![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
O zaman finlandiya'daki bir yapım tekniğinden bulmuştum. Radya temel binanın tüm yükünü her bir santimetrekare'ye eşit dağıtacağından kullandığım malzeme bizim bina gibi 2-3 tane daha taşır hesabı çıkıyordu ve grabetonun üzerine temel kalıpları çakılıp, su yalıtıp membranı döşendikten sonra, üzerine 300 kPa'lık 5 cm kalınlığındaki xps'leri kendi elimle döşedim. Temel demirleri XPS'in üzerine bağlandı. Avantajı şu, çok iyi bir ısı iletkeni olan beton, kolonlardan ısıyı taşıyıp toprağa indiremiyor. 12 senedir xps milim ezilmedi (ki hemen anlaşılır), binanın altındaki yarım bodrumun sıcaklığı kışın herhangi bir ısıtma olmadığı halde 20 derecede sabit, hiç bir rutubet vs. belirti yok. Bina içindeki kolon ve diğer beton aksam bina içindeki sıcaklıkla eşitleniyor. Bu metod şimdilerde standart olmuş zaten. Güneyde gördüğüm bir çok ortalama üstü inşaatta standart olarak yapıyorlar artık. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 01-05-2020
|
Ustad değerli bilgiler için cok tesekkur ederim, peki ben grobetondan sonra membran uygulayıp 5 cm koruma betonu atacaktım,( membran uzerine keçe de serebilirim) sizin dediğiniz yöntemi uygularsam koruma betonuna gerek kalmaz mi? + olarak koruma betonu da atın derseniz 5 cm beton + 5 cm xps = 10 cm yükseklik kot olayında sikinti yaşatmaz mi ? Düzenleyen brf840 : 12-08-2020 saat 06:35 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Temel radya değilse zaten yapamazsınız. Yüksek katlı binalarda da olmaz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
Benim radya temel, bodrum +2 kat olacak, acaba 3 kat icin söylediğiniz yöntem sağlıklı olur mu, siz galiba en fazla 2 kat icin tavsiye ediyorsunuz Benim Bodrum 100 m2 Zemin 100 m2 1. Kat 80 m2 olacak |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 | |
Ağaçsever
|
Alıntı:
5 cm lik xps bulamadım, en fazla 3 cm lik pembe renk olanlardan buldum, yapi denetime koruma betonu yerine 5 cm xps kullansam olur mu diye sordum, su sekilde cevap verdi: ""Membran o işi görür zaten xps e gerek yok koruma betonu yeterli"" Maalesef daha iyisini yapalim, hem bize hem ülkeye katkısı olsun diyoruz ama iste birtakım tabuları yikamiyoruz, ben bims yerine gazbeton kullanacaktım, belediyeye sordum,proje de bims yapıldıysa (mimar bana bu kismi sormadi) sen gazbeton kullanirsan iskan alamazsın dedi Aynı şekilde gereksiz 5 cm beton yerine ( sadece betonu koruma amacli,isi yalitima hiçbir katkısı yok) 5 cm xps cok daha amacına uygun hareket edecek ama site prosedür işler engel oluyor |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-10-2020
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
Mütemadi temel bir tabla gibi değil. Bu durumda binanın ağırlığı temelin toprak ile temas ettiği kadar bir alana bölünür, bu durumda da santimetrekareye düşen ağırlık miktarı radya temele göre defalarca kez (temel alanının farkına göre) daha yüksek olur. Bu da xps'in basma dayananımını büyük ihtimal geçer. İkincisi, mütemadi temel dışında binanın toprak ile temaslı zemininden de toprağa ısı kayıpları olur. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 17-10-2020
|
Alıntı:
Ancak biraz daha araştırınca mütemadi temele alttan ısı yalıtımı yapılmamasının asıl sebebine vardık:don sorunu. Mütemadi temel radye gibi geniş bir yüzeyde olmadığı için pabuçların çevresindeki toprağın donması pabuçları çok etkiliyor. Bu nedenle yurt dışı yönetmeliklerinde mütemadi temel pabuçlarının altı ve yanlara ısı izolasyonu uygulanması yasak. Buralardan ısı geçişinin olması pabuç çevresindeki toprağı ısıtarak don seviyesine gelme riskini düşürüyormuş. İzole edilen pabucun çevresindeki toprak ile ısı farkı çok yüksek olduğundan yapısal sorunlar çıkabiliyormuş. Biz de sonuçta kolonlardan ısı kaçışına boyun eğerek izolasyonumuzu bodrum döşemesi altına taşıma kararı aldık. Bu sayede xps yerine eps kullanabileceğiz gibi de gözüküyor. Şu son birkaç ayda mimariden statiğe proje okumayı, ucuz malzeme teminini, izolasyon ve deprem yönetmeliklerini, ustalarla anlaşmalarda dikkat edilmesi gerekenleri (2 defa ekip değiştirdik, 3.cüde mutluyuz ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#10 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 23-08-2020
|
Alıntı:
|
|
![]() |