agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)

Beğeni Düzeni38Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 10-04-2016, 15:51   #31
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2011
Karaağaç kütük

Eline sağlık, biraz da nebariye çalışırsa daha da güzel olur..

Vazgeçersen her şey biter denersen bir yol bulunur......

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg Karaağaç ulmus 22.jpg (71.1 KB, 153 views)
Dosya Türü: jpg Karaağaç ulmus 24.jpg (76.6 KB, 152 views)
nicholai hel beğendi.
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2016, 16:35   #32
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

Giriş Tarihi: 08-11-2010
Sayın Sagol; keşke alıntıladığınız sayfanın linkini de ekleseydiniz iletinize. Biz de ağacın ölçülerini öğrenebilirdik... Örnek verdiğiniz gövdenin kalınlığı yaklaşık olarak 11-14cm arasında olmalı... Yani tartıştığımız kütüğün (25cm) neredeyse yarısı...

Bu da Kokufen de ödül alan karaağaç... Verdiğiniz örnekten biraz daha ince sanırım...

Yani demem o ki, aday kalınlıklarınında işlevsel olmaları gereklidir... Yarın birisi 40-50 cm lik bir kütüğü önümüze koyduğunda söyleyecek sözümüz olsun...

TEORİ MÜKEMMELDİR, AMA HAYAT PRATİK AKAR...

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg kokufuda ödül alan karaağaç.jpg (69.1 KB, 145 views)
sagol beğendi.

Düzenleyen Cemaleddin : 12-04-2016 saat 17:25
Cemaleddin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2016, 22:14   #33
Yeni Üye

idaye's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2015
Bu da benim kütük söğütüm .

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 77.jpg (57.0 KB, 133 views)
putko beğendi.
idaye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2016, 22:52   #34
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın idaye,

Söğüt çok hızlı gelişen bir tür. Telleriniz hemen dallara saplanacaktır.

Kolay gelsin...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi idaye Mesajı Göster
Bu da benim kütük söğütüm .

putko beğendi.
Eski 14-04-2016, 22:57   #35
Yeni Üye

idaye's Avatar

Giriş Tarihi: 13-01-2015
Şuanda sağ üst dal hariç teller söküldü . Her gün kontrol ediyorum.

idaye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-04-2016, 23:02   #36
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Cemaleddin Bey,

Bu verdiğiniz örnek zaten dünyada şimdiye kadar yapılmış en iyi süpürgeye örnek olarak gösteriliyor. Benim ilave ettiğim örnek ise adı sanı duyulmamış gariban bir bonsaicinin yaptığı bir çalışma ve oldukça başarılı olmuş. Bu çalışma bize adamda yetenek varsa düz kütükten bile neler yapılabileceğini kanıtlamış bence. Kaba bir kütükten böyle bir çalışmaya imza atmış bir sanatçı uygun bir malzemeden neler yapabilir diye merak etmiyor değilim.

Bu işin teorisini pratiğe çevirmiş adam maşallah... Nice tohumcular gördüm ki bu adamın kütükten başardığı kadar güzelini yapamamışlar.

Kolay gelsin...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cemaleddin Mesajı Göster
Sayın Sagol; keşke alıntıladığınız sayfanın linkini de ekleseydiniz iletinize. Biz de ağacın ölçülerini öğrenebilirdik... Örnek verdiğiniz gövdenin kalınlığı yaklaşık olarak 11-14cm arasında olmalı... Yani tartıştığımız kütüğün (25cm) neredeyse yarısı...

Bu da Kokufen de ödül alan karaağaç... Verdiğiniz örnekten biraz daha ince sanırım...

Yani demem o ki, aday kalınlıklarınında işlevsel olmaları gereklidir... Yarın birisi 40-50 cm lik bir kütüğü önümüze koyduğunda söyleyecek sözümüz olsun...

TEORİ MÜKEMMELDİR, AMA HAYAT PRATİK AKAR...

Eski 15-04-2016, 08:41   #37
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

Sayın Sagol; ''Çok kalın bir karağaç kütüğü hediye gelince güzel bir çalışma yapmış.'' diyerek manupule ettiğiniz ve 24 serilik fotoğrafını eklediğiniz karaağacın kalınlığı 11-14 cm arasında, Kokufende ödül alan karağaç ise 7-10 cm kalınlığında... Bizim tartıştığımız KÜTÜK ise 25 cm...

Çalışmalarınızda başarılar dilerim ...

sagol beğendi.
Eski 15-04-2016, 12:02   #38
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

14 cm lik kütük de benim için çok kalın sınıfında. Adamın çalışmasını beğenip beğenmediğinizi anlamış değilim aslında. Ben gerçekten beğendim. Aslında 7-8 cm den sonrakilerin hepsi de kütük sınıfına girebilir yani sizin ilave ettiğiniz de yine kütükten yapılmış bir bonsaidir. 10 cm lik kütükten yapılabiliyorsa 20-30 cm lik kütükten niye yapılamasın ki boyunu biraz yüksek tutarız, oran orantıyı sağlar.

Aslında 33 fotoğraf paylaşmış internette ben biraz azaltarak buraya ilave ettim ki olur ya bu kalınlıkta bir kütüğü çöpte veya yol kenarında bulan olursa çalışmasına örnek olsun.

Geçen hafta Harun Abiyi ziyaret ettim, belediyenin kestiği 30-40 cm civarında çapı olan bir akasya kütüğü 3-4 gün çöpte kaldıktan sonra birisi acıyıp Harun Abiye getirmiş, inşallah yaşar da bir kütük daha çöpe gitmekten kurtulur. Köprü çalışması sırasında milyonlarca kütük hafriyat kamyonlarına yüklenip götürüldü çöpe atıldı, çok yazık oldu onlarla ne çalışmalar yapardık.

Kolay gelsin...

Eski 15-04-2016, 20:15   #39
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

Sayın Sagol; en sonunda 7-8 cm lik gövdeleri de KÜTÜK ilan ettiniz ya... Benim söyleyecek sözüm kalmadı size... Çalışmalarınızda başarılar dilerim...

Eski 15-04-2016, 21:42   #40
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Valla benden de pes siz 10,5 cm e kütük diyorsunuz ben 7-8 den sonrakiler kütüktür deyince pes diyorsunuz.

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...lari/30699.htm

Eski 16-04-2016, 09:11   #41
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

Sayın Sagol; Sayın Badrobotun 2013 de yayınladığı Karaağaç için ilk söylediğim şöyleymiş: ''sayın Badrobot, üzerinde hiç bir çalışma yapılmamış, daha hiç dallanmamış, görünüşte hiçbir ilginç özelliği bile bulunmayan, yaşayıp yaşamayacağı bile belli olmayan, şimdilik sadece Kütük görünümündeki bu budanmış ağacınızı ''Bonsai Çalışmaları'' bölümünde değilde ''Başlangıç aşamasındaki Çalışmalar'' bölümüne koysaydınız daha doğru olurdu... Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum....''

Buradaki ana fikir; üzerinde hiç çalışma yapılmadığı için ''kütük görüntüsü verdiğidir'' ve tartışma bu çerçevede sürmüştür... Kaldı ki bu aday boyu çok uzun olsada konikliğe elverişli bir yapıya sahip; gövde tabanı 10.5 ise zirvesi 5 cm gibi...
Ama siz bunu yine manuple ediyorsunuz...

Konumuz olan 25 cm lik kütük dışında olmadık örneklerle kendinizi haklı çıkarmaya çalışıyorsunuz. Bu başlığın 5 nolu iletisine eklediğiniz konikliği tartışılmaz şahane bir çalışmayı bile ''bak işte ''KÜTÜKten yapılmış'' bonsai diyecek kadar manupülatif davranıyorsunuz... Hele bu başlık altında 17. iletinizdeki önünü-sonunu düşünmeden ''ben yaptım oldu'' mantığıyla bir kütüğe yaptığınız sanal budamanız çok berbattı...

En sonunda da 7-8 cm.lik gövdeleri de kendi başınıza KÜTÜK ilan etmeniz ve Kokufen de ödül almış 7-8 cm lik konikliği tartışılmaz çalışmayı da ''bak işte KÜTÜKten bonsai'' demeniz açıkçası beni dumura uğrattı...

Çalışmalarınızda kolaylıklar diliyorum...

Eski 16-04-2016, 10:21   #42
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

ister 8 ister 10 ister 20 cm olsun düz bir kütüğü de kesip bonsai yapmak mümkün. Sayın Badrobot kütük denilen o karaağacını 15 cm den kesip süpürge tarzı yapsaydı ve emek verilip Kokufu-ten deki ağaca benzemezmiydi. gövdesi 15 cm olsa ne değişirdiki onu da 20 cm den kesip süpürge yapabilirdi. 20 cm olsa ne değişirdi ki onu da 30 cm den kesip yine süpürge tarzı yapabilirdi.

Yani sözün özü çalışılırsa, emek verilirse, yetenek de varsa tohumla, çelikle, kütükle bonsai olmayacak diye birşey yok.
Daha önce yazdığım gibi koniklik, bonsaide olmazsa olmaz bir ölçüt değildir, ölcütlerden sadece biridir hatta süpürge , afrika tarzı gibi çalışmalarda hiç aranmaz. Adam tohumdan yapar orana orantıya dikkat etmezse ona iyi bonsai mi diyeceğiz. 22 fotoğraf koyup adım adım verdiğim çalışmaya insaflıca bir bakın, bonsai olmamış diyebilirmisiniz, halbuki adam düz kütükten başlamış çalışmaya. Biraz daha emek verse köklerini düzenleyip bir de nebari geliştirse Kokufu-ten de sergilenemez mi acaba?.
Ön yargıyla şu malzemeden olur bu malzemeden olmaz diyerek, çalışmak isteyenlerin şevkini kırmaya gerek yok, sonuçta en iyi malzemeyi de verseniz yapamayan yapamaz. Öyle illa tohumdan olur illa çelikten olur, kütükle başlanmaz diye bir kural yok. Ağaca, kütüğe göre uygulanabilecek kuralları uygulayıp zevkine göre isterse ince isterse kalın ağaçla çalışır, isterse kalın kütükle.

Hepinize iyi bir haftasonu diliyorum...

putko beğendi.
Eski 16-04-2016, 13:12   #43
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

Örneklediğiniz karaağaç çalışması ve W.Pall'ın Uluslararası sergilerin komitelerince kabul edilmeyen kütüğü ... dünyadaki hiç bir kolleksiyonda bu tür çalışmaları göremediğimize göre, acaba; temel bonsai kriterlerine, bonsai felsefesine uygun olmayabilir mi bu tür çalışmalar?

Düzenleyen Cemaleddin : 17-04-2016 saat 08:38
Eski 16-04-2016, 19:55   #44
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

45 cm çapında(yanlış okumadınız kırk beş cm) bir Çam çalışması. Kalın ağaçla, kütükle çalışacaklara boyutlar hakkında fikir verir. Hiroşima bombalamasından sağ kurtulan ender ağaçlardan biri.
National Arboretumda sergileniyor. Yaklaşık 400 yaşında.

putko beğendi.
Eski 17-04-2016, 08:24   #45
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

400 yıl önce Kütükten mi başlanmış bu Çam ağacına? Yoksa tohumdan ya da fidandan mı? Manipülasyona ısrarla devam ediyorsunuz... Pes vallahi....

Düzenleyen Cemaleddin : 17-04-2016 saat 09:41
Eski 17-04-2016, 11:25   #46
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Kütükten başlandığını iddia eden olmadı ki. Kalın bonsai yapacaklara boyutlar hakkında fikir vermek için örnek verdim başka bir iddiam da amacım da yok... 45 cm gövdeyle yaklaşık 200x300 yapmışlar 25 cm gövdeyle yükseklik 100 cm felan olur ki yapılabilir boyutlarda olur.

Eski 17-04-2016, 11:48   #47
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Cemaleddin Bey ikidebir manipüle etmeye çalıştığımı söylüyorsunuz ama öyle bir niyetim de amacım da yok. Sizin tohumdan bonsailerinizi eleştirdiklerindeki tutumum ve duruşum nasıl idiyse sizin Kütük bonsailerine çok yüklenmenizi de aynı şekilde eleştiriyorum. Bu durum o zaman sizin tarzınızı eleştirenlere karşı olmadığım gibi şimdi de size karşı bir tutum değil. Bonsai tohumdan da, çelikten de, fidandan da kütükten de olur ve dileyen dilediği yöntemi seçer. Denemek isteyen dener, sonuç hayal kırıklığı olsa bile bir şeyler öğrenilir. Hayal kırıklığına bakarsak, en çok tohumdan bonsai yapmaya başlayan acemiler bir süre sonra sabırları yetmiyor ve hayal kırıklığı yaşayıp bu hobiyi bırakıyorlar(agaclar.netteki tecrübem bu yönde). Ben tohumdan, çelikten, fidanlıktan, bahçeden yamadori, çöpe atılan ağaçlardan, olmak üzere her yöntemi denedim ve deniyorum, hepsinin artısı eksisi var.
2013 den 2016 ya tutumumda hiç bir değişiklik yok. Sözün özü kimseyi kendimize benzetmeye çalışmayalım.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Bonsai esas olarak sabır ile çok yakından ilgili bir sanat dalı. Biz çok sabırlı bir toplum değiliz, sonuca çabuk ulaşmaya çalışıyoruz o nedenle bonsai ile ilgilenenlerin çok küçük bir yüzdesi tohumdan bonsai elde etmeye yöneliyor.
Cemaleddin Bey azmi ve sabrıyla tohumdan bonsai yetiştirmek konusunda birşeyler öğrenmek isteyenler için büyük bir tecrübe kaynağı olmuştur. Cemaleddin Beyin çalışmalarını yöntem olarak beğensem de uygulamaya sabrım yetmez o nedenle bir taraftan yamadori zeytinlerle çalışırken diğer taraftan da tohumdan, çelikten aday üretme denemeleri yapıyorum. Cemaleddin Bey'in yöntemiyle bonsai olmaz mı? Tabi ki olur ama süre uzar, sabrı yeten için güzel bir yöntemdir. Saksıda başlayıp sepetle toprağa gömüp, bahçede eğitmeye devam edilerek süre kısaltılabilir ama mini boylarda ağacı bahçede kontrol altında tutmak kolay değil.

Hepimizin amacı bonsai yetiştirmek, yöntemlerini öğrenmek, en güzel bonsaiye ulaşmak. Bunun için tek bir yol yok. Bonsai ile uğraştıkça güzel bonsailere çıkan yolu bulacağız, bir kısmımız tohumdan elde ederken bir kısmımız fidanlıktan alınan fidanlarla devam edecektir. Cemaleddin Bey’i kendimize benzetmeye büyük ağaçla çalışmaya yönlendirmeye gerek yok. Onun bir tarzı var ve o yolda ilerlemesi güzel bir şey.

İyi çalışmalar dilerim...

http://www.agaclar.net/forum/1223942-post37.htm

http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...ri/32916-2.htm

Özgür Tosun beğendi.
Eski 17-04-2016, 19:30   #48
Ağaç Dostu

Cemaleddin's Avatar

Sayın Sagol; Konumuz Kütükten bonsai olur mu? peki Siz ne yapıyorsunuz;Konumuzla hiç ilgisi olamayan, National Arboretumda sergilenen 400 yıllık çamı: ''45 cm çapında(yanlış okumadınız kırk beş cm) bir Çam çalışması. Kalın ağaçla, kütükle çalışacaklara boyutlar hakkında fikir verir. Hiroşima bombalamasından sağ kurtulan ender ağaçlardan biri. '' diyerek yine konuyu saptırıyorsunuz...

Ha, siz National Arboretumda KÜTÜKten yapılmış bir çalışmayı buraya koysaydınız ben de ''vay be oluyormuş demekki ben yanılmışım'' der, çekilirdim kenara.. Ama siz saçma çizimlerinizden, konumuzla hiç alakası olamayan örneklendirmelerinizden başka bir şey yapmadınız... Buna sanırım Demogoji deniyor literatürde...

BİR ŞEYİ, KOŞUP DA YAKALAYAMIYORSANIZ, SİZ DE ONDAN KAÇIN Kİ O DA SİZİ YAKALAMASIN...

Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim...

Not: Ben kimseyi kendime benzetmeye çalışmıyorum, burada bir konu tartışıyoruz ve ben bu konunun dışına çıkmadım hiç... Kimseye ''bonsai sadece tohumdan yapılır'' gibi bir saçmalığı da söylemedim ...

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025