![]() |
|
![]() |
#31 |
Ağaç Dostu
|
Kullanılan kil çeşidine göre sıcaklık değişiyormuş. Ayrıca ikinci bir fırınlama da sırlamada yapılıyormuş.O da pek ince ayar,sıcaklık biraz az ise sır oluşmuyor biraz fazla olursa da sır akıyormuş. Biraz zor mu ne? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#32 |
Ağaç Dostu
|
Kil çamurunu kırtasiyerlerde çok ucuza bulabilirsiniz. ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#33 |
Ağaç Dostu
|
Öncelikle saksı konusunda çalışmalar yapılması güzel. Bonsai saksılarında kulanılan çamur.Döküm çamuru-Şamutlu çamur-**** sadece seramik çamurdur.Yani menmen kırmızı çamuru **** karaçasu koyu kahverengi çamuru gibi. Bu çamur içinde 1mm bile gerksiz çaklı yda partukl olmayan çok iyi kıyılmış ve süzüzlmüş çamur olmalı. Sebeb çamur ilk olarak biskuvi pişirimine girdiğinde hava kabarçığı dahil çamurda kalırsa saksı patlar **** çatlar. İlk pişirim genelde 800 derecede yapılır. İlk pişirimnde sonra saksı kulanılır lakin zaman içnde saksı toz toz dökülmeye ve bozulmaya başlar özeliğini yitiri bu saksının bulunduğu yer **** kulanımı ile dorantılıdır. İkincipişirim 1200 derece 1400 derecedir. Ama 1200 derece yeterlidir. Önce saksı sırlanır. Sırlar çok özelliklidir. Kimi yüksek ısıda çatlama ve akma gibi estetik uyglamar ile çok iyi sonuç verir. İkinci fırnlaması ve sırlanması yapılan saksı mükavemet ve sağlamlık bakımından inaılmazdır. Fırnlamada uygn koşullar sağlanır ve bekletilirse sonuç harika olur. FIrınlamada 1 gü boyunca sürer.sonra soğumaya bıraklır yavaş yavaş fırın soğur e daha sonrada açılır. Saksı formları terk çıdarlı **** çift çıdarlı dediğimzi kalıba döküm çamuru **** elle sıvama ile doldurularak formlar verilir. BU kalıpda bekliyen saksı ortam ısısına bağlı olarak 1 saate ile 1 gün kalıpda kalır sonra sertleşen çamur kalıpnda düzgünce çıkarılır.Kalıpda oluşan püzürve hatalar düzeltilir. Ayaklar kalıpda hazırlanması ise ayaklar yerine takılır. Ve saksı fırnlanır. En hızlı bonsai sıksı yapımında tornada çamur oval olarak **** daire olarak hazırlanır. Bekletilir.Ayaklar takılır ve fırnlanır. Köşeli ve dörgen dikdörtgen saksılar kalıpsız olarak el ilede şekilendirilir.Ama çoz fazla zaman alır. Kısacası saksı işi bonsai ile uğraşmak kadar sabır istediği gibi geniş bir atölyee iseter. Birde 1200 dereceye kadar çıkaçak bir özel fırnki u fırnlar genelde 100 kilo kadar bir ağrılığa sahipdir ve içine sağlıklı olarak 20 cm 3 tane saksı alır. Kısacası şu adna görmüş olduğunuz çin ve japon yapımı saksılar. 100 metre karelik devasa boyutdaki oda fırnlarda ayı anda raflar halinde 100 ila 200 adet sksı şeklide pişirilir. Ve genlde seri üretimde bu yüz adet saksıdan 30 fire veri **** direk patlar. Kinic fırnlamda ise 10 yakın fire olur çünkü sır saksıın zeminel temaıı kesildiği ayaklara akar ve taşıyıcı ayaklara yapışarak sorunlu bir fırnlama oluşur. Saygılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#34 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Sevgili Cansunarya. Aslında saksılarım tam kurumadı. Söylediğiniz şekilde ayakları tutturacağım. İlk önce sulu kil hazırlayıp çizikler attığım tabana sürüp sonra ayakları yerleştireceğim. Tam kuruduktan sonra kesinlikle tutmazlar. Yine de ilgin için teşekkür ederim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#35 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#36 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Arkadaşlar. Hepinize çok teşekkür ederim. Bu arada fırınlama konusunun ciddi bir sorun olduğu gerçek. Ama inat ettim bir şekilde bu sorunu çözeceğim. Fırınlama konusu ısı belli aralıklarla artırılarak yaklaşık 8-9 saat sürdüğü için epey zahmetli. O yüzden kesinlikle profesyonel bir atölye bulmam şart. Bu konudaki araştırmalarım devam ediyor. Sonuca ulaşmama az kaldı. Sayın Bonsaisan'ın söylediği kil içindeki minik parçaları tek tek ayıkladım. Aman ben neler yapmadım ki. Diyorum ya aht ettim. Adam akıllı araştırdım. İşin kolay olmadığı kesin. Fakat fırınlama hadisesinden sonraki sonucu görene dek umutluyum. Bakalım ne olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#38 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Sevgili Penolophe. Trabzon için bu söylediğiniz geçerli değil. Bu hadiseyi ciddi ciddi düşündüğümde girip çıkmadığım kırtasiye kalmadı. Hatta dükkan sahipleri bana deliymişim gibi bakmadı da değil ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#39 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#40 |
Ağaç Dostu
|
Diş teknisyenlerinde yüksek ısı fırınları var ama adamın fırınını o kadar saat işgal edemeyiz, en güzeli seramik fırını bulmak. Kendim fimo hamurundan kusamono saksıları yapmak istiyorum, büyük saksılar için, Bonsaisan'ın hazırladığı imkanlar güzel. Ona sipariş veririz ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#41 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Bonsaisanın hazırladığı saksıyı görünce yaptığım çalışmanın ne kadar yetersiz olduğunu farkettim. Ne kadar güzel bir çalışma. Dur ben bide böylesini deniyim ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#42 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
|
Arkadaşlar işin içine fırınlama girdimi çözüm tıkanıyor.Saksıyı pişirmek için minimum 800-900 derecelerden bahsediliyor. (ki benim öğrendiğim normal çamurdan yapılmış saksılar 1200 derecede pişiyor)Bu, fırın sahibi için büyük elektrik maliyeti getiriyor.Bundan dolayı seramik fırını sahibi bulsanız bile belli bir rakımın altında saksı imalatı almıyor.Evdeki fırınlarımızda maksimum 300 dereceye çıkıyor.Bu derecede pişecek bir malzemeninde hammaddesi pahalı oluyor. Ben realde güveç gördüm.Tabi ki ben onu güveç olarak değil bonsai saksısı olarak görüyorum.Bir karış çapında ve bunda az daha büyük çaptı iki boy gördüm.Yükseklikleri küçük olan 4 cm büyük olan 7-8 cm civarıydı.Tanesi 10 ytl.Bu gördüğüm güveçlerin şekli diğer güveçler gibi değildi.Kenarları saksı gibi düzdü.Birazda bu görüntü bana cazip geldi.Bu güveçlerden bazı züccaciyelerde de rastladım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#43 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Sayın Cemboa. Keşke o güveçleri fotoğraflama olanağınız olsaydı. Burada yayınlardınız. Bakardık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#44 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
|
Fotoğraflamaya çalışacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#45 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Süper olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#46 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 07-11-2005
Şehir: izmit
Mesajlar: 662
|
güveç kapları
resimleri çektim.küçük olanın yüksekliği dıştan ölçüyle 6 cm çapı 18 cm büyük olanın yüksekliği 8 cm çapı 22 cm.ölçüler yaklaşık değerlerdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#47 |
Ağaç Dostu
|
Güveç kapları hep alternatif olmuşdur. Lakin güveç kaplarının olumsuz yanı içlerinin sır ile kaplı olması ve sırdan kaynaklı olarak drenaj deliği açmadaki problem ve içi sır kaplı olan bu ürünlerin tercih edilmemesidir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#48 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 02-10-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 481
|
Teşekkürler Cemboa. Gerçekten güzel görünüyorlar.Keşke birde şu sırları çözebilme imkanı olsa. Ne güzel olur değilmi? Bu arada uzun süredir rahatsızlıklar geçiriyorum. O yüzden saksılarımla ilgilenemedim. Kıvama geldiklerinde fotoğraflarını koyarım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#49 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-06-2008
Şehir: trabzon
Mesajlar: 320
|
Sayın Susam ben çamurun fırınlama esnasında patlamaması için birkaç nacizane bilgi vermek istiyorum. (yalnız baştan söyleyeyim çok meşakkatli iştir seramik hamuru hazırlamak) Aldığınız çamuru iyice sulandırın cıvık su gibi olsun. İlla parayla almak da şart değil çevrenizdeki yağlı çamuru(trabzon da zalım çamur derler) da sulandırabilirsiniz.Birkaç gün suyun içinde çamur beklesin sonra ara ara karıştırın. Ardından, önceden kalıp şeklinde döküp kuruttuğunuz alçı tabletlerin üzerine dökün sulu çamuru(çamur, benzetmek hoş değil belki ama yoğun ayran gibi olacak). Ve çok güneşli bir yerde kurumaya bırakın. Eğer sulandırılmış çamuru süzme şansınız varsa tülbet gibi, tül gibi birşeyden geçirerek alçı tabletlere dökün. Alçı suyu emen bir yapıya sahiptir. Güneşin de etkisi ile çamurun fazla suyu alçı tarafından emilecek ve sadece saf yağlı çamur kalacaktır bir tabaka halinde yüzeyde. Zaten çamur sulandırma teknesinde dibe çöken taş vb. yabancı maddeler bir de çamur tülbentten geçirilince iyice kaybolacak ve saf çamur elde edilecektir. Ancak çamuru hazırlamak kadar yoğurmak da pişirme açısından çok çok önemlidir. Elde ettiğiniz çamuru önce elinizle bir saat kadar yoğurun ardından ince bir tel ile parça parça keserek tekrar yoğurun. Bunu sebebi yoğurma esnasında oluşan hava kabarcıklarını yok etmektir. Bu kabarcıklar pişirim esnasında patlamaya sebep olan en önemli sebeplerdendir. Tel için size bir önerim var. İnce bir demir telinin ya da kalın bir misinanın iki ucuna iki adet tahta çubuğu tam ortasından bağlayın. Bu teli daha iyi kavramanızı ve daha düzgün ve kontrollü kesimler yapmanızı sağlar. Tüm işlemlerin sonunda eğer çamurun içinde hava kabarcığı kalmadığına inanıyorsanız çalışmaya başlayabilirsiniz demektir. Bilemiyorum yardımcı olabildim mi? Ama biraz uzun bir iş, baştan uyarmıştım. Çevresinde seramik çamuru temin sıkıntısı yaşayanlar bu yöntemi kullanabilirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#50 | |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-01-2019
Şehir: Bursa
Mesajlar: 1
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#51 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 14-06-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 61
|
merhaba sezcyy seramik atolyesi olan biri olarak biraz bilgi vereyim bu konuda.öncelikle bu yapıştırma tekniği 2 ürünü (bardak ve kulpu,saksı ve ayağı) birbirine yapıştırmak için kullanılır.ürünlerin beraber işlendiğinden aynı çamurdan yapıldığından ve içerdikleri nem oranının eşit olduğundan emin olduktan sonra yapılan bir uygulamadır.sizin de belirttiğiniz gibi aynı çamurdan bir miktar alıp sulandırmak suretiyle kullanılır fakat çamur niktarı fazla nem oranı az olsun diye karışıma sodyum silikat eklenebilir egerki bu maddeyi bulamıyorsanız eski japon sanatcıların yaptığı gibi bir miktar sirkede kullanabilirsiniz.2 parçayı birbirinin denk geleceği yerlerden çentikleyerek bu sıvıdan sürünüz sonrasında 2 parçayı birbirine biraz baskı uygulayarak yapıştırınız.Yanlız bu aşamadan sonra ürünü sabit biryere kaldırınız ve çok çabuk kurumasına izin vermeyiniz.eger kurumaya bırakacağınız odanın ısısı normal veya yuksekse delikli bir naylon poşet örterek yavaş kurumaya bırakınız.ürün tam kuruduktan sonra bisküvi pişirimine hazırdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|