agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Çalılar
(https)

Beğeni Düzeni630Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-06-2010, 21:47   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 22-07-2008
Ben bu sene Mutlu Kutlu Bey'den temin ettim.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16683

fizban Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-06-2010, 13:01   #2
Ağaç Dostu

neconeco's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2008
Galeri: 19
melisa temini

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemi ciftci Mesajı Göster
Bu bitkiyi bulmak için çok uğraştım. Ancak satışına rastlayamadım. Paylaşan da yok. Nereden bulabileceğime dair fikri olan var mı?
Selamlar. evet bulabileceğiniz adres www.salonbitkileri.com ))) yani?

neconeco Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2010, 10:42   #3
Ağaç Dostu

Ciceklenme sonunda bitki yorgun dustu. Daha evvel besin almadigindan mi bilemiyorum.

Yeni yapraklarda boyut olarak kuculme gozlemliyorum. Kati, fosfor orani yuksek besin verdim.

Boyle bir evreye girmesi sizce normal mi sn Zeytin.

Gunesi sadece aksamustu 2 saat kadar veriyorum. Bu sekli ile bol ciceklenmeye girmisti. Cicek evresi icin uygun dusmus olabilir ama simdiki evresinde daha mi fazla gunes ihtiyaci var dedirtiyor bana..

Eski 21-06-2010, 12:57   #4
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Giriş Tarihi: 24-12-2008
Sn Fizban,

2 saat güneş az. En az yarım gün almalı. Gözlemim her ay çiçeklendiği. Örneğin 15 mayıs'da çiçeklendi.
Şimdi 15 hazirandan bu yana ikinci bol çiçeklenme dönemi.

Gece yasemini bahçe de daha güzel oluyor. Kışın sarmak kaydıyle imkan varsa bahçeye dikin.

Zeytinci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-06-2010, 23:08   #5
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Giriş Tarihi: 28-04-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Sn Fizban,

2 saat güneş az. En az yarım gün almalı. Gözlemim her ay çiçeklendiği. Örneğin 15 mayıs'da çiçeklendi.
Şimdi 15 hazirandan bu yana ikinci bol çiçeklenme dönemi.

Gece yasemini bahçe de daha güzel oluyor. Kışın sarmak kaydıyle imkan varsa bahçeye dikin.
İstanbul'da melisayı sarsak bile bahçeye diktiğimizde kışı çıkarabileceğini sanmıyorum.Geçen kış sardığım tüm yaseminlerim dondu ve öldü

Yılmaz Yalçın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2010, 10:23   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 05-11-2008
Forumda, tohumdan yetiştirdiğim bu bitkinin melisa olduğunu öğrenmiştim. Minik beyaz çiçekler açtı, ama hiç kokusunu alamadım. Şimdi ise tohum oluşmaya başladı. Acaba ilk çiçekleri mi kokusuz oluyor, yoksa benim çiçeğim melisa değil mi?

Name:  1111.jpg
Views: 6397
Size:  55.6 KB

Gülüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2010, 10:27   #7
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Gülüm Mesajı Göster
Forumda, tohumdan yetiştirdiğim bu bitkinin melisa olduğunu öğrenmiştim. Minik beyaz çiçekler açtı, ama hiç kokusunu alamadım. Şimdi ise tohum oluşmaya başladı. Acaba ilk çiçekleri mi kokusuz oluyor, yoksa benim çiçeğim melisa değil mi?

Eklenti 159713
Bence bu melisa değil

Eski 12-07-2010, 10:30   #8
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Arkadaşlar,
Melisam ilk çiçeklenmesinden sonra tohum oluşturdu;yuvarlak minik tohumlarını koparttım gücünü tohuma harcamasın ve yeniden çiçeklensin diye.Sizce iyimi yaptım?Çiçekleri geçen bölümde budama ya da herhangi bir işlem yapmak gerekir mi?Benim saksım 12 litrelik..Daha büyük saksıya mı alsam?

Eski 12-07-2010, 11:27   #9
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2009
Galeri: 2
Sevgili Yılmaz ilk tohumları kopartmakla iyi yapmışsın, Ağustos sonu olanları bırakırsın, budama gerekmiyor.
Bence bu yaz hiç keyfini bozma, seneye daha büyük saksıya alırsın

acemifüsun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-07-2010, 12:22   #10
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Sevgili Yılmaz ilk tohumları kopartmakla iyi yapmışsın, Ağustos sonu olanları bırakırsın, budama gerekmiyor.
Bence bu yaz hiç keyfini bozma, seneye daha büyük saksıya alırsın
Dayanamıyorum AblacığımGidip gelip saksıyı değiştirsem daha sık çiçeklenir mi diye düşünüyorum

Eski 12-07-2010, 21:21   #11
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Bahçedeki bu hafta sonu yılın 3'ncü çiçeklenme dönemine giriyor. Mayıs 15, haziran 15 derken haftaya temmuz 15 yine sokakları parfümleyecek.

Bu arada yazıyı yazarken de balkondakinin kokusu salonu doldurmaya başladı. Bu yazı kokulu

Bu mevim budama yapmayın. Sadece besleyin.

Eski 12-07-2010, 22:39   #12
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Zeytinci Mesajı Göster
Bahçedeki bu hafta sonu yılın 3'ncü çiçeklenme dönemine giriyor. Mayıs 15, haziran 15 derken haftaya temmuz 15 yine sokakları parfümleyecek.

Bu arada yazıyı yazarken de balkondakinin kokusu salonu doldurmaya başladı. Bu yazı kokulu

Bu mevim budama yapmayın. Sadece besleyin.
Sevgili Zeytinci,

İlk sorum;Çiçekcoşturan ile besliyorum yeterli midir?(fosfor ve potasyum ağırlıklı gübreden)
2.sorum;sık sık çiçeklenmesi için ne yapmamı önerirsiniz(güneşli ortamda bulunması dışında?
3.sorum ise;Saksıya dikeceksek en az kaç litre olmalı ve bahçeye dikersek bu daha sık çiçekleneceği anlamına mı gelir?
4.sorum ise;İstanbul kışında donarsa bahara yeniden sürer mü sizce?

Eski 12-07-2010, 23:25   #13
Ağaç Dostu

Zeytinci's Avatar

Sevgili Yılmaz Yalçın,

1- Fosfor ve potasyum için vermeyin diyemem, sadece dozajı ayarlayın. En güzel yanıtı bitkiniz verecek. Ben şahsen sadece şubatta keçi gübresi veriyorum.
2- Suyu yeterince verin. Toprağı kurudukça. Fazla su çiçek dökebilir ve sürgüne kaçmasına yol açabilir.
3-Bitkinin büyüklüğüne göre en az 15 lt.'den başlamalı. Gece yasemini bahçe bitkisi. Her ne kadar saksıda da oluyorsa çalı olması sebebiyle bahçe daha uygun.
4- Toprak üstü tamamen donarsa ölür herhalde. Bu konuda tecrübem yok. Ben bahçedekini her yıl toprak seviyesinden buduyorum. Don olayı bizde yok ama her yıl yeniden yoprak seviyesinden sürgün yapıyor.

Kolay gelsin

Eski 12-07-2010, 23:40   #14
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Giriş Tarihi: 07-08-2006
Maalesef kışın İstanbul'da dışarıda bıraktığım gece yaseminim geri dönüşü olmayacak şekilde öldü. Onu veren teyze uyarmıştı, bendekileri kışın içeri alıyorum diye. Kötü bir tecrübe oldu.

Günüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2010, 00:01   #15
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Günüm Mesajı Göster
Maalesef kışın İstanbul'da dışarıda bıraktığım gece yaseminim geri dönüşü olmayacak şekilde öldü. Onu veren teyze uyarmıştı, bendekileri kışın içeri alıyorum diye. Kötü bir tecrübe oldu.
Iklimimiz asagi yukari ayni. Naylon sararak korumak mumkun. Hatta bu yil iliman gecitiginden sanirim, kismen yapraklari dokulmedi. Budama da yapmamistim, minik bir agac oldu. Simdi mis gibi kokuyor balkon

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2010, 08:51   #16
Ağaç Dostu

5 gün evvel melissa ya fosfor potassium ,( potassium) ağırlıklı calcium da içeren bir karışım verdim.

Yapraklarına da potassium nitrate ve ısırgan otu çayını dönüşümlü olarak sabahları fıslıyorum.

Gözle görülür şekilde gelişim var. Çiçeklenme hızlanmaya başladı.

haftaya nitrogene değerini düşürüp fosforu arttırarak beslemeye devam etmeyi düşünüyorum.Potassium oranı daha da artacak.

Hazırladığım besin karışımının içeriğini arzu eden olursa PPm değerleri ile birlikte verebilirim.

Eski 16-07-2010, 10:29   #17
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fizban Mesajı Göster
5 gün evvel melissa ya fosfor potassium ,( potassium) ağırlıklı calcium da içeren bir karışım verdim.

Yapraklarına da potassium nitrate ve ısırgan otu çayını dönüşümlü olarak sabahları fıslıyorum.

Gözle görülür şekilde gelişim var. Çiçeklenme hızlanmaya başladı.

haftaya nitrogene değerini düşürüp fosforu arttırarak beslemeye devam etmeyi düşünüyorum.Potassium oranı daha da artacak.

Hazırladığım besin karışımının içeriğini arzu eden olursa PPm değerleri ile birlikte verebilirim.
Tüm tecrübeler çok işimize yarar sevgili fizban. Paylaşırsanız memnun olurum.

Eski 16-07-2010, 10:29   #18
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi zappie Mesajı Göster
Iklimimiz asagi yukari ayni. Naylon sararak korumak mumkun. Hatta bu yil iliman gecitiginden sanirim, kismen yapraklari dokulmedi. Budama da yapmamistim, minik bir agac oldu. Simdi mis gibi kokuyor balkon
Bu sene İstanbul berbat bir kış geçirdi. Uzun zamandır bu kadar çetin bir kış geçirmemiştik. Ilıman sıfatı yanımızdan bile geçmedi. Bütün çiçeklerimiz don yedi. Naylon çözüm olmayabilir. Benimki bir öneri. Hekimden değil çekenden sor misali.

Eski 16-07-2010, 10:37   #19
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Günüm Mesajı Göster
Bu sene İstanbul berbat bir kış geçirdi. Uzun zamandır bu kadar çetin bir kış geçirmemiştik. Ilıman sıfatı yanımızdan bile geçmedi. Bütün çiçeklerimiz don yedi. Naylon çözüm olmayabilir. Benimki bir öneri. Hekimden değil çekenden sor misali.
Sevgili Günüm,

Son donda benim 2 yasemin ve bir begonvilim dondu..Üstelik sarıp sarmalamama rağmen öldüler..Bilim adamları da 2011 yılı kış mevsiminin sert ve yağışlı geçeceğini ve sıcaklık değerlerinin düşmesine bağlı olarak kuvvetli don olaylarının görüleceğini tahmi ediyorlarmış.O yüzden bu kışta bahçede melisanın yaşayabileceğini sanmıyorum.

Eski 16-07-2010, 12:20   #20
Ağaç Dostu

zappie's Avatar

Giriş Tarihi: 07-09-2007
Bu kadar mi farkli gecirdik kisi! Hatta Samsun'da kis olmadi diyebilirim. Ancak onumuzdeki kis cetin gececege benzer. Ayva agaclari meyveden yikiliyor! Gecen yil hic yoktu.

zappie Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-07-2010, 12:43   #21
Ağaç Dostu

Günüm's Avatar

Thumbs down

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yılmaz Yalçın Mesajı Göster
Sevgili Günüm,

Son donda benim 2 yasemin ve bir begonvilim dondu..Üstelik sarıp sarmalamama rağmen öldüler..Bilim adamları da 2011 yılı kış mevsiminin sert ve yağışlı geçeceğini ve sıcaklık değerlerinin düşmesine bağlı olarak kuvvetli don olaylarının görüleceğini tahmi ediyorlarmış.O yüzden bu kışta bahçede melisanın yaşayabileceğini sanmıyorum.
Ben akıllandım sevgili Yılmaz Yalçın. Ne kadar ılıman iklim çiçeğim varsa hepsini içeri alacağım bu yıl. Bu şekilde 4. yazımızı geçirdiğimiz bir japon gülüm var. Ağaç gibi oldu. Yer yokluğundan melisa ve yasemin dışarıda kalmıştı. Maalesef ben de kaybettim.

Eski 27-07-2010, 20:31   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 21-09-2006
Galeri: 1
Gonca oluşumlarınız nefis görünüyor Sn.fizban.

Sanırım besleme programınız çok işe yaramış. Tebrikler!

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-07-2010, 15:12   #23
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Sevgili fizban biz bitkiler ve çiçekler için verilen bilgilerden hiç sıkılmayız ve çok teşekkür ederiz

Eski 29-07-2010, 10:29   #24
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Benim melisa (MAŞALLAH) epey gelişti,(Sevgili Füsun Abla'nın hediyesi) her yerden sürgün verip ağaç haline geldiBir yandan da çiçekleniyor..Ama dikkkatimi çeken toptan çiçeklenmiyorda bir zaman bir dalı bir zaman da diğer dalı çiçekleniyorNöbetleşe çiçeklenmeyi seviyor sanırım dallarSanırım bir iki tur çiçeklenmesi kaldı sonbahara kadarPeki ondan sonra nasıl budayacağız ve çelik ihtiyacını gidereceğiz çünkü komşular adeta sırada bekliyor çelik için

Eski 29-07-2010, 13:31   #25
Ağaç Dostu

Ben olsam buyudu agac oldu diye sevinmezdim. Bu vegetative gelismenin oldugunu gosteriyor. Sirf yesillik yani. Ama melissada amac ciceklendirmeyi yogunlastirmak.

Besin icerigi olarak nitrogen fazla verilirse ciceklenme olmaz boylu poslu sirin bir bitkimiz olurmus. Belki de ciceklenmedeki azlik bu yuzden.

Dun gece giberallic icin sordugum soruya kanadali bir arkadasimzdan cevap geldi. Ciceklenme doneminde giberallic vermeyin boya gider dedi/ acmaya baslarken bir de ciceklenmenin ortasinda ver dedi. Ortalama zamanini bulabilirsem tekrar verecegim.

Resimlerdeki gibi bol yerlere kadar sarkan cicekli, yesil yapraklari nerede ise gozukmeyen guzel melissalar icin..

Bunu bu yaz basarabilirsek seneye gunduz acan cinsini de elde edip tohumdan yetistirmek lazim.

artik bir yaz da onunla ugrasirim herhalde

Ek:dün sulama suyunu kahveli su şeklinde uyguladım. kahve toprağın ph ını düşürüyor.
Bu gece o muhteşem koku yine geri geldi.

Çiçeklenme ise bu kadar. Ancak bunu yapabildim. Ama İstediğim bu değil.

Name:  DSCN0511.jpg
Views: 1599
Size:  45.3 KB

Düzenleyen fizban : 29-07-2010 saat 21:10
Eski 07-08-2010, 19:19   #26
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Melisam 3. kez çiçeklenmeye hazırlanıyor.Ama bu sefer çok farklı çünkü her noktasından tomurcuk fışkırıyor adeta.Halen çiçekli olmasına rağmen yaklaşık 10 gün sonra yoğun çiçeklenme yaşayacağımUmarım bu son çiçeklenmesi olmazAçıkcası hem B5A hem de Agri Fill 20-20-20 sıvı fübreyi birlikte kullanıyorum ve işe de yaradı görünüyorHem sürgün hem de çiçeklenmede başarılı oldu..Üstelik çiçeklerin dalında kalma süresi de epey uzadı.12 gündür bitkim çiçekli.

Eski 07-08-2010, 21:19   #27
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Sevgili Yılmaz gözün aydın, sevindim, beni mahçup etmedi)

MrsProgress beğendi.
Eski 07-08-2010, 23:20   #28
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi acemifüsun Mesajı Göster
Sevgili Yılmaz gözün aydın, sevindim, beni mahçup etmedi)
Sevgili Füsun Abla,

Senin yolladığın tüm çiçekler bir başka gelişiyorDemekki elinin değdiği bitkiler sağlıklı oluyorTekrar teşekkür ediyorum

Eski 17-08-2010, 20:44   #29
Ağaç Dostu

Yılmaz Yalçın's Avatar

Arkadaşlar,
Nihayet dün melisadaki tüm tomurcuklar açtı ve inanılmaz yoğun bir koku sardı bahçeyiÖyle ki evin en uç odasında bile koku buram buram hissediliyor.Birşey dikkatimizi çekti eşimle gözlemlerimiz sonucu melisanın kokusuyla tüm küçük kelebekleri çektiğini ve kelebeklerin çiçek özlerini emmeye çalıştıklarını gördük.İlk defa böyle bişeyle karşılaştım ilginç

Eski 17-08-2010, 22:37   #30
Ağaç Dostu

acemifüsun's Avatar

Yılmazcığım uzun yıllar melisanın, tüm çiçeklerinin keyfini yaşayın Sen onlara çok güzel bakıyorsun, ellerine sağlık

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Kapalı
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025