![]() |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 05-11-2009
|
Alıntı:
Çok sayın nefsune hanım efendi özel mailimde de bahsettiğim gibi bu konuyu daha iyi anlamanız için biraz irdeleyip yanıt vereceğim bu üç türde GYMNOCALYCIUM. benzerlikleri yoğun uygulanan çaprazlama yöntemidir Şimdi çaprazlamayı izah etmeye çalışayım. aynı aileye ait iki ayrı bitkiyi suni olarak döllemeye denir. Normalde bitkiler bu işi, çeşitlerine göre, bazen kendi kendilerine, bazende yardımcı etkenlerle, mesela; yağmur, rüzgâr, böcekler, arılar, kuşlar hatta yarasalar bile bu is için görevlendirilmiş vasıtalar. Örneğin; sendeki stapeliya çiçek açtığında balkonda çok sinek çektiğinden şikâyetçi olmuştun, o yüzden içeriye almıştın. O güzelim çiçek de kendini dölleyebilmesi için sineğe ihtiyacı var, sineği kendine çekebilmesi için de leş kokusuna benzer bir koku yayıyor. İlginç bir örnek de Orkideler. Arılar için özel bir sıvı salgılayan orkideler, arıyı kendisine çeker. Sıvıya ulaşmak için orkidenin içine giren arının sırtına, orkide tarafından çok hızlı bir şekilde polen keseciği yapıştırılır. Ari kendisine sunulan sıvıyı bitirdikten sonra başka bir orkidenin davetine gider ve oraya uğradığında da sırtında yapışık olan polen kesesi, dişi organ tarafından tutulur ve böylece döllenme gerçekleşirken arı da karşılıksız bırakılmamıştır. Bitki bilimciler bunun farkına vardığında, bu isi kendileri üstlenmiş ve bu yöntemle erkek ve dişinin özelliklerini ayrı ayrı taşıyabilen yeni melezler elde etmişlerdir. Defalarca yapılabilinen bu yöntemle tohum ıslahı da mümkün hale gelmiş ve F1, F2 diye adlandırılan melezler elde edilmiş. Bazen çok beğendiğimiz bir çiçeğin tohumunu ektiğimizde, beklediğimiz sonucu göremeyiz. Bu özelliklerinden dolayı F1 melezlerine çok daha fazla ücret ödemek zorunda kalırız. Yani kısacası; iki ayni aileye ait fakat iki farklı özellik taşıyan bitkilerde, suluboya fırçası cımbız gibi aletler kullanarak erkek hücrelerini taşıyan polenleri, dişi organ üzerine yerleştirmeye ve bu yöntemle gerçekleşen suni döllenmeye, Çaprazlama denir. Umarım biraz da olsun sade bir dille açıklayabilmişimdir Düzenleyen ankstel : 31-12-2011 saat 09:13 Neden: imla.. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sevgili nevsune ilk kaktüsünüz andreae değil,(andreae ben de var ona hiç benzemiyor) ama ne olduğunu bilemiyorum. 2. kaktüsünüz doğru gymnocalycium mihanovichii, 3.kaktüsünüz ise gymnocalycium hossei'dir. Saygılarımla. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 30-11-2007
|
Sanırım kaktüs yangını tehlike olarak alıgılayıp çiçek vermeye çalışıyor can havliyle bu benim tamamen duygusal yorumum böyle düşünürsem yakamam hiç onu bir gecelik çiçek için. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Diken yakmaya gerek yok, istekleri olan bol güneş, kışın dinlenme sağlandı mı zaten açıyor. Ben kaktüslere saplanan sahte çiçeklere katlanamazken diken yakma olayı bana inanılmaz geldi. Sonuçta bunlar bitki, canlı... |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-10-2010
|
nasıl bir uygulama bu canlıya yapılırmı ne kadar saçma bir düşünce kendi elinizi yaksanız nasıl olur acaba |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Diğerinin çiçeğini arkadaşım da görmemiş çünkü evin içinde tutuyordu. Kapalı balkona çıkarttık ama orada da radyatör var. Açmaya karar verirse, bakalım bekleyeceğiz bu yıl ![]() |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Merhabalar. Fotoğrafta görünen kaktüsün adını öğrenmeme yardımcı olurmusunuz ? Çok ilginç, birbirinden farklı görünüyorlar ama 2sinin de ismi aynı çıkıyor ![]() Teşekkürler Sevgili limon_sever Austrocylindropuntia subulata ![]() Bir de bu var ama kaktüs mi değil mi emin değilim. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-02-2012
|
Merhaba!Resim Suudi Arabistan'da çekildi.Agave türü oluğunu düşünüyoruz ama emin olamadım.internetten de bi sonuç bulamadım.yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. ![]() |
|
|
|
|
|
#21 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-07-2010
|
Arkadaşlar bu kaktüsün adını bilen varmı? Dikenler baya bir kırmızı.Bana boya gibi geldi ama kaktüs gövdesine bulaştırmadan nasıl boyanır onuda anlamış değilim. Fotoğraflar net değil ama bu kadar çekebildim. İlgilenecek arkadaşlara teşekkür ederim. mammillaria gracilis arizona snow cap Sonerordo Düzenleyen kartal124 : 24-02-2012 saat 21:43 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-10-2010
|
...
Sayın Kartal124, kaktüsünüz "mammillaria gracilis arizona snow cap" boyanmışlar doğru düşünmüşsünüz. mavi kırmızı sarıları da var. Yeni dikenler kendi renginde çıkıyormuş. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 17-04-2011
|
Kartal 124 çok hoşmuş kaktüsünüz... |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın sonerordo teşekkürler.Ama nasıl boyanmış anlamış değilim.Sadece dikenler boyalı,gövde yeşil. Sayın çizmeli kedi teşekkürler,Büyüyünce demekki böyle olacak. |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
"İspanya'da bir üretim serası muhtemelen toprağına kök boya atarak dikenlerin istediği renkte olmasını sağlıyor. Büyüme döneminde (kök boyanın da etkisi geçtiğinden) yeni çıkan dikenler kendi rengi olan beyazla devam ediyorlar. Orijinali beyaz ve muhteşem bir tür. Büyüdükçe gövdeden oğul veriyor." |
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
|
Muhteşem görünüyor. Çok şanslısınız... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Zenfree çok teşekkürler bilgiler için. Kartal124 nereden aldınız acaba bu güzelleri? Ben de almak isterim. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayın çizmelikedi.Bendekini bir arkadaştan buldum. Ancak aynı bu kaktüslerin kırmızı, yeşil ve sarı dikenlilerinden 6-7 tane Yenibosna Tanşaş'ta vardı.Tansaş'lara bir bakın isterseniz.Fiyatları da 10 tl idi.Ama benimki gibi küçük değilde bir hayli yavrulamış haldeydiler. Selamlarımla. |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
|
bu kaktüsün adı nedir? şimdiden teşekkürler. ![]() adını bulamadığım çok az türden birisi. ![]() Neocardenasia herzogiana teşekkürler meraklı amatör Düzenleyen bozo.0606 : 13-04-2012 saat 20:08 |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 16-04-2011
|
Alıntı:
![]() 850. mesaj |