agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bu Bitkinin Adı nedir? (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/)
-   -   Bu ağacın adı nedir? (öğrendiklerini yazmayanların bitkileri) (https://www.agaclar.net/forum/bu-bitkinin-adi-nedir/23153.htm)

Taşlıbahçe 23-05-2014 09:58

Sayın turunçkokusu, çiçek, meyve, gövde gibi fotoğraflar varsa tanım kolaylaşır. Fotoğrafı Adana'da çektiyseniz tropiklerden bir tür olması muhtemel.

turunckokusu 23-05-2014 10:15

2 Eklenti(ler)
bunlar yeterli olurmu acaba?

Taşlıbahçe 23-05-2014 10:32

Eldeki verilere göre büyük olasılık Ficus retusa; bir tür tropik incir.

emrullah mutlu 23-05-2014 21:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi turunckokusu (Mesaj 1287241)
bunlar yeterli olurmu acaba?

israil kavçuğu bu bir bakarsan karşılaştır daha öncede söylemiştim ama yanıldım mı yoksa!!!

Taşlıbahçe 23-05-2014 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emrullah mutlu (Mesaj 1287469)
israil kavçuğu bu bir bakarsan karşılaştır daha öncede söylemiştim ama yanıldım mı yoksa!!!

"İsrail kavçuğu" dediğiniz incir türünün bilimsel ismi Ficus retusa var. nitida'dır. Yani yukarıda yazmış olduğum türün(Ficus retusa) bir varyetesidir. Kimi yayınlarda kısaca Ficus nitida olarak geçse de pek çok bilimsel makalede ayrı bir tür olarak değil, F. retusa'nın bir varyetesi olarak anılır ve böyle kabul görür.

emrullah mutlu 24-05-2014 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1287498)
"İsrail kavçuğu" dediğiniz incir türünün bilimsel ismi Ficus retusa var. nitida'dır. Yani yukarıda yazmış olduğum türün(Ficus retusa) bir varyetesidir. Kimi yayınlarda kısaca Ficus nitida olarak geçse de pek çok bilimsel makalede ayrı bir tür olarak değil, F. retusa'nın bir varyetesi olarak anılır ve böyle kabul görür.

Sonuçta benim de değinmek istediğim o ki bu bir ficus cinsi arkadaş daha öncede resmini eklemişti ve uzaktandı bende cevaben Ficus nidita diye yazmıştım ben onu kasdettim bilmediğimden değil. bilakis ficus ailesi çok geniş bir ailedir bu elastica da olabilir niditada retusada çokta uzak değil. dediğiniz gibi makalede yer almış F.retusa deniliyor olabilir. bu kadarına mufaffak değilim
saygılarımla....

eylülbelde 27-05-2014 01:04

Ihlamur sanırım.

Taşlıbahçe 27-05-2014 06:37

Katılıyorum; Gümüşi ıhlamur (Tilia argentea = T. alba = T. tomentosa)

Taşlıbahçe 27-05-2014 15:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1288798)
İstanbul' da Haydarpaşa Numune' ye giden yolda 3 tane vardı. Sanki peruk takmış bir kafa görüntüsündeki bu ağacın adı nedir?

"Japon soforası"nın (Sophora japonica) sarkık dallı formu gibi görünüyor. Bu formda pek çok ağaç varsa da yaprak dokusu soforaya benziyor; detay eklerseniz kesinleşir. Bu arada dallarının sarkık oluşu yanlış hatırlamıyorsam ters aşıyla ilgili bir durum. Doğal bir form değil.

Taşlıbahçe 27-05-2014 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1288691)
Bu yapraklara sahip ağacın adı nedir?

Bu yaprak ta ıhlamur ağacına ait.

turunckokusu 29-05-2014 14:32

Emrullah Mutlu ve Taşlıbahçe İlginize çok teşekkür ederim.
karşılaştırma yaptım Ficus Nitida'ymış.
bayılıyorum bu ağaca.

Orhan Özbilgiç 29-05-2014 14:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1288822)
"Japon soforası"nın (Sophora japonica) sarkık dallı formu gibi görünüyor. Bu formda pek çok ağaç varsa da yaprak dokusu soforaya benziyor; detay eklerseniz kesinleşir. Bu arada dallarının sarkık oluşu yanlış hatırlamıyorsam ters aşıyla ilgili bir durum. Doğal bir form değil.

Sayın Taşlıbahçe;
Sophora japonica Pendula (Sarkık dallı) teşhisiniz doğru. Tebrik ederim.

Ancak, bir yanlış bilgilenmeyi düzeltmek istiyorum.
Sophoraların pendulaları (Sarkık dallıları) doğal bir tür. Benim bahçemde de var. Nitekim benim ağacım, tohumdan yetişti. Sitemizdeki değerli botanikçi arkadaşlarımız, ters aşı diye bir aşılama yöntemiyle, sarkıklık elde edilemeyeceğini vurgulamışlardı.
Saygılarımla.

Taşlıbahçe 29-05-2014 18:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç (Mesaj 1289585)
Sayın Taşlıbahçe;
Sophora japonica Pendula (Sarkık dallı) teşhisiniz doğru. Tebrik ederim.

Ancak, bir yanlış bilgilenmeyi düzeltmek istiyorum.
Sophoraların pendulaları (Sarkık dallıları) doğal bir tür. Benim bahçemde de var. Nitekim benim ağacım, tohumdan yetişti. Sitemizdeki değerli botanikçi arkadaşlarımız, ters aşı diye bir aşılama yöntemiyle, sarkıklık elde edilemeyeceğini vurgulamışlardı.
Saygılarımla.

Teşekkürler sayın Orhan Özbilgiç, sayenizde soforaları inceledim tekrar ve emin olmadığım ters aşı yöntemiyle ilgili de bilgilendim. Konu açılmışken paylaşayım:

Anladığım kadarıyla, anaç olan ağaç üzerine o ağaca aşı tutan kendi türünün veya başka bir ağacın normal gelişme gösteren yani sarkık dallı bir ağaçtan olmayan çelikleri ters bir biçimde aşılandığında "geçici" bir sarkıklık sağlanıyor, ağaç sonraki süreçte dallarını yukarıya döndürme eğilimi gösteriyor. Bu durumda da sürekli bir budama işine girişmek gerekiyor. Bu yanlış olan yol.

Doğru olan, yani kalıcı olan ise aşı kalemlerinin sarkık dallı bir formdan alınması. Bu durumda sarkıklık kalıcı olabiliyor.

Bu durumda soforolara yapılan ters aşı yanlış bir yol iken, sarkık dallı bir soforanın düz dallı bir anaca aşılanarak sarkık dallı bir soforanın gelişmesini sağlamak kalıcı ve amaca uygun olarak doğru bir yol gibi görünüyor.

Tohumdan yetiştiğinde de sarkık dallı formun çıkması ise sizin tecrübenizle zaten sabit. (Bu arada bahsettiğiniz ağacın fotoğraflarını da gördüm forumda)Yalnız ben de taze bilgimle sizin yazdıklarınızda bir noktayı düzeltmek istiyorum :)

Sophora japonica 'pendula' doğal bir tür değil, daha doğrusu bir "tür" veya "alt tür" değil. Elimdeki İÜ Orman fakültesi hocalarının yazdığı bazı Türkçe kitaplarda onun bir "kültivar" olduğu yazıyor; yabancı kaynaklarda da aynı bilgiye "mutand" sözcüğüyle rastladım. İlk kez 1850'de farkediliyor ve tohumdan itibaren mi böyle olduğu yoksa sonradan mı mutasyon geçirdiği bilinmiyor. Muhtemelen doğal bir mutand. Böyle olmasına rağmen tohumdan soyunu devam ettirmesi ise çok az mutanda nasip olan bir özellik.

gozel 31-05-2014 14:25

Herkese Merhaba,
Ankara Büyükşehir Belediyesi, bugün Çukurambar'da NİL PARKI'na, 4-5 metre boyunda iki tane yetişkin palmiye dikti.
Hava sıcaklığının, kışın "soğuk döneminde" -10 derecelere düştüğü (bir kaç yıl önce sabah arabamda -19 dereceyi bile gördüğümü hatırlıyorum) böyle bir bölgede yaşayabilecek bilinen bir palmiye türü var mıdır?
Saygılar,
Gökhan

kelebek çalısı 31-05-2014 14:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gozel (Mesaj 1290522)
Herkese Merhaba,
Ankara Büyükşehir Belediyesi, bugün Çukurambar'da NİL PARKI'na, 4-5 metre boyunda iki tane yetişkin palmiye dikti.
Hava sıcaklığının, kışın "soğuk döneminde" -10 derecelere düştüğü (bir kaç yıl önce sabah arabamda -19 dereceyi bile gördüğümü hatırlıyorum) böyle bir bölgede yaşayabilecek bilinen bir palmiye türü var mıdır?
Saygılar,
Gökhan

Ankara Büyükşehir Belediyesini ve icraatlarını kendinize referans almayın derim. Vardır bir bildikleri zira. Palmiye başlığını ziyaret ederseniz daha detaylı yazışmaları okuyabilirsiniz.

eşekarısı 06-06-2014 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1288822)

Ayrıntılar ektedir, saygılar..

eşekarısı 06-06-2014 19:21

2 Eklenti(ler)
Kaliteden dolayı kusura bakmayın, 70 kb'a kadar indire indire kalite bozuldu. Bunu daha verimli bir şekilde halledebilen bana lütfen özel mesaj atsın.

Taşlıbahçe 06-06-2014 21:37

263 nolu mesajınıza cevaben yazdığım gibi Sophora japonica "pendula"

Bir önceki sayfada Orhan Özbilgiç'le konuyla ilgili yaptığımız yazışmaları da inceleyebilirsiniz

Güngör Salman 07-06-2014 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1293383)
Bu yapraklı küçük ağacın adı nedir?

Fatsia japonica

Taşlıbahçe 08-06-2014 09:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1293370)
Bu ağacın adı nedir?

alt yüzü beyaz tüylüyse muhtemelen ak kavak(Populus alba).

Ağaçların tanımlanmasında tek bir uzvu genellikle yeterli olmaz. Gövde, yaprak, çiçek veya meyve gibi kısımlarını da eklerseniz "muhtemelen" yerine daha kolay "şudur, budur" diyebiliriz :)

Taşlıbahçe 08-06-2014 09:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1293380)
Bu ağacın adı nedir?

Muhtemelen bir tür kurtbağrı (Ligustrum sp).

Taşlıbahçe 11-06-2014 21:56

Muhtemelen Cassia acutifolia. Sivri yapraklı sinameki olarak çevrilebilir. İstanbul'da mı?
Ege ve Akdeniz'de rastladığım bir ağaççık.

eşekarısı 11-06-2014 23:20

İstanbulda

Taşlıbahçe 12-06-2014 07:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1294876)
İstanbulda

Rüzgara kapalı, kuytu bir yerde olmalı, aksi halde sağlam soğuklardan zarar görürdü diye düşünüyorum...

Taşlıbahçe 15-06-2014 20:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1295904)
Evet kuytu bir yerde ve ağacın boyu 2 metreyi geçmiyor. Peki bu mezarlıktakı kocaman ağacın adı nedir?

sayın Eşekarısı, yukarıdaki tanımı fotoğrafa ekleyebilirsiniz, tanım doğru

Yeni fotoğraf ise Atlas sakızı = Atlantik fıstığı (Pistacia atlantica). İstanbul'un yerlilerindendir.

Taşlıbahçe 16-06-2014 19:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1296299)
En sağ taraftaki ağaç, bir diğer resimde görülen de gövde alt kısmından çıkan piçleri. Nedir acaba bu ağaç. Bu arada önceki cevapların için teşekkürler Taşlıbahçe..

Rica ederim, benim için zevktir...

Salkım çiçekleri beyaz ise Yalancı akasya (Robinia psoudoacacia)
Kırmızı ise Kırmızı çiçekli yalancı akasya (R.hispida veya R.viscosa)

Güngör Salman 17-06-2014 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1296617)
Taşlıbahçe önceki ağacın salkım çiçekleri beyazdı o zaman beyaz akasya ama neden yalancı onu anlayamadım. Peki bu ağaç nedir acaba bilen var mı? Akçaağaca benzettim ama bilmiyorum. Ağacın boyu 3.5 m civarında.

Vitex agnus-castus ( Hayıt )

amanos 19-06-2014 12:20

zamzalak

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 1144464)
Yaprak itibariyle aklıma hemen 2-3 ağaç ismi geldi ama dal yapısından ötürü bana Tesbih ağacı (Melia azedarach) gibi geldi.

Aşağıdaki resimdeki gibi tohumları veya pembe çiçekleri var mıydı?

http://www.agaclar.net/forum/attachm...4-dscn0641.jpg

Bu ağaca tespih ağacı denildiğini ilk kez duyuyorum. Bu bitki güneyde hatay adana çevresinde yoğun şekilde var ve Zamzalak ağacı denir. Tespih ağacı daha çok çalı biçiminde, ineklerin yemeyi çok sevdiği, gerçekten mavi damarlı tespih taneleri yetişen bir ağaç

amanos 19-06-2014 12:25

Bi düzeltme yapayım da kafa karışıklığı olmasın

Bahsettiğim tespih taneleri bu bitkide yetişiyor. Tespih çiçeği: latince Coix lacryma-jobi
http://www.sambalinasementes.com.br/...80f2b8e86e.jpg

Toros dağlarında Tespih ağacı denilen, ineklerin yemeyi sevdiği bitki latince Styrax officinalis
http://www.bitkiblog.com/wp-content/...nd%C4%B1...jpg

Zamzalak dediğimiz zehirli büyük ağaç ise latince melia azedarach. Muhtemelen tespih ağacı kelimesi ingilizcesinden dilimize tercümesi oluyor.
http://fc09.deviantart.net/fs71/i/20...ck-d51jx9y.jpg

amanos 19-06-2014 12:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1297256)
Bu ağacın adı nedir? Boyu 3.5 m falan.

Kayısı galiba

gokselcetin 20-06-2014 09:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1297645)
Bu enteresan çiçekli ağacın adı nedir? Boyu 2.5 metre.

Poinciana Gilliesii

Taşlıbahçe 20-06-2014 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1296617)
Taşlıbahçe önceki ağacın salkım çiçekleri beyazdı o zaman beyaz akasya ama neden yalancı onu anlayamadım. Peki bu ağaç nedir acaba bilen var mı? Akçaağaca benzettim ama bilmiyorum. Ağacın boyu 3.5 m civarında.
Vites agnus castus
Hayıt
Güngör Salman

"pseudo" sözcüğü, aslında o olmayanı ifade eder. "Robinia"lar gerçek akasya ağaçlarına benzediği için zamanında ve halen yalnızca akasya olarak anılmışlar, anılıyorlar ancak bilimsel olarak incelendiğinde aynı familyadan başka bir ağaçtır.

O nedenle bilimsel isminde "pseudo" sözcüğü eklenerek "aslında akasya olmayan robinia" denilmek istenmiş. Daha iyi anlatmasına rağmen bir isimlendirme için uzun olması nedeniyle de "yalancı" sözcüğü seçilmiş.

Ben de her zaman "yalancı" sözcüğünün buradaki anlamı karşılamadığını ve uygunsuz olduğunu düşünüyorum ama Türkçe botanik literatürde böyle. Daha buna benzer onlarca "yalancı" ağaç var.

Taşlıbahçe 20-06-2014 10:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1297645)
Bu enteresan çiçekli ağacın adı nedir? Boyu 2.5 metre.

Sayın gökselçetin'in tanımına katılıyorum. Eş ismi "Caesalpinia gilliesii" Türkçede "aslanbıyığı" "paşa bıyığı" ve "cennet kuşu" olarak geçiyor.

Taşlıbahçe 20-06-2014 10:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi amanos (Mesaj 1297300)
Bu ağaca tespih ağacı denildiğini ilk kez duyuyorum. Bu bitki güneyde hatay adana çevresinde yoğun şekilde var ve Zamzalak ağacı denir. Tespih ağacı daha çok çalı biçiminde, ineklerin yemeyi çok sevdiği, gerçekten mavi damarlı tespih taneleri yetişen bir ağaç

Tesbih ağacı "Melia azedarach" Böcek ilacı yapımında sahip olduğu etken maddelerle önemli ağaçlardan biri.

Pis kokulu meyve eti çıkarıldığında dilimli yapıya sahip tohumu ortasındaki yumuşak doku delinerek tespih tanesi olarak kullanılır.

kelebek çalısı 20-06-2014 11:39

Bitkilerle ilgili bilgi paylaşımlarını ve soruları ilgili başlıklarda yaptığımızı göz önüne alarak, burada yalnızca ağaç adı oğrenmek ve yanıtlamak için açılan bu başlığı bu amaç haricinde kullanmamamız gerekmez mi?

Taşlıbahçe 20-06-2014 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kelebek çalısı (Mesaj 1297688)
Bitkilerle ilgili bilgi paylaşımlarını ve soruları ilgili başlıklarda yaptığımızı göz önüne alarak, burada yalnızca ağaç adı oğrenmek ve yanıtlamak için açılan bu başlığı bu amaç haricinde kullanmamamız gerekmez mi?

Gerekir, haklısınız.

Taşlıbahçe 20-06-2014 21:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1297884)
Çoğu zaman çalı formunda bazen de ağaç formunda gördüğüm bitkinin adı nedir?

Abelia grandiflora

xamid 21-06-2014 11:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eşekarısı (Mesaj 1297956)
Bu ağacın adı nedir? Saygılar..

Ailanthus altissima (Kokarağaç, Cennet Ağacı) olabilir...

Taşlıbahçe 21-06-2014 11:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi xamid (Mesaj 1298052)
Ailanthus altissima (Kokarağaç, Cennet Ağacı) olabilir...

Aynı fikirdeyim

eşekarısı 03-07-2014 19:13

2 Eklenti(ler)
Bu çam benzeri ağaç nedir? İbre yapraklı bu ağaç çamgillerden zannerdersem.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025