağın bir kısmını çıkarmam gerekir. Domatesi kaldırmaya çalıştım toprağı bayağı tutmuş, toprakla birlikte kalkıyor.Ama yinede deneyeceğim.

Eski 30-11-2007, 09:46   #565
Ağaç Dostu

Ophrys's Avatar

Giriş Tarihi: 21-10-2006
Galeri: 25
Başka bir saksından azıcık toprak alıp üstünü örtün.

Ophrys Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-11-2007, 09:49   #566
Ağaç Dostu

Hakan KINACI's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi adabayrakoglu Mesajı Göster
Başka bir saksından azıcık toprak alıp üstünü örtün.
Söylediklerinizi aynen uyguladım. Hemen başka saksıdan toprak aldım ve üzerini iyice örttüm elimle bastırarak toprağı ve domatesi sıkıştırdım.

Eski 01-12-2007, 00:26   #567
agaclar.net

Mine Pakkaner's Avatar

Giriş Tarihi: 06-01-2006
Galeri: 99
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lerdemir Mesajı Göster
Mine Hn merhaba,

Peki, mevsim nedeniyle iç mekana aldığım fulü kaloriferlerin kuruttuğuhavanın etkisinden korumak amacıyla her gece fısfıslamakla hata ediyorum demek ki?
...
Levent Bey, su püskürtmek yerine yanında ıslak bir sünger bulundursanız daha iyi olur. Bir tabak içine çakıl doldurup yüzeye yakın su koyunuz. saksıyı da çakılla oturtun. Ancak saksı su içinde kalmasın. Bu şekilde buharlaşan su gereken nemi sağlar. Şimdilerde ucuz ve bol satılan ev tipi elektrikli soğuk buhar cihazları ise kesin ve en sağlıklı çözüm tabii.
Alıntı:
Ev için de de mantari oluşuma sebep verir mi bu uygulamam?
Ayrıca, bu uygulamaya başlamadan önce de captan'lı su ile fısfıslamıştım yapraklarını 1 ay kadar önce ne olur ne olmaz diye...
Captan uygulamak koruyucu bir yöntem olmuş, iyi yapmışsınız. Mantari hastalıklar hem evde hem de dışarıda görülebilir. Bu yüzden meydan vermemekte fayda var.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2007, 01:33   #568
Ağaç Dostu

Verdiğiniz bilgi ve emek için çok teşekkür ederim Mine Hn.

Tavsiyelerinizi uygulayacağım. Fısfısı kesip çakıl taşlı sulu saksı altlığını deneyeceğim.

Eski 04-12-2007, 10:57   #569
Ağaç Dostu

omar's Avatar

FUL (Clerodendrum fragrans)

Sevgili Ful severler,
15-16 yıl evvel besleyip büyüttüğüm ve o zamanlar "FUL" diye bildiğim çalı formunda bir çiçeğim vardı...
Ful kokusundan biraz daha limoni kokardı. Malesef Ankara iklimine alıştıramamıştım. Kurudu. Yıllardır aramadığım, sormadığım yer kalmadı, bulamadım.
Geçen hafta Belek/Anatalya'ya seminere gittim. Orada yıllardır aradığım Ful'den bir bahçe vardı.
ve hemen birkaç adet köklü ve dal fidelik aldım.
Şu anda onun mutluluğunu yaşıyorum, sizler ile paylaşmak istedim...

(Not: Fotoğraf, sn. MSaygın'dan alınmıştır.)

Eklenen Resimler

milaca2010 beğendi.

Düzenleyen omar : 11-03-2008 saat 16:09
Eski 04-12-2007, 12:39   #570
Ağaç Dostu

Oğuzhan's Avatar

Giriş Tarihi: 23-07-2006
Çok güzelmiş.Kokulu mu?
Çiçek şekli de harıkaymış

Artık bilemiyorum.

Oğuzhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025