View Single Post
Eski 29-05-2014, 18:57   #1053
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu

Taşlıbahçe's Avatar

Giriş Tarihi: 03-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Orhan Özbilgiç Mesajı Göster
Sayın Taşlıbahçe;
Sophora japonica Pendula (Sarkık dallı) teşhisiniz doğru. Tebrik ederim.

Ancak, bir yanlış bilgilenmeyi düzeltmek istiyorum.
Sophoraların pendulaları (Sarkık dallıları) doğal bir tür. Benim bahçemde de var. Nitekim benim ağacım, tohumdan yetişti. Sitemizdeki değerli botanikçi arkadaşlarımız, ters aşı diye bir aşılama yöntemiyle, sarkıklık elde edilemeyeceğini vurgulamışlardı.
Saygılarımla.
Teşekkürler sayın Orhan Özbilgiç, sayenizde soforaları inceledim tekrar ve emin olmadığım ters aşı yöntemiyle ilgili de bilgilendim. Konu açılmışken paylaşayım:

Anladığım kadarıyla, anaç olan ağaç üzerine o ağaca aşı tutan kendi türünün veya başka bir ağacın normal gelişme gösteren yani sarkık dallı bir ağaçtan olmayan çelikleri ters bir biçimde aşılandığında "geçici" bir sarkıklık sağlanıyor, ağaç sonraki süreçte dallarını yukarıya döndürme eğilimi gösteriyor. Bu durumda da sürekli bir budama işine girişmek gerekiyor. Bu yanlış olan yol.

Doğru olan, yani kalıcı olan ise aşı kalemlerinin sarkık dallı bir formdan alınması. Bu durumda sarkıklık kalıcı olabiliyor.

Bu durumda soforolara yapılan ters aşı yanlış bir yol iken, sarkık dallı bir soforanın düz dallı bir anaca aşılanarak sarkık dallı bir soforanın gelişmesini sağlamak kalıcı ve amaca uygun olarak doğru bir yol gibi görünüyor.

Tohumdan yetiştiğinde de sarkık dallı formun çıkması ise sizin tecrübenizle zaten sabit. (Bu arada bahsettiğiniz ağacın fotoğraflarını da gördüm forumda)Yalnız ben de taze bilgimle sizin yazdıklarınızda bir noktayı düzeltmek istiyorum

Sophora japonica 'pendula' doğal bir tür değil, daha doğrusu bir "tür" veya "alt tür" değil. Elimdeki İÜ Orman fakültesi hocalarının yazdığı bazı Türkçe kitaplarda onun bir "kültivar" olduğu yazıyor; yabancı kaynaklarda da aynı bilgiye "mutand" sözcüğüyle rastladım. İlk kez 1850'de farkediliyor ve tohumdan itibaren mi böyle olduğu yoksa sonradan mı mutasyon geçirdiği bilinmiyor. Muhtemelen doğal bir mutand. Böyle olmasına rağmen tohumdan soyunu devam ettirmesi ise çok az mutanda nasip olan bir özellik.

Düzenleyen Taşlıbahçe : 29-05-2014 saat 19:34 Neden: Bu ara da - Bu arada
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Başa Dön