agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bir bilene soralım (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/)
-   -   Mine Pakkaner 'e soralım 2006-2009 (Zirai danışma, bahçe tasarımı, peyzaj) (https://www.agaclar.net/forum/bir-bilene-soralim/905.htm)

Süha Şendoğan 18-11-2008 15:47

Çok teşekkürler Mine hanım..

ciceksever70 18-11-2008 19:25

gül fidani ekimi

Mine hanim iyi günler dilerim. Siparis ettigimiz on adet gül fidani bugün elime gecti. Hemen suya koydum, yarin dikmeyi düsünüyorum. Acacagimiz cukurlara (gecen sene organik gübre kullanmistik) hayvan gübresi karistirip ekmek istiyorum ancak kökleri cok uzun kisaltmali miyim? Bir de burada artik hava sicakligi gündüz 5-6 derece bazen 0 dereceye indigi oluyor. Gece de genelde 0 derecelerde. Eger topraga ekmek icin gec kaldiysam saksilarda kisi gecirmesini saglamam daha mi iyi olur? Sevgiler.

Mine Pakkaner 18-11-2008 20:09

Kökleri kısaltın, donlar başladığına göre fidanları saksılara dikip orada kışlatırsanız daha iyi olacak. Kolay gelsin. :)

asker 21-11-2008 21:02

Mine hanım;
Fidan dikimi yaparken, taban gübre niyetine çukura balık koyabilirmiyiz? Çocukluğumda rahmetli dedem yatişmiş ağaç diplerine balık eti gömerdi. Malumunuz balıkçılardan artıkları almak gayet mümkün. Bu işlemin fidana ne gibi faydası **** zararı olabilir? Aydılatırsanız sevinirim...

caucasus 23-11-2008 22:36

Areka

Mine hanım öncelikle iyi akşamlar.
Benim çalıştığım yerde areka var ve yaklaşık olarak 5 senedir aynı şekil de duruyordu ne uzuyor nede kısalıyordu. Ben yaklaşık olarak 1 ay önce arekayı işyerimden aldım, alırken toprağını ve saksisini değiştirdim. Değiştirirken arekanın altında bir parke taşı vardı ve ben bunu kaldırıp attım. Şimdi ise yaprakları sararmaya başladı yanınıda bir de sarmaşık vardı o da sararmaya solmaya başladı.
Ben ne yapabilirim sorunu nedir yardım edebilirseniz sevinirim :( Teşekkürler.
Ben işyerimden aldığım da bakımı yok denecek kadar azdı. Son zamanlarda salon da tutuyorum ve sanki biraz suyu fazla kaçtı gibi.

asker 25-11-2008 20:01

Mine Hanım bu hafta güz dikimi yapmaya başlayacağız. (cuma) Galiba mesajları okumaya fırsatınız olmadı. Bu balık artıklarının işe yarayabileceğinden emin olsam kullanmak için iyi bir fırsat olacaktı. Ben cumaya kadar yine bekleyeceğim ve iki fidanın dibinede balık artıklarını taban gübre olarak vereceğim. Elimizdeki fidanlar kara ve mavi servi birazda karaçam. Hepsi torbalı ortalama yaş 2 +1

Mine Pakkaner 26-11-2008 16:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi asker (Mesaj 320172)
Mine hanım;
Fidan dikimi yaparken, taban gübre niyetine çukura balık koyabilirmiyiz? Çocukluğumda rahmetli dedem yatişmiş ağaç diplerine balık eti gömerdi. Malumunuz balıkçılardan artıkları almak gayet mümkün. Bu işlemin fidana ne gibi faydası **** zararı olabilir? Aydılatırsanız sevinirim...

Balık atıklarını gübrelemede kullanmanız mümkün ancak kompostlanmış, olmaları gerek. Bir de eğer fazla yağlılarsa sorun yaşayabilirsiniz.

Balık unu, kan unu, kemik ve boynuz unu yetiştiricilikte kullanılıyor, ancak bu organik maddeleri olduğu gibi verirseniz hem bitkiye toksik etki yaratabilir, hem toprağa zararlıları çekebilir, hem de içerisindeki yağ toprağınızı kirletebilir. Birkaç fidanınızda denemenizde sakınca yok ama ben olsam bütün bitkilerimin dibine bunları gömmezdim. Kısa vadede ani olarak azot gübrelemesi sonucu alınabilir, ama ya sonra?

Mine Pakkaner 26-11-2008 17:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caucasus (Mesaj 321043)
...Değiştirirken arekanın altında bir parke taşı vardı ve ben bunu kaldırıp attım. Şimdi ise yaprakları sararmaya başladı yanınıda bir de sarmaşık vardı o da sararmaya solmaya başladı.
Ben ne yapabilirim sorunu nedir yardım edebilirseniz sevinirim :( Teşekkürler.
Ben işyerimden aldığım da bakımı yok denecek kadar azdı. Son zamanlarda salon da tutuyorum ve sanki biraz suyu fazla kaçtı gibi.

Bitkiler yer değiştirince bir sarsılma gösterebilir, ancak sulama rejimi aniden çok bozulursa bu ölümle bile sonuçlanabilir. Suyu fazla verdiğinizi düşünüyorsanız hemen azaltın, iki sulama arası toprağı kurutun, aydınlık ama bol güneş almayan bir yere koyun. Kalorifer veya soba gibi bir ısıtıcının yanına da koymayın. Gübre veriyorsanız hemen kesin. Bir dahaki sulamada oksijenli su solüsyonu verin.

nariçi 26-11-2008 18:09

Mine hanım teşekkür ederim. Henüz durumunu tam olarak göremedim ama kolonya çiçeği diyorlardı. Gece kokuyormuş, çiçek benzeri bir iki şekil var ama bugünlerde de kış sezonu için idareten geçici bir plastik örtü altında diğer saksılarla birlikte kivileri ve gülleri koruganlığa aldım. Ancak yerde yaş olduğundan mıdır nedir gerçi saksılarında rolü olabilir ama naylon'un iç tarafı buhardan-nemden buharlanmış damlacıklar kaplamış. Havalandırdım bugün, ama zararı olur mu saksılara. Devamlı da açarsam ısı muhafazası zor olur.

asker 26-11-2008 18:50

Mine Hanım teşekkür ederim.Biz bugün fidanlarımızdan 50 tanesini diktik. Taban gübre olarak bolca koyun gübresi verdim. Sizden haber bekliyordum, denemede yapmadım. Bu seferde toprağın 20 cm altından evvelce de gördüğüm bir böcek çıktı. Foruma bakayım ilgili alan varsa resmini koyup öğreneceğiz.

nariçi 26-11-2008 19:36

Gül ibrişim tohumu ekeceğim form başlık ve mesajlarında bulamadım. Şimdi mi eksem ilkbahar da mı?

Güler 27-11-2008 07:06

Günaydın Mine hanım, nasılsınız?
Bahçemdeki şimşirlerde ve taflanlarda yer yer yoğun beyaz bitler var.
Gulerin bahçesi mesaj 1378 de resimledim.
Geçen senelerde olduğunda önce yaz yağı ile yumuşatır, sonra de supracide yapardım.
Bu terkibi aynen 15 gün önce yaptım ama sonuç alamadım, başka ne yapabilirim, yer yer kurumalar baş gösterdi.

bursevi 27-11-2008 11:46

Sevgili Mine Hanım

Sizden bir konuda yardım isteyecektim bilginiz var ise...Lale soğanlarında hastalık yaparak renk değişimine sebep olan bir virüs var.Onun hakkında bilgi bulmama yardımcı olabilir misiniz?Hani lale türlerinden Rembrant ın oluşmasına sebep olan virüs.. Selamlar saygılar

caucasus 27-11-2008 12:47

[QUOTE=Mine Pakkaner;322626]
Mine hanım teşekkür ederim yazdıklarınızı hemen uyguluyorum. Çok teşekkür edrerim.

günebakan 27-11-2008 22:07

1 Eklenti(ler)
Sevgili mine hanım ben Allium bulgaricum (Nectaroscordum siculum) soğanı ektim uzun bir zaman oldu soğanda böyle birşeyler olmaya başladı ne yapabilirim acaba

Eklenti 54085

Mine Pakkaner 28-11-2008 20:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 322647)
... bugünlerde de kış sezonu için idareten geçici bir plastik örtü altında diğer saksılarla birlikte kivileri ve gülleri koruganlığa aldım. Ancak yerde yaş olduğundan mıdır nedir gerçi saksılarında rolü olabilir ama naylon'un iç tarafı buhardan-nemden buharlanmış damlacıklar kaplamış. Havalandırdım bugün, ama zararı olur mu saksılara. Devamlı da açarsam ısı muhafazası zor olur.

Aynen düşündüğünüz gibi aşırı nemin zararı olur. Havalandırma şart. Gündüz açın gece kapayın. Gülibrişim tohumlarını da ekmeden önce üzerini ince zımpara ile zımparalayın. Aşırıya kaçmayın, tohumu zedelemeyin. Sonra da ılık suya koyup 24 saat bekletin. Arkasında ekebilirsiniz. Çimlenme için 20-25 derece sıcaklık gerekir. Baharı beklemeyin, şimdi ekim yapın.

Mine Pakkaner 28-11-2008 21:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Guler (Mesaj 322858)
...
Bahçemdeki şimşirlerde ve taflanlarda yer yer yoğun beyaz bitler var.
Gulerin bahçesi mesaj 1378 de resimledim.
Geçen senelerde olduğunda önce yaz yağı ile yumuşatır, sonra de supracide yapardım.
...

Sorununuz taflan kabuklu biti. Supracide aslında son derece güçlü bir ilaçtır. Güler Hanım, bu zararlı ile mücadelede 10-12 gün arayla olmak şartıyla birkaç uygulama yapmanız gerekebilir. Önce kışlık yağ kullanınız, marka vermiyorum, herhangi bir tane olur. Daha sonra tekrar bir supracide uygulaması yapınız.

Mine Pakkaner 28-11-2008 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bursevi (Mesaj 322999)
Sevgili Mine Hanım

Sizden bir konuda yardım isteyecektim bilginiz var ise...Lale soğanlarında hastalık yaparak renk değişimine sebep olan bir virüs var.Onun hakkında bilgi bulmama yardımcı olabilir misiniz?Hani lale türlerinden Rembrant ın oluşmasına sebep olan virüs.. Selamlar saygılar

Virüsün adı Tulip breaking potyvirus. Ancak şu anda satılan Rembrandt laleler artık enfekte değil, virüs ari. Renk oluşumu çeşit özelliği. Selamlar.

Mine Pakkaner 28-11-2008 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 323429)
Sevgili mine hanım ben Allium bulgaricum (Nectaroscordum siculum) soğanı ektim uzun bir zaman oldu soğanda böyle birşeyler olmaya başladı ne yapabilirim acaba

Eklenti 54085

Günebakan fotoğraf bana inanın birşey anlatmadı. Acaba daha net birtane görme şansımız olur mu, sanırım bu net değil. Fotoğraftan durumu tespit edebilen bir arkadaşımız varsa ben de dinlemek isterim.

günebakan 28-11-2008 21:50

Ben size biraz anlatmaya çalışayım o zaman Mine hanım fotoğraf net aslında o gördüğünüz beyazlık ektiğim soğanın ucunun aldığı durum bildiğim kadarı ile böyle olmaması gerek fotoğrafta gözüktüğü gibi ucu bembeyaz pamuklu olmuş soğanın :(

bursevi 29-11-2008 13:58

Yardımınız için teşekkürler Mine Hanım...

Vildan Sönmez 29-11-2008 17:48

2 Eklenti(ler)
Mine Hanım 1949 nolu mesajdaki gül çeliklerimi tam ekecektim 2-3 yerden küçük kökler çıkarmaya başladığını gördüm.Ne dersiniz ekmek için biraz daha gelişmesini mi bekliyeyim,yoksa hemen ekeyim mi ?

Mine Pakkaner 29-11-2008 20:22

Vildan Hanım, çok az daha uzasın isterseniz ama dikkatli olun. Uzayan kökçükler dikilirken kırılabilir. Son derece nazik olmalısınız. Hatta dikim sonrası mutlaka oksijenli su ve aspirinli su uygulamalarını ihmal etmeyiniz. (Aslında ben sizin yerinizde olsam hemen dikimi yaparım, ama biraz daha büyüdüklerini görmek size daha güven verebilir. Yine de 2 günden fazla beklemeyin derim.)

günebakan 29-11-2008 20:50

Benim soğanda küflenme başlamış Mine hanım ne yapmalıyım acaba

Mine Pakkaner 29-11-2008 22:01

Soğanda küflenme başlamışsa durum zor. Umarım şu aşamada kurtulur. Elinizde fungusit var mı bilmiyorum. Eğer yoksa siz de ecza dolabınıza başvurup hemen oksijenli su sölüsyonu uygulayın, suyu çok çok azaltın, havalandırmayı da arttırmalısınız.

günebakan 29-11-2008 22:03

Teşekkür ederim Mine hanım :)

Vildan Sönmez 29-11-2008 22:24

Teşekkürler Mine Hanım. Bir kaç gün içinde küçük bir saksıya, toprağını fazla bastırmadan ekeceğim.

Selda 30-11-2008 04:50

Mine Hanım merhaba!
Yazlık bahçemizin dört bir çevresi açık ve tepede olan binanın iki cephesi aşırı rüzgar aldığı için çoğu sebzeleri rüzgar yaktı.
Sezon sonu bahçe duvarının üzerine 1 mt.yüksekliğinde çit çektik. Şimdi duvar diplerine rüzgarı kesebilmesi için sarmaşık düşünüyoruz,bunların cinsinin ne olması gerektiği konusunda yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.
Şimdiden teşekkür ederim.

Mine Pakkaner 01-12-2008 14:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi selda3444 (Mesaj 324583)

Mine Hanım merhaba.

Yazlık bahçemizin dört bir çevresi açık ve tepedeyiz. Binanın tabii beraberinde 2 cephesi aşırı rüzgar alıyor. Bu yaz bütün salatalık ve domatesler fasülyeleri rüzgar yaktı. Şöyle birşey yaptık; bahçe duvarının üzerine 1 mt.yüksekliğinde çit çektik, şimdi duvar diplerine rüzgarı az da olsa kesebilmesi için sarmaşık düşünüyoruz. Fakat bunların cinsi ne olmalı yardımcı olabilirmisiniz veya sarmaşık değil de çalı tarzı birşeyler de olabilir.

Kısacası sizden yardım istiyorum ilgilenirseniz memnun olurum şimdiden teşekkür ederim.

Sarılıcı olarak hızlı büyümesi açısından amerikan sarmaşığı kullanabilirsiniz. Yalnız altına damla sulama çekiniz ki hızlı büyüsün.

Çalı da işinizi görür, ancak bu durumda boylu çalı seçmelisiniz, kurtbağrı olur. Bir başka seçenek de serviler, leylandi servisi veya kara servi çit de tesis edebilirsiniz.

bitkiseli 01-12-2008 21:28

Mine hanım merhaba,
yelken çiçeğim 4-5 gün öncesine kadar gayet sağlıklı gözüküyordu, sulama ve püskürtmede yağmur suyu kullandım ve daha bi canlandı, 4-5 gün önce yapraklarını saldı durumu hiç hoş gözükmüyor bu gün toprağın üzerinde çok minik, beyaz böcekler ve çok ince, beyaz, kurt desem değil, solucan desem hiç değil,sitede resminede raslayamadığım bi canlı gördüm, ne yapmam gerekiyor, toprağını değiştirmem çözüm olabilir mi acaba, bahçedeki toprağı kullanmak istemiyorum, hazır toprağıda perşembe gününden önce alma imkanım yok, çok geç kalmış olur muyum? yardımcı olursanız çok svinirim.
Şimdiden teşekkürler.

Selda 02-12-2008 00:55

Ilginiz için teşekkür ederim.acilen amerikan sarmaşığı siparişi vermem lazım.

Sebahattin Sargın 02-12-2008 02:23

Sevgili Mine Hanım Merhabalar;

Edirneli bir arkadaşımın sorusu karşısında yetersiz kalınca size danışayım dedim. Arkadaşım ellerinde bulunan bir araziye Edirne iklimine uygun meyve ağaçları ve sebzeler dikmek istediğini söyledi. Bana hangileri uygun dedi, bende cevaplıyamadım. Bu konuda size bir danışmak istedim, teşekkür ederim...

Sevgiler ;)

zooteknist 02-12-2008 12:38

Sn Mine Hanım

Elma ağaçlarında dal kuruması, hatta gövdede kof haline geliş, ağırlık oluştuğunda o bölgeden kırılmalar oluyor. Bu duruma acil çözüm önerileriniz ne olur?

Kiraza şu an fosfor gübresi versem baharda da DAP versem üründe nasıl sonuç alabilirim? Budama yaptığım kirazlarda kesilen yere beyaz yağlı boya sürebilirmiyim? Tavsiyelerinizi bekliyorum. Teşekkürler.

Mine Pakkaner 02-12-2008 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bitkiseli (Mesaj 325379)
... 4-5 gün önce yapraklarını saldı durumu hiç hoş gözükmüyor bu gün toprağın üzerinde çok minik, beyaz böcekler ve çok ince, beyaz, kurt desem değil, solucan desem hiç değil,sitede resminede raslayamadığım bi canlı gördüm, ne yapmam gerekiyor, toprağını değiştirmem çözüm olabilir mi acaba, bahçedeki toprağı kullanmak istemiyorum, hazır toprağıda perşembe gününden önce alma imkanım yok, çok geç kalmış olur muyum? ...

http://www.agaclar.net/dergi/nisan07.html e-derginin 4.sayısı var. Burada detaylı olarak yelken çiçeği bakımını bulacaksınız. Okumanızı öneririm. Yapraklarını tamamen salması sulama ile ilgili bir sorun olabilir (aşırı su veya susuzluk), kök hastalığı da olabilir. Toprağı ilaçlayabilirsiniz, bir insektisit kullanmanız mümkün. Toprağı tamamen yenilerseniz bitkinin kendini toparlaması zor olur. Şu aşamada yaprakları güzelce kesin ve bekleyin.

Mine Pakkaner 02-12-2008 22:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sebahattin Sargın (Mesaj 325470)
...
Edirneli bir arkadaşımın sorusu karşısında yetersiz kalınca size danışayım dedim. Arkadaşım ellerinde bulunan bir araziye Edirne iklimine uygun meyve ağaçları ve sebzeler dikmek istediğini söyledi. Bana hangileri uygun dedi...

Sevgili Sebahattin, arkadaşının kriteri sadece iklim olmamalı. Toprak yapısı, sulama imkanı, arazi büyüklüğü, yönü vs. gibi konular da çok önemli. Arkadaşın neden Tarım İl Müdürlüğü'ne uğramıyor? Bu arada ben çok genel bir cevap vereyim, elma, kiraz, ceviz, nektarin, badem, erik yetiştirebilir. Mevsimine göre de sebzecilik yapması mümkün, biber, domates, brokkoli, fasulye...

Sebahattin Sargın 03-12-2008 12:32

Mine Hanımcığım önerileriniz için çok teşekkür ederim...

Sevgiler ;)

Uysal01 09-12-2008 20:49

Merhaba Mine Hanım,
Öncelikle iyi bayramlar, Öğrenmek istediklerim :
*Kivi tarımında damlama sulama mı? Minisipringle(yağmurlama) sulamayımı önerırsiniz?
(Sitelerden edinğim bilgiler farklı,bukonuda kararsızlık oluştu)
*150 adet kivi fidanlarıı(yaşları 3 -7) için sulama sistemini önerinize göre kuracağız .
*Busistem için hangi malzemeler lazım? Bize yaklaşık kaça malolur?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Ludisa Excellence 11-12-2008 14:30

5 Eklenti(ler)
Sn. Pakkaner, merhabalar;

Sanırım bu yıl, şu azellia lardan biraz çekeceğim var. Ekte ki foto. lardan da görüldüğü üzere tomurcuklar(önemli ölçüde değil.) ve yapraklar kararıp dökülmekte. Bu durum son bir haftadır bir miktar arttı gibi.

Buna ramen bitkinin formunda gözle görülür bir bozulma mevcut değil. Bitkinin yaşam koşulları nerede ise optimum düzeyde, fakat neye tepki verdiğini pek anlamış değilim. Şu an çiçek açmak üzere olduğundan gübre de verilmiyor.

Bulunduğu mekan ise, kapalı terarium tarzı nemli ve serin(dış mekan) bir ortam. Derhal dış ortama(havadar, açık havaya) çıkartmalımıyım? Yapraklarda görünen oluşum sizce nedir? Derhâl bir fungucid(ne tür?) takbik etmelimiyim?

Teşekkürler.

Mine Pakkaner 18-12-2008 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uysal01 (Mesaj 328639)
Merhaba Mine Hanım,
Öncelikle iyi bayramlar, Öğrenmek istediklerim :
*Kivi tarımında damlama sulama mı? Minisipringle(yağmurlama) sulamayımı önerırsiniz?
(Sitelerden edinğim bilgiler farklı,bukonuda kararsızlık oluştu)
*150 adet kivi fidanlarıı(yaşları 3 -7) için sulama sistemini önerinize göre kuracağız .
*Busistem için hangi malzemeler lazım? Bize yaklaşık kaça malolur?
Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

Kiwi bitkisinin ihtiyacı olan suyu damla sulama sitemi ile vermeniz güç olur. Mini spinkler kullanarak yağmurlama yapmanız daha uygun olur. Kullanacağınız malzeme ise mini sprinkler başlıklar, borular, pompa, filtre ve bağlantı parçalarıdır. Sulama sistemiyle birlikte gübreleme de yapacaksanız ( fertigasyon) buna uygun ekipman da katılır.

Size buradan bahçeyi, bitkileri görmeden fiyat vermek anlamsız olur. Malzeme fiyatından başka nakliye, montaj vs. ek bileşenler de fiyatı etkileyecektir. Yerel birkaç firmadan teklif alıp değerlendirmenizi öneririm.

Mine Pakkaner 18-12-2008 23:51

Alıntı:

Sanırım bu yıl, şu azellia lardan biraz çekeceğim var
Ludisia sorununuz açelya yaprak lekesi hastalığı. Bir çok etmeni olabilir. Havalandırma çok önemli, nemi de azaltın. Drenaj önemli, tabakta su kalmasına engel olunuz. Hemen bir oksijenli su uygulaması yapın. Dökülen hastalıklı yaprakları toplayın, sulama sırasında yaprakların ıslanmamasına özen gösterin. Aşırı nem ve havasızlıktan ciddi sorun yaratır dikkatli olun. Hastalık etkisi gözüken dalları kesip yara yerine odun kömürü tozu sürünüz. Elinizde ticari bir fungusit varsa hemen ilaçlama yapınız.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025