agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Buralardan Çekip Gitmek (Ev yapımları) (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/)
-   -   Köye göç hikayemiz. (https://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/43724.htm)

ancestral 04-05-2020 10:45

5 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,

Malum koronavirüs, şehirlerarası seyahat engeli vs derken bizim takvimimiz de epey sarktı tabi. Normalde kaba inşaatın bitmiş olması gerekiyordu. Umuyorum bugün yasak en azından özel araç için kalkar, bizde başlarız.

Gelişmeler,

- En son sondaj ve zemin etüdü paylaşmıştım, Bodrum'da bulunan laboratuvardan zemin etüdü sonuçlarımız çıktı ve belediye tarafından temel projeleri onaylandı. Bunu karantinadan önce yaptırabildik allahtan.
- Tüm projeler hazır ve onaylandı, MUSKİ'den su bağlantı projesi çıkınca ruhsat için herhangi bir engelimiz kalmıyor. Dönüşümlü mesai sebebiyle belediye işleri 2 kat daha yavaş yürüyor.

- Geçtiğimiz 2 aylık sürede inşaat için 6 farklı firmadan fiyat aldık. 3'ü Muğla'da, 1'i Antalya'da. 2 taneside Ankara'da.

Toplam 670 metrekare inşaat alanımız var.
150 metrekare konut,
420 metrekare ahır, atölye ve yem deposu,
180 metreküp gübre depolama.

- Belediye istinat duvarı istedi, perde beton diyerek direttiler ama örme taş duvara çevirebildik.
- Belediye ayrıca şantiye şefi istiyor, daimi mühendis olacak ve yüklenici firmanın belirli iş bitirmeleri olacak.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığı En az E tipi müteahhitlik belgesine sahip inşaat firması istedi. Evi kendimiz yapmamız sözkonusu değil.
- Çevre ve Şehircilik ve belediye ayrıca anlaşma sağladığımız müteahhitten 3 ayrı taahhüt, şantiye şefinden taahhüt, mimarlık ofisinden ayrı bir taahhüt ve proforma fatura istedi.

Gelelim verilen fiyatlara, hazırsanız memleket ne halde görün istiyorum.:mad:

- Ankara'da bir firma, metrekaresine 1100 liradan fiyat verdi, ama yaptıkları şey şu, metrekare maliyeti belki 300 lira olacak ahırı da bu fiyattan hesaplıyorlar. Toplam 740.000 lira fiyat çıkardılar, KDV hariç, şantiye şefliği hariç. Direkt eledik tabi.

- Ankara'daki ikinci firma, projeyi değiştirmeyi teklif etti, değiştirlmiş hali ile 650.000 lira KDV Hariç, şantiye şefliği dahil fiyat verdiler. Açıkçası onay sürecinin bu kadar aksadığı bir ortamda bu fiyatla kabul etmemiz sözkonusu değil. Elendi tabi.

- Muğla'daki ilk firma, sadece konut için 430.000 lira KDV hariç, şantiye şefliği hariç, ahır hariç, gübre çukuru hariç fiyat verdi. Ahır için ayrıca 300.000, gübre çukuru, altyapı ve hafriyat için ayrıca 100.000 lira para istedi. Toplamda şantiye şefliği vesaire dahil 1.000.000 lira istedi, yapım süresi de 9 aymış. Kendilerini selametle uğurladık. Para kolay kazanılıyor sanıyorlar.

-Muğla'da bulduğumuz ikinci firma biraz geçiştirdi işi, 400.000 liraya yaparım dedi, yarısı peşin yarısı iş bitimi. Sonra projeleri götürdük, buna gerek yok, şu fazla, ne yapacaksın bunu diyerek çeşitli kalemleri kafasına göre silmeye başladı. Yukarıda belediye ve bakanlığın isteklerini hatırlatınca ben hallederim abi dedi. Muhtemelen paranın yarısını alıp kaçacaktı. Çayımızı bile içmeden kalktık tabi.

-Muğla'daki son firma gelip yeri gördü, açıkçası yer gören iki firmadan biriydi ve işini en azından başında ciddiye aldığı için umutluydum ama şantiye şefliği kotasının dolu olması, yani üzerinde halihazırda maksimum şantiye bulunması ve yerin uzaklığı sebebiyle ekip ayıramam dedi, fiyat vermekten çekindi ve yapamam kusura bakmayın dedi.

Yukarıdaki tüm firmalar, inşaat süresince ekibin konaklama, yemek maliyetini bize yıktılar. Bu yaklaşık aylık 10 bin lira gibi bir miktar tutuyor. Yani 9 ay diyen arkadaşla anlaşsaydık 90 bin lira sadece konaklama ve yemeğe verecektik.

- Son görüştüğümüz ve anlaştığımız firma Antalya'da. 20 yıla yakın bir faaliyet süresi var. Gelip yeri gördüler. Yemek yedik sahilde, sonra 1-2 firma aradılar beton ve malzeme temini için. Sohbetleri hoş, tavırları gayet ılımlı arkadaşlar. Antalya'da kamuya yaptıkları 2 inşaatı gösterdiler. Ayrıca yaptıkları 2-3 farklı iç dekorasyon işini gösterdiler. En son olarakta tamamladıkları 5 bloktan oluşan bir kooperatif işini gösterdiler. Arada hatırlı bir akrabamız olduğu için sanırım, teklifler içerisindeki en ucuz fiyatı da kendilerinden aldık.

Önce proforma fatura ile noter sözleşmesi yaptık, ruhsat tesliminden itibaren 75 gün iş bitirme verdiler. Sonrasında kendi aramızda malzeme detayı ve proje bilgileri içeren sözleşmemizi yaptık. Müteahhitlik bilgilerini, kendi aramızdaki sözleşmeyi, noter sözleşmesini, firma vergi levhasını, diploma örneklerini mimara teslim ettik.

Müteahhitlik bilgisi sisteme girildikten sonra, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tamamen rastgele bir yapı denetim firması atadı. Bu noktadan sonra artık benim tek yapmam gereken ruhsatı alıp firmaya teslim etmek. Şu anda MUSKİ'yi bekliyoruz, şebeke bağlantısı onayı verikleri anda ruhsat çıkıyor, şantiye elektriği ve suyu alıp inşaata başlayacak durumdayız. Tabi seyahat engeli kalkarsa.

Personel maliyetleri firmaya ait olmak üzere;

- Beton C25,
- Demir B420C.
- Dış duvar 19.5 cm, iç duvar 14cm Izotuğla.
- Marsilya kiremit konut çatısı, 4-6cm sandviç panel ahır çatısı.
- Mutfak tezgahı/dolabı, odalarda gömme dolaplar.
- Isı pompası ve güneş enerjisi hazırlığı için kablo ve borulama.
- Yerden ısıtma/soğutma borulaması fiyata dahil.
- Hediye olarak söve ve alçıpan işleri fiyata yansıtılmadı.

Ayrıca;

- Doğramalar
- Vitrifiye
- Seramik
- Elektrik altyapısı
- Sıhhi tesisat
- Yalıtım ve boya

İçin beraber gidip gezdik, ürün seçildi ve marka marka, model/kalite olarak sözleşmeye yazıldı.

Ödemeler hakediş usulü. Temel atacak para alacak, kaba inşaat bitirecek para alacak. Tesisatı bitirecek para alacak. İnce işi bitirecek para alacak. Çatıyı bitirecek para alacak. İskanı alacağız son ödemesini alacak. Zaten iskan alınamazsa belediye fenni mesul olarak firmayı biliyor.

1 yıla yakın süredir denediğimiz, okuduğumuz, araştırdığımız üzere başka türlü yapılamıyor malesef. Bu yola girdiğimizde zaten hesabımız, kedimiz usta bulup yaptırsak bile anlaştığımız paraya yakındı. Hiçbir zaman kaçak inşaat düşünmedik.

Bizim komşu şöyle yaptı, biz köye böyle yaptık, yap geç bir şey olmaz diyenleri duydukça hayret ediyorum. Burada insanların çıkardıkları maliyetleri vs okuyorum, kaçak yapılan işleri de görüyorum ama dediğim gibi ben riske atamam malesef. İmar barışı bittikten sonra plansız projesiz kaçak inşaat yapmak büyük cesaret. Yiyeceğiniz ceza ile aynı maliyete gelecek, üstüne birde artık yasal hale getirme şansınız yok, direkt yıkım. İdari takip ve tahrip edilen arazinin niteliğine göre hapise kadar gidiyor işin ucu.

Ben diyelimki inşaatı kaçak yaptım. Şu anda tarım arazisini tahrip etmenin cezası metrekaresi 7 lira. Hiçbir şey yapmayın, sadece toprağı 5cm kazıyın, buna bile ceza var. Önce dozer giren kazılan her yeri ölçecekler, buna göre tahrip cezası verilecek. Üstüne kaçak inşaat yapmanın metrekare başına cezası 22 lira. Yani şikayet olduğu/yakalandığım anda yaklaşık 25bin lira cezayı yazacaklar. Sonra valiliğe yazı yazacaklar, valilik eski haline getirilmesi için 3 ay süre verecek. Bu süre sonunda işlem yapılmamışsa 3 katı ceza daha yiyeceğim ve belediyeye yıkım yazısı gidecek. Belediye gelecek yine ceza yazacak, yıkım için tahliye kararı verecek, mühürleyecek. Ayrıca yıkım masrafını da bana ödetecekler. Adı da 60 bine ev yaptım olacak.

Büyük cesaret.

ancestral 13-05-2020 13:22

Tel Örgü, Kapı Motoru, Gölgelikler, Römork, Güneş enerjisi, Hidrofor
 
Tekrar merhaba,

Malum inşaat için gün sayıyoruz, bu arada Ankara'da iken burada daha ucuz ve kaliteli şekilde temin edilebilecek halledilebilecek şeyleri de tamamlıyoruz.

- Tel Örgü için inşaatçımız Antalya'dan bir firma buldu. Bizim Fethiye'de Aralık başı fiyat aldığımız şirketlerin en ucuzu anahtar teslim 17.000 lira demişti, Nisan başında sorduğumuzda fiyat 22.000 lira oldu birden. Antalya'daki firma ile anahtar teslim metresi 33 liradan anlaştık. 16.000 liraya filan geliyor.Kapı motorunu Nice Rox 600 aldık, tel örgücü 6 metrelik sürgülü kapıyı da yapacak, motoru bizden, montajı ondan.

- Tel örgü için fideler büyüyene kadar azıcık yeşillik olsun ve her yaptığımız dışarıdan gözükmesin diye 1.5 metre yükseklikte toplam 400 metre yeşil gölgelik aldık. Ostim'de bir firma ile metretülü 2.90 liraya anlaştık. Kenarlarına kolon halat, yüzükler vs dahil.

- İnşaat sırasında ve sonrasında seralar için 3 yıllık %50 ve 5 yıllık %95 gölgelik aldık. Metretülü 3.5 lira.

- Römork için çeki demirimizi yaptırdık. Araçta herhangi bir modifiyeye gerek kalmadan tertemiz yaptılar. Aracımızın TSE muayenesini de tamamladık, çeki demirini ruhsata işlettik, plakamızı bastırdık.

- Bu hafta römorku teslim aldık, plakamızı taktık. Ankara'da gidecek el aletleri ve malzeme için kullanacağız, orada zaten herdaim lazım olacak. Gölgelikleri aldığımız çadırcı sağolsun römork brandasını dikti ve paraşüt iplerini hediye etti.

- Yerden ısıtma altyapısı için Rehau pex borulama, köpük izolasyon, kenar bantları ve kollektörleri aldık. Altyapıyı hazır edelimde, ısı pompasının acelesi yok.

- Hidrofor ve su depolarının pazarlığını yaptık, 2 adet 5 ton su deposu, 2 adet 50mss 60lt tanklı hidrofor, 1 adet dalgıç pompa, drenaj borusu vs hepsini hallettik. Kamyon ayarlayıp yerden ısıtma ve sulama malzemesini nakledeceğiz gelecek ay.

- Güneş enerjisi için off-grid sistem kuracağız. Goodwe ikili MPPT tek faz inverter, 320WP PV Monokristal 18 adet panel, DC-AC kablolama, ilerisi için projelendirme, 4 adet 200AH Jel Akü, çatı güçlendirme, drenaj için fiyatlarımızı aldık, henüz anlaşmadık.

- Fethiye Hayvan barınağı ile görüştük, büyük ırk 2 yavru köpek sahipleneceğiz.

- Çok göze mi batar diye düşündük ama ne olur ne olmaz, oturdum beğendiğim kamera modelleri, kamera açıları vs hesaplayıp, yerleşim planı ve arazi haritası üzerinde çizdim. Tüm araziyi kapsayacak şekilde toplam 6 IP HD kamera ile bir sitem kurdum. Dahua IP NVR cihaz aldık, 6 adet gece görüşlü ve hareket algılayıp alarm üretebilen Dahua kamera aldık.

- Tohum paylaşım etkinliğinden gelenler, de dahil satın aldıklarımız vs, yaklaşık 60 çeşit sebze, 15 çeşit meyve, mazı, çam, ıhlamur gibi ağaçlara ait tohumlarımız mevcut. Biraz geç kaldık ama mazı çit tohumlarını ve ağaç tohumlarını soğuk katlamaya aldık, inşaat bitimine viyollere almış ve nakliye edilebilir duruma gelmiş olacaklar inşallah.

Bütün bu işlerin sonunda sanırım anahtar teslim villa inşaatına başlayacağım. Yaptıracak olan varsa yardımcı olurum. :D

ancestral 17-10-2020 18:48

Tekrar merhaba,

Bilgisayar başına oturmayı bırakın kurmaya bile vakit olmadığı için yazamadım. En azından konuyu takip edenler için telefondan birşeyler karalamaya çalışayım.

- İnşaat 26 Haziran’da başladı, Ağustos sonu tamamen bitti ve temelli Ankara’yı terkettik. Yaklaşık 2 aydır buradayız.
- Sınırın yol boyuna 40 adet begonvil/yasemin dikildi.
- 30 adet narenciye dikildi.
- 30+30 metrekare kümesimizi yaptık.
- Sebze yataklarının yapımına başladık, 2 adet 95cm x 4 metre yatağı hazırladık.
- 14 dönümün yaklaşık 6-7 dönümünde yabani ot, ağaç Budak, yabani sarmaşık, böğürtlen vs temizliği tamamlandı.
- Ufak tefek ağaç altı çardak vs çalışmaları devam ediyor.
- IP Kamera Sistemi kuruldu. 9 adet kamera ile 7/24 kayıt alıyoruz.
- Yaklaşık 700 metre 63mm sulama borusu çekildi ve gömüldü. Ağaç dikilmesi planlanan, sebze yatağı bulunan ve sınırda sulanması gereken yerlere 40mm çıkışlar ve vanalar bıraktık. Tüm sınıra ve dikilen fidanlara damla sulama çekildi ve çalışıyor.
- Muski onaylarımız tamamlandı, resmî olarak suyunuz bağlandı ve abonelik alındı.
- 3 revizyon ve yaklaşık 500 metre kablo sonrası ADM Elektrik projemizi onayladı, sayacımız takıldı ve Aydem elektriğimizi bağladı.
- 8kw onGrid hibrit güneş enerjisi kurdurduk, 27 panel ve paralel çalışan 2 adet 5kva inverter ımız var. Ayrıca 20kva regülatör de kurduk.
- İnternet için Uzaynet bağlattık, Telekom hizmet bölgesinde değiliz.
- Fethiye hayvan barınağından 3 yaşında safkan bir karabaş sahiplendik. 2-3 gün sonunda aileden biri ve görevini fazlasıyla iyi yapıyor, kuş uçmuyor maşallah.
- Lingorin, Lohman ve Ataks yetiştiren, aynı zamanda ailecek görüştüğümü bir YouTuber aileden 3 aylık piliçlerimizi aldık. 3-4 horoz, 30 tavuk mutlu ve mesutlar.
- Kümes nipel sulukları taktık, askı yemlikleri koyduk.
- İskan başvurumuzu yaptık, tüm belgeler hazır, belediye gelip ölçüm yaptıktan sonra onu da alıyoruz inşallah.

Daha detaylı, yukarıda bahsi geçen şeyleri nasıl kendi emeğimizle yaptık, onları da paylaşacağım.

Üretmek, çalışmak çok güzel. Hem zihin hem bedenen oldukça iyi hissediyoruz. Şahsen ben sabahları 6 da müthiş bir huzur ve istekle uyanıyorum, 26 kilo verdim, ki 35-40 yaşından sonra kilo vermek zordur, epey kaslandım. 😂

Troia 19-10-2020 11:25

75x2 imar iznini almanızdaki temel etken nedir ? Tesis tanımı ile ilgili bir konu mudur ?

ancestral 20-10-2020 08:59

Tesis mandıra tesisi. Şu andaki planımız ve yatırımımız peynir üzerine. Büyükbaş/küçükbaş ikisine de uygun olarak projelendirildi. Sadece yemlik değişimiyle geçiş yapılabilecek şekilde.

Yemlikleri kilit sistem diyor herkes ama biz sanırım açık yemlik yapacağız. Sadece hayvanların geçişini engelleyecek 2 sıra boru.

Mandıra ekipmanları pahalı, o sebeple iskanı bekliyoruz. Sonrasında hayvanları koyacağız.

ancestral 20-10-2020 18:53

Gübre çukuru yanına sağım platformu ve yarı otomatik, mekanik ölçerli ve pulsatörlü güğüme sağım sistemi kuracağız. Hemen yanına da soğutmalı süt tankı. İlk başta ufak bir pilot sistem kurup kaç koyun ne kadar vakit alacak görmek istiyoruz. Gönül isterdi ki Büyükbaştaki ürün çeşitliliği küçükbaş için de olsun ama yinede 2 yerli üretici bulduk, görüşüyoruz şu anda. Malum her çiftliğin, çiftçinin ve hayvanın dinamikleri farklı.

Troia 20-10-2020 23:21

Kolaylıklar diliyorum.

takorof 22-10-2020 10:05

Vediğiniz büyük mücadele, uğraşı ve sonuç için sizi tebrik ediyorum. Yazınızda, sadece büyük bir şehirden kaçıp giden bir ailenin hikayesini değil, aynı zamanda bu uğurda ortaya çıkan, çıkabilecek her türlü sıkıntıyı ve gerekli olan bilgiyi de paylaşmışsınız. Tabii siz biraz daha komplike bir amaçla, hatta biraz daha profesyonelce gitmişsiniz ama neticede yaptığınız "Kaçıp gitmek" yazdıklarınız sadece bir kaçış hikayesi değil, kaçıp gitmeyi düşünen, hayal eden bir çok insana da yol gösterici bir rehber olur. Köy halkı için (haklı olarak)yazdığınız, sitem ve şikayetler, Yarı yarıya kaçıp gitmiş biri olarak söylemem gerekirse, sizin şanssızlığınız olmuş. Zira 2 ayrı köyde hayatını sürdüren bir insan olarak söyleyebilirim ki, o sizin bahsettiğiniz insan karakterine rastlamadık çok şükür. Umarım tüm sıkıntılarınız sona ermiştir ve dilerim yeni hayatınızda mutlu, huzurlu ve sağlıklı günler yaşarsınız.

topraksu 11-11-2020 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1597847)
Daha detaylı, yukarıda bahsi geçen şeyleri nasıl kendi emeğimizle yaptık, onları da paylaşacağım.
😂

Sizi ve şehirden köye kaçan tüm arkadaşları tebrik ederim. Zor bir karar, zorlu bir süreç.
Detaylı anlatımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum :)
Özelde size genel olarak da şehirden kaçıp köye yerleşen arkadaşlara bir sorum olacaktı. Çoğunlukla betonarme ev yapıldığını görüyorum, ahşap ev tercih etmeme sebebiniz nedir ?
Ben de şehir yaşantısından bir an önce kurtulup köyüme ev yapmak istiyorum ve ahşap ev yapmayı düşünüyorum. Sizin için ahşap hiç seçenekler arasında yer almadı mı ?

ancestral 26-01-2021 18:30

2 Eklenti(ler)
Tekrar selamlar,

Bir öncesi sonrası yapalım, sonra bol bol inşaat fotoğrafı koyacağım.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1611682080

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1611682080

ancestral 16-02-2021 11:12

5 Eklenti(ler)
Kat kiriş-kolon donatısı.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613469701

Çift etriye kolon donatısı.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613469701

Gübre çukuru temeli, yanlar perde beton. Çukurumuz 6 x 12 metre, 2.5 metre derinlik. 180 metreküp kapasiteli. Tam yüzme havuzu. :D

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613469701

Ahır temel kirişlerinden bir tanesi. Bu kirişin uzunluğu 33 metre.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613469701

Kat taşıyıcı donatısı tamamlanırken. Asmolen deprem bölgesi olduğu için yasak, 15 santim donatı ve döşeme döküldü.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613469701

ancestral 16-02-2021 11:28

5 Eklenti(ler)
Ahır & Ev çatı profillerinin tamamlanmış hali.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613471011

Ahıra sandviç paneller, eve ise OSB levhalar döşenirken.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613471011

Ev çatısı membran ve kiremit uygulaması.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613471011

Oluk, günısı, kiremit ve sandviç panel uygulamasının tamamlanmış hali.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613471011

Yerden ısıtma direkt beton üzerine levha+boru olarak döşendi. Üstüne hem tesisatı kapamak hemde homojen ve uzun süreli ısı için 10 santim tesviye şapı atıldı.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613471011

ancestral 16-02-2021 12:58

2 Eklenti(ler)
Tam dedim son halini fotoğraflayayım, kümesten bir ses. :p

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613476702

Son halimiz,

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613476702

ancestral 16-02-2021 13:04

4 Eklenti(ler)
Kümesimiz, kendim yaptım, 55 metrekare civarı, bol folluklu, dut dallarıyla dolu tünekli.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613476927

Tohum çimlendirme amaçlı seramız, yine kendi yapımım.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613476927

Tavukları arada çıkarıyoruz, çardağı kendimize yaptık ama tavuklar kullanıyor. :p

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613477029

yardimcierhan 16-02-2021 22:40

Sevgili ancestral,
O kadar ayrıntılı, kapsamlı ve sistematik yazmışsınız ki, bir süredir yazdıklarınızı okudum ve epeyce düşündüm. Ne yazık ki çok kolaylıkla hallolacak işler hep bir yokuşa sürülüyor ülkemizde. Ama buna rağmen hevesiniz kırılmamış ve tabiri caizse bir adanmışlık göstererek yol almışsınız. Bence çok iyi bir rehber olmuş bu paylaşımlar. İyi ki paylaştınız. Son dönemde sosyal medya, ''doğaya dönüş - öze dönüş'' konusunu çok empoze eder oldu. Ama işler uzaktan görüldüğü kadar kolay değilin bir örneği bu başlık ve paylaşımlar. Gerçekten tabiatın içinde yaşamak, doğaya dönmek işte böyle bir mücadeleci ruh gerektiriyor. Bunu doğanın içerisinde ayakta kalmak - hayatta kalmak metaforu üzerinden bile okuyabiliriz. Çok teşekkür ederim paylaşım için. En içten sevgilerimle : ' )

ancestral 17-02-2021 08:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yardimcierhan (Mesaj 1603418)
Sevgili ancestral,
O kadar ayrıntılı, kapsamlı ve sistematik yazmışsınız ki, bir süredir yazdıklarınızı okudum ve epeyce düşündüm. Ne yazık ki çok kolaylıkla hallolacak işler hep bir yokuşa sürülüyor ülkemizde. Ama buna rağmen hevesiniz kırılmamış ve tabiri caizse bir adanmışlık göstererek yol almışsınız. Bence çok iyi bir rehber olmuş bu paylaşımlar. İyi ki paylaştınız. Son dönemde sosyal medya, ''doğaya dönüş - öze dönüş'' konusunu çok empoze eder oldu. Ama işler uzaktan görüldüğü kadar kolay değilin bir örneği bu başlık ve paylaşımlar. Gerçekten tabiatın içinde yaşamak, doğaya dönmek işte böyle bir mücadeleci ruh gerektiriyor. Bunu doğanın içerisinde ayakta kalmak - hayatta kalmak metaforu üzerinden bile okuyabiliriz. Çok teşekkür ederim paylaşım için. En içten sevgilerimle : ' )

Teşekkür ederiz.

Doğaya dönmenin ne kadar mücadele gerektirdiğini Muğla çevresinde dün geceyi yaşayanlar bir kez daha anlamıştır. İş YouTube videoları ve benim burada paylaştığım gibi sütliman ilerlemiyor. Dün gece 04:30'da uyudum. Uyudum demeyeyim gerçi, koltukta sızmışım artık. Fırtına var, hava-2, hissedilen -10. Sabah komşular sağolsunlar gece sesleri duymuşlar ona geldiler öyle uyandım. Zayiat çok mu diye merak etmişler. Söylediklerine göre 10 senedir böyle bir anda çıkan bu şiddette rüzgar olmamış.

Bir komşunun ev çatısı komple uçtu, bir diğerinin hayvan damı yıkıldı, 2 inek yaralanmış. Bunlar çevrede gördüklerim.

Bizim kümes çatısının yaklaşık 5 panellik kısmı uçtu. Gece 3'te onu bağladım yerine. Hayvanlarda bir problem olmadı. Meteoroloji 70-90km sabit, 100km anlık gösteriyordu ama bizim cihazlara bakılırsa 125km/s rüzgar vardı.

125km/s rüzgar demek 1 metrekare çatı alanında yaklaşık 55kg emme kuvveti demek. Yani rüzgar alttan vuruyor, üstte çatıyı 55 kiloya eş değer kuvvetle yukarı itecek bir vakum oluşuyor. Uçma denen şey bu. Ev, ahır kümes farketmez metrekare başına 55 kilo yük sağlayamazsanız bizde olduğu gibi yüksüz kısım uçabiliyor. Ya ağırlık koyacaksınız ya da bu çekme kuvvetine dayanacak miktarda vida atacaksınız. Bizim örnekte uçan alan yaklaşık 20m2, yani bu şiddette rüzgar 1000kg çekme kuvveti uyguluyor çatının bu kısmına. Toplam çatı çekme yükü bu şiddette rüzgarda 3000 kiloyu aşıyor. Hiç azımsanacak bir rakam değil. Düşünün 4 boy profili ortadan kırmış, çatının ortasından panelleri havaya kaldırmış. Sağ sol sabit, ortası uçuyor.

3-4 boy baya etlice 40x40 profil kırıldı, sanırım 1-2 levha trapezde hasar var ama kullanılır tekrar. Problemi de sabah buldum. Uçan kısımda birkaç vida az atmışım, ondan kaynaklanıyor. Bir kısmını buradan edindiğim tohumlar çimlenme için seradaydı, viyoller sabit olmasına rağmen bazılarını kaldırmış rüzgar. 2 viyol nane 2 viyol soğan ve 1 viyol tere kaybettik. Yerden çıkanları toplarız artık. :D

Zararımız 4 viyol sebze ve 4 boy profil buna da şükür diyoruz. Bize de ders oldu. Bugünüm tamiratla geçecek, vakit kalırsa yan komşuya yardıma gideceğim.

Doğanın muazzam, akıl almaz bir gücü var. Bu gücü kontrol etmeye çalışmak, daha doğrusu onunla savaşmak değil onunla beraber çalışmak gerekiyor. Rüzgarı getiren doğa yer çekimini de sağlıyor, birine karşı diğerini kullanmak lazım.

narin karahan 17-02-2021 12:33

Çok çok geçmiş olsun,kolaylıklar diliyorum.

Muda 17-02-2021 12:53

Çok geçmiş olsun. Umarım hiç kimsede önemli bir şey olmamıştır. Bende çardak gibi bir şey yapayım konteynir önüne demiştim. 40*40 mümkün değil demişlerdi. Bir taraf konteynir olduğu halde. Kaç metrekare hesabı yapmışlardı. 40*60'dan aşağısı kurtarmaz dedikleri kadar varmış.

ancestral 17-02-2021 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi topraksu (Mesaj 1598927)
Sizi ve şehirden köye kaçan tüm arkadaşları tebrik ederim. Zor bir karar, zorlu bir süreç.
Detaylı anlatımlarınızı sabırsızlıkla bekliyorum :)
Özelde size genel olarak da şehirden kaçıp köye yerleşen arkadaşlara bir sorum olacaktı. Çoğunlukla betonarme ev yapıldığını görüyorum, ahşap ev tercih etmeme sebebiniz nedir ?
Ben de şehir yaşantısından bir an önce kurtulup köyüme ev yapmak istiyorum ve ahşap ev yapmayı düşünüyorum. Sizin için ahşap hiç seçenekler arasında yer almadı mı ?

Biz ilk başta ahşap ev istiyorduk, o kadar istiyorduk ki bir atölye bile kurdum kendime her türlü el aleti var bir ev yapmak için.

Fakat yönetmelikler, kanunlar vs izin vermedi. Ayrıca iyiki de vermemiş, kendimiz elimizden gelse de mühendis olmadığımız için hesap kitap değilde eski usül yapacaktık evi, biraz amerikan tarzı. Bunun iki eksisi var,

Birincisi ahşap ev kültürümüz karadeniz yöresi ile sınırlı ve burada da kerpiç/taş/saman/ahşap karışık kullanılıyor. Dışarıda özendiğimiz gibi düzgün radye temelli, kullanışlı bodrumu olan, mis gibi silinmiş 10x10, 20x20 kerestelerle yapılan, 200-300 yıl ömrü olan evler için gerekli malzeme ülkemizde yok, bulunabilen malzeme de çok pahalı. HVAC denen bir sistem kurmanız lazı mesela, ahşap nemlenmesin, ayrıca konforlu ısıtma/soğutma sağlansın, bunu arasanız Türkiye'de hakkıyla 3 firma anca yapar. Onlar da malzeme ithal ve işçilik nadir bir iş kolu olduğu için betonarme ev parası isterler.

Köy yerinde bölgenin malzemesinin, yapı kültürünün dışına çıkmayacaksınız, biz çok sıkıntı çektik. Fiyatı uygun ve istediğimiz marka özellik var diye büyükşehirden malzeme taşıyarak hata ettik, burada garanti, servis, malzemenin devamının tedariği sıkıntı oluyor. O videolarda izlediğiniz silinmiş 10x10 5x5 keresteler filan azıcık göz olmasın, çapak olmasın, düzgün kurutulmuş olsun derseniz bulunmuyor. Biz ahşapta halen keresteciliğin ötesine geçemedik, çok iyi çalışan firmalar var ama genele hitap etmiyor, fiyatlar ateş pahası ne yazıkki.

İkincisi, ahşap evin doğal afetler anlamında en büyük artısı depremde. Depremi bir kenara koyarsak özellikle fırtına, aşırı yağış bu yapıların düşmanı. Bize hiç uyugn değil.

Yerden ısıtmamız Rehau,
Isı pompamız Arçelik VRS,
Güneş enerjimiz CV ve Tommatech,
Hidroforlarımız Domak,
Klimalarımız Mitsubishi,
Doğramalar Pimapen,

Bunları söylememin sebebi, tüm bu markalar için Fethiye gibi çoğu şehirden büyük bir ilçede ya servis yok, ya malzeme yok, **** tek bir kişi at koşturuyor. Ankara'da siz söylemeden takılan tuvalet penceresi kolu yerine burada basit kilit takıyorlar. Doğrama en pahalısı, söylemesen 3 liralık kilit takıyor o doğramayı delip. Vizyon yok, ezbere tekrarlanan, üstünkörü işçilik bolca mevcut, malzeme en ucuzu olsun ama kar marjı yüksek olsun kafasıyla seçiliyor, fiyat desen benim diyen firmanın istediği parayı utanmadan istiyorlar.

İki hidroforumuz var mesela, birisi palette arızalı geldi, garantili cihaz ama Fethiye'den servis getiremiyoruz, sadece git gele 450 lira para istiyorlar.

topraksu 18-02-2021 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1603436)
Biz ilk başta ahşap ev istiyorduk, o kadar istiyorduk ki bir atölye bile kurdum kendime her türlü el aleti var bir ev yapmak için.

Fakat yönetmelikler, kanunlar vs izin vermedi. Ayrıca iyiki de vermemiş, kendimiz elimizden gelse de mühendis olmadığımız için hesap kitap değilde eski usül yapacaktık evi, biraz amerikan tarzı. Bunun iki eksisi var,

Birincisi ahşap ev kültürümüz karadeniz yöresi ile sınırlı ve burada da kerpiç/taş/saman/ahşap karışık kullanılıyor. Dışarıda özendiğimiz gibi düzgün radye temelli, kullanışlı bodrumu olan, mis gibi silinmiş 10x10, 20x20 kerestelerle yapılan, 200-300 yıl ömrü olan evler için gerekli malzeme ülkemizde yok, bulunabilen malzeme de çok pahalı. HVAC denen bir sistem kurmanız lazı mesela, ahşap nemlenmesin, ayrıca konforlu ısıtma/soğutma sağlansın, bunu arasanız Türkiye'de hakkıyla 3 firma anca yapar. Onlar da malzeme ithal ve işçilik nadir bir iş kolu olduğu için betonarme ev parası isterler.

Köy yerinde bölgenin malzemesinin, yapı kültürünün dışına çıkmayacaksınız, biz çok sıkıntı çektik. Fiyatı uygun ve istediğimiz marka özellik var diye büyükşehirden malzeme taşıyarak hata ettik, burada garanti, servis, malzemenin devamının tedariği sıkıntı oluyor. O videolarda izlediğiniz silinmiş 10x10 5x5 keresteler filan azıcık göz olmasın, çapak olmasın, düzgün kurutulmuş olsun derseniz bulunmuyor. Biz ahşapta halen keresteciliğin ötesine geçemedik, çok iyi çalışan firmalar var ama genele hitap etmiyor, fiyatlar ateş pahası ne yazıkki.

İkincisi, ahşap evin doğal afetler anlamında en büyük artısı depremde. Depremi bir kenara koyarsak özellikle fırtına, aşırı yağış bu yapıların düşmanı. Bize hiç uyugn değil.

Yerden ısıtmamız Rehau,
Isı pompamız Arçelik VRS,
Güneş enerjimiz CV ve Tommatech,
Hidroforlarımız Domak,
Klimalarımız Mitsubishi,
Doğramalar Pimapen,

Bunları söylememin sebebi, tüm bu markalar için Fethiye gibi çoğu şehirden büyük bir ilçede ya servis yok, ya malzeme yok, **** tek bir kişi at koşturuyor. Ankara'da siz söylemeden takılan tuvalet penceresi kolu yerine burada basit kilit takıyorlar. Doğrama en pahalısı, söylemesen 3 liralık kilit takıyor o doğramayı delip. Vizyon yok, ezbere tekrarlanan, üstünkörü işçilik bolca mevcut, malzeme en ucuzu olsun ama kar marjı yüksek olsun kafasıyla seçiliyor, fiyat desen benim diyen firmanın istediği parayı utanmadan istiyorlar.

İki hidroforumuz var mesela, birisi palette arızalı geldi, garantili cihaz ama Fethiye'den servis getiremiyoruz, sadece git gele 450 lira para istiyorlar.

Teşekkür ederim.
Ahşap evler ile ilgili araştırma yaparken maliyetlerin özellikle tomruk ev için çok yüksek olduğunu gördüm. Ama tomevder uluslararası tomruk ev inşa derneğinin sayfasına denk geldim baya umutlanmıştım ancak derneğe ulaşamıyorum. Betonarme parasına yapılacağını bilsem yine ahşap ev yapmayı tercih ederim. Önümde daha 3-4 yıllık bir zaman var kısmet artık :)

Yerden ısıtma hakkında bazen olumsuz yorumlar yapıldığını görüyorum. Sağlık için uygun olmadığı, üzerine parke döşendiğinde sıkıntı olduğu falan söyleniyor. Sağlık açısından söylenenlerin doğru olduğunu düşünmüyorum ama parke konusunda sorun yaşanır mı. Yerden ısıtma üzerine seramik mi parke mi döşenmeli, bununla ilgili çoğunluğu seramik olmalı diyor. Siz nasıl yaptınız. Şuana kadar sorunla karşılaştınız mı.

ancestral 18-02-2021 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi topraksu (Mesaj 1603463)
Teşekkür ederim.
Ahşap evler ile ilgili araştırma yaparken maliyetlerin özellikle tomruk ev için çok yüksek olduğunu gördüm. Ama tomevder uluslararası tomruk ev inşa derneğinin sayfasına denk geldim baya umutlanmıştım ancak derneğe ulaşamıyorum. Betonarme parasına yapılacağını bilsem yine ahşap ev yapmayı tercih ederim. Önümde daha 3-4 yıllık bir zaman var kısmet artık :)

Yerden ısıtma hakkında bazen olumsuz yorumlar yapıldığını görüyorum. Sağlık için uygun olmadığı, üzerine parke döşendiğinde sıkıntı olduğu falan söyleniyor. Sağlık açısından söylenenlerin doğru olduğunu düşünmüyorum ama parke konusunda sorun yaşanır mı. Yerden ısıtma üzerine seramik mi parke mi döşenmeli, bununla ilgili çoğunluğu seramik olmalı diyor. Siz nasıl yaptınız. Şuana kadar sorunla karşılaştınız mı.

Yerden ısıtma ile illa parke olacaksa ancak lamine parke kullanırsınız, ahşap parke olmaz çünkü çok yüksek izolasyon değeri var. Biz komple seramik döşedik. Seramiğe basıp ayağınızın ısınması tarif edilmez bir duygu. :D

Uygulayan ekibin işi bilmesi lazım sonradan dönüşü yok çünkü. Laminant parke yapacaksanız altındaki şilte normal parke şiltesi değil, delikli şilte olmalı bu üründe normal şiltenin 2-3 katı fiyata sahip.

Biz Muğla kışını sabit 35 dereceye ayarlı yerden ısıtma ile atlattık, Ankara'dan sökülen klimalarımızı da taktırmıştık, ihtiyaç olmadı. Ki bizim cihazımız 9kw ısıtma gücüne sahip, 150 metrekare evde 110 metrekare civarı canlı alan ısıtıyoruz, 9kw cihaz için zaten önerilen maksimum 120 metrekare. 12-16kw cihaz alırsanız hiç korkunuz olmasın, biz hem fiyat hemde tedarikten ötürü 9kw cihaz aldık. İnşaat ilerliyordu ve 12kw cihaz için 2.5 ay süre verdiler.

Isı pompası ve yerden ısıtmayı öneriyorum, bizdeki sistem günısı ile entegre çalışıyor, gerektiğinde (2-3 gün üst üste güneş olmadığında) ısı pompası sıcak suyu da ısıtabiliyor.

Isı pompasında COP değeri var, yani kabaca 1kw elektrik ile elde edilen ısıtma gücü diyebiliriz. Bizdeki cihazın COP değeri %80 kapasitede 4.19. Yani 2,1kw elektrik harcayarak 9kw ısıtma gücü sağlıyor. Bir split klima tüketimi ile tüm evi ve sıcak suyumuzu ısıtıyoruz. Alacaksanız buna dikkat edin ve düzgünce canlı alanı hesaplayın/hesaplatın. Gidip gardrop veyahut buzdolabı, mutfak tezgahı gelecek yere boru döşemenize gerek yok.

Gün ısıda önerim kesinlikle prizmatik/selektif titanyum yüzey. Bulutlu havalarda bile 1-2 günlük su ısıtabiliyor. Yalnız dikkat edin antrasit boyalı camı size prizmatik diye satarlar. Cam uzaktan gümüş boyalı gibi duruyor, yakından baktığınızda prizmatik kaplamayı görmeniz lazım. Bu camları ve kolektörleri Türkiye'de benim bulabildiğim kadarıyla 2-3 firma üretiyor başka yok. Biz Solimpeks Termosifonik paket aldık. 2 adet Wunder 2510 kolektör var, ısı pompamız da 300 litre eşanjörlü depoya bağlı, gerektiğinde ısı pompası bu eşanjöre sıcak su basıp buradaki suyu ısıtıyor. Bu işlem tamamen otomatik, deponun içinde birde sıcaklık sensörü var, su ayarladığınız derecenin altına düşerse geri istenen sıcaklığa getiriyor suyu. Şimdiye kadar 2 kere devreye girdi, 3-4 gün süren yağmur olursa sıcak su olduğunu bilmek güzel oluyor.

Bunu yapmak için tabi sıfır inşaattan yerden ısıtma yapılırken çatıya günısı için 2, ısı pompası bağlantısı için 2 gidiş dönüş, yani toplamda 4 adet su borusu çekmeniz lazım. Ayrıca çatıya ve dış üniteye veri kablosu da isteniyor, evin içerisinde kumandanın konulacağı yere ve kölektöre bu kabloları götürmeniz lazım.

https://solimpeks.com.tr/urun/termos...t-serisi-300d/

Size link ararken fiyatı gördüm, ve şükrediyorum. İnşaatı tam zamanında yapmışız, biz bu fiyatın yarısının bile altına aldık bu ürünü. 1400 liraya da otomatik su ısıtma için 3 yollu vana almıştık. Şu anda aynı set demekki 15 bin lira. :(

Portakal Rengi 19-02-2021 07:21

Geçmiş olsun.
Günısı taşıyıcılarının çatıyı delip geçen ayakları var. Ayakların çatıyı geçen bölümüne sızdırmazlık uygulanıyor.
Fırtınaya kadar sorunum yoktu ama hemen sonrasında su sızdırmaya başladı. Sallantı, sızdırmazlıkları bozmuş. O noktaları gözden geçirmekte yarar var.

Portakal Rengi 19-02-2021 07:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi topraksu (Mesaj 1603463)
Teşekkür ederim.
Ahşap evler ile ilgili araştırma yaparken maliyetlerin özellikle tomruk ev için çok yüksek olduğunu gördüm. Ama tomevder uluslararası tomruk ev inşa derneğinin sayfasına denk geldim baya umutlanmıştım ancak derneğe ulaşamıyorum. Betonarme parasına yapılacağını bilsem yine ahşap ev yapmayı tercih ederim. Önümde daha 3-4 yıllık bir zaman var kısmet artık :)

Tomruklar ithal olduğu için döviz fiyatına bağlı olarak pahallanıyor. Bu nedenle ulaşılamıyor olabilir. Duvarlarının yalıtım değeri ısı yalıtım yönetmeliğinin belirttiği yalıtım değerlerini sağlayamıyor. Ancak sıcak bölgelerde kullanılabiliyor. Ahşap paneller ve aralarında yalıtım malzemesi kullanarak ahşap ev planlayabilirsiniz. (Forumda masif ev bölümü var. )

Yerden ısıtma hakkında bazen olumsuz yorumlar yapıldığını görüyorum. Sağlık için uygun olmadığı, üzerine parke döşendiğinde sıkıntı olduğu falan söyleniyor. Sağlık açısından söylenenlerin doğru olduğunu düşünmüyorum ama parke konusunda sorun yaşanır mı. Yerden ısıtma üzerine seramik mi parke mi döşenmeli, bununla ilgili çoğunluğu seramik olmalı diyor. Siz nasıl yaptınız. Şuana kadar sorunla karşılaştınız mı.

Meslekten biri olarak, sağlık sorunu yarattığına ilişkin bilimsel bir yayına rastlamadım. Hangi amaçlarla uydurulduğunu veya ezber bozmamakta neden direnildiğini öngörebiliyorum. Burada yazmayayım.
Ahşap parkenizin bozulmayacağından eminseniz kullanabilirsiniz. Yalıtım değeri yüksekce olan malzemelerin önerilmemesinin nedeni rejime ulaşma süresini uzatması. Ev tipi kullanımlarda bu kaplamalar uygulanabilir. Ancak sürekli kuru ortamda ve ısıtılmış kalan ahşap nemini kaybeder.
Yeri ısı yalıtımı malzemesi ile kaplamayacaksanız, yapabilirsiniz.
Teknik olarak şu malzemeler sakıncalıdır denmesinin nedenine bakmak gerek. Genel geçer bir yorum yapılıyorsa küçük sakıncalar da red nedenleri arasında yer alır.
Belki çıplak ayakla, kış günü, taşa basmak diye bir keyif sahibi olmak isteyen vardır. :)

chelik26 19-02-2021 18:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1588110)
Tekrar merhaba,

Malum inşaat için gün sayıyoruz, bu arada Ankara'da iken burada daha ucuz ve kaliteli şekilde temin edilebilecek halledilebilecek şeyleri de tamamlıyoruz.

- Tel Örgü için inşaatçımız Antalya'dan bir firma buldu. Bizim Fethiye'de Aralık başı fiyat aldığımız şirketlerin en ucuzu anahtar teslim 17.000 lira demişti, Nisan başında sorduğumuzda fiyat 22.000 lira oldu birden. Antalya'daki firma ile anahtar teslim metresi 33 liradan anlaştık. 16.000 liraya filan geliyor.Kapı motorunu Nice Rox 600 aldık, tel örgücü 6 metrelik sürgülü kapıyı da yapacak, motoru bizden, montajı ondan.

- Tel örgü için fideler büyüyene kadar azıcık yeşillik olsun ve her yaptığımız dışarıdan gözükmesin diye 1.5 metre yükseklikte toplam 400 metre yeşil gölgelik aldık. Ostim'de bir firma ile metretülü 2.90 liraya anlaştık. Kenarlarına kolon halat, yüzükler vs dahil.

- İnşaat sırasında ve sonrasında seralar için 3 yıllık %50 ve 5 yıllık %95 gölgelik aldık. Metretülü 3.5 lira.

- Römork için çeki demirimizi yaptırdık. Araçta herhangi bir modifiyeye gerek kalmadan tertemiz yaptılar. Aracımızın TSE muayenesini de tamamladık, çeki demirini ruhsata işlettik, plakamızı bastırdık.

- Bu hafta römorku teslim aldık, plakamızı taktık. Ankara'da gidecek el aletleri ve malzeme için kullanacağız, orada zaten herdaim lazım olacak. Gölgelikleri aldığımız çadırcı sağolsun römork brandasını dikti ve paraşüt iplerini hediye etti.

- Yerden ısıtma altyapısı için Rehau pex borulama, köpük izolasyon, kenar bantları ve kollektörleri aldık. Altyapıyı hazır edelimde, ısı pompasının acelesi yok.

- Hidrofor ve su depolarının pazarlığını yaptık, 2 adet 5 ton su deposu, 2 adet 50mss 60lt tanklı hidrofor, 1 adet dalgıç pompa, drenaj borusu vs hepsini hallettik. Kamyon ayarlayıp yerden ısıtma ve sulama malzemesini nakledeceğiz gelecek ay.

- Güneş enerjisi için off-grid sistem kuracağız. Goodwe ikili MPPT tek faz inverter, 320WP PV Monokristal 18 adet panel, DC-AC kablolama, ilerisi için projelendirme, 4 adet 200AH Jel Akü, çatı güçlendirme, drenaj için fiyatlarımızı aldık, henüz anlaşmadık.

- Fethiye Hayvan barınağı ile görüştük, büyük ırk 2 yavru köpek sahipleneceğiz.

- Çok göze mi batar diye düşündük ama ne olur ne olmaz, oturdum beğendiğim kamera modelleri, kamera açıları vs hesaplayıp, yerleşim planı ve arazi haritası üzerinde çizdim. Tüm araziyi kapsayacak şekilde toplam 6 IP HD kamera ile bir sitem kurdum. Dahua IP NVR cihaz aldık, 6 adet gece görüşlü ve hareket algılayıp alarm üretebilen Dahua kamera aldık.

- Tohum paylaşım etkinliğinden gelenler, de dahil satın aldıklarımız vs, yaklaşık 60 çeşit sebze, 15 çeşit meyve, mazı, çam, ıhlamur gibi ağaçlara ait tohumlarımız mevcut. Biraz geç kaldık ama mazı çit tohumlarını ve ağaç tohumlarını soğuk katlamaya aldık, inşaat bitimine viyollere almış ve nakliye edilebilir duruma gelmiş olacaklar inşallah.

Bütün bu işlerin sonunda sanırım anahtar teslim villa inşaatına başlayacağım. Yaptıracak olan varsa yardımcı olurum. :D

Yok yok, kesinlikle olamaz, ya siz Tr de yaşamıyorsunuz, ya siz bu toplumun içinden çıkmış olamazsınız
Yok abi imkanı yok
Ben mesela, önce yaparım sonra araştırırım, şaka yapmıyorum.
Ama siz hakkaten bu toplumdan çıkmış olamazsınız, marstan fln gelmiş olmayasınız? :))))

ancestral 19-02-2021 19:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1603506)
Yok yok, kesinlikle olamaz, ya siz Tr de yaşamıyorsunuz, ya siz bu toplumun içinden çıkmış olamazsınız
Yok abi imkanı yok
Ben mesela, önce yaparım sonra araştırırım, şaka yapmıyorum.
Ama siz hakkaten bu toplumdan çıkmış olamazsınız, marstan fln gelmiş olmayasınız? :))))

Teşekkür ederim. :)

Ben kendime bir kural koydum, eğer 500 liranın veyahut enflasyon farkı için 50 euro diyelim, üzerinde bir harcama yapacaksam alacağım/yaptıracağım şeyi en az 3 ay araştırırım. Bunu her alışverişte ve yatırımda uyguluyorum. Elbet şaştığı noktalar ve pişmanlıklarım oluyor ama %95 mutluluk getiriyor.

Birde değişik, ülkemizde vay be dedirten huylarım var, azıcık ahkam keseyim :D

-İşçinin parasını teri soğumadan vereceksiniz, kimsenin hakkınızda kötü konuşması için fırsat vermeyeceksiniz.
-Birisiyle anlaştıysanız, artık o işin/malzemenin fiyatını başkasına sormayacaksınız, ilişkinizi ve yapılacak işi etkiler.
-Ustayı iş başlamadan iyice darlayıp, eğer istediğinizin tersi bir şey yapmıyorsa çalışırken rahat bırakacaksınız.
-Kimseye yukarıdan bakmamak lazım, ama her söylenene de inanmamak lazım.
-İş bitene kadar kimseye ne kadar para ödediğinizi söylemeyeceksiniz.
-Aldığınız malın parasını peşin ödeyip, gerekirse hesabını sonuna kadar soracaksınız, bizim esnafımız hesap soran adam görünce dut yemiş bülbüle, far görmüş tavşana döner. Peşin para ödemek sizi alacaklı konumuna geçirir.
-Her işi zamanında, acele etmeden ve ertelemeden yapmak lazım, son dakika asla iş yapmayacaksınız.
-Sonuna kadar pazarlık yapmakta sıkıntı yok ama en ucuzunu yapanla çalışmayacaksınız, toplam sahip olma maliyeti denen bir şey var, uzun vadede zararlı çıkarsınız.

En son paratoner yaptırdık, arkadaş araziden çıkmadan tüm parasını eft ile göndermiştim, arkadaş diyorum çünkü hala arar sorar, namım Fethiye'de yürümüş, 2 ay öncesine kadar usta bulamayan ben telefon açtığım anda 2-3 teklif alıyorum ve fiyatlar şişik değil.

Kepçe operatörümüz mesela, haftalarını burada harcadı, canını ver desem sağolsun verir. Başım sıkışsa derdimi çözer.

Mutlu olursunuz inanın. :p
Size inanılmaz gelecek ama şimdiye kadar hiç kazık yemedim.

Başlığı iyiden iyiye sohbet ortamına döndürdüm :p ben biraz daha fotoğraf koyayım.

chelik26 19-02-2021 19:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1603513)
Teşekkür ederim. :)

Ben kendime bir kural koydum, eğer 500 liranın veyahut enflasyon farkı için 50 euro diyelim, üzerinde bir harcama yapacaksam alacağım/yaptıracağım şeyi en az 3 ay araştırırım. Bunu her alışverişte ve yatırımda uyguluyorum. Elbet şaştığı noktalar ve pişmanlıklarım oluyor ama %95 mutluluk getiriyor.

Birde değişik, ülkemizde vay be dedirten huylarım var, azıcık ahkam keseyim :D

-İşçinin parasını teri soğumadan vereceksiniz, kimsenin hakkınızda kötü konuşması için fırsat vermeyeceksiniz.
-Birisiyle anlaştıysanız, artık o işin/malzemenin fiyatını başkasına sormayacaksınız, ilişkinizi ve yapılacak işi etkiler.
-Ustayı iş başlamadan iyice darlayıp, eğer istediğinizin tersi bir şey yapmıyorsa çalışırken rahat bırakacaksınız.
-Kimseye yukarıdan bakmamak lazım, ama her söylenene de inanmamak lazım.
-İş bitene kadar kimseye ne kadar para ödediğinizi söylemeyeceksiniz.
-Aldığınız malın parasını peşin ödeyip, gerekirse hesabını sonuna kadar soracaksınız, bizim esnafımız hesap soran adam görünce dut yemiş bülbüle, far görmüş tavşana döner. Peşin para ödemek sizi alacaklı konumuna geçirir.
-Her işi zamanında, acele etmeden ve ertelemeden yapmak lazım, son dakika asla iş yapmayacaksınız.
-Sonuna kadar pazarlık yapmakta sıkıntı yok ama en ucuzunu yapanla çalışmayacaksınız, toplam sahip olma maliyeti denen bir şey var, uzun vadede zararlı çıkarsınız.

En son paratoner yaptırdık, arkadaş araziden çıkmadan tüm parasını eft ile göndermiştim, arkadaş diyorum çünkü hala arar sorar, namım Fethiye'de yürümüş, 2 ay öncesine kadar usta bulamayan ben telefon açtığım anda 2-3 teklif alıyorum ve fiyatlar şişik değil.

Kepçe operatörümüz mesela, haftalarını burada harcadı, canını ver desem sağolsun verir. Başım sıkışsa derdimi çözer.

Mutlu olursunuz inanın. :p
Size inanılmaz gelecek ama şimdiye kadar hiç kazık yemedim.

Başlığı iyiden iyiye sohbet ortamına döndürdüm :p ben biraz daha fotoğraf koyayım.

Belki hani ben geri kalmıyım gibi bir düşünce oluşabilir ancak, aceleciliğim ve kurallara olan antipatikliğim dışında, anlattıklarınızın hepsi bende de var, ve beni de bahçemin bulunduğu yer iyi bilir, bende hiç kazık yemedim, hç kimsenin alacağı kalmadı, işini bitiren parasını alır, iş yapana bende karışmam vs, vs bunlar zaten olması gerekenler, ancak bizim toplumda pek bulunmayan özellikler. Mesela zamana çok dikkat ederim, tam zamanında orda olurum, karşı taraf 5 dk bile gecikse burnundan gelirim.
Çünkü zaman herşeydir heleki belirli yaştan sonra.
Neyse yeni fotolar bekliyoruz :))
Bu arada paralel bağlı 2 inverterden yeterli verimi alabiliyormusunuz? Sıkıntı olmuyor mu?

ancestral 19-02-2021 19:43

5 Eklenti(ler)
Biraz düzen hastalığı var, ondan elektrik panolarından birine giriştim,

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613759157

Sonra aküler gelecek diye düzgün bir akü dolabı yapayım dedim, dolabı yaptım, kablolar gözüme battı, onalrı da düzenledim ama fotoğraf çekmemişim.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613759157

Akü dolabını gören hanım mutfağa tezgah istedi,

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613759157

Bu arada kanatlı ama uçamayan arkadaşlar uçamamanın acısını günde 25 yumurta vererek çıkarıyorlar. Yan komşuyla ortak aldığımız 200 tavuğu da sayarsak, bu gidişle yumurta satışıyla zengin olacağız.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1613759157

ancestral 19-02-2021 20:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 (Mesaj 1603515)
Belki hani ben geri kalmıyım gibi bir düşünce oluşabilir ancak, aceleciliğim ve kurallara olan antipatikliğim dışında, anlattıklarınızın hepsi bende de var, ve beni de bahçemin bulunduğu yer iyi bilir, bende hiç kazık yemedim, hç kimsenin alacağı kalmadı, işini bitiren parasını alır, iş yapana bende karışmam vs, vs bunlar zaten olması gerekenler, ancak bizim toplumda pek bulunmayan özellikler. Mesela zamana çok dikkat ederim, tam zamanında orda olurum, karşı taraf 5 dk bile gecikse burnundan gelirim.
Çünkü zaman herşeydir heleki belirli yaştan sonra.
Neyse yeni fotolar bekliyoruz :))
Bu arada paralel bağlı 2 inverterden yeterli verimi alabiliyormusunuz? Sıkıntı olmuyor mu?

Inverter Goodwe almadık. Hikayesi şu,

Inverter için ilk başta Sako marka olarak anlaştık, ama gelen cihazlar yanlış konfigürasyonla, daha doğrusu paralel kartları olmadan geldiği için firma paralel çalıştıramadı. Cihazları bize bırakıp 3 hafta sonra ücretsiz Tommatech ile değiştirdiler. Tommatech'in 6.25kva lık MPPT II Plus modeli galiba, 9 cihaza kadar paralel tek faz veyahut 1+1+1 trifaze, en fazla 3+3+3 cihaz trifaze çalışabiliyor. Hiçbir sıkıntı yaşamadık.

Şu anda 2x6.25 12.5kva inverter, 36 adet 280wp polikristalin panel ile maksimum teorik 9.99999999kw elektrik üretiyoruz. 10 üzeri üretmiyoruz, kesinlikle yapmıyoruz, çünkü mevzuata aykırı. :dilli:

Gündüz tüketimimiz ortalama 4kw, gece ise 1.5kw. Güneşlenmenin en az olduğu aylar Aralık-Şubat 15 arası üretimimiz gündüz ortalama 5kw. Gece şebeke bypass ve akü ile besleniyor. Gündüz tüketimimiz 20kw, gece tüketimimiz muhtemelen 8kw civarına çıkacak çünkü süt sağım, soğutma tankı vs koyacağız.

Projede kurulu gücümüz 30kw. Aydem o projeyi onaylayıp ruhsat belgesi verdiği için mecburen trifaze elektrik getirecek. Yerleştikten sonra 4 ay boyunca düşük voltaj sebebiyle CİMER, EPDK vs her yere şikayet ettim. Şimdide yüksek voltaj var. Yine şikayet ediyorum. Yaza doğru 5+3 tel yeni direk gelecek gibi. Bıktılar artık. :D O zaman inverter sayısını 3, panel sayısını 54 yapacağız. Kavgamız sürüyor.

Troia 21-02-2021 19:16

Baya yol almışsınız harika :) Artezyen konusunda bir çalışmanız oldu mu ? Birde anlaştığınız firma haricindeki opsiyonların fiyatlarını iletmişiniz ancak son karar kılınan hakkında yorum göremedim. Özel değil ise paylaşabilir misiniz ?

ancestral 21-02-2021 19:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Troia (Mesaj 1603578)
Baya yol almışsınız harika :) Artezyen konusunda bir çalışmanız oldu mu ? Birde anlaştığınız firma haricindeki opsiyonların fiyatlarını iletmişiniz ancak son karar kılınan hakkında yorum göremedim. Özel değil ise paylaşabilir misiniz ?

İzin almadan kaçak artezyen vurmak istemiyoruz. Yazık günah, su bedava diye yeraltı sularını boşa akıtıyor köylüler. Bunun sıkıntısını ileride çok çeker özellikle ovada yaşayan ve bunu yapanlar.

Ayrıca sulama için 10 ton bir depo koymuştuk, arsanın üst sınırından geçen arıktan dolduruyoruz, 4-5 gün sulama yapıyor, zaten 2 saatte de doluyor. Şimdiye kadar susuz kalmadık.

Ne olur ne olmaz, evin ve ahırın yağmur oluklarını da 75'lik PVC boru ile arazinin alt kısmındaki ruhsatlı kuyumuza verdik, yağmur suyunu orada biriktiriyoruz, kuyu dolarsa aşağı sınırdaki arığa tahliye ediyor.

Şımarıklık yapıp, değiştirdiğimiz şeyler oldu, bu vereceğim fiyatta ekstralar hariç tabi.

-Mutfak tezgahını çimstone yaptık,
-Müteahhit Pimapen marka PCV doğramaları yaptırdı, sözleşmede unutmuşuz, daha doğrusu aklımıza gelmedi. 10 adet sürgü sineklik yapıldı, camlar çok büyük epey tuttu tabi.
-Mutfak ve odaların dolap işleri, iç kapılar için müteahhitimiz fiyat aldı ama gösterilen işçilikleri beğenmedik, toplam sözleşme tutarından kendi aldığı fiyatı düştü, gömme dolap, lake panel kapılar, mutfak dolanı ve diğer tüm mobilya işlerini Fethiye'de şahane bir firmaya yaptırdık.

Yaktığımız yakıttan aldığımız çiviye kadar tüm harcamamızı yazdık, Toplam harcama tabi çok daha yüksek.

Fikir versin diye söylüyorum, sadece evin maliyeti 205.000 lira.
Sözleşmeyi imzalayalı tam 1 sene oldu, bu fiyatı en iyimser tahminle çarpı 2.5 yapın.
Tarlanın dönüm fiyatı 18-25.000 arasındaydı buralarda, şu anda 100-120.000 aralığında. Bizim tarla tabi artık imarlı arsa oldu o ayrı konu.
Hem Covid, hem maliyetler, allah yüzümüze güldü diyelim hayalimizi tam zamanında gerçekleştirdik.

ebd 24-02-2021 11:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1603579)
Ayrıca sulama için 10 ton bir depo koymuştuk, arsanın üst sınırından geçen arıktan dolduruyoruz, 4-5 gün sulama yapıyor, zaten 2 saatte de doluyor. Şimdiye kadar susuz kalmadık.

Merhaba,

Lütfen yanlış anlamayın ama birşey sormak istiyorum. Bahsettiğiniz arık DSİ'nin beton kaneletleri şeklinde mi? Belki bilmiyorsunuzdur, tarlalarında sulama yapmak isteyenler DSİ'ye parasını ödeyip su salınmasını sağlıyorlar. (Gerçi DSİ de çatlak, kaçak vb sebeplerden dolayı fazla fazla su salıyor.) Böyle bir yerden su alıyorsanız birilerinin suyunu kullanıyor olabilirsiniz.

Belki de sizin bahsettiğiniz arık tamamen farklı birşey ve ben gereksiz yazıyorumdur :)

Siz kullanmıyorsanız bile bu yazıyı okuyan birilerinde bir farkındalık oluşturur diye yine de yazmak istedim.

Amacım sizi zan altında bırakmak değil sadece paylaşmak istedim. Hata ettiysem kusura baklayın lütfen.

Troia 24-02-2021 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1603579)
İzin almadan kaçak artezyen vurmak istemiyoruz. Yazık günah, su bedava diye yeraltı sularını boşa akıtıyor köylüler. Bunun sıkıntısını ileride çok çeker özellikle ovada yaşayan ve bunu yapanlar.

Ayrıca sulama için 10 ton bir depo koymuştuk, arsanın üst sınırından geçen arıktan dolduruyoruz, 4-5 gün sulama yapıyor, zaten 2 saatte de doluyor. Şimdiye kadar susuz kalmadık.

Ne olur ne olmaz, evin ve ahırın yağmur oluklarını da 75'lik PVC boru ile arazinin alt kısmındaki ruhsatlı kuyumuza verdik, yağmur suyunu orada biriktiriyoruz, kuyu dolarsa aşağı sınırdaki arığa tahliye ediyor.

Şımarıklık yapıp, değiştirdiğimiz şeyler oldu, bu vereceğim fiyatta ekstralar hariç tabi.

-Mutfak tezgahını çimstone yaptık,
-Müteahhit Pimapen marka PCV doğramaları yaptırdı, sözleşmede unutmuşuz, daha doğrusu aklımıza gelmedi. 10 adet sürgü sineklik yapıldı, camlar çok büyük epey tuttu tabi.
-Mutfak ve odaların dolap işleri, iç kapılar için müteahhitimiz fiyat aldı ama gösterilen işçilikleri beğenmedik, toplam sözleşme tutarından kendi aldığı fiyatı düştü, gömme dolap, lake panel kapılar, mutfak dolanı ve diğer tüm mobilya işlerini Fethiye'de şahane bir firmaya yaptırdık.

Yaktığımız yakıttan aldığımız çiviye kadar tüm harcamamızı yazdık, Toplam harcama tabi çok daha yüksek.

Fikir versin diye söylüyorum, sadece evin maliyeti 205.000 lira.
Sözleşmeyi imzalayalı tam 1 sene oldu, bu fiyatı en iyimser tahminle çarpı 2.5 yapın.
Tarlanın dönüm fiyatı 18-25.000 arasındaydı buralarda, şu anda 100-120.000 aralığında. Bizim tarla tabi artık imarlı arsa oldu o ayrı konu.
Hem Covid, hem maliyetler, allah yüzümüze güldü diyelim hayalimizi tam zamanında gerçekleştirdik.

Çok teşekkürler, ben de Çanakkale'de Ruhsat aşamasındayım, tarla statüsünden imar duruma geçtik benzer bir proje için. 205k gerçekten çok iyi fiyat belirttiğiniz kapsam için. Sadece demir fiyatları bile şuan x2 durumda.

Benim artezyen ihtiyacımda var oradada metre maliyerleri 200-300TL arasında ve 100-150m de su. fakat güvenilir bir firma bulmak imkansız, hiç kimse sözleşmeyi su garantili imzalamıyor. O nedenle artezyeni sormuştum.

içinize sindiyse problem yok, bir ömür boyu sevdiklerinizle mutlu mesut yaşamanız dileği ile.

ancestral 24-02-2021 13:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ebd (Mesaj 1603657)
Merhaba,

Lütfen yanlış anlamayın ama birşey sormak istiyorum. Bahsettiğiniz arık DSİ'nin beton kaneletleri şeklinde mi? Belki bilmiyorsunuzdur, tarlalarında sulama yapmak isteyenler DSİ'ye parasını ödeyip su salınmasını sağlıyorlar. (Gerçi DSİ de çatlak, kaçak vb sebeplerden dolayı fazla fazla su salıyor.) Böyle bir yerden su alıyorsanız birilerinin suyunu kullanıyor olabilirsiniz.

Belki de sizin bahsettiğiniz arık tamamen farklı birşey ve ben gereksiz yazıyorumdur :)

Siz kullanmıyorsanız bile bu yazıyı okuyan birilerinde bir farkındalık oluşturur diye yine de yazmak istedim.

Amacım sizi zan altında bırakmak değil sadece paylaşmak istedim. Hata ettiysem kusura baklayın lütfen.

İmar durumu için başvurduğunuzda bakılan şeylerden birisi DSI sulama alanı.

DSI sulama alanındaysanız yapı ruhsatı beklemeden elektrik bağlatabiliyorsunuz, ben kanaldan su çekeceğim, motora elektrik lazım diye. Dediğiniz gibi, ilçe ve beldelerdeki sulama birliklerine yıllık bir ödeme yapıp salınan sudan kullanıyorsunuz.

Biz sulama havzası dışında olduğumuz için DSI kabaca; aç kuyunu, su çıkarsa çıkar çıkmazsa ne halin varsa gör dedi. Kuyuya elektrik için ayrıca proje istedi Aydem. Bizde masrafımız çok tekrar proje işine girmeyelim, karıştırmayalım diye elektrik bağlatmak için yapı ruhsatını bekledik. Bizimkisi baya dağdan gelen su, yol yapmış kendine, zamanla tarla sınırlarına yönlendirmişler, hem sınır bellemişler, hem su akıyor.

Bizim geçen 1.5 sene içerisinde muhatap olduğumuz kurumların içinde DSI de var yani.

Resmi kurum demişken, izninizle hem bilgi vereyim hem birazcık dert yakınayım,

Seydikemer İlçe Tarım Müdürlüğü
Seydikemer Belediyesi
Seydikemer Kaymakamlığı
Seydikemer Ziraat Odası
Fethiye Lihkab Bürosu
Muğla İl Tarım Müdürlüğü
Muğla Büyükşehir Belediyesi
Muğla Valiliği
Aydın Tarım Bölge Müdürlüğü
Mimarlar Odası
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
DSI
Aydem
Türk Telekom
Muski (Bu kuruma ayrıca gıcığım. Arazinin içinden geçen boruya yapacakları 1 ek, toplasan 1.5 metre boru. Sayacı bize aldırdılar, yok çekvalf yok bilmemne aparatı, 300 lira para verdik. Ayrıca 4500 liraya yakın harç, ıvır zıvır bedeli ödedik. Ayda 7.5 lira su faturası gelecek diye 4800 lira para. İskanda Muski'den belge istemeselerdi bağlatmayacaktım.)

Bu 14 kurum ve 3 özel şirket, yaptığımız inşaatın türlü aşamalarında, çoğunlukla birden fazla kez;

- Harç/depozito/yol parası/ölçüm parası istedi,
- Olmaz dedi, olur dedi,
- Vergi ödetti,
- Kontrole geldi,
- Elektrik bağladı,
- Su bağladı,
- Ölçüm yaptı,
- Ceza kesti.

Ayrıca, projede yer alan 2 mimar, 3 inşaat mühendisi, 1 harita ve kadastro teknikeri, 1 makine mühendisi, 1 elektrik mühendisi, 4 yapı denetim şirketi mühendisi mevcut.

Hepi topu yaptımız 1 ev 1 besihane. Geriye dönüp bakınca, Allah sabır vermiş. :D

chelik26 24-02-2021 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1603662)
İmar durumu için başvurduğunuzda bakılan şeylerden birisi DSI sulama alanı.

DSI sulama alanındaysanız yapı ruhsatı beklemeden elektrik bağlatabiliyorsunuz, ben kanaldan su çekeceğim, motora elektrik lazım diye. Dediğiniz gibi, ilçe ve beldelerdeki sulama birliklerine yıllık bir ödeme yapıp salınan sudan kullanıyorsunuz.

Biz sulama havzası dışında olduğumuz için DSI kabaca; aç kuyunu, su çıkarsa çıkar çıkmazsa ne halin varsa gör dedi. Kuyuya elektrik için ayrıca proje istedi Aydem. Bizde masrafımız çok tekrar proje işine girmeyelim, karıştırmayalım diye elektrik bağlatmak için yapı ruhsatını bekledik. Bizimkisi baya dağdan gelen su, yol yapmış kendine, zamanla tarla sınırlarına yönlendirmişler, hem sınır bellemişler, hem su akıyor.

Bizim geçen 1.5 sene içerisinde muhatap olduğumuz kurumların içinde DSI de var yani.

Resmi kurum demişken, izninizle hem bilgi vereyim hem birazcık dert yakınayım,

Seydikemer İlçe Tarım Müdürlüğü
Seydikemer Belediyesi
Seydikemer Kaymakamlığı
Seydikemer Ziraat Odası
Fethiye Lihkab Bürosu
Muğla İl Tarım Müdürlüğü
Muğla Büyükşehir Belediyesi
Muğla Valiliği
Aydın Tarım Bölge Müdürlüğü
Mimarlar Odası
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
Tarım ve Orman Bakanlığı
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
DSI
Aydem
Türk Telekom
Muski (Bu kuruma ayrıca gıcığım. Arazinin içinden geçen boruya yapacakları 1 ek, toplasan 1.5 metre boru. Sayacı bize aldırdılar, yok çekvalf yok bilmemne aparatı, 300 lira para verdik. Ayrıca 4500 liraya yakın harç, ıvır zıvır bedeli ödedik. Ayda 7.5 lira su faturası gelecek diye 4800 lira para. İskanda Muski'den belge istemeselerdi bağlatmayacaktım.)

Bu 14 kurum ve 3 özel şirket, yaptığımız inşaatın türlü aşamalarında, çoğunlukla birden fazla kez;

- Harç/depozito/yol parası/ölçüm parası istedi,
- Olmaz dedi, olur dedi,
- Vergi ödetti,
- Kontrole geldi,
- Elektrik bağladı,
- Su bağladı,
- Ölçüm yaptı,
- Ceza kesti.

Ayrıca, projede yer alan 2 mimar, 3 inşaat mühendisi, 1 harita ve kadastro teknikeri, 1 makine mühendisi, 1 elektrik mühendisi, 4 yapı denetim şirketi mühendisi mevcut.

Hepi topu yaptımız 1 ev 1 besihane. Geriye dönüp bakınca, Allah sabır vermiş. :D

Bu kadar bürokrasi ile ben kavga ederim. Hemde iyi kavga ederim ama ettiğim kavga boş kavgada olmaz :)
Sene 98 zonguldak işbank ta koop ödemesi yapacağım, kars işbanktaki para zong gelecek, ordan esk havale olacak. Memur iyi para istedi karstan zong da. Ben çıldırdım tabii, herşey bilgisayar üzrinden ne parası vs, mdr yrd duymuş geldi, beni aldı odasına bir çay içtik, çay içerken benim para geldi para gitti tüm işler halloldu. Sonraki 40 ay boyunca her ay mdr yrd odasına uğradım sadece, arada birde çilingir sofrası kurduk tabii :))

ebd 24-02-2021 21:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ancestral (Mesaj 1603662)
Hepi topu yaptımız 1 ev 1 besihane. Geriye dönüp bakınca, Allah sabır vermiş. :D

Maasallah size gerçekten Allah sabır vermiş size. Başarılar Allah kolaylık versin

ancestral 27-02-2021 18:31

5 Eklenti(ler)
Bahsettiğim fırtına sonrası hanımla oturduk önümüzdeki 1 sene neler yapılacak listeledik, gidip 1 koca kamyon profil, çimento, kum ve hasır çelik aldık.

Geçen Cumartesi geldi malzeme. Bu malzeme şu anda %15 zam yemiş durumda.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1614446549

Malzeme gelmeden ben elimizdeki parça profillere inşaat demiri kaynattım, 12 adet ayak hazırladım, 50-60 santim kazıp ayakları yerleştirdim. Her birinin dibinde 2 el arabası beton var.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1614446549

Kümesi bozamıyoruz, malum gurk ve yumurtlayan tavuklar var,

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1614446549

Bende kümesin etrafına dolanacak şekilde ayakları gömmeye başladım, boş olan kısmın profillerini kaynattım. İyidden iyiye demir ustası oldum epey hızlandım kaynak ve taşlama işinde.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1614446549

Boş kısmın aşık, çapraz aşık kuşak ve köşelerini kaynattım, trapez konulmaya hazır hale geldi bugün. Hanım zaten önceki kümesi yaparken demişti sen bunu beğenmezsin yaza kalmaz tekrar yaparsın diye, şimdi bakınca eski kümes kısmı gecekondu gibi gözüküyor. :dilli:

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1614446549

topraksu 02-05-2021 18:52

Siteye her girdiğimde sayfanızı bakıyorum yeni mesaj var mı diye��
Her şey yolundadır umarım.
Yeni mesajlar yeni resimler bekliyoruz��

ancestral 09-05-2021 20:18

5 Eklenti(ler)
Tekrar merhaba,

1 yıl dolmadan inşaatı bitirdik, kapanmadan önce mesainin son 15 dakikasında iskanımızı aldık. :D Bitti şükür.

Kazlarımız geldi, 12 adet, muayene yapmadım ama gözlemlerime dayanarak 4 erkek 8 dişi.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584113

2 oğlaklı Maltız keçimizin keyif yerinde. Oğlaklar 1 dişi 1 erkek.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584113

Oğlaklar için maşallahınızı alırız.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584113

Kuzuların gelişi öncesi kaba kesfi yem stoğuna başladık.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584113

ancestral 09-05-2021 20:29

5 Eklenti(ler)
Kümesi bitirdim. Tek başına olunca biraz uzun sürdü.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584369

Kümes tavuklar için ama keçi ve köpek misafir kabul ediyoruz. :D

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584369

İlk parti civcivler geldi, 13 civciv çıktı, 2 gurk tavuk daha var, yaklaşık 25 civciv daha çıkacak.

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584369

Lacaune kuzularımız,

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584369

Ahırdaki yaklaşık 15 kuş yuvasından birisi :D

http://www.agaclar.net/forum/attachm...1&d=1620584369

Troia 29-07-2021 12:03

Herşey yolunda ve planladığınız gibi gidiyordur umarım.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025