agaclar.net

agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/index.php)
-   Börtü Böcek (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=65)
-   -   geyik böceği parayla satılıyor (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3263)

Onur G. HİTİT 21-02-2007 21:34

geyik böceği parayla satılıyor
 
Alıntı:

http://www.asahi-net.or.jp/~pr2m-tnd...akbesianus.jpg


Japonlar 7 bin 500 YTL'lik böcek için Adana'ya akın ediyor

Japonlar, sadece Türkiye'de Amanos Dağları'nda yaşayan ve binlerce dolara satılan geyik böceğini almak için akın akın geliyor. Bunun tek nedeni de Mushiking: Böceklerin Kralı çizgi filmi...

Japonlar 7 bin 500 YTL'lik böceğin peşinde

http://www.radikal.com.tr/veriler/2006/08/05/aman.gif

Belki pek çoğunuzun ürküp korktuğu bir böceğin 25-30 bin YTL'ye satılabileceği hiç aklınıza gelir miydi? Yanıtınız "Hayır," ise merak etmeyin, bu yazının sonunda bütün fikriniz değişecek. Çünkü biz çok özel, dünyanın en değerli böceklerinden biri kabul edilen geyik böceği, Latince adıyla Lucanus cervus akbesianus'tan bahsediyoruz. Her ne kadar bu böceğin bütün çeşitleri makbulse de en değerlisi altı taraklı olanı. Yani ismini aldığı ve bir geyiğin boynuzlarına benzeyen alt çenesinde altı tarak olan geyik böceği... Peki, bu altı taraklı geyik böceğinin sadece Türkiye'de, Adana yakınlarındaki Amanos Dağları'nda bulunduğunu biliyor muydunuz?

Çizgi filmin gücü

Özellikle böcek koleksiyonerleri arasında çok revaçta olan altı taraklı geyik böceği, dünyanın dört bir yanından koleksiyoner ve araştırmacıyı bölgeye çekiyor. Son zamanlarda Amanos'u en çok ziyaret edenlerin başında ise Japonlar geliyor. Japonların geyik böceğine bu meraklarının bir nedeni değerli olmasıysa diğer nedeni de ülkelerini iki yıldır kasıp kavuran bir çizgi film ve oyun kartları.

2002 yılında piyasaya çıkan Mushiking: King of the Beetles (Mushiking: Böceklerin Kralı) adlı çizgi film, çizgi roman ve kart oyunları böcekler dünyasını konu alıyor. Özellikle kart oyunu sadece Japonya'da değil, Filipinler, Singapur, Malezya, Kore, Hong Kong, Tayvan gibi Uzakdoğu ülkelerinde de çok popüler. Koleksiyon değeri de olan kartlarla oynanan oyunlar için Japonya'da bugüne kadar 20 bin resmi yarışma düzenlenmiş. Bu yarışmalarda 160 milyondan çok Mushiking kartı el değiştirmiş. Yine Mushiking: King of the Beetles game boy'ları (elektronik oyun) sadece Japonya'da 570 binin üzerinde satmış. TV Tokyo'da 2004'te gösterilmeye başlanan çizgi filmi yayınlanmaya devam ediyor.

Bu Mushiking: King of the Beetles'ların kahramanlarından biri de geyik böceği. Hem de sadece Amanos Dağları'nda bulunan türü, yani altı taraklısı. İşte Japonya'yı kasıp kavuran Mushiking: King of the Beetles kısa sürede geyik böceğini de popüler yaptı. Bu çizgi filmi izleyen, kartlarıyla oynayan çocuklar da anne babalarından geyik böceği istemeye başladı. "Kedi ya da köpek değil ki, niye bir böceği ister?" diye düşünebilirsiniz. Ama Japonya'da böcek sahibi olmak çok normal. Zaten değerli olduğu için koleksiyonerler tarafından aranılan geyik böcekleri artık halktan da talep görüyor.

İşte bu noktada, Amanos Dağı'nın çevresinde yaşayan Türkler devreye giriyor. Altı taraklı geyik böceği, bugün yöre halkının geçim kaynağından biri durumunda. Japonlar ve koleksiyonlarına bu değerli böceği katmak isteyenler, Amanos'un yolunu tutuyor ve aldıkları her geyik böceği için yöre halkına epeyce para ödüyor. İlgi gösterenler arasında Japonlar'dan başka Amerikalı, Çek ve Almanlar da var.

Aracı bir inşaatçı

Yörede geyik böceği toplayan vatandaşlarla böcek almak için gelenleri, eski bir inşaatçı olan Metin Kılınç bir araya getiriyor. Sekiz yıldır bu işle uğraşan Kılınç, ölü toplanan böcekleri köylülerden para karşılığı alıp meraklısına satıyor. Böceklerin fiyatı boylarına göre değişiyor.

Kılınç, 3-3,5 cm. için 30 YTL, 8-9 cm. için 500 YTL ödüyor. Bu yıl sattığı en büyük geyik böceği ise 7 bin 500 YTL'ye, 12 cm.'lik bir böcek olmuş.

Kılınç, 12 cm.'lik böceğin ne kadar değerli olduğunu şöyle anlatıyor: "Bir Alman profesör, '11,5 cm.'lik bul, sana 550 SL Mercedes vereyim,' dedi. Buldum hem de 12 cm.'liğini buldum, ama aramız açıldığı için böceği Japonlara sattım." Kılınç'ın Alman profesör ve Japonlardan başka diğer yabancılarla arasının açılması ise kandırıldığını anlamasıyla olmuş: "Bunlar bizi hep kandırmış, böcekleri çok ucuza almışlar.

Biyolog Murat Tinkçi, bir haberde, geyik böceklerinin 90 bin dolara alıcı bulduğunu açıklıyordu. Yabancıların götürüp çok daha pahalı fiyatlara sattıklarını öğrenince, böcekleri vermedik. Fiyatta artış yaptılar, ama yine vermedik, artık Japonlara veriyoruz." Metin Kılınç, ölü toplanan geyik böceklerinin Tarım İl Müdürlüğü'nün izniyle yurtdışına çıkarıldığını da söylüyor.
Nesli tükenme aşamasında olan, endemik bir tür değil mi? Bu konuda derhal bir şeyler yapmalıyız.

Çevre ve Orman Bakanlığı'na şikayet yağmuru yaparsak dikkate alacaklardır. Arkadaşla, bu çok önemli bir konu.

Çevre ve Orman Bakanlığı:

http://www.cevreorman.gov.tr/

Adres: Söğütözü Cad. No: 14/E - ANKARA, Tel: (0312) 207 50 00

Saygılarımla...

Mine Pakkaner 21-02-2007 21:52

Böcek bu

http://romi.typepad.com/start/images/radasca.jpg

malina 21-02-2007 22:06

Ben de böcek arıyordum... :)

Onur G. HİTİT 21-02-2007 22:16

Aşağıdaki köprüdeki formu doldurup bu konuda ihbar yapabilirsiniz arkadaşlar:

http://www.milliparklar.gov.tr/email/Simple.asp

Bu konu gerçekten çok önemli. "Basit bir böcek" deyip geçmemeliyiz, endemik bir tür olduğunu ve o bölgedeki orman ekosisteminin ayrılmaz bir parçası olduğunu unutmamalıyız.

Saygılarımla...

malina 21-02-2007 22:31

kamilunver@milliparklar.gov.tr

Kamil Ünver
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Strateji Belirleme ve İzleme Şube Müdürlüğü - Bilgisayar İşletmeni

(cevreorman.gov.tr/belgeler3/rehber.doc)

Kime mail gönderiliyor? Bu arkadaş webmaster sanırım...

Onur G. HİTİT 21-02-2007 22:35

Milli Parklar Genel Müdürlüğüne olması lazım.

Saygılarımla...

malina 21-02-2007 22:51

DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DOĞA KORUMA Dairesi Başkanı Ali Mennan MENNANOĞLU
Biyolojik Çeşitlilik ve Gen Kaynakları Şube Md. Ersin ÖZEK
Hassas Ekosistemler Şube Müdürü Şule ATAMAN
Korunan Türler Şube Müdürü Fehmi ŞAHİN

Mail adreslerini bulamadım ama bunlardan birine yazmak gerekir...

Oğuzhan 22-02-2007 18:40

Bu zamana kadar belkide bu tür yok olmuştur.Çok üzücü bir durum.İnanılmaz.Para için yaşayan canlılar yok oluyor.

Sebahattin Sargın 22-02-2007 20:16

Ne kadar berbat bir durum insanların gözünü para bürümüş. Zavallı böceklerin nesli belkide Elfoginin dediği gibi çoktan yok olmuştur. Tarım bakanlığı umarım bu konuda geç olmadan önlem alır.

Oğuzhan 24-02-2007 13:42

Tarım Bakanlığı inşallah önlem almıştır. Ama Pek sanmıyorum.Bizde önlemler herşey bitince oluyor.Kuş Gribinde olduğu gibi ...Köy tavukları Kalmadı artık.

Yücel Özlem 01-03-2007 09:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elfogi (Mesaj 78289)
Tarım Bakanlığı inşallah önlem almıştır. Ama Pek sanmıyorum.Bizde önlemler herşey bitince oluyor.Kuş Gribinde olduğu gibi ...Köy tavukları Kalmadı artık.

-Tarım bakanlığının bu konu ile ilgisi olduğunu sanmıyorum. Doğru adres Çevre ve Orman Bakanlığı olmalı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 77566)
DOĞA KORUMA VE MİLLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
DOĞA KORUMA Dairesi Başkanı Ali Mennan MENNANOĞLU
Biyolojik Çeşitlilik ve Gen Kaynakları Şube Md. Ersin ÖZEK
Hassas Ekosistemler Şube Müdürü Şule ATAMAN
Korunan Türler Şube Müdürü Fehmi ŞAHİN

Mail adreslerini bulamadım ama bunlardan birine yazmak gerekir...

Bu görevlilerin mail adreslerini ben de bulamadım.

Şikayetlerimizi aşağıdaki adrese yaparsak, ilgili birime ulaştırılacaktır.

http://www.cevreorman.gov.tr/form3.asp

Politika kahvesi'nde bahsetmiştim bu linkten Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde soru da sorabiliriz.

Yücel Özlem 04-03-2007 13:01

Bu geyik böceğinden, bir bizim haberimiz yokmuş


__Alıntı__________________
GEYİK BÖCEĞİ KARDEŞLİĞİ!

'Geyik Böceği Kulübü' üyesi Japon araştırmacı, Amanos Dağları'nda bu böceğin nadir bir türünün peşine düştü.Hironi Suzuki, Tarım Bakanlığı'nın izniyle 10 adet böcek örneğini ülkesine götürdü.

Hatay civarında, geyik böceklerinin en nadide türü olan 'akbesius cervus'a rastlayan öğretim üyesi ve eczane zinciri müdürü Hironi Suzuki, Tarım Bakanlığı'nın izniyle 10 adet böcek örneğini ülkesine götürdü.

Suzuki, "Dünyada geyik böceğinin 800 çeşidi var. Profesörlük tezimi sadece Amanoslar'da yaşayan 'akbesius cervus' konusunda hazırlıyorum. Böceğin ömrü iki ay. Meşe ve kayın ağaçlarının köklerinde genellikle çürükler içine yerleşiyor ve yumurtlama sonrasında ölüyorlar" dedi.

Suzuki araştırmasını Amanos Dağı Çevre Koruma ve Dayanışma Derneği'yle bağlantılı olarak yürüttü. Derneğin ikinci başkanı Nazım Sönmez "Araştırma tüm dünyaya yayılan Geyik Böceği Kulübü üyelerinin 100 bin tirajlı yayın organında yayımlanacak. Çevre ve korumaya yönelik her türlü etkinliğe katkı sağlamayı görev biliyoruz" dedi.

http://www.medya24.com/detay.php?d=35174

memet 04-03-2007 17:06

Böceklerin yurt dışına çıkarılmasına izin verdiğine göre, Tarım bakanlığı sorumlu demek.
Amanos dağı derneğiyle ilişki kurmaya çalışıp, neden dışarı çıkarılmasına yardım ettiklerini öğrenmeye çalışalım.

Oğuzhan 04-03-2007 17:51

Biz dışarıdan bir şey alamıyoruz.Ama bizdekileri herkes sahipleniyor.Ve çok acıdır ki İlgili kişiler buna göz yumuyor.

kobra 06-03-2007 08:22

kobra
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner (Mesaj 77532)

korunmaya alınması

blacksky 16-07-2007 18:24

Allah allah. Ben bu böcekten 15 santim olnının video görüntülerini çektim ama böyle değerli olduğunu bilmiyordum. sonrada böceği ormana saldım gitti. isteyenlere bu görüntüleri yollayabilirim.

kürekçi 16-07-2007 19:03

Hoşgeldiniz blacksky :) videoyu bizlerle paylaşırsanız seviniriz. Video paylaşım alanlarından birini kullanabilirsiniz bunun için.
Bir de minik bir hatırlatma; öncelikle yeni gelenler kısmında kendinizi tanıtırsanız siteden daha fazla verim alabilirsiniz.
Bir de boş bir zamanınızda burayı incelersiniz.;)
Ayrıca sizi de kahvemize bekleriz :)
Saygılarımla

Volkan 26-07-2007 09:19

Geyik böcekleri aslınd bir ağaç haşeresidir. Ülkemizdeki birçok ağaca (özelliklede meşe ağaçlarına) zarar verirler. Ağaçların kök bölgelerine yakın yerlere girip o kısımdaki odunu yiyorlar. Bide gözlemlerime göre nisan aylarında başkalaşım geçirip kurtçuk geyik böceğine dönüşüyor.
Bence satılabilir. Böylece hem haşere ile mücadele edilmiş olur hemde bir gelir kaynağı oluşur.

Baldaş 26-07-2007 15:30

Merhaba arkadaşlar haberi ben de izlemiştim. Sözde Japonlar'ın ünlü bir kahramanı varmış ve ( Çizgi film galiba ) o kahramana bayıldıkları için Amanoslar'dan bu böcekleri topluyorlarmış. İşin içinde başka bir iş var tabi ki. Hayvanbilimciler daha iyi anlar bu işten ama herhalde ya bu canlıda bulunan ya da bu canlıdan üretilen bir kimyasal maddenin peşindeler ya da başka bir canlı ile mücadelede kullanacaklar. Dünyanın pek çok yerinde (Avrupa'da) bu böcekten varmış ama özellikle Türkiye'den satın alıyorlar. Belki de prosedür mrosedür hak getire olduğu için ya da ucuz olduğu içindir. Dikkatli olmak lazım...

blacksky 12-12-2007 18:13

Geyik böceği görüntüleri
 
Arkadaşalar bu görüntüleri 5 ay önce çekmiştim ama yayımlamak şimdi nasipmiş. Ayrıca bu böcek 15 cm ve 6 taraklı. yani en nadiri ve en büyüğü.

linklerini veriyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=bBQit6DHSX4

http://www.youtube.com/watch?v=hxrvT...eature=related

saydemir 15-12-2007 22:50

5 Eklenti(ler)
Geyik böcekleri çok ilginç böcekler. Bu resimdekilerden bazıları sanırım gergedan böceği olarak adlandırılıyorve çok değişik türler var. Acaba bu türlerin kafalarındaki bu uzantılar ne işe yarar? Son resim sadece geyik böceği ve çok güçlü böcekler olduğu görülüyor. Ama tabi ülkemizden toplanıp götürülmesi hiç hoş değil.

saydemir 15-12-2007 22:52

3 Eklenti(ler)
http://www.goliathus.com/en/

blacksky 17-12-2007 21:15

bunlarda çektiğim resimler
http://www.kosow.org/lucanus.htm

vyssera 21-12-2007 23:16

O ki o kadar değerli üretimini yapalım, devir kapitalizm devri.

sokak lambası 24-12-2007 00:05

İlan sitelerinde yasak olmasına rağmen geyik böceği satışı yapılıyor.

omereser 08-10-2008 20:29

3 Eklenti(ler)
Ülkemizin bu güzel ve gösterişli böcek türünün ticaretinin yapılması üzüntü verici. Bu bayram, yaşlı bir ceviz ağacının doğranmış odunlarını baltayla parçalarken, öğüntüler arasından dişi bir geyik böceği çıktı. Erkeği kadar gösterişli olmasa da işte bizim leydi geyik böceği...

Nariel 12-10-2008 22:06

Merhaba,
Yasakmış ama meşhur siteler geyik böceğinin satışını yapıyor. 500 ytl istiyorlar hem de.

http://www.sahibinden.com/adana_koza...XQQdisplayitem

Oak 07-05-2009 03:37

Japonlar geyik böceklerini (Herkül böceği diye de biliniyor) dövüştürüyorlar. Bahislerde milyonlarca dolar para dönüyor, çok büyük sektör orda bu iş. Ben Japonya'da geyik böceği satan dükkanları biliyorum, içinde yüzlercesi var ve fiyatlar astronomik. Gen tazelemek için alıyor olabilirler bir anlamdan da... ama kesin bir fikrim yok klonlamak için bile alıyor olabilirler Japonlar...

Timecatz 04-10-2009 01:18

Gerçekten üzücü :(

Oğuzhan 04-10-2009 13:09

Gerçekten üzücü.Yakında böceklerin soyu tükenir.Bu japonlar her yere el atıyorlar.
Keşke böceklerden biz bulsakta çoğaltsak.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024