![]() |
Sn. pricess48,
tohumları doğru ekmişsiniz. Sulama yaparken fıs fıslama yaparak sulayın (daha doğrusu nemlendirin). Tohumlar çimlendikten sonra iyiye büyünceye kadar, direkt güneş ışığını görmeyecek şekilde, gölge'de tutun. Çevreden yansıyan ışıklar yetecektir. Asıl yaprakları çıkınca, sabah ya'da akşam güneşi görecek şekilde, yarı-gölge bir alana alırsınız. --------------------------------------------------------------------------------- Sn. aymazalper, zeolit ile ilgili kısa bir bilgi. Zeolitler bir mineral grup ismidir. Sanayi hammaddeleri içinde Endüstriyel hammadde olarak değerlendirilirler. Bilinen 40’ı aşkın doğal minerali vardır. Bunlardan en önemlileri Klinoptilolit, şabazit ve analsim dir. Ayrıca 150 yi aşkın sentetik minerali de mevcuttur. Zeolitler volkanik küllerin su ortamında değişime uğraması sonucunda oluşurlar. Kısaca klino olarak da bilinen Klinoptilolit doğal zeolitlerden dünyada rezerv olarak en çok bulunan ve teknolojik özellikleri en iyi olanlardan biridir. Özellikle çevreci mineral olarak bilinmektedir. Bunun nedeni toprakta aşırı gübreleme veya yanlış sulama nedeniyle azotlu gübrelerin yıkanmasına engel olmasıdır. Bu şekilde insan ve hayvan sağlığını doğrudan etkileyen yer altı ve yer üstü sularımızın kirlenmesine engel olmaktadır. Ayrıca su arıtma da özellikle ABD ve Japonya'da şehir ve sanayi atık sularının temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ülkemizde bol miktarda bulunan ve üretilen klinonun içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli hammaddelerinden biri olacağı kesindir. Özellikleri nedeniyle pek çok sektörde kullanılabilmektedir. Başta - toprak düzenleyicisi -gübre katkısı ve - yem katkı malzemesi olmak üzere, - atık su arıtma, - gaz arıtma, - hayvan altlığı, - koku giderici, - çöp depolama sahaları, - tarım ilaçları, plastik ve kağıtta dolgu olarak, - inşaat sektöründe vb. 100 e yakın alanda kullanılmaktadır. Ülkemizde yeni tanınmaya başlanmıştır. Dünyada özellikle A.B.D, Japonya, Küba, Çin ve Avustralya da yaygın kullanımları vardır. Son yıllarda NASA uzayda bitki yetiştirme çalışmaları için klinoyu denemiş ve topraksız bitki yetiştirmede en önemli malzeme olarak bildirmiştir (Bu bilgiyi İklimsiz isimli üye arkadaşımız bu link'te yazmış http://www.agaclar.net/forum/showthr...=Zeolit&page=3). Zeolit ve benzeri mineraller ile ilgili bilgileri bu link'in 1. sayfasından itibaren takip edebilirsiniz. |
Merhabalar, işyerimin terasındaki saksılara ektiğim maydonozlarımın dibinde biten "semiz otu" görünümlü bitkileri yolarken , kendimi çok sevdiği kızının yanında dolaşan erkekleri bertaraf etmek için mücadele eden fabrikatör gaddar baba gibi hissediyorum... :)
bu bitkiler çok arsız, nereyi sulasam onlar çıkıveriyorlar :( |
arkadaşlar ev deki herhangi bir maydonuzu eksem o saksıda çıkarlarmı? yoksa direk tohum mu almak gerekir? tohumu olmayanlar için çare varmı yani??
|
Sayın domatesci_1,
Maydonozu tohumdan ekmek gerekir; aktarlarda maydanoz tohumu bulabilirsiniz. |
Alıntı:
|
aldım ektim hafif hafif çimlenmeye başladı bile :) kışın daha mı ii oluyo ne :)
|
En Zor Çimlenen Tohum : Maydanoz Tohumu
LATİNCESİ : Petroselinum crispum ALMANCASI : Petersilie İNGİLİZCESİ : Parsley FRANSIZCASI : Persil İTALYANCASI : Prezzemolo RUSÇASI : Petruschka ANAVATANI : Akdeniz FAMİLYASI : Umbelliferae KOTİLEDON : Çift ÇİÇEK : Erselik DÖLLENME : Yabancı DÖLLENME ETMENİ : Rüzgar İZOLASYON (EN AZ)(m) : 400 TOHUM TARİFİ (BOYASIZ ve İLAÇSIZ) : Çizgili, dip kısmı bazen kılçıklı, grimsi yeşil rente. BİN DANE AĞIRLIĞI (GR.) : 1,8-2.1 BİR GR'daki TOHUM SAYISI (ADET) : 475-550 TOHUM MUHAFAZA SÜRESİ (YIL) : 4-5 ÇİMLENME EN AZ VE EN FAZLA (%) : 70-80 ÇİMLENEBİLME SICAKLIĞI (MİN.) (C) : 4 ÇİMLENME SÜRESİ (ORT./GÜN) : 18-21 TOHUM HASAT ZAMANI (AY) : Temmuz TOHUM VERİMİ (KG./DA) : 75-100 TOHUM EKİM ZAMANI(ÜRÜN) : Mart TOHUM İHTİYACI (ÜRÜN)(GR./DA.) : 500-1000 FİDELİK İHTİYACI (ÜRÜN)(m2/DA.) : --- FİDELİKTE TOHUM İHTİYACI (GR/m2) : --- BİTKİ SAYISI (ÜRÜN)(ADET/DA.) : 80.000-100.000 EKİM NORMU (SIRA ARASI/ÜZERİ)(CM.) : 25-35/4-5 EKİM DERİNLİĞİ (CM) : 1-1,5 HASADA GELİM SÜRESİ (ÜRÜN)(GÜN) : 60-70 HASAT SÜRESİ (ÜRÜN)(GÜN) : 365 (4-6 Biçim) ÜRÜN VERİMİ (KG./DA)(TOPLAM) : 2.000-5.000 (40.000-60.000 Demet) FİZYOLOJİK DENGE : Maydanozların çiçek açabilmesi için düşük sıcaklıklara gereksinmesi vardır. Maydanoz en zor ve geç çimlenen tohumdur. Tohumların ekilmeden önce soğuklatılması çimlenmeyi kolaylaştırır. Kaynak: Ekim mevsiminin gelmesi.... Kolay gelsin, saygılarımla lütfen. |
Balkonumda geçen yıl ektiğim maydanoz saksım var. İçinde de cılız maydanozlarım. Kış boyu balkonda durdu. İçeri alsam acaba yeşerir mi? yoksa yeniden mi ekmem gerekir
|
Bugün maydanoz tohumlarımı ısladım ,yarın ekmeyi düşünüyorum.
Umarım devamını başarırım. |
Ben de bugün ektim maydonozları,dün suda bekletmiştim,ama ektiğim yer fazla derin değil,bi de tohumların arasını baya mesafeli bıraktım,merakla bekliyorum.
|
yaşasın:) maydanozlarım çimlenmeye başladılar.İyice belirginleşince fotoğraflarını koymak isterim;)
|
Kışın bir yapı marketten kıvırcık maydanoz tohumu aldım, şu dekoratif olanlardan. Çok güzel çimlendiler fakat tatları acı gibiydi. Maydanoz yetiştirmek isteyenlere benden tavsiye, dekoratif olanlardan almayın yemek için uygun değil.:)
|
Benim maydanozlarıma bakabilir misiniz?
orta kısımlar boş nedense :( yanlış bir şey mi var acaba :( http://i42.tinypic.com/343tcef.jpg |
kimseler ilgilenmiyor sanırım :(
|
Hala kimse bir cevap yazmamış bana :(
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Ben de maydonoz tohumlarını ekeli neredeyse 1 ay oldu. Son iki gündür üçer beşer baş veriyorlar toprağın yüzünde. Suyu çok seviyor bu yüzden azar azar her gün suluyorum.
|
1 Eklenti(ler)
15.04.2012 tarihli yogurt kabındaki maydanozumun durumu
|
1 Eklenti(ler)
1 Nisan tarihli maydanozlarım bu halde .
Bugün güneşli ,açık balkona çıkardım, bakalım gelişmesini merak ediyorum. |
3 hafta önce diktiğim maydonozlardan 10L-deki en yavaş büyüyen ilk resimde görülebilir arada geniş yapraklılar da var nerden geldiler hiç bilmiyorum arılar veya rüzgar getirmiş olabilir :)
her gün fısfıslarım büyüyünce nası yerim bilmiyorum şimdilik minikler :) --- --- --- bu da bebeklik resimleri :) |
1 Eklenti(ler)
Buda benimkiler mini maydonoz ormanım, ,bir hafta önce bakıcı mutfakta yemeklik maydonoz bulamayınca benim saksıdakileri biçmişti ama yeniden toparladılar ve büyüyorlar.
|
maydanoz inanılmaz bereketli bir bitki, benim de terasımda 4 kocaman saksı maydanozum var , tohumları ekeli 1 yılı geçti ve yaz-kış mahsülümü aldım. biçtikçe daha gür çıkıyorlar. Maşallah :)
|
merhabalar.yaklaşık 40 gün önce ekitiğim tohumlar durdu durdu birden çıkıverdiler.acaba sulama ve güneş isteği olarak öneriniz nedir.kaç saat güneşte bırakayım.hergün fısfıslayyım mı. teşeküreler.
|
|
1 Eklenti(ler)
İki kere hasat edildikten sonra tekrar gür olarak fışkırdılar.Pencere kenarında olduğundan hemen her gün bolca suluyorum.Ek besin eklemem gerekir mi acaba?şimdilik tadları güzel !
|
Zannedersem, maydanozlarınızın saksı harcı torf. Daha önce ki yazmış olduğum mesajımı okumanızı tavsiye ederim.
Bu hususlar tecrübelerimle sabit. |
1 Eklenti(ler)
Meraba, benim maydonozlarımın üstünde beyaz lekeler var. Sorun ne anlayamadım. Bilen biri varsa cevap verirseniz sevinirim. Teşekkürler.
foto1274.jpg (67.6 KB) |
Benim maydanozum da aynı durumdaydı.Sulama hatası yaptığımı düşünüyorum.Bir hafta sulayamamıştım tatilde memlekete gitmiştim.Döndüğümde hafiften lekelenme vardı.Bunun ardından sulamayı fazla kaçırdım ve lekeler arttı.Artık az az suluyorum günde 2-3 kez.Şu an daha iyiler.Daha tecrübeli bilgili arkadaşlar ne yorum yaparlar acaba?
|
teşekkür ederm.
|
Alıntı:
|
Hımm..Forumu bastan sona okudum da benim maydanozlara benzeyene rastlamadım.Mübarek benimkiler sarmaşık :D çok utanıyorum onlardan,halbuki sevgiyle bakmıştım hay allah ya!Şaka bir yana fesleğenle aynı anda ektim nerdeyse aynı anda çıktılar yaklaşık 2 ay oldu sanırım şua sapları çok uzun ince ve sarmaşık gibi birbirlerine karışmış haldeler.Bir de lekeler cabası,şimdi öğreniyorumda budamak gerekirmiş,evet yarın ilk işim sararmış maydanozcukları koparmak,makaslamı kesiyim acaba ? ve sanırım güneşe koyucam öylemi,foto istemeyin çok çirkinler :D ama fesleğenlerimin maşallahları var.Deneyimli kişilerin bana teknik destek olmalarını rica ediyorum,bir de çiçek coşturan kullanabilirsiniz yazıyor bunun hangi çeşidini kullanmak gerek acaba?Şimdiden teşekkürler
|
11 Ağustos'ta ektiğim maydanoz tohumlarında henüz bir hareket yok, dereotları haffiten filizlenmeye başladı...
|
Bu sene maydanoz da ektim. Bir arkadaş bana tohum vermişti, onları kullandım. Bahçeye ektiklerim çıkmadı:( Balkonda saksıya ektiklerim geç de olsa çıktı, ancak çok cılızlar, bazılarının üzerinde beyaz lekelenmeler oldu. Sanırım torf toprağında çok iyi gelişmediler. Sadece bir saksıdan iyi verim alabildim. O saksıda geçen sene fesleğen vardı, kışın kurumuştu. Balkonda ,elimin altında maydanoz olması iyi oluyor. Hemen kırpıp, salatalara kullanabiliyorum.
|
Maydanoz ekilecek toprağı fırında 100-150 derecede 8-10 dk ısıtsak içindeki yabani bitki tohumları etkisizleşirmi acaba.Birde yabani ot tohumlarını öldüreyim derken toprağın özellikleride bozulurmuki...
|
az önce mutfakta kullanılan plastik çekmecelerden elimde boşta olanlardan birine toprak koydum vede topragı kapatacak şekilde üzerine yumurta kolisini yerleştirdim sonrasında çukur kısımlara 3 er tane maydonoz tohumu koydum üzerinede hafif toprak yani çekmeceye 150 kadar tohum attım bakalım 1 ay sonra durumları ne olacak elimde şu an tek bir yoğurt kovasında tek tohumdan çıkmış mayonoz var vede bana fazlasıyla verimli gibi geldi o yüzden daha da geçikmemek için şimdiden tohumları ektim, toprağ yatağınıda elimde var olan topragı ilk olarak kurumaya bırakmıştım onu eledim ince kısımla kaba kısmı ayırmış oldum sonrasında elimde sıcak komposttan eleme ile kalan bir miktar gübre ile karıştırdım vede bunları ilk olarak kaba toprağı döktüm çekmeceye üzerinede bu ince toprağı ve sonrasında kartonu yerleştirdim tohumları attıktan sonrada yine üzerine az miktardan bu ince topraktan attım şu anda bu şekilde yaptık bakalım eğer tutarlarsa çok düzgün çıkacak vede epey kahvaltıda tüketebileceğim en taze maydonozumuzu elde etmiş olucam bakalım hayırlısıyla
böylelikle toprakta farklı bitkilerin yetişmesi önlenecek vede bitki çok düzgün bir şekilde duracak aynı zamanda da toprak üzerine vuran güneşin toprağı ısıtma durumunuda bir miktar azaltıcak ve yine topraktan çıkan buharında karton önünü keserek topraktan su kaybını azaltıcak |
Alıntı:
Evet. Bozulur. Bunun yerine, teli ince delikli bir elek ile eleyebilirsiniz. Ama daha sonra, elediğiniz toprağı biraz çakıltaşları (ya da Perlit gibi şeyler ile) harmanlayın ki, toprak sıkışmasın. Çünkü, elenen toprak daha çok fazla sıkışır. Taşlar ile (ya da perlit gibi maddeler ile) sıkışmasını önleyeceğiniz için, bitkilerinizin hava almasını sağlarsınız. Ben hep toprağı eleyerek yetiştiriyorum ve yabancı otlar nerede ise hiç çıkmıyor. Birkaç tane ancak oluyor. |
Alıntı:
Maydanoz tohumları, tıpkı kışın soğuk havadan olduğu gibi, yaz sıcaklarından da etkilenip, kolay kolay çimlenmiyorlar. Hava sıcaklığı ortalama 25 ile 20 derece arasında olduğu zaman, en ideal şekilde ve çabucak (2-3 hafta arası) çimlenirler. Yani, tohumlar soğuk gibi çok sıcağı da sevmezler. Eğer uygun büyüklükte saksılara ekip, nispeten gölge ve serin bir yer bulursanız daha kolay çimlenirler (kışın'da tam tersi). Benim de Temmuz ayında bahçede boş bir bölgeye ektiğim tohumlar hala çimlenmedi. Hava sıcaklığı 25 derece civarı olunca çimlenirler. Saksıya ve gölge bir yere ektiklerim ise, çimlendi. |
Alıntı:
Bu arada bilgi için teşekkürler. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:06. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025