agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni630Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-01-2015, 16:00   #1
Ağaç Dostu

prıtt's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
İsmail Bey, melisalarım gayet sağlıklı idi. Ama soğukların çıkması ile yani yaklaşık 1- 1,5 aydır bu hali aldılar. Potasyum ağırlıklı bir gübreyi bu zamanda kullanmam doğru olurmu peki?

prıtt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2015, 16:15   #2
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2011
Galeri: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi prıtt Mesajı Göster
İsmail Bey, melisalarım gayet sağlıklı idi. Ama soğukların çıkması ile yani yaklaşık 1- 1,5 aydır bu hali aldılar. Potasyum ağırlıklı bir gübreyi bu zamanda kullanmam doğru olurmu peki?
Potasyum bitkinin soğuklara ve hastalıklara karşı direncini arttıyor. Sonbahar dönemiyle birlikte yeşil bitkilerde kullanılması gerekli. Seradaki kabak, hıyar ve melisalarda hala kullanıyorum. Melisalarda aşırı derecede tohum var bunları dökmemesi içinde fosfor gübrelemesi gerekli. Ben şimdilerde 5-20-5 gübresi kullanıyorum.

Önceden 2 hatada bir uygulama yapıyordum artık 3-4 haftada bir uygulama yeterli olacaktır. Bitki gelişimi durmadığı için tabii gübreleme yapabilirsiniz.

İsmail Kuzucu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2015, 18:51   #3
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Galeri: 83
Sayın prıtt;
Bence, potasyum veya fosfor kullanmadan aşağıdaki link'i tıklayarak bir inceleyin.
Sizin sorununuzun, potasyum veya fosfor olmayabileceğini göreceksiniz.

Besin maddesi eksiklik veya fazlalıkları

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2015, 19:28   #4
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç Mesajı Göster
Sayın prıtt;
Bence, potasyum veya fosfor kullanmadan aşağıdaki link'i tıklayarak bir inceleyin.
Sizin sorununuzun, potasyum veya fosfor olmayabileceğini göreceksiniz.

Besin maddesi eksiklik veya fazlalıkları
Fosfor eksikliğini kendi bitkilerimdeki tohumların dökülmemesi için kullandığımı yazmıştım. (Şimdilerde gübre kullanılır mı için sorusuna cevap.)

Fotoğrafta gözüken durumlar:
Yaprak kenarlarında sararma ve uç kısımlarda yanıklık,
Yeni yaprakların oluşmaması veya çok geç gelişme göstermesi. (Tüm yapraklar büyük yeni yapraklar yok veya çok küçükler)

Benim gördüklerim bunlar, her türlü kaynaklar araştırılabilir.

Eski 02-01-2015, 20:40   #5
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Galeri: 83
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu Mesajı Göster
Fotoğrafta gözüken durumlar:
Yaprak kenarlarında sararma ve uç kısımlarda yanıklık,
Yeni yaprakların oluşmaması veya çok geç gelişme göstermesi. (Tüm yapraklar büyük yeni yapraklar yok veya çok küçükler)

Benim gördüklerim bunlar, her türlü kaynaklar araştırılabilir.
Sayın İsmail Kuzucu;

Ben de;
Yaprakların sadece kenarlarında değil, daha yaygın bir renk değişimi görüyürum. Eğer damarlar yeşil olsaydı, demir eksikliği derdim. Ama değil.
Potasyum eksikliğinde sarı değil, kahverengileşme belirginleşiyormuş!

Yaprak uçlarında belirgin bir yanıklık yok! Sadece duvar kenarında bir dalda tüm yapraklarda bir kuruma var.
Sonra bu mevsimde Aksaray'da hangi bitki büyümesini sürdürür ki, melisa sürdürsün!
Mevsim itibariyla, Melisa gibi, ılıman iklimde her dem yeşil kalan çalıların, Aksaray gibi karasal iklime sahip bir bölgede, bu soğuk günlerde, gerçek anlamda modern bir sera ortamı dışında bırakın yeni yapraklanmayı, mevcut yapraklarının yeşil kaldığına şaşmak gerekmez mi?.

Anlayacağınız Ben; Sizin tahminlerinizden tatmin olmadım.
Konunun uzmanı olmadığım için iddialı da değilim.
Bu nedenle de; fotoğrafları, bitkilerin hastalıklıklarına ilişkin bir başlıkta (mutlaka vardır.) konunun uzmanı (Ziraat Müh., Orman Müh. gibi.) bir arkadaşımızın, fotoğrafları görmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim.

Tabii ki, sorup sormamak konusunda karar, sayın prıtt'ındır.

Saygılarımla.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2015, 14:39   #6
Ağaç Dostu

prıtt's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2008
Elimde koçtaştan aldığım bu gübre var. Uygunmudur aceba. Gübreler konusunda geçmişte yaşadığım kötü tecrübelerden sonra kullanmaya korkuyorum açıkçası.

Eklenen Resimler

prıtt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-01-2015, 15:25   #7
Ağaç Dostu

İsmail Kuzucu's Avatar

Alıntı:
Ben de;
Yaprakların sadece kenarlarında değil, daha yaygın bir renk değişimi görüyürum. Eğer damarlar yeşil olsaydı, demir eksikliği derdim. Ama değil.
Potasyum eksikliğinde sarı değil, kahverengileşme belirginleşiyormuş!

Yaprak uçlarında belirgin bir yanıklık yok! Sadece duvar kenarında bir dalda tüm yapraklarda bir kuruma var.
Demir eksikliği diyemezsiniz çünkü demir eksikliği sadece yeni sürgünlerde oluşur

Yaprak uçlarına dikkatli bakarsanız durumu anlayacaksınız. Tüm yapraklar mı duvar kenarında ve her bitkide yok.

Name:  melisa3.jpg
Views: 1687
Size:  60.6 KB

Alıntı:
Sonra bu mevsimde Aksaray'da hangi bitki büyümesini sürdürür ki, melisa sürdürsün!
Mevsim itibariyla, Melisa gibi, ılıman iklimde her dem yeşil kalan çalıların, Aksaray gibi karasal iklime sahip bir bölgede, bu soğuk günlerde, gerçek anlamda modern bir sera ortamı dışında bırakın yeni yapraklanmayı, mevcut yapraklarının yeşil kaldığına şaşmak gerekmez mi?.
Dediğiniz doğru fakat aşağıdaki fotoğraftaki sürgünler nasıl çalışıyor? Bu bitki yapay mı ki bu kadar canlı ve hâlâ çalışmaya devam ediyor.

Name:  melisa2.jpg
Views: 1709
Size:  62.3 KB

Alıntı:
Anlayacağınız Ben; Sizin tahminlerinizden tatmin olmadım.
Konunun uzmanı olmadığım için iddialı da değilim.
Bu nedenle de; fotoğrafları, bitkilerin hastalıklıklarına ilişkin bir başlıkta (mutlaka vardır.) konunun uzmanı (Ziraat Müh., Orman Müh. gibi.) bir arkadaşımızın, fotoğrafları görmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim.

Tabii ki, sorup sormamak konusunda karar, sayın prıtt'ındır.

Saygılarımla.
Önceden de söylediğim gibi her kaynaktan faydalanmak gerekir. Ben gördüklerimi yazdım. (Yaşasın ziraat ve orman mühendisleri..)

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025