![]() |
|
![]() |
#1051 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 28-01-2013
|
Emrullah Mutlu ve Taşlıbahçe İlginize çok teşekkür ederim. karşılaştırma yaptım Ficus Nitida'ymış. bayılıyorum bu ağaca. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1052 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sophora japonica Pendula (Sarkık dallı) teşhisiniz doğru. Tebrik ederim. Ancak, bir yanlış bilgilenmeyi düzeltmek istiyorum. Sophoraların pendulaları (Sarkık dallıları) doğal bir tür. Benim bahçemde de var. Nitekim benim ağacım, tohumdan yetişti. Sitemizdeki değerli botanikçi arkadaşlarımız, ters aşı diye bir aşılama yöntemiyle, sarkıklık elde edilemeyeceğini vurgulamışlardı. Saygılarımla. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1053 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Anladığım kadarıyla, anaç olan ağaç üzerine o ağaca aşı tutan kendi türünün veya başka bir ağacın normal gelişme gösteren yani sarkık dallı bir ağaçtan olmayan çelikleri ters bir biçimde aşılandığında "geçici" bir sarkıklık sağlanıyor, ağaç sonraki süreçte dallarını yukarıya döndürme eğilimi gösteriyor. Bu durumda da sürekli bir budama işine girişmek gerekiyor. Bu yanlış olan yol. Doğru olan, yani kalıcı olan ise aşı kalemlerinin sarkık dallı bir formdan alınması. Bu durumda sarkıklık kalıcı olabiliyor. Bu durumda soforolara yapılan ters aşı yanlış bir yol iken, sarkık dallı bir soforanın düz dallı bir anaca aşılanarak sarkık dallı bir soforanın gelişmesini sağlamak kalıcı ve amaca uygun olarak doğru bir yol gibi görünüyor. Tohumdan yetiştiğinde de sarkık dallı formun çıkması ise sizin tecrübenizle zaten sabit. (Bu arada bahsettiğiniz ağacın fotoğraflarını da gördüm forumda)Yalnız ben de taze bilgimle sizin yazdıklarınızda bir noktayı düzeltmek istiyorum ![]() Sophora japonica 'pendula' doğal bir tür değil, daha doğrusu bir "tür" veya "alt tür" değil. Elimdeki İÜ Orman fakültesi hocalarının yazdığı bazı Türkçe kitaplarda onun bir "kültivar" olduğu yazıyor; yabancı kaynaklarda da aynı bilgiye "mutand" sözcüğüyle rastladım. İlk kez 1850'de farkediliyor ve tohumdan itibaren mi böyle olduğu yoksa sonradan mı mutasyon geçirdiği bilinmiyor. Muhtemelen doğal bir mutand. Böyle olmasına rağmen tohumdan soyunu devam ettirmesi ise çok az mutanda nasip olan bir özellik. Düzenleyen Taşlıbahçe : 29-05-2014 saat 19:34 Neden: Bu ara da - Bu arada |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1054 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-08-2013
|
Herkese Merhaba, Ankara Büyükşehir Belediyesi, bugün Çukurambar'da NİL PARKI'na, 4-5 metre boyunda iki tane yetişkin palmiye dikti. Hava sıcaklığının, kışın "soğuk döneminde" -10 derecelere düştüğü (bir kaç yıl önce sabah arabamda -19 dereceyi bile gördüğümü hatırlıyorum) böyle bir bölgede yaşayabilecek bilinen bir palmiye türü var mıdır? Saygılar, Gökhan |
![]() |
![]() |
![]() |
#1055 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1056 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 04-05-2014
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1057 |
Ağaçsever
|
Kaliteden dolayı kusura bakmayın, 70 kb'a kadar indire indire kalite bozuldu. Bunu daha verimli bir şekilde halledebilen bana lütfen özel mesaj atsın. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1060 |
Ağaç Dostu
|
alt yüzü beyaz tüylüyse muhtemelen ak kavak(Populus alba). Ağaçların tanımlanmasında tek bir uzvu genellikle yeterli olmaz. Gövde, yaprak, çiçek veya meyve gibi kısımlarını da eklerseniz "muhtemelen" yerine daha kolay "şudur, budur" diyebiliriz ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#1063 |
Ağaçsever
|
İstanbulda |
![]() |
![]() |
![]() |
#1065 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yeni fotoğraf ise Atlas sakızı = Atlantik fıstığı (Pistacia atlantica). İstanbul'un yerlilerindendir. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1066 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Rica ederim, benim için zevktir... Salkım çiçekleri beyaz ise Yalancı akasya (Robinia psoudoacacia) Kırmızı ise Kırmızı çiçekli yalancı akasya (R.hispida veya R.viscosa) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1067 |
Ağaç Dostu
|
Vitex agnus-castus ( Hayıt ) |
![]() |
![]() |
![]() |
#1068 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 03-06-2014
|
zamzalak
Bu ağaca tespih ağacı denildiğini ilk kez duyuyorum. Bu bitki güneyde hatay adana çevresinde yoğun şekilde var ve Zamzalak ağacı denir. Tespih ağacı daha çok çalı biçiminde, ineklerin yemeyi çok sevdiği, gerçekten mavi damarlı tespih taneleri yetişen bir ağaç |
![]() |
![]() |
![]() |
#1069 |
Yeni Üye
|
Bi düzeltme yapayım da kafa karışıklığı olmasın Bahsettiğim tespih taneleri bu bitkide yetişiyor. Tespih çiçeği: latince Coix lacryma-jobi http://www.sambalinasementes.com.br/...80f2b8e86e.jpg Toros dağlarında Tespih ağacı denilen, ineklerin yemeyi sevdiği bitki latince Styrax officinalis http://www.bitkiblog.com/wp-content/...nd%C4%B1...jpg Zamzalak dediğimiz zehirli büyük ağaç ise latince melia azedarach. Muhtemelen tespih ağacı kelimesi ingilizcesinden dilimize tercümesi oluyor. http://fc09.deviantart.net/fs71/i/20...ck-d51jx9y.jpg |
![]() |
![]() |
![]() |
#1070 |
Yeni Üye
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1072 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
O nedenle bilimsel isminde "pseudo" sözcüğü eklenerek "aslında akasya olmayan robinia" denilmek istenmiş. Daha iyi anlatmasına rağmen bir isimlendirme için uzun olması nedeniyle de "yalancı" sözcüğü seçilmiş. Ben de her zaman "yalancı" sözcüğünün buradaki anlamı karşılamadığını ve uygunsuz olduğunu düşünüyorum ama Türkçe botanik literatürde böyle. Daha buna benzer onlarca "yalancı" ağaç var. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1073 |
Ağaç Dostu
|
Sayın gökselçetin'in tanımına katılıyorum. Eş ismi "Caesalpinia gilliesii" Türkçede "aslanbıyığı" "paşa bıyığı" ve "cennet kuşu" olarak geçiyor. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1074 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Pis kokulu meyve eti çıkarıldığında dilimli yapıya sahip tohumu ortasındaki yumuşak doku delinerek tespih tanesi olarak kullanılır. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#1075 |
Ağaç Dostu
|
Bitkilerle ilgili bilgi paylaşımlarını ve soruları ilgili başlıklarda yaptığımızı göz önüne alarak, burada yalnızca ağaç adı oğrenmek ve yanıtlamak için açılan bu başlığı bu amaç haricinde kullanmamamız gerekmez mi? |
![]() |
![]() |
![]() |
#1076 |
Ağaç Dostu
|
Gerekir, haklısınız. |
![]() |
![]() |
![]() |
#1080 |
Ağaçsever