agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Biyoteknoloji
(https)

Beğeni Düzeni47Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-01-2014, 15:05   #1
Ağaç Dostu

SAGEN's Avatar

Giriş Tarihi: 12-01-2011
Galeri: 26
Bu paylaşım ne zaman olabilir sayın ludisa...

SAGEN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-09-2014, 00:03   #2
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 10-01-2013
Evde Besi Yeri Hazırlama

Arkadaşlar evde orkide tohumu çimlendirmek için besi yeri hazırlayabilirmiyiz ? hani şöyle kek tarifi yapar gibi :-).. Bir de Orkidenin keiki vermesini sağlamak için NAA horrmonunu (toz formu) vazelin ile karıştırarak kullanabilirmiyiz?

mehmet gültekin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2015, 03:31   #3
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-06-2015
Buradaki yazılanlar bana doku kültürü hakkında oldukça yararlı oldu. Özellikle orkide tohumu çimlendirme konusunda bana faydalı oldu. Enbüyük sıkıntı besi yeri temin etme konusu. Malesef besi yeri yurt dışından temin edilebiliyor bu konuda yerli besi yeri satışı yok sanırım. Benimde deneme şansım olmadı. Doku kültürü ile ilgili çeşitli besi yerleri hazırlamak istiyorum. Bu konuda 3 aydır hazırlık yapıyorum. besi yerinde kullanılan gerekli malzemelerin çoğunu temin ettim. eğer fotoğraf yüklemeyi becerebilirsem yakında bu çalışmaları sizinle paylaşaağım inşaallah

asiltürk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-04-2018, 12:16   #4
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 30-11-2010
Doku kültürü çalışması yapan arkadaşlar neredeler?

tcoalngsau Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2019, 00:51   #5
Yeni Üye

areaa.'s Avatar

Giriş Tarihi: 20-06-2019
İyi günler. Bitki doku kültürü alanında çalışmalar yapıyorum. Ticari boyuta dökme fikrim var. Sizce hangi bitkiler bu açıdan avantajlı olur? fikir verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

areaa. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-06-2019, 13:08   #6
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 11-02-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi areaa. Mesajı Göster
İyi günler. Bitki doku kültürü alanında çalışmalar yapıyorum. Ticari boyuta dökme fikrim var. Sizce hangi bitkiler bu açıdan avantajlı olur? fikir verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

Öncelikle şunu bilmenizde fayda var: Doku kültürü amatörce uğraşanlar için iyidir, eğlendiricidir. Profesyonel aşamaya geçtiğinizde, sürekli bitki dikimi ortam hazırlığı insanının motivasyonunu kırar, dikim performansınız giderek düşer. Ben şansımı deneyeceğim diyorsanız;

1. Steril çalışma kabininizi (HEPA filtreli kabin) kendiniz yapın. Satın almak 2017 Haziran ayı fiyatıyla 30000TL. Oysa, Ulpatek firmasından 53 Euro'ya alabileceğiniz bir HEPA filtre ve bu filtreye ön filitre olarak yerleştireceğiniz kaba filtre + salyangoz fan işinizi görür. http://www.agaclar.net/forum/1439938-post125.htm
Kabin malzemesi olarak pleksiglas, lamine edilmiş ahşap veya cam kullanabilirsiniz.
2. Otoklav, sanayide 316L kalitede paslanmaz çelikten yaptırabilirsiniz. Veya, endüstriyel tip düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Ancak, tencereyi modifiye etmeniz gerekiyor. Sıcaklığın 121 °C'ye çıkartmak için ya elektronik bir sistem almanız veya emniyet çalışma ventilini çıkartıp yerine ikinci bir emniyet ventili takmanız gerekiyor.
3. Süs bitkileriyle başlamayın. Evet, özellikle afrika menekşesi, kalanchoe oldukça kolay yetişir, ama satabilme şansınız oldukça az. Bu nedenle, meyve anacı üretin. Meyve anacında da rakipleriniz olduğu için oldukça zorlanacaksınız. Akvaryum bitkisi olabilir (eskiden çalıştığım laboratuvarın ilk satışı akvaryum bitkisi olmuştu anubias türleri veya cyriptocoryne türleri) veya botanik tür orkide üretebilirsiniz. Botanik tür orkideleri çiçeklendirmeden satabilmeniz biraz zor, bitkileri tanıtmanız gerekiyor. Phalaenopsis bile doku kültüründen çıkarıldıktan 15 ay sonra çiçeklenme aşamasına geliyor. Mücevher orkide denilen bir orkide gurubu var. Bildiğiniz yaprak güzelinin orkide versiyonları. Bundan yetiştirebilirsiniz, üstelik çiçeklendirme zorunluluğunuzda yok.

Kolay gelsin....

Muda ve areaa. beğendi.
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-06-2019, 15:34   #7
Yeni Üye

areaa.'s Avatar

Giriş Tarihi: 20-06-2019
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Öncelikle şunu bilmenizde fayda var: Doku kültürü amatörce uğraşanlar için iyidir, eğlendiricidir. Profesyonel aşamaya geçtiğinizde, sürekli bitki dikimi ortam hazırlığı insanının motivasyonunu kırar, dikim performansınız giderek düşer. Ben şansımı deneyeceğim diyorsanız;

1. Steril çalışma kabininizi (HEPA filtreli kabin) kendiniz yapın. Satın almak 2017 Haziran ayı fiyatıyla 30000TL. Oysa, Ulpatek firmasından 53 Euro'ya alabileceğiniz bir HEPA filtre ve bu filtreye ön filitre olarak yerleştireceğiniz kaba filtre + salyangoz fan işinizi görür. http://www.agaclar.net/forum/1439938-post125.htm
Kabin malzemesi olarak pleksiglas, lamine edilmiş ahşap veya cam kullanabilirsiniz.
2. Otoklav, sanayide 316L kalitede paslanmaz çelikten yaptırabilirsiniz. Veya, endüstriyel tip düdüklü tencere kullanabilirsiniz. Ancak, tencereyi modifiye etmeniz gerekiyor. Sıcaklığın 121 °C'ye çıkartmak için ya elektronik bir sistem almanız veya emniyet çalışma ventilini çıkartıp yerine ikinci bir emniyet ventili takmanız gerekiyor.
3. Süs bitkileriyle başlamayın. Evet, özellikle afrika menekşesi, kalanchoe oldukça kolay yetişir, ama satabilme şansınız oldukça az. Bu nedenle, meyve anacı üretin. Meyve anacında da rakipleriniz olduğu için oldukça zorlanacaksınız. Akvaryum bitkisi olabilir (eskiden çalıştığım laboratuvarın ilk satışı akvaryum bitkisi olmuştu anubias türleri veya cyriptocoryne türleri) veya botanik tür orkide üretebilirsiniz. Botanik tür orkideleri çiçeklendirmeden satabilmeniz biraz zor, bitkileri tanıtmanız gerekiyor. Phalaenopsis bile doku kültüründen çıkarıldıktan 15 ay sonra çiçeklenme aşamasına geliyor. Mücevher orkide denilen bir orkide gurubu var. Bildiğiniz yaprak güzelinin orkide versiyonları. Bundan yetiştirebilirsiniz, üstelik çiçeklendirme zorunluluğunuzda yok.

Kolay gelsin....
verdiğiniz cevap için teşekkür ederim. Benim laboratuvarım hali hazırda kurulu aslında. kabin, otoklav, ph metre, hassas terazi gibi cihazlarım mevcut. ben çalışacak bitkiler konusunda kararsızlıklar yaşıyorum . bir kaç bitki denedim ama satışlarda sıkıntılar yaşadım. Anaç bitkiler üzerinde çalışmalara başladım süs bitkileri düşünüyordum ama dedikleriniz çok mantıklı. akvaryum bitkilerinde de çalıştım ama çok fazla kontaminasyon yaşadım. çalışmalarımı tekrarlayacağım inşallah.

areaa. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-04-2022, 22:40   #8
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Giriş Tarihi: 23-06-2019
Arkadaşlar merhabalar önemli bir soru soracağım ben doku kültürü için besiyerini oluşturdum daha dün biraz beklemem gerektiğini söylemişlerdi eğer hala kontamine olmadıysa öyle orkide tohumlarını ekelim demiştik sorum şu : besiyerini bekletirkeb karanlık ortamda mı beklemeli aydınlık ortamda mı ? Biraz acil denebilir bir soru ona göre yerini değiştireceğin şuan karanlıkta duruyor çünkü normalde besiyerini karanlık alanda muhafaza ediyorlar diye okumuştum

Lütfen cevaplarınızı yazın ki bilgileneyim dediğim gibi ne kadar erken cevap o kadar iyi şimdiden cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim iyi akşamlar

tropikalist Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-04-2022, 02:06   #9
Ağaç Dostu

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tropikalist Mesajı Göster
Arkadaşlar merhabalar önemli bir soru soracağım ben doku kültürü için besiyerini oluşturdum daha dün biraz beklemem gerektiğini söylemişlerdi eğer hala kontamine olmadıysa öyle orkide tohumlarını ekelim demiştik sorum şu : besiyerini bekletirkeb karanlık ortamda mı beklemeli aydınlık ortamda mı ? Biraz acil denebilir bir soru ona göre yerini değiştireceğin şuan karanlıkta duruyor çünkü normalde besiyerini karanlık alanda muhafaza ediyorlar diye okumuştum

Lütfen cevaplarınızı yazın ki bilgileneyim dediğim gibi ne kadar erken cevap o kadar iyi şimdiden cevaplayan arkadaşlara teşekkür ederim iyi akşamlar
Karanlıkta beklet. Tohumları ektikten sonra da 1 hafta karanlıkta tut. (Bazı türlerde ışık, tohum çimlenmesini geciktiriyor). Sonra ışıklı ortama al. 16 saat aydınlık 8 saat karanlık uygula.

Kolay gelsin...

Eski 18-04-2022, 06:46   #10
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Teşekkür ederim cevabınız İçin gelişme gerçekleşirse paylaşacağım ph kağıdı buldum ama sonucuna çok güvenmiyorum umarım tutar

Eski 22-04-2022, 19:58   #11
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Herkese tekrardan merhabalar yaptığım besiyeri evsel olduğundan içinde domates de bulunuyor çekirdeklerin ayrılması söylenmişti bende olabildiğince ayırmıştım ama demekki kaçmış birkaç tane bugün besiyerini yaptığımın 6. Günü ve henüz kontamine belirtisi yok pazar günü ekeceğim ancak sorum şu o domates filizi zarar verir mi onu almam gerekir mi yoksa kalsa da olur mu? Şuan medyanın en altında kavanozun tabanında almam pek mümkün değil

İkinci sorumsa şu: medyaları bölüştürüdğüm kavanozlardan biri düdüklü tencereye sığmadığından basınçlı alanda pişmedi ancak 6. Günün sonunda bile kontamine olmadı bu kavanozu kullanmak sakıncalı mı ? Kullanayım mı kullanmayayım mı

Cevaplayanlarq şimdiden teşekkür ederim eğer çimlendirmeyi başarırsam foruma fotoğrafları yüklerim iyi akşamlar

Eski 23-04-2022, 16:43   #12
Ağaç Dostu

Alıntı:
Herkese tekrardan merhabalar yaptığım besiyeri evsel olduğundan içinde domates de bulunuyor çekirdeklerin ayrılması söylenmişti bende olabildiğince ayırmıştım ama demekki kaçmış birkaç tane bugün besiyerini yaptığımın 6. Günü ve henüz kontamine belirtisi yok pazar günü ekeceğim ancak sorum şu o domates filizi zarar verir mi onu almam gerekir mi yoksa kalsa da olur mu? Şuan medyanın en altında kavanozun tabanında almam pek mümkün değil

İkinci sorumsa şu: medyaları bölüştürüdğüm kavanozlardan biri düdüklü tencereye sığmadığından basınçlı alanda pişmedi ancak 6. Günün sonunda bile kontamine olmadı bu kavanozu kullanmak sakıncalı mı ? Kullanayım mı kullanmayayım mı

Cevaplayanlarq şimdiden teşekkür ederim eğer çimlendirmeyi başarırsam foruma fotoğrafları yüklerim iyi akşamlar
Kullanma.

Eski 22-04-2022, 19:59   #13
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Çekirdek o kadar pişmesine rağmen canlı ve çimlenme başlangıcında

Eski 23-04-2022, 02:58   #14
Ağaç Dostu

Alıntı:
Çekirdek o kadar pişmesine rağmen canlı ve çimlenme başlangıcında
Çekirdek çimlenebiliyorsa, sterilizasyon başarısız olmuş demektir. Küf ve bakteri sporları domates çekirdeğinden çok daha dayanıklıdır.

Eski 02-05-2022, 20:37   #15
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Alıntı:
Çekirdek çimlenebiliyorsa, sterilizasyon başarısız olmuş demektir. Küf ve bakteri sporları domates çekirdeğinden çok daha dayanıklıdır.

12 gün oldu daha 2 gün önce ektim baktığımda hşçbir kontamine belirtisi yoktu baktığımda sanırım çekirdek ilk başta çimlenöe başlangıcımdaydı... yani meyve içindeyken bir gelişim göstermedi olduğu gibi duruyor

Eski 02-05-2022, 20:39   #16
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

American hybrid hanım terliği orkidesi tohumlarını
Ve cattleya tohumlarını ektim tahmini ne kadar sürede çimlenirler ve tohumları az az kavanozlara böldüm yani baya baya az şekilde uzun süre dursa olur mu medya yenilemeden

Eski 02-05-2022, 22:13   #17
Ağaç Dostu

Alıntı:
Ve cattleya tohumlarını ektim tahmini ne kadar sürede çimlenirler ve tohumları az az kavanozlara böldüm yani baya baya az şekilde uzun süre dursa olur mu medya yenilemeden
Hanım terliği orkide tohumları 56 gün ila 180 gün arası bir sürede çimlenebiliyorlarmış. Cattleya mendelii türü tohum çimlenme süresi için 120gün bildiriminde bulunulmuş. Uzun süre dursa bir sorun çıkmaz.

Eski 06-07-2023, 13:28   #18
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 13-05-2023
Alıntı:
Bir şeyi merak ettim bu orkide tohumlarını kendi orkidelerinizden mi elde ettiniz yoksa yurt dışından mı getirttirdiniz?

almuud Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2022, 22:29   #19
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Cattleya blc yazıyor ve bu kadar uzun süreceğini düşünmemiştim

Eski 04-05-2022, 14:04   #20
Ağaç Dostu

Alıntı:
Cattleya blc yazıyor ve bu kadar uzun süreceğini düşünmemiştim
Yıllar önce, Amerikan Orkide Tohum Bankası projesini yürüten Aaron Hicks'e, rastladığı en uzun süreli çimlenmenin ne karada olduğunu sormuştum. "Üç yıl" demişti. Zaman içerisinde ortamın su kaybettiğini, zaman zaman ortama steril saf su ilave ettiğini söylemişti.

Sabretmek gerekiyor...

Düzenleyen Doku_Kültürcü : 04-05-2022 saat 14:05 Neden: Ekleme...
Eski 04-05-2022, 14:12   #21
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Alıntı:
Yıllar önce, Amerikan Orkide Tohum Bankası projesini yürüten Aaron Hicks'e, rastladığı en uzun süreli çimlenmenin ne karada olduğunu sormuştum. "Üç yıl" demişti. Zaman içerisinde ortamın su kaybettiğini, zaman zaman ortama steril saf su ilave ettiğini söylemişti.

Sabretmek gerekiyor...
Ne türmüş bu mübarek çimlenmesi bile ne kadar sürüyor

Eski 15-08-2022, 12:37   #22
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

merhabalar herkesee bir sorum olacaktı benim 3 ağustosta yaptığım bir evsel besiyerim var 10 ağustosta ektim tohumlarımı . bugün baktığımda besiyerlerinin üst kısımlar (yalış anlaşılmasın kaymak gibi değil direkt besiyerinin ta kendisi) sarı-kırmızı-kahve tonlarında bir renk almış sebebi ne olabilir ? içerisinde kontaminasyon belirtisi yok ama renk değişimi gözlemleniyor

besiyerlerini otoklavladıktan 15 dakika sonra açıp kapağını kapattım ve hala içinde kaynıyordu. sopumadan kapatmamın besiyerinde bozulmaya neden olmuş olabilir mi ve bu renk değişiminde bir zarar söz konusu mu? yani kültürlerin içinde gelişim devam edebiir mi? sanırım 2 ay kadar bekleteceğim ki bu phall tohumlarının çimlenme süresini bile aşıyor aslında

Eski 15-08-2022, 14:23   #23
Ağaç Dostu

Alıntı:
merhabalar herkesee bir sorum olacaktı benim 3 ağustosta yaptığım bir evsel besiyerim var 10 ağustosta ektim tohumlarımı . bugün baktığımda besiyerlerinin üst kısımlar (yalış anlaşılmasın kaymak gibi değil direkt besiyerinin ta kendisi) sarı-kırmızı-kahve tonlarında bir renk almış sebebi ne olabilir ? içerisinde kontaminasyon belirtisi yok ama renk değişimi gözlemleniyor

besiyerlerini otoklavladıktan 15 dakika sonra açıp kapağını kapattım ve hala içinde kaynıyordu. sopumadan kapatmamın besiyerinde bozulmaya neden olmuş olabilir mi ve bu renk değişiminde bir zarar söz konusu mu? yani kültürlerin içinde gelişim devam edebiir mi? sanırım 2 ay kadar bekleteceğim ki bu phall tohumlarının çimlenme süresini bile aşıyor aslında
15 dakika sterilizasyon sonrası kavanoz kapağını kapatmışsın, doğru mu?
Eğer öyleyse, sterilizasyon hatası yapmışsın. Ortam sıcak olarak kavanozlara doldurulur. Kapak kapatılır, kavanoz bu şekilde hızlıca karıştırılır. Kapak açılır, sıcak buharın çıkması sağlanır ve tekrar kapatılır. Otoklava ya da düdüklü tencereye yerleştirilir ve sterlize edilir. Soğuyunca kullanılır.

Eski 15-08-2022, 17:31   #24
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Alıntı:
15 dakika sterilizasyon sonrası kavanoz kapağını kapatmışsın, doğru mu?
Eğer öyleyse, sterilizasyon hatası yapmışsın. Ortam sıcak olarak kavanozlara doldurulur. Kapak kapatılır, kavanoz bu şekilde hızlıca karıştırılır. Kapak açılır, sıcak buharın çıkması sağlanır ve tekrar kapatılır. Otoklava ya da düdüklü tencereye yerleştirilir ve sterlize edilir. Soğuyunca kullanılır.
şu şekilde yaptım ilk önce besiyerini ocakta kaynayana kadar pişirdim sonra hemen kavanozlara bölüp kapağı sıkıca kapatılmadan düdüklü tencereye aldım yaklaşık 30-40 dakika kaynadı düdüğü indirip 15 dakika düdüklü tenceririn basıncının dengelenmesini bekledim. en son kapağını açıp olduğu gibi kapattım yani geçen denememde de aynısını yapmıştım fakat hiçbir sorun olmamıştı

Eski 29-08-2022, 17:03   #25
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Sayın bilgili kişiler öerhaba tekrardan. Bugün 4. Denememin 19. Günü ve artık incelediğimizde tohumlar belirgin şekilde gözle seçilebiliyot. Ayrıca tohumlar kahverengiylen şimdi beyaz gibiler fotoğrafları koyuyorum mümkünse yorumlarınızı rica edeceğim

Şimdiden görüşleriniz için teşekkür ederim görüşleriniz ve önerileriniz benim için çok kıymetli.

(İkinci fotoğraftaki küf değil sadece medya cama bulaşmış )

Eklenen Resimler

Eski 30-08-2022, 01:47   #26
Ağaç Dostu

Alıntı:
Sayın bilgili kişiler öerhaba tekrardan. Bugün 4. Denememin 19. Günü ve artık incelediğimizde tohumlar belirgin şekilde gözle seçilebiliyot. Ayrıca tohumlar kahverengiylen şimdi beyaz gibiler fotoğrafları koyuyorum mümkünse yorumlarınızı rica edeceğim

Şimdiden görüşleriniz için teşekkür ederim görüşleriniz ve önerileriniz benim için çok kıymetli.

(İkinci fotoğraftaki küf değil sadece medya cama bulaşmış )
Tohumlar canlı değil gibi...

Eski 30-08-2022, 09:34   #27
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Nasıl değil ki bu yeni hasattan elde edilen tohumlardı

Eski 30-08-2022, 15:06   #28
Ağaç Dostu

Alıntı:
Nasıl değil ki bu yeni hasattan elde edilen tohumlardı
Geçen yıllarda Avustralya'dan FedEX'le hızlı şekilde tohum getirtmiştim. 1-2 adet ancak çimlendi. Bunun tersine, Tayland'dan getirttiğim tohumların çok büyük bir kısmı çimlenmişti (üstelik, tohumlar adi posta ile gelmişti).
Saklama koşulları önemli. Yine de bekle, çimlenen tohumlar olur.

Eski 30-08-2022, 15:45   #29
Ağaç Dostu

tropikalist's Avatar

Alıntı:
Geçen yıllarda Avustralya'dan FedEX'le hızlı şekilde tohum getirtmiştim. 1-2 adet ancak çimlendi. Bunun tersine, Tayland'dan getirttiğim tohumların çok büyük bir kısmı çimlenmişti (üstelik, tohumlar adi posta ile gelmişti).
Saklama koşulları önemli. Yine de bekle, çimlenen tohumlar olur.
Tamam teşekkür ederim bilgiler için zaten ben iki ay kdar bekleyeceğim en az

Şeyi merak ettim ölü diye düşünsüğünüz tohumları nasıl anladınız yani ayırt ettiniz ? Kabarmayanlar mı mesela

Eski 31-08-2022, 02:35   #30
Ağaç Dostu

Alıntı:
Tamam teşekkür ederim bilgiler için zaten ben iki ay kdar bekleyeceğim en az

Şeyi merak ettim ölü diye düşünsüğünüz tohumları nasıl anladınız yani ayırt ettiniz ? Kabarmayanlar mı mesela
Çoğu tropik orkide türü çimlendiğinde yeşil renk alır.

tropikalist beğendi.

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025