![]() |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-01-2013
|
Evde Besi Yeri Hazırlama
Arkadaşlar evde orkide tohumu çimlendirmek için besi yeri hazırlayabilirmiyiz ? hani şöyle kek tarifi yapar gibi :-).. Bir de Orkidenin keiki vermesini sağlamak için NAA horrmonunu (toz formu) vazelin ile karıştırarak kullanabilirmiyiz? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 27-06-2015
|
Buradaki yazılanlar bana doku kültürü hakkında oldukça yararlı oldu. Özellikle orkide tohumu çimlendirme konusunda bana faydalı oldu. Enbüyük sıkıntı besi yeri temin etme konusu. Malesef besi yeri yurt dışından temin edilebiliyor bu konuda yerli besi yeri satışı yok sanırım. Benimde deneme şansım olmadı. Doku kültürü ile ilgili çeşitli besi yerleri hazırlamak istiyorum. Bu konuda 3 aydır hazırlık yapıyorum. besi yerinde kullanılan gerekli malzemelerin çoğunu temin ettim. eğer fotoğraf yüklemeyi becerebilirsem yakında bu çalışmaları sizinle paylaşaağım inşaallah |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 30-11-2010
|
Doku kültürü çalışması yapan arkadaşlar neredeler? |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-06-2019
|
İyi günler. Bitki doku kültürü alanında çalışmalar yapıyorum. Ticari boyuta dökme fikrim var. Sizce hangi bitkiler bu açıdan avantajlı olur? fikir verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-02-2007
|
Alıntı:
Öncelikle şunu bilmenizde fayda var: Doku kültürü amatörce uğraşanlar için iyidir, eğlendiricidir. Profesyonel aşamaya geçtiğinizde, sürekli bitki dikimi ortam hazırlığı insanının motivasyonunu kırar, dikim performansınız giderek düşer. Ben şansımı deneyeceğim diyorsanız; 1. Steril çalışma kabininizi (HEPA filtreli kabin) kendiniz yapın. Satın almak 2017 Haziran ayı fiyatıyla 30000TL. Oysa, Ulpatek firmasından 53 Euro'ya alabileceğiniz bir HEPA filtre ve bu filtreye ön filitre olarak yerleştireceğiniz kaba filtre + salyangoz fan işinizi görür. http://www.agaclar.net/forum/1439938-post125.htm Kabin malzemesi olarak pleksiglas, lamine edilmiş ahşap veya cam kullanabilirsiniz. 2. Otoklav, sanayide 316L kalitede paslanmaz çelikten yaptırabilirsiniz. Veya, endüstriyel tip düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Ancak, tencereyi modifiye etmeniz gerekiyor. Sıcaklığın 121 °C'ye çıkartmak için ya elektronik bir sistem almanız veya emniyet çalışma ventilini çıkartıp yerine ikinci bir emniyet ventili takmanız gerekiyor. 3. Süs bitkileriyle başlamayın. Evet, özellikle afrika menekşesi, kalanchoe oldukça kolay yetişir, ama satabilme şansınız oldukça az. Bu nedenle, meyve anacı üretin. Meyve anacında da rakipleriniz olduğu için oldukça zorlanacaksınız. Akvaryum bitkisi olabilir (eskiden çalıştığım laboratuvarın ilk satışı akvaryum bitkisi olmuştu anubias türleri veya cyriptocoryne türleri) veya botanik tür orkide üretebilirsiniz. Botanik tür orkideleri çiçeklendirmeden satabilmeniz biraz zor, bitkileri tanıtmanız gerekiyor. Phalaenopsis bile doku kültüründen çıkarıldıktan 15 ay sonra çiçeklenme aşamasına geliyor. Mücevher orkide denilen bir orkide gurubu var. Bildiğiniz yaprak güzelinin orkide versiyonları. Bundan yetiştirebilirsiniz, üstelik çiçeklendirme zorunluluğunuzda yok. Kolay gelsin.... |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-06-2019
|
Alıntı:
. bir kaç bitki denedim ama satışlarda sıkıntılar yaşadım. Anaç bitkiler üzerinde çalışmalara başladım süs bitkileri düşünüyordum ama dedikleriniz çok mantıklı. akvaryum bitkilerinde de çalıştım ama çok fazla kontaminasyon yaşadım. çalışmalarımı tekrarlayacağım inşallah. |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-06-2019
|
Arkadaşlar merhabalar önemli bir soru soracağım ben doku kültürü için besiyerini oluşturdum daha dün biraz beklemem gerektiğini söylemişlerdi eğer hala kontamine olmadıysa öyle orkide tohumlarını ekelim demiştik sorum şu : besiyerini bekletirkeb karanlık ortamda mı beklemeli aydınlık ortamda mı ? Biraz acil denebilir bir soru ona göre yerini değiştireceğin şuan karanlıkta duruyor çünkü normalde besiyerini karanlık alanda muhafaza ediyorlar diye okumuştum Lütfen cevaplarınızı yazın ki bilgileneyim dediğim gibi ne kadar erken cevap o kadar iyi şimdiden cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim iyi akşamlar ![]() |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kolay gelsin... |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
Teşekkür ederim cevabınız İçin gelişme gerçekleşirse paylaşacağım ph kağıdı buldum ama sonucuna çok güvenmiyorum umarım tutar |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Herkese tekrardan merhabalar yaptığım besiyeri evsel olduğundan içinde domates de bulunuyor çekirdeklerin ayrılması söylenmişti bende olabildiğince ayırmıştım ama demekki kaçmış birkaç tane bugün besiyerini yaptığımın 6. Günü ve henüz kontamine belirtisi yok pazar günü ekeceğim ancak sorum şu o domates filizi zarar verir mi onu almam gerekir mi yoksa kalsa da olur mu? Şuan medyanın en altında kavanozun tabanında almam pek mümkün değil İkinci sorumsa şu: medyaları bölüştürüdğüm kavanozlardan biri düdüklü tencereye sığmadığından basınçlı alanda pişmedi ancak 6. Günün sonunda bile kontamine olmadı bu kavanozu kullanmak sakıncalı mı ? Kullanayım mı kullanmayayım mı Cevaplayanlarq şimdiden teşekkür ederim eğer çimlendirmeyi başarırsam foruma fotoğrafları yüklerim iyi akşamlar ![]() |
|
|
|
|
|
#12 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaç Dostu
|
Çekirdek o kadar pişmesine rağmen canlı ve çimlenme başlangıcında |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
|
Çekirdek çimlenebiliyorsa, sterilizasyon başarısız olmuş demektir. Küf ve bakteri sporları domates çekirdeğinden çok daha dayanıklıdır. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
12 gün oldu daha 2 gün önce ektim baktığımda hşçbir kontamine belirtisi yoktu baktığımda sanırım çekirdek ilk başta çimlenöe başlangıcımdaydı... yani meyve içindeyken bir gelişim göstermedi olduğu gibi duruyor |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
American hybrid hanım terliği orkidesi tohumlarını Ve cattleya tohumlarını ektim tahmini ne kadar sürede çimlenirler ve tohumları az az kavanozlara böldüm yani baya baya az şekilde uzun süre dursa olur mu medya yenilemeden |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaç Dostu
|
Hanım terliği orkide tohumları 56 gün ila 180 gün arası bir sürede çimlenebiliyorlarmış. Cattleya mendelii türü tohum çimlenme süresi için 120gün bildiriminde bulunulmuş. Uzun süre dursa bir sorun çıkmaz. |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-05-2023
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#19 |
|
Ağaç Dostu
|
Cattleya blc yazıyor ve bu kadar uzun süreceğini düşünmemiştim ![]() |
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sabretmek gerekiyor... Düzenleyen Doku_Kültürcü : 04-05-2022 saat 14:05 Neden: Ekleme... |
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Ağaç Dostu
|
merhabalar herkesee bir sorum olacaktı benim 3 ağustosta yaptığım bir evsel besiyerim var 10 ağustosta ektim tohumlarımı . bugün baktığımda besiyerlerinin üst kısımlar (yalış anlaşılmasın kaymak gibi değil direkt besiyerinin ta kendisi) sarı-kırmızı-kahve tonlarında bir renk almış sebebi ne olabilir ? içerisinde kontaminasyon belirtisi yok ama renk değişimi gözlemleniyor besiyerlerini otoklavladıktan 15 dakika sonra açıp kapağını kapattım ve hala içinde kaynıyordu. sopumadan kapatmamın besiyerinde bozulmaya neden olmuş olabilir mi ve bu renk değişiminde bir zarar söz konusu mu? yani kültürlerin içinde gelişim devam edebiir mi? sanırım 2 ay kadar bekleteceğim ki bu phall tohumlarının çimlenme süresini bile aşıyor aslında |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Eğer öyleyse, sterilizasyon hatası yapmışsın. Ortam sıcak olarak kavanozlara doldurulur. Kapak kapatılır, kavanoz bu şekilde hızlıca karıştırılır. Kapak açılır, sıcak buharın çıkması sağlanır ve tekrar kapatılır. Otoklava ya da düdüklü tencereye yerleştirilir ve sterlize edilir. Soğuyunca kullanılır. |
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın bilgili kişiler öerhaba tekrardan. Bugün 4. Denememin 19. Günü ve artık incelediğimizde tohumlar belirgin şekilde gözle seçilebiliyot. Ayrıca tohumlar kahverengiylen şimdi beyaz gibiler fotoğrafları koyuyorum mümkünse yorumlarınızı rica edeceğim Şimdiden görüşleriniz için teşekkür ederim görüşleriniz ve önerileriniz benim için çok kıymetli. (İkinci fotoğraftaki küf değil sadece medya cama bulaşmış ) |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
Ağaç Dostu
|
Nasıl değil ki bu yeni hasattan elde edilen tohumlardı |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçen yıllarda Avustralya'dan FedEX'le hızlı şekilde tohum getirtmiştim. 1-2 adet ancak çimlendi. Bunun tersine, Tayland'dan getirttiğim tohumların çok büyük bir kısmı çimlenmişti (üstelik, tohumlar adi posta ile gelmişti). Saklama koşulları önemli. Yine de bekle, çimlenen tohumlar olur. |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
zaten ben iki ay kdar bekleyeceğim en az Şeyi merak ettim ölü diye düşünsüğünüz tohumları nasıl anladınız yani ayırt ettiniz ? Kabarmayanlar mı mesela |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Çoğu tropik orkide türü çimlendiğinde yeşil renk alır. |