agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Hangi bitkiler, hangi şehre, hangi koşullara uygun? > Bu Yatırım Karlı mıdır ya da Hangisi Daha Karlı?
(https)

Beğeni Düzeni32Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-09-2012, 20:10   #1
Ağaç Dostu

Gazi Barış's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2012
Galeri: 1
Arkadaşım kafanı fazla yorma, senin istediklerin doğrultusunda bana göre ekmen gereken daha önceden hazırlamış olduğun tarlaya aralık gibi fiğ ekmek(içinede bir miktar kılçıksız buğday atarsan fiğ yatmaz ve biçimde çok daha fazla verim alırsın). Mayıs gibi bu fiği biçersin satar paranı eline alırsın, yerine ister sılajlık ister tanelik mısır ekersin, her ikiside olur. Sılajlık ekersen ağustosta bunu çevrendeki hayvancılara rahatlıkla satarsın, yok ben tanelik ekicem diyorsan eylül sonu gibi bunu da biçtirebilir hesabına uyan bir yere satabilirsin.
Ayrıca bu ikisinin ekstra bir avantajı daha var; bunların her ikisinden de aynı yıl içerisinde ayrı ayrı destekleme alabilirsin. Bu da karına kar katar.
Boş ver sen soya fasulyesini falan, tut ki yetiştirdin hemen satabilecekmisin; zağten masraflarda sıfırı tüketeceksin, hemen paraya ihtiyacın olacak. Çevrende ne yetiştiriliyorsa onlardan ekmeye çalış, anlamadığın bir şey olduğunda anlayan birilerine sorabilirsin.Soyadan kim anlayacak, güney marmaranın herhangi bir yerinde eken vardır belki yok demiyorum ama ben hiç görmedim...

Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2012, 16:51   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-08-2012
tarlaya en geç bu ay sonuna kadar , yani ekim ayı başına kadar , fiğ ekeceğim.
oranını tam olarak bilmiyorum ama bunu ziraata danışmakla beraber , dekara 6 kg. macar fiğ + 2 kg. yulaf + 2 kg. arpa olarak ekmeyi düşünüyorum.
toplamda dekara 10 kg. yem bitkisi ekilecek gibi duruyor. veya yalnızca 6 kg. fiğ + 4 kg. yulaf veya arpadan yalnızca birisinide ekebilirim.
yarın araziden toprak analizi alacağım. ekimi kimyasal gübreler ile birlikde yapmayı planlıyorum. gübre oranını toprak tahli sonucu belirleyecekmiş.

araziyi hiç sulamayacağım. yağmur ne yağarsa artık.
tarlayı dip patlatan ile 50-60 cm. de sürmek, ve arkasından toprağı düzleyip ufalayacak bir ekipman kullanıp sonrada mibzerle ekim yapmam gerekiyor galiba.

fiğ + arpa + yulaf + suni gübreyi birlikde toprağa verebilen, ekim mibzeri temin etmem gerekiyor.

bu işe uygun mibzeri olan varmı? Bursa ya 1-2 günlüğüne kiraya verebilirmi?
mibzer macar fiğ + arpa + yulaf + suni gübre karışımlarını belirli oranlarda, toprağı düzlenip ufalanan bir tarlaya atacak.

bu konuda nerden yardım alabilirim. mibzer temin kısmı benim için şu anda sıkıntılı.

birde bu tip yem bitkisi yetiştirmede 40 TL. ye yapılan en alt katagorideki toprak analiz raporu yeterli oluyormu?
gübrelemeyi eksiksiz belirlemede bu 40 TL. lik analiz yeterli gelirmi? yoksa daha pahalı bir analiz gerekirmi? 5 çeşit analiz yapılıyormuş.
enpahalısı 100TL. den yüksek bir bedelde. bu pahalı toprak analizleri neden yaptırılabilir?

Mehmet Tugcular Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2012, 19:15   #3
Ağaç Dostu

Gazi Barış's Avatar

Giriş Tarihi: 15-03-2012
Galeri: 1
Mibzeri çevredeki köylerden temin edebilirsin, muhakkak ki bu köylerin herhangi birinde bu işi ticari olarak yapan biri **** birileri vardır.Dönüm başı parası hesaplanır, yoksa her mısır veya buğday eken de mibzer olmaz, herkez buna sermaye bağlayamaz.
Yulaf tamamda arpayı tavsiye etmem çünkü fiğ biçim zamanına geldiğinde arpada haliyle başak çıkarmış oluyor ki hayvanlar fiğ ile beraber bu arpalarıda yerken başaktaki kılçık dediğimiz uzun tüyler hayvanın boğazına takılıp öksürüklere yol açarak rahatsızlık yaratıyor. Sana kılçıksız buğday dememdeki esas neden bu! Yulafta olabilir olmasına da onunda sapları kalın oluyor, alıcı için buğday yulafa göre daha tercih edilir düşüncesindeyim, sen yinede çevrende hayvancılıkla uğraşan birilerine sor hangisi daha iyi olur diye. Zağten senin pazarın onlar, onların tercihleri senin fikirlerinden daha önemli...

gilan, Halil Önen ve zeyve beğendi.

Düzenleyen Gazi Barış : 18-09-2012 saat 08:35
Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2012, 13:28   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-09-2012
40 tl lik toprak analizi ile makro elementler yani olmazsa olmaz elementlerin analizi yapılır.
diğerleriyle verimi etkileyecek micro elementlerin analizi yapılır. kalsiyum potasyum azot fosfor makrodur. azot organik madde diye geçer. toprak yapısı (tınlı kumlu killi )ise hangi bitkinin uygun olacağını belirler. örneğin kumlu bir toprakta çakıllar varsa bu tarlada yumrulu toprak altında yetişen bitkiler sorun çıkarabilir.
demir bakır çinko mangan mikrodur. mikro elementleri sıvı yaprak gübreleri ile ilaçlama gibi verebilirsin.
bende çok kireçli bir toprağı ıslah etmeye çalışıyorum. kükürt leordanit çiftlik gübresi alternatiflerinden hiç birine karar veremedim.
dekara 40 kg %80 hümik asitli loenardit buldum ama etkisi uzun sürede ise işime yaramayacak çünkü tarlayı önümüzdeki sene ekeceğim.
kükürt çok uzun süreçte etkili
çiftlik gübresi en iyisi gibi görünüyor ama kararsızım.
fikir verebilecek olan varsa bekliyorum.

sz2003 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2012, 18:20   #5
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 05-08-2012
30 dönümü komple konya kaval tipi, yonca ekeceğiz.
Ekim Mayıs da olacak ve arazi yağmurlama sistem ile sulanacak.
Arazi toprak hazırlıkları bitti. Baharı bekliyoruz artık. Sonbahar ekimi yapmayacağız.

Benim tam olarak anlayamadığım - çözemediğim nokta ise şu ;
biz bu araziden yılda, kaç balya veya diğer bir değişle kaç ton kuru yonca otu kaldıracağız.

gördüğüm kadarı ile dönümünden tek biçimde 300 ile 500 kg. arası, diğer bir değişle 15 ile 25 balya arası, kuru yonca otu alınabileceği söyleniyor ve yazılıyor.
tabi ilk bir iki biçim daha az alınır bunuda kabul ediyorum. bi zburada ilk bir iki biçimi göz ardı edip değerlendirmeyelim.

sanki olay eninde sonunda araziye kaç kök yonca ekeceğimize ve ektiğimiz tohumların ne oranda çimleneceğine bağlı oluyor.

şu soruların cevabını alabilirsem, olay dahada netleşecek diyebilirim.

SORU 1 :
yoncayı pnomatik - kombine mibzerle en çok ne sıklıkda ekebiliyoruz?
en sık dikim sisteminde sıralar arası ve sıra üzeri mesafe yonca için ne olabiliyor?

SORU 2 :
senede 6 sefer biçilecek sulu yonca arazisinde, her bir biçimdeki tek bir kök yonca kurutulduğunda ortalama kaç gıram ağırlığında olur.
kısaca tek bir tane yonca bitkisinin kurutulmuş ağırlığı bellimidir? bu bir yerlerde yazarmı?

mesela; boy uzunluğu şu olan yoncanın, şu kadar tanesi kurutulduğunda, şu kadar ağırlıkda olur diye kayıtlı bir bilgi varmıdır?

sonucda araziye ekeceğimiz yonca sayısı net olarak belli. bunların çimlenme oranıda belli. hata payınıda düşebiliriz.
buradan bir hesaplama yapsak. mümkünmüdür?

NOT :
tohum ekiminin ve sulama ve gübrelemenin tarlanın ihtiyacına göre en iyi şekilde, mükemmel bir halde yapıldığını düşünelim.
çünkü bu şekilde yapmak için masrafdan kaçınmayacağım.

Mehmet Tugcular Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2013, 19:50   #6
Ağaçsever

Magna Carta's Avatar

Giriş Tarihi: 20-03-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mehmet Tugcular Mesajı Göster
30 dönümü komple konya kaval tipi, yonca ekeceğiz.
Ekim Mayıs da olacak ve arazi yağmurlama sistem ile sulanacak.
Arazi toprak hazırlıkları bitti. Baharı bekliyoruz artık. Sonbahar ekimi yapmayacağız.

Benim tam olarak anlayamadığım - çözemediğim nokta ise şu ;
biz bu araziden yılda, kaç balya veya diğer bir değişle kaç ton kuru yonca otu kaldıracağız.

gördüğüm kadarı ile dönümünden tek biçimde 300 ile 500 kg. arası, diğer bir değişle 15 ile 25 balya arası, kuru yonca otu alınabileceği söyleniyor ve yazılıyor.
tabi ilk bir iki biçim daha az alınır bunuda kabul ediyorum. bi zburada ilk bir iki biçimi göz ardı edip değerlendirmeyelim.

sanki olay eninde sonunda araziye kaç kök yonca ekeceğimize ve ektiğimiz tohumların ne oranda çimleneceğine bağlı oluyor.

şu soruların cevabını alabilirsem, olay dahada netleşecek diyebilirim.

SORU 1 :
yoncayı pnomatik - kombine mibzerle en çok ne sıklıkda ekebiliyoruz?
en sık dikim sisteminde sıralar arası ve sıra üzeri mesafe yonca için ne olabiliyor?

SORU 2 :
senede 6 sefer biçilecek sulu yonca arazisinde, her bir biçimdeki tek bir kök yonca kurutulduğunda ortalama kaç gıram ağırlığında olur.
kısaca tek bir tane yonca bitkisinin kurutulmuş ağırlığı bellimidir? bu bir yerlerde yazarmı?

mesela; boy uzunluğu şu olan yoncanın, şu kadar tanesi kurutulduğunda, şu kadar ağırlıkda olur diye kayıtlı bir bilgi varmıdır?

sonucda araziye ekeceğimiz yonca sayısı net olarak belli. bunların çimlenme oranıda belli. hata payınıda düşebiliriz.
buradan bir hesaplama yapsak. mümkünmüdür?

NOT :
tohum ekiminin ve sulama ve gübrelemenin tarlanın ihtiyacına göre en iyi şekilde, mükemmel bir halde yapıldığını düşünelim.
çünkü bu şekilde yapmak için masrafdan kaçınmayacağım.
Selamlar...

Acaba ne ektiniz tarlaya bunu öğrenebilir miyim ? Birde bende Bandırma'dayım sizin oralarda dönümüne ne kadar kira veriyorsunuz yıllık...

Magna Carta Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:46.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025