agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bonsai > Biçim verme teknikleri
(https)

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 02-08-2006, 23:29   #11
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 18-07-2006
Sevgili Ali Hocam ve Bonsaireef öncelikle gönderdiğiniz resimler için çok teşekkürler

Hocam, gerçekten de dediğiniz gibi doğada beyaz dallar var, galiba ben birazda bu konularda fotoğrafların kurbanı oluyorum. Ne yazık ki bir ustanın elinden çıkmış bonsaileri yakından görme fırsatım olmadı. ve yine ne yazık ki henüz Türkiyede bu kadar yaygın olmayan bu sanatı profesyonel anlamda yapan çok az kişi olduğu için onlara ulaşmak da çok zor. bu yüzden doğala olarak benim bonsai örneklerim internette ki ve sizlerin yolladığı resimlerden başka birşey değiller.. fotoğraf çekim tekniklerinden kaynaklanan sebeplerle de göz yanılması oluyor. kurumuş dal efektli bonsailer de çok parladığı için çok beyaz görünüyor. mesela sizin son gönderdiğiniz ve hikayesini duyduktan sonra benim için daha bir anlamlı olan dede baba ve torun çalışmanızda ölü dal o kadar beyaz o kadar parlıyordu ki, dalın dokusu hiç belli olmuyordu. ve uzun zamandan beri kafama takılan bu soruyu sormak ve düşüncelerimi paylaşmak istedim.. ama sizlerin sayenizde kafamadaki soru işaretleri kayboldu teşekkürler.

ikinci bir mesele de,
Bonsai ye hile sanatı dememin nedeni kesinlikle içinde kötü bir anlam barındırdığını düşünmemedir. belki seçtiğim kelime biraz kaba bir kelimeydi ama o an için onun bulduğum için yazmıştım. Aslında sizin verdiğiniz örnekteki okus pokus gibi; bir ilüzyonistin seyredenleri hayretler içinde bırakacak numaralar yapması, ya da bir ressamın düz bir zemine yaptığı fırça darbeleriyle yakaladığı derinlik duygusu ,perspektif gibi güzel bir hileden bahsetmiştim. tabii ki de bonsai yaşayan bir canlı, ama yine de onu biz yoğuruyoruz ve görenler doğada karşılaştıklları karşılarında dev bir ağacı küçük bir saksıda gördüklerinde bir ilüzyonistin, bir ressamın , **** bir şairin eserlerini görmüş gibi hayretler içinde kalıyorlar, belki daha da muhteşemini görüyorlar( burada diğer sanat dallarını daha aşağıda görmediğimi belirtmek isterim)...Onların kullandıkları cansız materyaller, biz ise bir canlıyla uğraşıyoruz daha fazla sevgi, daha fazla özen ve sabır isteyen bir sanat.. bu yüzden kesinlikle bonsaiyi bir kandırmaca olarak düşündüğümü zannetmeyin, aşağıya bonsaiyle pek ilgisi olmayan ama çok basit hilelerle muhteşem görüntüler yakalamış bir iki fotoğraf karesi ekliyorum
celebi[1].gezgini.com 1.jpg

celebi[1].gezgini.com 11.jpg

celebi[1].gezgini.com 4.jpg
bu resimlere baktığımda gördüğüm şey göz yanılgısı,aldatmaca,sahtelik değil, pratik bir zeka ,görsel bir şölen, yaratıcılıktır.. Tam olarak bonsai ile benzeşmese de bunları aslında kullandığım kelimeye daha yumuşak bir anlam katılabileceğini göstermek için anlattım.

arkadaşlar bana bu kadar uzatmana gerek yoktu biz seni anlamıştık zaten diyebilirler.Aslında bu tartışmalar bizi biraz olsun sizin de sayenizde bonsainin felsefesine değinmek anlamak gerektiğini gösterdi. yaptığımız fikir alışverişleri ve görüşlerle kendimizi daha da fazla geliştirebileceğimiz farklı pencerelerden bakarak ufkumuzu genişletebileceğimizi düşündüğüm için bu kadar uzun yazdım . tabi ki hiç bir şey yüzyüze konuşmak kadar iyi olamaz ama bazen duyguları kelimelerle anlatmak mümkün olmuyor ve yanlış anlaşılabiliyor insan.
sevgiyle kalın

gallus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025