![]() |
Ben bildim bileli mantı olduğu için,bence mantı şebboy olmuş sanki :)Bir de hem mantı hem de diğer çiçekler için geçerli olan bir lafımız daha var.Katmerli çiçeklere -katlı-,katmersizlere -yalkı- denir.Katlı karanfil,yalkı karanfil gibi..
|
Alıntı:
Başka bir örnek japon elmasına hurma diyorlar. Benim bildiğim hurma hactan getirdikleri hurma. Ya da Frenk elmasına muşmula diyorlar. |
Evet hurma hacdan gelen hurmadır.Muşmulada da sorun yok.Yalnız muşmulaya beşbıyık da denebiliyor.
|
Muşmulaya bizde töngel derler ;)
|
Yöremizde olgun bademe -payam- denir.Yeşiline -çağla- denir.
|
Ayrıca fıstık çamı kozalağına -kozak-,içinden çıkan kabuklu fıstığa -küner- deriz.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bizde badem yaygın olduğu için,onun çağlasını yeriz.Ama örneğin kayısının bol olduğu yerlerde,olmamış kayısıya çağla dendiğini duyduğumda,epey şaşırmıştım.
|
Alıntı:
|
Ortak bir tane olmaz mı isim. Elma, Armut ne?
Bunlar yöresel isimler.Örneğin siz bana -fıstık çamının tohumu- derseniz,yüzünüze bir süre,alık alık bakabilirim.Ama kısaca -küner- dendiğinde yöremdeki herkes ne dediğinizi anlayabilir :) Ama tabiiki yöresel isimleri herkes bilemeyebilir. |
Bahçemdeki kayısı çiçeklendi.Eğer meyve bağlarsa, ilk işim çağlasını tatmak olacak :)
|
Alıntı:
|
Sayın mandalinleerik,sanırım 30 nolu mesajı okumadınız :)
Vallahi ben değiştirmedim.Hazıra kondum :) Evet,elmaya elma,armuta armut... |
Alıntı:
|
Bizdeki yöresel isimler.
sardunya - nardane (Adana) -lökke (K.Maraş) ceylan - Şükriye Hanım kolyoz - yaprağı güzel euphorbia milli - kaynana dikeni frezya - arpazambağı begonvil - gelin duvağı süsen - mezarlık zambağı telgraf çiçeği - su çiçeği kadife çiçeği - çıtlık ipek çiçeği - çook çok afedersiniz puşt oğlan semizotu - soğukluk |
Şükriye hanım pek hoş doğrusu.Güzelim ipek çiçeğine ne ad koymuşlar :) Bizde kedi tırnağı ya da semizlik çiçeği derler.
Bizde de ağza zor alınan çiçek isimleri var.Affınıza sığınarak: Bir begonya türüne hem küçük hanım,hem de küçük o... deniyor. Ayrıca çok sevdiğim koca yapraklı sedumumu gören bir ablam şöyle dedi: A aa ana... ... otu değil mi o? Çok özür diliyorum. Bence her bitki güzeldir.Küfürlü ya da aşağılayıcı isimler konmamalı. Saygılar. |
aklıma gelen birkaç tanesini söyleyeyim
papatya-koyun gözü tarhun-tarGun semizotu-pirpirim |
Ben de katkıda bulunayım dedim ama yöresel adları aynı şehirde bile değiştiği için Denizli diyelim ama tamamını kapsamaz:
İris: sursal İpek çiçeği: kedi tırnağı, şeytan tırnağı Şebboy: mantı çiçeği begonvil : onbir ay çiçeği Ters lale : ağlayan gelin ( ben kendimi bildim bileli bizim bahçede vardır koruma altında olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım) Ceylan gözü : ceren Ful: fille Her türlü kaktüs şekline göre gaynana yumruğu, gaynana sopası, gaynana dili dikeni olsun yeter mutlaka kaynananın bir organıdır o :D Leş kaktüsü : güveyi bohçası Fesleğen : feslikan ( mahallesi bile var) Dolmalık fıstık : künar Badem : payam (bknz. Acıpayam ) Cennet hurması: cennet elması muşmula : döngel Kızılcık : ergen Elma elma mı diye sormustunuz hayır alme ya da alma derler eskiler Şimdilik aklıma gelenler bu kadar. Aslında birkaç tane daha var yöresel olmayan adlarını hatırlayamadım. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 00:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025