![]() |
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-01-2010
|
bu sayfayı açmakla bana çok buyuk ıyılık yapmış oldunuz sayenızde vefa borcumu kısmen ödedım.... dilerseniz bir seyler yazmaya devam edeyım... Yukardada anlatım.. elmada her gün iş olurdu fakat özelıkle son bahardan sonra daha çok ağır işler olurdu her taraf elma olunca aylarca budama yapılırdı kasımda başlanan budama işleri bahara kadar bazen bıtmez elmlar çiçek acardı mecburiyetten 5-10 ağaç üzerınde çiçek varken budanırdı çünkü yetiştiremezdik elma şeftali armut her yıl budanırdı ve hepsının teknıgı ayrıdır tabı en zoru elmadır... köyümüzde budama ekıplerı olur herkese sıra verırlerdı biz bahçemizi kendımız budardık ama ne budama..... rahmetlı babamla resmen proje çizerdık bu yıl meyve çoktu gençleştırme budamsı yapmalıyız şu dal bir kaç yıl sonra yıpranan ana dalın yerını almalı şu dal ıkı yıl sonra meyve verıcek bunu komalıyız şu dal toplamada kolaylık sağlıyor üzerine başması uzanması kolay olur ona göre budamamlıyız gıbı düşünüp düşünüp budardık bu arada tabi işler yavaş gidiyor millet bir gunde dünyanın ağacını budarken biz en fazla (şaşırmayın)7-8 adat budayabılırdık ama ağaçlarda çınar gıbıydı düşünün günde 7 adet budamayla yüzlerce ağaç ne zaman biter... bu bizim en buyuk problemlerımızden dı dahası kavgaya sebep olurdu başta annem hep babama söylenırdı ağaca altttan bakıp duruyorsunuz kesın gitsin derdi yani aceleden bitsin isterdi çünkü iş çoktu budamadan sonra çırpılarının toplanması kış gübrelemesı topragın bellenmesı gıbı iş çoktu... kendı bahçelerımız bittikten sonra dedemın bahcesıne gecerdık rahmetlı anneannemle hep kavga vardı... siz çok yavaş yapıyorsunuz ağaçalrı çok derın buduyorsunuz ağaçta dal kalmadı elma az olacak ne yıcez deyıp dururdu aman o dalı kesme aman onu bırak deyıp dururdu yerdekı dalları görünce bu koca dalı nasıl kıydınız deyıp dururdu... ama biz proje yapr gibi budadıgımızdan baharda çiçekleri ve meyveyı görünce tatlıya bağlanırdı bu anlattıklarım her yılın klasıgıydı hiç degişmezdi... eylül ayı gelınce meyveler tam olur günlerce tüccar ile pazarlık yapılırdı para edıncede yukarıda anlatıgım gıbı dedem mersedesi alıp gelırdı görüntüyü hayal edin lütfen foterlı uzun boylu zayıfça temiz giyimli dedem bahçeye mersedesıyle giderdi anne annem ise sepet sırtında her zaman .. sepetı mersoya koyup.. bak senı mersedesle bahçeye tasıyorum dıye anne annemı kızdırırdı..... hikaye gercekten çok sayenızde buyuklerımıde buradan anıyorum mekanları cennet olsun...... sevgıler |
|
|
|
|
|