![]() |
sanırım.. sonunda bitkiyi bulabildik ;)
|
Bunların türü ne aceba ?
kaç zamandır evde duruyordu birisinin annesi (ne denir bilmiyorum) ondan bir dal koparım suya koydum, birisinide annem getirdi. Bu site ile tanıştıktan sonra (1 hafta oldu) kendi odam da yetişrmeye karar verdim ikisini.
v bitkisi ama cinsini merak ettim (?) aceba bonsai olabilirler mi? :) http://img405.imageshack.us/img405/1...0527eo0.th.jpg |
görünüşe göre elinde benjamin var.. bu bitkiyle ilgili konu başlığından, önce nasıl köklendirip geliştireceğini öğren..bitki gelişince bonsai yapıp yapmayacağına karar verirsin.
|
Merhaba ebonsa;
Bunlar Ficus benjamina ve Alacalı olan da Ficus benjamina starlight. Çok tatlı görünüyorlar. Umarım kısa zamanda köklenirler ve büyüyüp gelişerek seni mutlu ederler. Bonsai yapmayı düşünmüşsün. Senin için çok sevindim. Yalnız çeliklerin çok ince ve henüz küçükler. Bonsaide gövdenin kalın olmasını isteriz. Eğer ille de bunları bonsai yapacağım dersen, o zaman yaklaşık 5 sene beklemelisin. Çünkü F. benjamina çok yavaş kalınlaşan bir gövdeye sahiptir. Bu durumda onları köklendirip uygun yapıda bir toprağa dik. Daha sonra onları büyütürken bir yandan da kendine sevdiğin türde bir fidan al. İçmekan için uygun bir çok türün yanı sıra dışmekanda bahçede veya balkonda bakabileceğin ağaç türleri mevcut. Kendine sor; ben hangi ağaçları daha çok seviyorum? Söğüt dene, seni epey oyalar ve emin ol sıkılmaya bile zaman bulamazsın. Ya da çam türleri seviyorsan ardıç neden olmasın?... İçmekan isterim dersen sana önerim; kolayca bulabileceğin Shefflera dır. Ben bir Shefflera denemesine yeni başladım. Gelişmeleri ordan takip edebilirsin. Forumda bir çok bonsai ile ilgili yazılar var. Seni temin ederim hepsi birbirinden kıymetlidir. Günlük hayatta aklına takılabilecek tüm sorularının cevaplarını bulabilirsin. Bulamadım dersen bizler burdayız. Sana her zaman yardım ederiz. Bonsailerle sana iyi eğlenceler dilerim...:) |
Çok teşekkür ederim cevabınız için sayın Turunç ve Memet.
Sizin bana özel böyle uzun ve özenli bir mesaj yazmanız beni çok mutlu etti sayın Turunç. onları bonsai yapmak istiyorum ama söğütün daha hızlı gelişeceğini düşündüğümden okuldan gelirken bugün yol kenarındaki bir söğüt ağacından arkadaşımla 4-5 tane küçük dal koparttık. hem söğütler hem de benjaminler yanyana ayrı kapta duruyolar, sayın memetin sayesinde benjamnler hakkında arama yapabildim adını öğrenip, yalnız benjaminlerin suda kolay köklenir okudum ona üzüldüm inşallah benimkiler köklenir :( Söğütleride biraz kalınlaşana kadar saksıya dikip balkona koyacam köklenince. İnşallah ölmezler. Tekrar Teşekkür ederim :) Not : yanlış anlamda sözcük kullanmışım Çimlenme yerine köklendirme oldu... |
Ebosa bu ara bir küçük bilgi daha, Köklendirmeye çalıştığınız parçalara çelik denir. Çimlenenler tohumdur. Yani siz çimlendirme değil, köklendirme yapıyorsunuz.
|
Rica ederim ebonsa... Yaşın, mesleğin, gelmişin, geçmişin, bilgi birikimin, ilgilendiğin konular, sevdiğin şeyler her ne ise sen onlarla bir bütünsün. Bana göre özellikle saygılı ve seviyeli olan tüm insanlar saygıyı ve ilgiyi hakeder, yaşı da farketmez. Hele birde ilgi alanımız ortaksa -bonsai- sana olan ilgim daha da artacaktır. Biz seni yetiştireceğiz, sen de bizden edindiklerinle bonsailerini... Seni böyle anlamlı ve sanatsal bir faaliyette yalnız mı bıraksaydık:) Mümkün değil... Sevgiler genç dostum..
|
1 Eklenti(ler)
şakayık olsalardı ölmezlerdi .Baktım yumrulu diğillerdi.Manisa lalesi olabilirlermi?
|
bunlar erengül denilen tek yıllık bir bitki,şakayık diye satıyorlar.aynı yanlışa bende düştüm
|
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Meyvelerini görünce fotoğrafını çekmiştim.Sağlam kök yapılı asılınca kopmıyan gövdeye sahip.Koparıldığında uzun süre yeşilliğini kaybetmiyen bir tür sarmaşık.Köylüler farklı isimler kullanıyor.Latince ismini bilmek lazım.Adını bulamadım.
|
Sn sgörünüş,
bu bitki smilax adı verilen ve yılbaşlarında çingenelerin ruscus dallarına bağlayarak sokaklarda sattıkları ilave bitki. Bir çeşit sarılıcı ve sadece ormanlık mıntıkalarda rastlayabiliyoruz. SMILAX EXCELSA |
o kırmızı tohumları olan bitkinin gövdesi biraz farklı gibi aklımda kalmış..
bu baldıran değil mi.. |
#15 nolu mesajdaki pembe çiçek bir Dalya (Dahlia) (yıldız çiçeği) adıyla bilinir. Yumruludur. Her sene yaz aylarında bol çiçek açarlar. Çok gösterişli iri çiçekleri vardır. Çiçek renkleri beyazdan mora kadar inanılmaz çeşitlidir. Yumruları, kışın çok soğuk geçen bölgelerde topraktan çıkararak, baharda tekrar dikim yapılmalıdır. Yumrularından kolayca üretebilirsiniz. Her yıl çok sayıda yumru yavrular. Çok severim ve bende beyaz olanından var.
|
Bu kırmızısı.
Eklenti 6654 |
Alıntı:
15 nolu mesajdaki çiçek üzgünüm ama yıldız, (dalia) değil. Sizin yolladığınız kırmızı olan evet yıldız. 15 nolu çiçeğin fidelerini ben bu yıl Denzili de pazarda bir köylü teyzeden aldım, önce yaprakları yanılltı ve bende yıldız sandım ama pembe, mor, beyaz, eflatun olarak açtı, uzun boylanan, bir nevi "aster" e benzeyen bir çiçek henüz adını araştırma şansım olmadı ama emin olun yıldız değil... Bu arada ılıman iklimlerde, kışın don günleri uzamayan(3-4günü geçmeyen) yerlerde yıldız soğanlarını topraktan çıkarmanıza gerek yoktur. 3-5 yılda bir söküp, çoğaltmak için soğanları seyreltebilirsiniz. Selamlarımla..... |
Sn memet ,siz o kırmızı tohumları olan bitkinin gövdesini nerde görmüştünüz de farklı gibi aklınızda kalmış? Baldıran bitkisini bilmiyorum, biraz bilgi verirseniz memnun olurum.
|
Ben geçen hafta dalia tohumu aldım hiç benzemiyor bu çiçeğe.
|
yıldız sanılan çiçeğin adı
2 Eklenti(ler)
15 nolu mesajda yıldız sanılan çiçeğin adını buldum Çin Aster i deniyormuş. Callistephus chinensis....
İnternetten bulduğum ikide fotoğrafını ekliyorum... Kasımpatı (chrysanthemum), **** yıldız (dalia) değil, yazın ortasından sonbahar ortasına kadar çiçeklenen, bodur **** uzun türleri olan, bol güneş ve su seven , çoğu kez bir ama ılıman iklimlerde çok yıllık bir çiçek Selamlarımla... |
Sn çiçeksever sizin gönderdiğiniz fotoğraftaki pembe çiçekli bitkinin adı CALLİSTEPHUS CHINENSİS : ÇİN ASTERİ dir.Kesme çiçekçilikte kullanılır. Mavi, mor, beyaz ve pembe renkleri vardır.Baharda tohumu ekilir ve yaz boyu çiçek açar.
|
Sayın aysemelike hanım; düzelttiğiniz için teşekkür ederim. Çok benziyor ama karıştırmamak lazım. Verdiğiniz resimdeki asterler çok güzelmiş. Ben de aster diyeceğim geldi ama benim araştırmamda karşıma çıkan resimlerdekiler benzemiyordu. Dalyayı daha çok benzettim. Çin asteri olduğunuda öğrenmiş olduk. Yanlış hatırlamıyorsam asterin diğer adı saraypatı **** yıldızpatı diye geçiyor.
|
Aster, yıldızpatı
1 Eklenti(ler)
Açıkçası Aster'in yıldızpatı, saraypatı ile aynı olup olmadığını bilemiyorum, Akşam Turhan Baytop'un bitkiler sözlüğünden bakıp söyleyebilirim. Aslında bizde aster maviye çalan mor küçük, ince yapraklı çiçekleri olan, soğuğa dayanıklılığı nedeniyle örneğin benim gibi ankaralıların bilebileceği hemen her bahçede yer alan bir çiçektir, arsızdır da, tıpkı kasımpatı gibi olduğu yerde yayılır durur. Çin asterinden farklı olarak sonbahara doğru çiçeklenir. Bahçemde var ama fotoğraflamamışım bu nedenle yine internetten bulduğum bir fotoyuda ekliyorum.
Bir sonraki mesajımda sizlere yetiştirdiğim kasımpatları ve yıldızlardan örnek fotoğraflar yollamak istiyorum, Umarım beğenirsiniz.... |
yıldız ve kasımpatılar
5 Eklenti(ler)
Bu hangi çiçek konusundan buralara geldik. Yıldız çiçeği kaç mesajdır yazıldığı gibi yumru köklü (ince uzun patatese benzer), kasımpatılar ise saçak köklü ve kökleri yüzeyel. Yıldızlar uzun boylu, kısa boylu, katmerli, yalınkat, ponpon çiçekli diye envai çeşit türe sahip. Kasımpatılarda öyle... Hele bu yeni hibritleme yöntemleri bu iki dayanıklı çiçeğin renk skalasını bir hayli genişletmiş durumda. Benim bahçemde çeşitli renk be boylarad her iki çiçektende mevcut. Sizlere bazılarının fotoğraflarını yollamak istedim. Umarım beğenirsiniz.
Selam ve sevgilerimle.... NOT: Bu mesajla gelenler yıldız çiçekleri |
kasımpatılar
5 Eklenti(ler)
Şimdi de kasımpatılar....
|
Şimdi elimde bir bardak sıcacık çay, altımda bambudan bir koltuk, üzerimde kalınca bir kaban o bahçede olmak ve doya doya çiçeklerini seyretmek isterdim. Çok teşekkür ederim. İçimi açtınız:)
Ne kadar da güzeller. Sahibesini seven türden bunlar:) |
1 Eklenti(ler)
pazarda satan kişi bana çiçeğin kasımpatı olduğunu söyledi fakat benim araştırmalarıma göre ya başka çiçek veya kasımpatının değişik bir türü,sizin resimdekilerin yaprakları farklı.birde bu çiçek var oğlum resimlerini çekmiş biraz yakından olmuş.bunun adı ne?
|
bir tane daha
bunu papatya kısmında yazdım fakat cevap alamadım.bu bir papatya mı.kışın bile yaprakları yeşil kolay kolay ölmüyor.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=1800: |
Tuzlu ve çorak yerlerde de yetişen, genelde deniz kenarı bölgelerde bulabileceğiniz, oldukça dayanıklı bir çiçek. Adını biraz araştırayım buluruz:)
|
Gazanya (gazania)
http://www.avianyard.com/images/Isla...er-gazania.jpg |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 14:59. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025