![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,527
|
Alıntı:
Prof.Dr.Nevzat ARTIK Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisligi Bölümü, Ankara Üniversitesi Gıda Güvenligi Enstitüsü ÜZÜM ÇEKRDEGİ BİLESİMİ Üzüm çekirdegi dogal olarak flavonoidler açısından zengin zengin bir kaynaktır. Gallik asit, önemli bir fenolik asit, monomer cinsiörnegin, (+) gibi flavan-3-ol-katesin, (-)-epikatesin ve bunlarınPolihidroksi içeren Gallatlar ve prosiyanidin flavan-3-ol birimleri, dimer, trimer ve ana flavonoidlerdir [. Bakkalbası et.al,2005). İnsan saglıgı ve hastalık önleme açısından ve üzüm çekirdegi proantosiyanidin ekstresi üzerinde yapılan bir arastırmada(:Bagchi et.al.2000) Flavan-3-oller potansiyel faydalı, çok sayıda tıbbi özellikleri bulunmaktadır. Monomerik flavan-3- ollerantioksidanve serbest radikal gidericietkiye sahiptir [Bakkalbası et.al,2005).Antihepatoxic ve antiviral , antikarsinojenik , kardiyoprotektif ajanlardır.. Prosiyanidinler, antioksidanetkili,serbest radikal giderici , kalbi, antikanserojen östrojenik], antihipertansif, mütajen, bir anti-inflamantory ve antiviral, antivasodilator,antialerjik, immünostimülan ve vit C etkisi göstermektedir.Fosfolipaz bazı istenmeyen enzimatik faaliyetleri inhibe eder(Bakkalbası et.al,2005). Serbest radikaller; artrit, hemorajik sok, ateroskleroz, yas ilerledikçe; iskemi ve birçok organların reperfüzyon yaralanması, Alzheimer ve Parkinson hastalıgı, mide-bagırsak bozuklukları, tümör promosyonuyla ve kanser ve ADS dahil olmak üzere insanlarda yüzden fazla hastalıklara neden olmaktadırlar. Antioksidanlar, serbest radikal temizleyiciler güçlü ve neoplastik inhibitörleri olarak hizmet vermektedir. Sentetik ve dogal antioksidanlar çok sayıda insan saglıgı ve hastalık önleme üzerinde yararlı etkileri incelenmistir. Bununla birlikte, antioksidanlar yapı-aktivite iliskisi, biyoyararlanım ve tedavi edici etkinligi çok farklıdır. Oligomerik proantosiyanidin bu açıdan çok önemlidir ve üzüm çekirdegi bilesiminde yüksek düzeyde bulunmaktadır. Üzüm çekirdegi özü (GSE) ve oligomerik proantosiyanidinler (OPC’ler) antioksidan özellikleri tartısmaya yer bırakmayacakbir sekilde tasımaktadırlar((Ariga et.al,1990; Bagchi et.al.2000;, Bagchi et.al.1997; Bagchi1998, Bouhamidi,1998; Da Silva,1990; Masquelier1981 Morel; . Nuttall,1998; Rong1994; Van Jaarsveld et.al,1996). Serbest radikallerin verdigi zararların ve oksidatif stresin azaltılmasındaki etkileri, arastırmacılarda, bu ürünün kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve yaslanma ile baglantılandırılan bir dizi kronik hastalık riskinin azaltılmasına yardımcı özellikte etkili olabilecegi kanaatini yaratmaktadır. OPC üzerinde yürütülmüs çalısmaların büyük çogunlugu hücre kültürü sartlarında (deney tüpünde) ve hayvanlar üzerinde gerçeklestirilmis olmakla birlikte, edinilen sonuçlar son derece cesaretlendiricidir. Bir laboratuvar çalısmasında OPC’nin kemoprotektif (kanserle mücadele) özellikleri meme kanserli ve akciger kanserli insan hücreleri üzerinde test edilmistir. Sonuçlar OPC’nin kanserli hücrelerde sitotoksisiteyi (kanserli hücre ölümü) artırmakta etkili oldugunu göstermis, üstelik bu arada normal ve saglıklı hücrelerin büyümesi ve dayanıklılıgı sürdürülebilmistir. Hücreler üzerindeki bir baska çalısmada, OPC’nin hücreler üzerindeki hasarlar, DNA’lar üzerindeki hasarlar ve tütün (sigara gibi) kullanımı nedeniyle olusan hücre ölümlerini önlemedeki etkileri arastırılmıstır. Deney sonuçları tütüne maruz kalan dokularda oksidatif hasar ve apoptosis (hücre ölümü) olustugunu göstermis, ve bu zarar C ve E vitaminleri ve üzüm çekirdegi özü gibi antioksidanlarla % 10 ila 85 arasında degisen oranlarda azaltılabilmistir. Üzüm çekirdegi özü tek basına alındıklarında C ve E vitaminlerinden 20 ila 50 kat arası daha etkili bir ürün olarak kendini göstermis ve vitamin alımının OPC ile bir arada yürütülmesi halinde hücre hasarı ve ölümünün daha da etkili bir sekilde önlenebildigini ortaya konulmustur . Üzüm çekirdegi özünün antioksidan potansiyeli hayvanlar üzerinde yürütülen bir dizi çalısma ile dogrulanmıstır. Bunlardan birinde, tavsanlar üzerinde yüksek kolesterol içeren bir diyet uygulanmıs, bir grup tavsana aynı süreçte Üzüm çekirdegi özü verilirken diger gruba verilmemistir. Tavsanların kolesterol düzeylerinde herhangi bir degisiklik kaydedilmemis ise de, Üzüm çekirdegi özü verilen tavsanlarda zararlı özelligi bulunan kolesteril ester hidroperoksidleri ve aortik malondialdehid (MDA) düzeyleri daha düsük çıkmıstır. Kolesteril ester hidroperoksidleri ve aortik malondialdehid (MDA) narin kan damarcıklarının çizgilerine ciddi zararlar verebilmekte ve ateroskleroza yol açabilmektedir . Bu deneyde, immünohistosimik analizler aterosklerotik lezyonları olusturan kolesterol türü olan oksidize LDL miktarlarında da bir azalma ortaya koymustur. nsan plazması kullanılarak gerçeklestirilmis bir baska çalısmada, plazmaya katılmıs olan Üzüm çekirdegi özü ile LDL’nin oksidasyonunun önlenmesi de mümkün olmustur. Bu da üzüm çekirdegi özünün aterosklerozun önlenmesinde de faydaları olabilecegini akla getirmektedir. Üzüm çekirdegi özü kullanılarak insanlar üzerinde yürütülmüs nadir deneylerden birinde, 5 gün süre ile günde 300mg Üzüm çekirdegi özü kandaki toplam antioksidan kapasitesinde (TAC) kaydadeger artıslara sebep olmustur . Gerçeklestirilen bazı epidemiolojik ve vaka bazında çalısmalar günde 1-2 bardak kırmızı sarap tüketen kisilerin kalp hastalıkları ve muhtemelen bazı kanser türleri açısından daha düsük risk altında olduklarını göstermistir. Bu tür çalısmalar saglık üzerindeki muhtemel etkileri sadece ima eder mahiyettedir. Ancak baska çalısmalar kırmızı sarabın fenolik bilesenlerinin pek çogunun kanda tutuldugunu, LDL kolesterolü ile iliski içine girdigini ve LDL’nin oksidasyon egilimini azalttıgını ortaya koymaktadır. Bu da kırmızı sarabın kalbi koruyucu etkisini açıklayıcı mantıklı bir aksiyon iliskisi olusturmaktadır. Son olarak, çogu tavsanlar ve fareler üzerinde yürütülmüs olan daha küçük çaplı çalısmalar, Üzüm çekirdegi özünün enflamasyonun azaltılmasında, kan dolasımının artırılmasında ve kan damarlarının dengesinin muhafazasında da etkisi bulunabilecegini düsündürmektedir. http://adlibilimler.ankara.edu.tr/fi...ed-Article.pdf |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|