agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)

Beğeni Düzeni1104Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 30-05-2014, 16:41   #1
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Giriş Tarihi: 27-09-2010
Kesinlikle katılıyorum Sn. sagol. Zaten ağacı buraya eklememin sebebi bu son sert budama işlemini görmemdi. Bence de biraz fazlaya kaçılmış. Güzel bir ağaç olmayacak mı, elbette olacak. Koniklik de gelişecek. Fakat ağaç belki delice zeytin, çin karaağacı, dağ muşmulası gibi çok minyatür yapraklı bir tür olsa bu sert müdahale yapılabilirdi. Begonvil iri çiçekli, yaprak boyutu konusunda da orta sınıfta diyebileceğimiz bir tür. Ağacın eski halinde artık oturmuş bir folyaj miktarı, dengeli bir enerji dağılımı sayesinde yaprak boyutu önemli oranda küçültülmüştü. Şimdi ağaç aynı dengeyi yakalayana kadar oldukça büyük boyutlu yapraklar verecek, hatta Ocak ayı görselinden sonrası yok, eminim şu anda, nebari ve gelişmiş birincil dal yapısını saymazsak, folyaj bakımından benim kütükten başladığım begonvillerimden farksız bir görseli vardır.

Peki sanatçı bunları bilmiyor mu? Elbette biliyor. Bizden de daha iyi biliyor. Fakat işin temel sebebi şu, kendisinin de bir yerde belirttiği şekilde, "ağaç son 15 senedir önemli bir değişim yaşamadan, aynı formda kaldı." Yani benim yorumum, çok basitçe "sıkılmış".

"İnsan bu ağaçtan sıkılır mı" denebilir, özellikle yeni başlayan arkadaşlar böyle düşünebilir, fakat 15 sene bir ağaçtan hep aynı görseli almak, değil bu ağaçtan, çok daha güzellerinden sıkılmanıza neden olabilir. Başkaları için çok radikal gelen bu karar, sizin için çok kolayca verilip uygulanabilir.

Bakalım biz ağaçlarımız bonsai formunu yakaladıktan 15 sene sonra o ağaçlarda nasıl radikal kararlar vereceğiz.

Son sloganınızı çok beğendim, ben de öyle bitireyim: En güzel bonsailere doğru elele...

nicholai hel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2014, 18:18   #2
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2011
Bu sefer Japonya'da Meifu-ten de serilenmiş bir çoklu gövde/küme tarzı bonsai. Bu kadar sık yaparmıydık? Bu kadar sık gelişen delicelerim var ama seyreltiyorum.
Bu tarz bir çalışmada arada gelişen yatay dallarla ve yapraklarla uğraşmak da çok zor. Biraz alışmamız gereken bir tarz. Belki bir delicede deneyebilirim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg meifu ten 4.jpg (48.8 KB, 147 views)
sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2014, 18:57   #3
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Giriş Tarihi: 25-08-2011
Bu ağaç hakkındaki görüşleriniz nedir? Her şeyi hiçe saymış görünüyor.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 10286777_637745756308874_105000887744063636_o.jpg (18.7 KB, 144 views)
badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2014, 20:15   #4
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Kuralları çok zorlamış. Sağ alt dal çok açı yapmış, sağ üst dal ise tam aksine aşağıya. Pek sevmedim ama yapılmış artık, beğeniyorsa diyecek bir şey yok.

Not: 2 yıl önce Mr. Naka'nın Bonsai Techniques I kitabını okumuştum ozaman dikkatimi çekmeyen bir kısım geçenlerde kitaba tekrar göz atarken gözüme çarptı.

KOBUKU: 'Yaprak döken ve geniş yapraklı büyük ve yaşlı kütüklerde dallar çıktığı yere göre şekilledirilir.' Aşağıda ilave ettiğim gibi bir de örnek vermiş, üçgeni bir şekilde tamamlamış, en alt seviyeden çıkan 2 ince dala dikkatinizi çekerim.
Yaşlılara saygı gibi bir durum var yani. Neden sadece Geniş yapraklı ve yaprak dökenler denmiş, diğer yaşlılara başka bir tanım var mı bilmiyorum.

İyi geceler...

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg naka Kobuku.jpg (36.5 KB, 141 views)
Eski 01-06-2014, 21:45   #5
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 28-01-2012
Sayın Sağol değişmeyen tek şey değişimdir diye söylenmiş. Her sanatta olduğu gibi yüzlerce yıldır bonsai de değişime uğramıştır diye düşünenlerdenim. Üçyüz - beşyüz sene önceki resim , heykel veya tiyatro anlayışı değişime uğradıysa, yaşayan sanat dediğimiz bonsai 'ninde bundan etkilenmemesi mümkün müdür ? . Fazla derinlere girmeden sadece değişimin renk katıp sanatı çeşitlendireceğine inanıyorum. Kurallara uymak , kurallara uygun eserler ortaya çıkarmak güzel. Ama çok ince detaylara girip ,detaylar arasında boğulmakta yanlış diye düşünüyorum. Bu fikirler nevi şahsına münhasır ( Sadece kendi düşüncelerimdir ) Herşey de olduğu gibi kimse benim gibi düşünmek zorunda değildir. Sizin bu verdiğiniz örneklerdeki gibi çok değişik çalışmalar ufkumuzu açmakta . Saygılarımla , iyi çalışmalar güzel bonsailer de buluşmak üzere..

Adem Keskin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2014, 22:02   #6
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Kurallara boş vermeyip mümkün olduğunca uymak önemli ama özellikle yamadorilerde dal kesmeden çok düşünmek gerek. Ortaya bir sanat eseri çıkarabileceksek biraz kural ihlali olsada sorun olmaz ama hem sıradan bir çalışma hem de kuralsız olunca kusur bulan çok olur.

Ufkumuzu açıp daha yaratıcı olmamız için bir örnek taşüstü çalışması(Meifu-ten de sergilenmiş). Sürücü eşekten çok iri ama sanatçı güzel bir iş çıkarmış sahibiyle tanışıp tebrik etmek isterdim.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg meifu ten rock 1.jpg (47.0 KB, 140 views)
Eski 03-06-2014, 06:11   #7
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Begonvilde ince işcilik

Beğendiğim Asyalı Ustalardan Min Hsuan'ın bir çalışmasını seçtim bu sabah.
Zarif ve kırılgan dalları olan begonvili aynı bir telkari ustası gibi işlemiş. En ince dalları bile üşenmeden telleyip kıvırmış. İnanılmaz bir sabır ve emekle ortaya çıkan bir bonsai.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg begonvil Min Hsuan-1.jpg (72.3 KB, 136 views)
Dosya Türü: jpg Min Hsuan 2.jpg (67.6 KB, 136 views)
Eski 03-06-2014, 08:51   #8
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Sn. sagol, bu kadar olur.

Önceki begonvili eklediğimden beri aklımdaydı, dün gece de "yarın sabah paylaşayım" dedim begonvillerimden birini tellerken tekrar aklıma gelince. Çalışma buydu:

6-bougainvillea.jpg

Eski 03-06-2014, 08:59   #9
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Bir begonville böyle uğraşabilmek, gelişim döneminde neredeyse tam gün mesai ister. İnanılmaz bir çalışma gerçekten. Dediğiniz gibi, begonvilin teli pek sevmediğini de düşünürsek, bu çalışma biraz da "meydan okuma" gibi geliyor bana. Ustanın el becerisi ve sabrının bir sunumudur bu çalışma. "Ben begonvili bile böyle diz çöktürürüm" demektedir diye düşünüyorum, o anlamı çıkarıyorum. Gerçekten sabır testi gibi bir çalışma.

Eski 03-06-2014, 09:19   #10
Ağaç Dostu

meetoo's Avatar

Giriş Tarihi: 12-03-2014
ağaca perma yapmış resmen ... kıvırcık begonvil ağacı olmuş ... delilikle dahilik aynı şey bence ... şu ağacı şöyle işlemek kimine göre delilik kimine göre dahiliktir ....

meetoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 07:25   #11
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Estetik-uyum- zerafet

Zarifliği ve estetiğiyle çok beğendiğim bir çalışma

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg juniper 1 1.jpg (71.3 KB, 126 views)
Eski 06-06-2014, 10:07   #12
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Zarifliği ve estetiğiyle çok beğendiğim bir çalışma
Beğenmemek elde değil gerçekten!!!

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-06-2014, 20:32   #13
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Yine bir begonvil gözüme çarptı. Çok uzun bir ağacı döndürüp dolaştırıp, üçgeni tamamlıyorlar. Çalışmayı yapan Chen Cueh Chu.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg begonvil - chen yueh chu 1.jpg (49.6 KB, 120 views)
Eski 07-06-2014, 06:53   #14
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Bir başka tarz, Bridge(Köprü). Sal tarzının köprü gibi yapılanı. İlgimi çeken bir tarz, bu tarzla da bir çalışma planlıyorum.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg köprü tarzı.jpg (22.3 KB, 115 views)
Eski 07-06-2014, 08:30   #15
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Güzel görünüyor. Hatta gereğinden fazla güzel. Böyle bir çalışma sizin gibi bende çalışmak çok isterim. Özellikle Çin Bonsai sergilerinin videolarında bu tip ağaçlarla fazlasıyla karşılaşıyoruz. Bir ağacın bu şekle gelmesi öyle 5-6 yılda olacak işte değil, yani bu tip ağaçlar aslında oldukça yaşlı olmalılar.
Ama bana doğalmış gibi pek gelmiyor. Doğada buna benzer doğal oluşumlar oluyormu?

Eski 07-06-2014, 08:47   #16
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın Badrobot,

Çinliler doğayı iyi gözlemlemişler. İlk defa kapadokyada ıhlara vadisinde bu tür bir ağaçla karşılaştım arşivimde olacak ama şu an bulamadım. İnternette gerçek örnekler var, birkaç tane ilave ediyorum.

İyi çalışmalar dilerim....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi badrobot Mesajı Göster
Güzel görünüyor. Hatta gereğinden fazla güzel. Böyle bir çalışma sizin gibi bende çalışmak çok isterim. Özellikle Çin Bonsai sergilerinin videolarında bu tip ağaçlarla fazlasıyla karşılaşıyoruz. Bir ağacın bu şekle gelmesi öyle 5-6 yılda olacak işte değil, yani bu tip ağaçlar aslında oldukça yaşlı olmalılar.
Ama bana doğalmış gibi pek gelmiyor. Doğada buna benzer doğal oluşumlar oluyormu?

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg raft bridge 4.jpg (64.4 KB, 110 views)
Dosya Türü: jpg raft bridge.jpg (70.6 KB, 112 views)
Dosya Türü: jpg raft bridge 3.jpg (20.8 KB, 114 views)
Eski 07-06-2014, 11:35   #17
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Sn.sagol.
Bunları görmemiş olmak gerçektende büyük kayıp. Sayenizde farkına vardım.

Eski 07-06-2014, 12:17   #18
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Sal tarzında, doğa ananın üzerinde yeni çalışmaya başladığı bir aday.

raft style - thailand.jpg

Thailand'da kano safarisi sırasında çekmiştim, Nisan 2013'te. Şu an oldukça gelişmiş olmalı.

Eski 07-06-2014, 12:32   #19
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sayın Nicholai hel,

Evet kesilmezse yıllar onu doğal sal tarzı olarak eğitecek.
Sal ve köprü tarzı doğal olarak ya dere kenarlarında ya rüzgarın kuvvetli olduğu bölgelerde ya da heyelan bölgelerinde çok görülüyor.

İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nicholai hel Mesajı Göster
Sal tarzında, doğa ananın üzerinde yeni çalışmaya başladığı bir aday.

Eklenti 500360

Thailand'da kano safarisi sırasında çekmiştim, Nisan 2013'te. Şu an oldukça gelişmiş olmalı.

Eski 07-06-2014, 13:39   #20
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Flat top style

Konu yeni tarzlara geçmişken 'flat top style' düz çatı tarzından da güzel bir örnek ilave edeyim. Genelde akasyalarda uygulanmasına rağmen küçük yapraklı türlerde uygulama alanı var, ardıç da uygun olabilir. Bu tarz Japonlar tarafından kabul edilmiyor ama Afrika, Amerika ve Avrupada,.. taraftar buluyor.
Bu tarz da hoşuma gidiyor. Bu tarzda çalıştığım bir ligustrum şu an açık şemsiye formuna benzemeye başladı. İki tarzın arasındaki fark çok küçük, tepe kısmı biraz tümsek olursa şemsiye formuna geçiyor.

flat top style.jpg

karakalem çizimi

flat-top.jpg

Doğadan bir örnek(Namibya)

flat top style Namibia.jpg

Not: Yeni tarzlardan örnek verirken kimseyi etkilemek gibi bir amacım yok, genel bilgi olarak ilave ediyorum.

Düzenleyen sagol : 07-06-2014 saat 17:33 Neden: Doğadan örnek ilave edildi
Eski 07-06-2014, 17:23   #21
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Pierneef - Open umbrella - Açık şemsiye tarzı

Yeni tarzlardan biri de 'Pierneef style' veya open umbrella style(Açık şemsiye tarzı). Bu tarz Japonlar tarafından kabul edilmiyor ama Afrika, Avrupa ve Amerikada,.. taraftar buluyor.

Bu tarzın üstadı Charles Ceronio tarafından geliştirilmiş bir ağaç:

aob_154_buddleja_saligna open umbrella - pierneef style.jpg

Tarzın eskizi:

Pierneef - open umbrella.jpg

Tarzın doğadaki örneği(yemen)

Yemen open umbrella 1.jpg

Not: Yeni tarzlardan örnek verirken kimseyi etkilemek gibi bir amacım yok, genel bilgi olarak ilave ediyorum, bakarsınız bir genel kültür yarişmasında sorulur.

Eski 07-06-2014, 19:10   #22
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Bugün gördüğüm bir fotoğraf ben çok şaşırttı. İlk fotoğrafta sanki 40-50 cm gibi normal boyutlarda bir orman bonsaisine bakıyormuş gibi sanıyorsunuz ama durum hiçte öyle değil.
Ben çok şaşırdım.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg 1458573_453620671412913_231809873_n - Kopya.jpg (24.0 KB, 108 views)
Dosya Türü: jpg 1458573_453620671412913_231809873_n.jpg (37.9 KB, 107 views)
Eski 07-06-2014, 19:15   #23
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Yaşatması biraz daha zor ama 2-3 tane de çok küçük boyutta çalışmak fena olmaz, seyahatlerde bile yanınıza almak mümkün.

İyi çalışmalar dilerim...

Alıntı:
Bugün gördüğüm bir fotoğraf ben çok şaşırttı. İlk fotoğrafta sanki 40-50 cm gibi normal boyutlarda bir orman bonsaisine bakıyormuş gibi sanıyorsunuz ama durum hiçte öyle değil.
Ben çok şaşırdım.

Eski 07-06-2014, 21:15   #24
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Alıntı:
Ben çok şaşırdım.

Sn. badrobot, dijital teknoloji bu kadar ilerlemişken internetteki herşeye de inanmamak gerek.
O orman çalışmasının gerçeği bu şekilde.

elk-neck-031.jpg

Boyut olarak ilk tahmininiz doğru.

Eski 07-06-2014, 21:43   #25
Ağaç Dostu

badrobot's Avatar

Bunun fakekinidemi yapmışlar. "Yuh" diyorum özür dileyerek. Ne çıkarları varki bunu yapanın. Allah onu davul etsin.

Eski 07-06-2014, 23:15   #26
Ağaç Dostu

nicholai hel's Avatar

Alıntı:
Bunun fakekinidemi yapmışlar. "Yuh" diyorum özür dileyerek. Ne çıkarları varki bunu yapanın. Allah onu davul etsin.
Kesinlikle katılıyorum. Millet nelerle uğraşıyor, hakikaten akıl sır ermiyor.

Eski 08-06-2014, 06:48   #27
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Sanat - Çirkinliği ifade edebilmek

Arada çirkin birşeyler de ilave edelim ki aradaki fark daha iyi anlaşılsın.
Eminim ki bu canavarı tek kollu veya kollar aşağı sarkık yapsaydı daha güzel olacağını Mr. Pall da biliyordu.
İşe biraz fantezi katmak ve adını duyurmak için yaptığına eminim. Devamlı gündemde kalmayı iyi biliyor, ticari zekasını takdir ediyorum.

Not: Bonsai kurallarına uymamasına ve çirkin olmasına rağmen canavara benzettiği için sanatçı olarak takdir ediyorum. Sonuçta çirkinliği ifade edebilmek de bir sanattır.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg walter pall 1 ugly.jpg (62.8 KB, 104 views)
Eski 08-06-2014, 21:08   #28
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Bir deliceye rastladım, daha bitmemiş ama biraz yanlış yolda gibi görünüyordu biraz destek olunca ağaç oldukça farklılaştı.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg olea 1 2 5.jpg (73.6 KB, 98 views)
Dosya Türü: jpg olea 1 2 5 deneme.jpg (48.2 KB, 98 views)
Eski 09-06-2014, 14:12   #29
Ağaç Dostu

Sakaki's Avatar

Giriş Tarihi: 06-06-2010
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol Mesajı Göster
Bir başka tarz, Bridge(Köprü). Sal tarzının köprü gibi yapılanı. İlgimi çeken bir tarz, bu tarzla da bir çalışma planlıyorum.
Sn sagol,

Bu tür çalışamlar bana bonsaiden çok penjing çalışması gibi geliyor. Penjing'e karşı olduğum için söylemedim bunu kesinlikle ama sonuçta bir doğa enstantanesini karelediği için nedense bana bonsai gibi gelmiyor

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-06-2014, 18:40   #30
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Doğadan delice örnekleri

Genelde deliceyi zeytin gibi hayal ediyoruz. Halbuki zeytinlerde verimi artırmak için özel budama yapılıyor, genelde amaç güneş alan kısmı artırmak.

Doğa deliceyi nasıl şekillendiriyor? İlk gördüğümde hayal kırıklığı oldu benim için.
Doğadan birkaç delice örneği, 1. hariç keçiler tarafından traş edilmiş, 4. ise tam damat traşı olmuş durumda.

Eklenen Resimler
Dosya Türü: jpg delice natur.jpg (63.2 KB, 85 views)
Dosya Türü: jpg delice natur 1.jpg (74.9 KB, 85 views)
Dosya Türü: jpg delice natur 2.jpg (75.1 KB, 86 views)
Dosya Türü: jpg delice natur uç alımını keçiler yapmış.jpg (71.4 KB, 90 views)

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025