agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bambu (https://www.agaclar.net/forum/bambu/)
-   -   Çok DİKKAT etmeliyiz: yayılıcı bambular çok ciddi bir sorun olabilir (https://www.agaclar.net/forum/bambu/5446.htm)

cemal.S 06-10-2008 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Besenkar (Mesaj 293874)
Cemal Bey,

(Sürçü lisan ettiysek affola.)

Rica ederim efendim aynı şeyler bizim içinde geçerli. Aslında mesajınızdan anladığım kadarı ile endişelerimiz hepimizin aynı. Anlatış biçimimiz farklı. Buda sanalın genel sorunu. Bazen bir kelime amacını aşabiliyor. Buna karşı ilacımızda hazır. Nedir o ****** hoşgörü. Oda bizim hepimizde tüm insanımızda fazlası ile var. Kültürümüzün temeli hoş görü biliyorsunuz. Kaynak göstererek verdiğiniz bilgiler harikalar. Özel mesajınızı ve telefonlarınızı aldım.

En kısa sürede görüşmeyi diliyorum. Bende sizlerle tanışmaktan onur duyarım.

Saygıyla.

Todor 19-10-2008 16:50

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Faruk Tuzcuoglu (Mesaj 114108)
Benim derdim yayılmacılık değil, diğer türleri YOK EDİŞ.
...
....

Sayın TODOR un önerdiği önlem etkili olabilir. İyi bir fikir, havada geçme gibi bir yeteneği olmasa gerek. 5 cm yükseklikteki bariyeri aşabiliyormuş ama.

Bambunun ne kadar saldırgan olabileceğini ilk olarak, Sayın Faruk Tuzcuoğlu dile getirmişti. Gene bariyer ve ve üzerinden aşabileceğini de ilk kendisi belirtmiş. Aradığım bir çok sorunun cevabını Sayın Faruk Tuzcuoğlu'na ait mesajlarda buluyorum. Fakat ne yazık ki, ilk yazıldığında bu bilgileri alamamışım. Çünkü henüz o seviyede değilmişim. Denize düşşen kabın kadar su alırsın. Tabi bu bilgilerde arada kaynamış gitmiş.

Bunları yazıyorum çünkü elimdeki bazı aurea'ların saksıdan dışarı çıkabilmek için yaptıkları rizomları fotoğrafladım. Meğer Faruk Bey bana bunu 16 ay önce söylemiş ama ben anlamamışım.

İlk saksıda bitki bir engele gelince rizomu havaya yönlendirmiş ve engeli aştığını düşünürek tekrar toprağa daldırmış. Fakat aslında yeteri kadar uzaklığa gitmediği için gene saksının içerisinde kalmış.

İkinci saksıdaki bitki, rizomu tam engele takıldığı yerde havaya doğru yönlendirmiş. Yani sakısının kenarına gelince. Ardından da tekrar aşağıya doğru yönelen rizom toprağa değidiği anda köklenecek ve yayılmaya devam edecek.

Ben artık bambuların akıl sahibi olduğuna inanmaya başladım. :)

Eklenti 50192

Eklenti 50193

Eklenti 50195

Eklenti 50194

Sinan9 22-10-2008 03:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 301534)

Ben artık bambuların akıl sahibi olduğuna inanmaya başladım. :)

Zannettiğindende akıllılar.

denizakvaryumu 22-10-2008 08:25

1 Eklenti(ler)
Kudzu nun yanında yayılıcı bambular geride kalır :)

Eklenti 50428

http://www.google.com.tr/search?hl=t...btnG=Ara&meta=

Çok hizli buyuyen, her yerde yetisen ve temizlenmesi cok zor olan yabani bir bitki turu.Şekil itibariyle sarmasiga benzerler, duvarlara, telefon direklerine, heryere tirmanirlar, haftada 30 santim buyuyebilirler, guney asya kokenlidirler.

1800lerde amerikaya getirilmislerdir, onceleri hayvan besiniyken sonralari erozyonu onlemeden bahcecilige kadar bi cok yerde kullanim alani buldular; ancak sonra kontrol altina alinamayan bir buyuyuse gectiler.

1970lerde buyumesini yavaslatmak icin gelistirilen ilaclara adapte olan bitki daha da hizli buyumeye basladi, 1997'de zararli yabani ot klasmanina sokulan otlari yoketmek icin simdilik en etkili yontem keciler olarak goruluyor zira bitkinin kimyasallara karsi cok buyuk bir direnci var ve yakmak ya da kokunu sokmek gibi yontemlerle kurtulamiyosunuz.

Amerikada bugun itibariyle dokuz milyon mil karelik bir alana yayilmis kudzu'nin yillik zarar tahminleri yuzmilyon dolarla ifade ediliyor.

Tohumunu satın almak isteyenler için:
http://www.catalpatreeseeds.com/Cand...idproduct=2952

Todor 22-10-2008 09:31

Teşekkür ederim Sayın Denizakvaryumu. Bu bitkinin bir de 30 m yükseklik yaptığını düşünün. Alın size moso. Ne sonuçlar doğuracağını kestirmek mümkün değil.

denizakvaryumu 22-10-2008 09:39

http://www.jackanthonyphotography.co...zu/houses.html

Eğer keçiler bu bitkiyi severek yiyorsa, bir yandan da "hayvancılık için iyidir " diye düşünüyorum.

Linkteki evlerde yaşamak isterdim :)

denizakvaryumu 22-10-2008 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Todor (Mesaj 303277)
Bu bitkinin bir de 30 m yükseklik yaptığını düşünün. Alın size moso. Ne sonuçlar doğuracağını kestirmek mümkün değil.

Moso-kudzu savaşından kim galip çıkar ?

Kudzu, mosoya tırmanıp yapraklarının güneş almasını engelleyeceğinden, mosoyu bitirmek için kudzu kullanılabilir.

Todor 22-10-2008 09:59

Benim de ilk aklıma meralara ekmek geldi. Acaba sütü nasıl? Fakat hep dediğim gibi, bu işler çok tehlikeli. Bütün meraya yayıldığında, hayvanlar tek yönlü beslendiği için aç kalmalarından daha vahim sonuçlar doğurabilir.

O evlerde de çok böcek ve sürüngen olur zannımca.:)

Moso ile rekabeti konusunda bir şey diyemiyorum çünkü kudzu'nun ışık ihtiyacını bilmiyorum. Çok fazla ışık istemiyorsa mosoyu bastırabilir. Ama eğer ışık istiyorsa hiç şansı yok çünkü moso ormanının dibi alaca karanlık.

Besenkar 27-10-2008 00:40

Todor,
sen işi çok abarttın,
çok merak ediyorsan Beylerbeyi Sarayına git ve gör.
Bambu saraya bir zarar vermemiş.
Artık senin sadece bir başlığı savunmak için bu yazıları yazdığına inanacağım.Lütfen daha bilimsel ol.

Besenkar 27-10-2008 00:44

bilmediğin ya da bilgilerinin yetersiz olduğu konulardalütfen zihnimizi bulandırma

Todor 27-10-2008 03:56

Sayın Besenkar, katılmadığınız husus hangi bölüm ve neden katılmıyorsunuz?

Assassin 17-11-2008 19:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 303242)
Kudzu nun yanında yayılıcı bambular geride kalır :)

Eklenti 50428

http://www.google.com.tr/search?hl=t...btnG=Ara&meta=

Çok hizli buyuyen, her yerde yetisen ve temizlenmesi cok zor olan yabani bir bitki turu.Şekil itibariyle sarmasiga benzerler, duvarlara, telefon direklerine, heryere tirmanirlar, haftada 30 santim buyuyebilirler, guney asya kokenlidirler.

1800lerde amerikaya getirilmislerdir, onceleri hayvan besiniyken sonralari erozyonu onlemeden bahcecilige kadar bi cok yerde kullanim alani buldular; ancak sonra kontrol altina alinamayan bir buyuyuse gectiler.

1970lerde buyumesini yavaslatmak icin gelistirilen ilaclara adapte olan bitki daha da hizli buyumeye basladi, 1997'de zararli yabani ot klasmanina sokulan otlari yoketmek icin simdilik en etkili yontem keciler olarak goruluyor zira bitkinin kimyasallara karsi cok buyuk bir direnci var ve yakmak ya da kokunu sokmek gibi yontemlerle kurtulamiyosunuz.

Amerikada bugun itibariyle dokuz milyon mil karelik bir alana yayilmis kudzu'nin yillik zarar tahminleri yuzmilyon dolarla ifade ediliyor.

Tohumunu satın almak isteyenler için:
http://www.catalpatreeseeds.com/Cand...idproduct=2952

sevgili denizakvaryumu,
yazınızın tamamında vahim sonuçlarından bahsettiğiniz bir bitkinin, tohumlarının temin edilebileceği bir linki neden verdiğinizi anlayabilmiş değilim.. bence çelişik bir davranış sergilemişsiniz.. derseniz ki; "ben sonuçlarından bahsettim, ama dileyen alsın.." bu da bence bu bitki hakkında olumsuz düşünce sahibi biri olaraksizin vazifeniz olmamalıydı.. Bunlar sadece bu konu hakkında kişisel görüşlerim olup, mesajın sahibi ile ilgili hiçbir kötüdüşüncem ve kastım da yoktur, yanlış anlama deniz akvaryumu :) yoksa, bu forumu keşfettiğimden bu yana geçen 1 haftalık sürede edindiğim kanaat; bu forumun yapıtaşlarından biri olduğunuzdur.. İyi günler dilerim..

Gezegen 31-08-2009 09:46

cok değişik bir bitki ama tanışmak istemezdim özellikle kudzuyla

Amazonn 16-09-2009 13:43

kudzu daha korkutucu geliyor mosa ise daha sempatik..kudzuyal tanışmaktansa mosoyla tanışmayı tercih ederim..
resimleri gördükçe içim sıkıldı sanki sarmaşıklar bana sarılmış gibi hissettim..:(

yaşasın moso..:)

Yaylacı 17-04-2011 20:45

Arkadaşlar, gerek bambu gerekse yayılıcı moso ve kudzu ile ilgili tüm yazıları okudum. Her ne kadar yazılarda ürkütücü boyutlarda bitki istilasından söz edilse de her şeyin bir çözümü ve alternatifi var. Eğer bu zararlı yayılıcılar gerçekten çok zarar veriyorsa ve üretilmek te isteniyorsa ona göre önlemleri alınabilir. Bambuyu bilirim çalıştığım yerde bambu fidanını ben dikmiştim, yaptığım gözlemlere göre müthiş bir yayılıcı eğer çevresini uygun şekilde çevirmezseniz set yapmazsanız hem yer altı sürgünleriyle hem de engel gördüğünde yer üstü havai sürgünleriyle yayılmasını becerebilen bir bitki. Dayanıklılık bakımından bildiğim en sert bitki, kesemiyorsunuz, kıramıyorsunuz, kesmek için bir baltaya ihtiyacınız var. Yer altı sürgünlerini en keskin bel küreği ile kesmek çok zor. Bambunun bu özelliklerinden faydalanarak çok şeyler yapılabilir, gerci bu konuda bilgi sahibi olan arkadaşlar ve üstadlar var ama ben kullanım bakımından ağaç katliamını önlemek için bambunun çok yerinde ve faydalı olacağına inananlardanım. Saygılarımla...

the_mc 24-04-2011 13:12

istilacı türleri neden kullanmayı düşünüyorsunuz anlamadım.

HAVASUTOPRAK54 08-12-2013 00:00

bambu izolasyonu

1 Eklenti(ler)
merhabalar bahçem de bambu da bulunsun istedim . 3x2 izolasyon uyguladım.1 m derinliğinde bir tarafı alüminyum izolasyon malzemesi yerleştirdim. bambuların dikimini gerçekleştirdim. diğer fotoğrafları sonra yükleyeceğim.

Wallnut 08-12-2013 23:19

Selamlar.
ABD de NC eyaletinde 12 sene çalışma hayatım oldu.Avcılık ve bahçe tutkunluğum orada boş zamanlarımı bahçeler ve ormanlarda geçti.NC genelde çam ormanlarıyla kaplı.Çalıştığım Sprıng hope la Wilson arası yaklaşık 45 mil.25 mıllık kısmında Kudzu kaplamış her yeri .İki tane büyük akarsu var .Havadan asma köprü yapmış karşı tarafada yayılmış.İçine giren geyikler çıkamıyor bazen.Bataklık gibi yutuyor hayvanları.Baş edemiyorlar.Mayın tarlaları gibi alanlar bırakmışlar.Her ay
temizlenıyor.
Çok büyük botanik bahçeler var ünüversitelerin.Oralarda moso bombu lar la çok güzel alanlar yapmışlar.Kimisi 30-40 senelıkmiş.Ama hiçte etrafı sarmamışlar.Sularla yalancı cennet yapmışlar.Ben bile rizomlarından alıp balık tuttuğumuz su kenarlarına ektim orada.Şımdılerde 20-30 yerdeki moso larım büyümüşlerdır.Sayın Besenkarın dediği ğibi mosolara haksızlık yapmayalım.Saygılar.

HAVASUTOPRAK54 06-01-2014 14:52

3 Eklenti(ler)
Bambularımın son durumu. Zigzag Bambu, Siyah Bambu ve iki ayrı tür daha.

gurbik67 07-01-2014 01:30

benimde bir zaman bambu ağaçlarım vardı. aslında onları balık sırığı olarak olur düşüncesi il dikmiştim. herbiri ortalama 10 mt boyunda 6-7 cm çapında, görselliği mükemmel bitkilerdi.
Ama sonradan gördüm ki arkada büyük bir enkaz bırakarak ilerliyor. o enkazın sökümü de bi dert. inanıyorumki bambuya izalasyon olmaz çünkü o alan içinde çok sert bir kök oluşumu bırakarak ilerliyor.
O enkaz köklerdeb yeni filizler çıkamayınca haliyle kuruyacaktır.

melih54 20-03-2014 00:43

OK bambusu da bir yayılmacı tür müdür?

looktr 24-12-2017 09:14

Geçen hafta İznikteki bahçemden dönerken dere kenarında çok hoşuma giden bir bitkiden çıkarmaya çalıştım, başaramadım. 6 - 8 metreye kadar boy attığını gördüğüm bu bitkiyle ilgili çok planlarım vardı. Konunuzdaki resimleri gördükten sonra bu bitkinin bambu olduğuna knaat getirdim. Gövde çapı e u uzun olanlarda 2-3 cm. Ama yaprakları tam olarak resimdeki gibi.

İznik tarafında yetiştiren varsa bilgi almak isterim. Veya gidebilecek olana özelden koordinat verebilirim. Orhaniye (Akköy)de.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025