agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Başlangıç Aşamasındaki Çalışmalar (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/)
-   -   caglarxx / Japon Akçağacı (Aday No. 5) (https://www.agaclar.net/forum/baslangic-asamasindaki-calismalar/36409.htm)

david72 14-05-2015 22:25

Gittigidiyor da o fiyata acer bulamadim maalesef. Link varsa rica edebilirmiyim. 7,5 liraya aldığım bir aceri 10 cm den budarim dogrusu.

caglarxx 15-05-2015 10:29

5 Eklenti(ler)
Ben şu 7 adeti gittigidiyordan almıştım2 ay önce 7,5 liradan tanesi.Orman denemesi için.Ama şimdi baktım satışta kalmamış.
Küçük fidanlarla oynamak tecrübe ve bu türün verdiği tepkileri anlamak açısından benim için çok faydalı oldu.Eklediklerimi bir seradan 15 ila 25 lira arasında almıştım ,boylarını baharda kısalttım ve saksıladım tüm denemelerimi onlar üzerinde yapıyorum.Ekteki küçükler:)

not:heykelciğin boyu 5 eni 3,5 cm.

caglarxx 15-05-2015 10:30

5 Eklenti(ler)
ekibin devamı

david72 15-05-2015 10:45

Çok güzeller, bunca ağacı sığdırabileceğiniz alanınız olması da ayrı güzel. Biz de evde barbekülü balkonu elden geçirip orayı yıktırıp 6,5 metrekare bir kapalı balkon elde ettik,bakalım mutfak balkonu ile şimdilik yeterli bir alan oluşturduk gibi. Bir begonvilim ve mavi ardıcımşimşir ve cevizim var şimdilik. Hepsine yaşatabilmek maksadıyla bakıyorum henüz. Geri kalanı çoğunlukla acer palmatum, salkım söğüt, küçüklüğümün hatıralarını canlandıran porsuk ve akasya yapmak istiyorum. Bakalım hayırlısı

taisenberg 15-05-2015 11:09

Akaçağacın bakımı zor gelmiyor mu? Okuduklarımdan anladığım kadarıyla çok nazlı bir ağaç.

caglarxx 15-05-2015 13:38

2 Eklenti(ler)
Sn.david

Aslında alanım yok,saksıların çoğu olması gerekenden küçük eldeki alana sığdırabilmek için.2 balkonum var bir tanesine raf yaptırdım.Fotosunu ekliyorum.Ağaçlar biraz sıkışık durumda yapraklanma ve dallanma arttıkça biraz daha araları açmam gerekecek.
diğer balkonda birkaç anaç ağaç (büyük saksılı) ve kurtbağrı,tohumdan vs.denemeleri yapıyorum.

Sizinde yeriniz dar olduğu için en beğendiğiniz ve ümit vadeden çeşitlerle çalışmanızı öneririm.

not:ofis balkonları olduğu için hanım gerginliği yok başımda :))

caglarxx 15-05-2015 13:53

sn.taisenberg

Her türün ayrı ihtiyaçları ve huyu var.Mesela birkaç tane kurtbağrım var onlara ne yapsam direniyorlar.aynı muameleyi akçaağaçlara yapsam birtane kalmazdı:)

Japon akçağaçlarında benim anladığım:

günde 1-2 saat tercihen sabah güneşini seviyorlar
Ağac güçlü, köklü ,çok sağlıklı ve formda değilse yaprakların ıslanmasındanda hoşlanmıyorlar.Hele bide ıslakken rüzgar yerlerse uçlardan kurumalar ve yaprak deformasyonları çıkıyor ortaya.

saksıların topraklarını değişik oranlarda malzemelerle hazırlamıştım.Ondada gözlemlediğim en iyi versiyon,, steril çam kabuğu,tarımsal pomza (beyaz),katkısız baltık torfu( ph5-6),dere kumu ve solucan humusu.

bu toprak versiyonu hem geçirgen oldu kök çürütmekten korkmadan sulayabiliyorsunuz,hemde bitkinin köklerinin yeterince nem ve hava almasına imkan tanıdı.

mesela torfunu fazla koyduğum saksıdakilere daha dikkat etmem gerekiyor daha geç kuruyor toprak ve kök çürümesine olanak verebilir.

tabi bu toprak işi ağacın hangi konumda ne kadar güneş ve hava akımı aldığı ilede ilgili.Benim cephem kuzey sabah 1 saat güneş var sonrasında serin sayılabilir.

Kısaca aslında zor bir ağaç türü değil bence.
özetle:
Geçirgen bir toprakta(toprak süzek olduğu için sulama aksatılmamalı)
sabahları 1-2 saat güneş alabileceği,fazla esmeyen bir konumda, yapraklarını ıslatmadan,arada besin takviyesi ile şu ana kadar sorun yaşamadım diyebilirim.

david72 19-05-2015 17:17

Sizce bütün gün güneş alan kapali balkonda saglikli olurmu ? Güneşi gölgelik yaparak engelleyebilirim ancak sıcaklik fazla oluyor haliyle. Sizce sorun olurmu ?

caglarxx 20-05-2015 13:56

sn.david72
kesinlikle olmaz diyebilirim.Bu tür çok sıcağı çok güneşi ve rüzgarı sevmiyor ne yazıkki.

david72 20-05-2015 14:52

Yeşil yapraklilar biraz daha dayanıklı galiba ne dersiniz. Rüzgar zaten almaz

taisenberg 20-05-2015 16:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi david72 (Mesaj 1380311)
Yeşil yapraklilar biraz daha dayanıklı galiba ne dersiniz. Rüzgar zaten almaz

Bir tane akçağacım var. Balkon güneybatı yönünde. Ben şu an kapalı balkonun bir camını sürekli açık tutuyorum ve bu açık olan yerden ağacı uzağa koydum, balkonun tam köşe yerinde. Önüne de geniş yapraklı bir difanbahya var onu koydum gölgelik yapması için. Sıkıntı çıkarsa da yeni akçağaç almam üzülerek..

caglarxx 20-05-2015 18:08

ağaç ölür demiyorum ama yaprak uçları kuruyor ve folyaj estetik bozuluyor.

taisenberg 20-05-2015 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caglarxx (Mesaj 1380411)
ağaç ölür demiyorum ama yaprak uçları kuruyor ve folyaj estetik bozuluyor.

Store perdeyi yarım çekiyordum burayı okuduktan sonra yarısını indirdim iyice. İnşallah işe yarar.

david72 20-05-2015 22:43

Sn. Taisenberg güneybatı yönüne bakan camla kapalı balkonumda stor perde ile kapalı. Tesadüfe bakınız. Sizde olursa ben de alıp deneyeceğim ; )

taisenberg 20-05-2015 23:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi david72 (Mesaj 1380551)
Sn. Taisenberg güneybatı yönüne bakan camla kapalı balkonumda stor perde ile kapalı. Tesadüfe bakınız. Sizde olursa ben de alıp deneyeceğim ; )

Güneybatı olması avantaj bence. Önceki evim kuzeybatı idi çok çiçeğim kurudu soğuktan.Güneş varsa tolere edilebilir ama güneş almayan yere güneş ışığı getiremezsiniz. Bence boş durmayın eğer yeniyseniz benim gibi ligustrum bonsai adayı alın başlayın. Vakit nakittir. 1-2 seneye 8-10 tane filan yeşim ağacı-afra olacak tutarlarsa. Çok bonsai ağacına benzemiyorlar ama hızlı büyümelerinden dolaı motive olacağımı düşünüyorum. Benim aslında çiçeklerle aram iyidir. Baya bi çiçeğim vardı ordan bonsaiye geçiş yapmaya çalışıyorum. Bazı ağaç türlerinin bakımı çiçeklere benziyor. Mesela şu anda difenbahya çiçeğimin gövdesi boş kaldı yapraklar yukarda idi ,havai köklendirme yapıyorum. Becerirsem ağaçlarda da deneyebilirim. Bu tarz forumlar bulunmaz nimet gerçekten.

Çağlarxx üstad başlığınızı da kirlettim ama özür dilerim.

dusunenadam 28-05-2015 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi david72 (Mesaj 1378618)
Evvelsi gün bi malzeme ihtiyacı için bauhaus a gitmiştim, tabi gitmişken bahçe bölümüne bakmadan olmaz. Birde ne göreyim ortalama 150 cm boyunda acer lar 59 Tl idi. 6 tanesinden 4 ü kurumuş. Begendiğim birtanesini alip alişverişi sürdürürken ağacin ilk dallarinin epey yukardan çıktığını ve epey alttan kesmem gerektiğini ama o canım yapraklara kıyamayacağımı farkederek geri bıraktım. Nasilolsa fidanliklardan istediğim formda birtane bulurum diye düşunmüştüm ama şimdi doğrusu pişmanlik duymuyorum desem yalan olur. Kurumuş olanları ne yaptıklarını sordum belki atiyorlardir ya da cüzzi bir miktara satiyorlardır ümidiyle, ancak geri gönderiyorlarmış.
Bu arada etiketlerinde acer palamut yazıyordu [emoji4]

"Acer Palamut" çok iyiydi. Epey güldürdünüz beni sayın david72 :))

dusunenadam 03-06-2015 16:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caglarxx (Mesaj 1378943)
gözlemlediğim en iyi versiyon,, steril çam kabuğu,tarımsal pomza (beyaz),katkısız baltık torfu( ph5-6),dere kumu ve solucan humusu.

Sayın caglarxx, oran yazmamışsınız. Sır mı? :D

caglarxx 04-06-2015 10:54

sn.düşünenadam

oran göz kararı :)) ruh haline göre

caglarxx 30-09-2015 19:17

4 Eklenti(ler)
En sevdiğim adayım,ağacım.
Sağolsun ne yaptıysam sırtını dönmedi bana.Huzur vermedim uç aldım sürekli,2 kere tümden yapraksızlaştırma, birde havai köklendirme.(kökleneni yaşatamadım o ayrı ama)

Önümüzdeki sene huzur vereceğim kendisine artık.:))

reguler 30-09-2015 19:29

Bunun formu çok güzel. Sadece dallar oluşsa tmm nerdeyse

boguz 05-10-2015 20:47

Sn.caglarxxx, çok gaza getiriyorsunuz, gidip alacağım akçaağaçtır, acer palmatumdur, öldüreceğim sonra izmir'in kavurucu sıcağında :)
Bu forumu bulmadan önce 2 yıl kadar önce yurt dışında bu ağacı görüp büyülenmiştim, gidip tohumlarını toplamıştım ağacın tepesinden, millet ne yapıyor bu deli demiştir yolun ortasında :) Ama sonra tohumlarını çimlendiremedim bile
Bu ağacın sıcak iklimlere dayanıklı bir türü var mı izmirlik?

caglarxx 13-10-2015 16:18

Sn.boğuz

İzmir'de birkaç arkadaş yetiştiriyordu diye hatırlıyorum forumda konuları olması gerek.Bu türün en toleranslı versiyonu yeşil japon akçağacı(standart versiyon) ,diğer süslü varyeteler biraz daha sorunlu.Mesela tüm sene kırmızı yapraklı türler yeterince güneş almasa yeşile dönüyor çok güneş ve rüzgar alırsa yaprak uçları yanıyor deforme oluyor vs.
Tohum çimlendirmeyi çözdük artık ,kasım aralık gibi toplayacağınız tohumları hafif nemli spaghnum yosunu içinde bir poşette ,buzdolabının sebze gözünde bekletin bahara doğru kafalar çıktığında saksıya dikip dışarı alabilirsiniz.yani yaklaşık 2-3 ay buzdolabında bekleyecek.

not:fidanların ,(ağaçlarnı ) saksı ve toprağını ne kadar büyük tutarsanız okadar az sorun yaşarsınız.

selamlar

reguler 11-01-2016 23:54

Havai köklendirme tuttu mu acep. Başarılı oldunuz mu?

caglarxx 12-01-2016 11:09

bunun tutmadı ,şu linkteki tuttu
http://www.agaclar.net/forum/baslang...alar/36410.htm

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025