agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Maydanoz (Petroselinum sp.) (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/968.htm)

maviyeşil 23-12-2008 13:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik Serseri (Mesaj 334435)
merhaba. fotoğraflardan tam anlaşılmıyor. ama 1. maydonuz olabilir diye düşünüyorum.

Teşekkürler, sabırla biraz daha büyümelerini beklemem gerekiyor sanırım.

nariçi 23-12-2008 14:03

İkincinin maydanoz olma olasılığı daha yüksek.

maviyeşil 23-12-2008 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 334456)
İkincinin maydanoz olma olasılığı daha yüksek.

Emin olmamakla birlikte ben de aynı fikirdeyim. Tadına baktım biraz önce:D

nariçi 23-12-2008 14:56

Birincinin kotiledon yaprakları bir yuhaf, çok büyük ama birtanesinde çıkmakta olan normal yapraklar da benziyor o nedenle ihtiyatlı olmak lazım S. maviyeşil.

maviyeşil 23-12-2008 15:15

Yorumların için teşekkürler Nariçi. Artık bekleyip göreceğiz ne olduklarını. Biraz daha büyüyünce yeni resimlerini çekerim.

osmann 23-12-2008 16:37

Ben açık balkonda maydanoz, roka ve dereotu çimlendirdim. Hepsi çimlendi, başta herşey gayet iyiydi fakat hepsinde aniden gelişme durdu. Şu anda bütün filizler çok cılız ve hafif sarı. Mevsimden dolayı diye düşündüm ama yazın da çimlendirmiştim. Onlar da fazla güçlü olmamışlardı. Uzun saksılara diktim. Torf ve bahçe toprağını karıştırıp içine biraz granül şeklindeki organik gübreden koydum. Evet havalar biraz sert. Acaba üzerini strech filmle kapatıp ılık su ile sulasam ısınır ve büyürler mi? İşin ilginci kuruyup kararmıyorlar da...Öylece duruyorlar,ne ileri ne geri! Anlayamadım, anlayan bana da anlatsın lütfen.

SBAKKAL 24-12-2008 10:46

maydonoz

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi unclejo (Mesaj 282438)
Daha Yakından çekilmiş fotoları yolluyorum.Yalnız benim anlamadığım şu ki çimlenme başladığı andan itibaren ışık alan yerlerde benim saksılarım.Buna rağmen neden ışık az geliyor anlamıyorum.Tabi şunu da ekleyeyim,pencere kenarındalar.Acaba bunun bir etkisi olabilir mi..

Resimde gördüğünüz gibi çeşitli hobileri olan maydanozlarım herbiri bir yana olmak üzere kafalarına göre takılmakta ve ışık diplerinde olmasına rağmen bu da ışık mı dercesine boylarına boy katmaktadırlar.

Sevgiyle:rolleyes:

Merhaba,
Ben de foruma yeni katılanlardanım. Benim maydonozlarımında aynı sorunu var.
Pencere önünde ama içeride bulunuyor. Neden boyları bu şekilde uzuyor ve narin yapıda oluyorlar. Ben bu konuda ne yapabilirim? Hepinizden değerli yardımlarınızı rica ediyorum :confused:

İyi günler:p

envor 07-01-2009 17:31

Bu da Aeroponik sistemde yetiştirdiğim maydanozlarım :)

1 Eklenti(ler)
Eklenti 58290

berduray 07-01-2009 22:04

Benimkiler bahçede, makasla kestikçe de daha da güçleniyorlar.

Boy uzamasının sebebi yetersiz ışıktır, cansız, cılız olurlar.

Soğuk dışarısı diyeceksiniz ama bu kış -5 leri gördük Bodrum'da ve evvelsi sabah tam yarım saat fındık kadar dolu yağdı, yine de birşey olmadı.

Çünki tüm gün güneş görecekleri bir yerdeler ve bulabilirseniz ahır gübresi çok işe yarıyor.

KaRaMeLa 26-03-2009 16:57

Benim gecen cuma ektigim maynozlarimdan bir tanesi basini topraktan cikarmaya baslamis. Digerleride cabucak arkasindan kosup yetisir umarim. Havalar iyice isinana kadar saksida icerde duracaklar. Cilizlik veya boy atma sorunlari yasamazsam nisan sonu gibi surekli gunes alan balkonuma cikarmayi dusunuyorum..

meraklı 27-03-2009 09:44

Toprakla, sebzelerle yeni ilgilenmeye başlayan üyelerimiz, heyecanınızı çok iyi anlıyorum geçen yıl bu zamanlarda ben de aynı şekilde bu işlere adım atmıştım. Aradan tam bir yıl geçti ben biraz ilerleme kaydettim sanırım :) Ama dikkat edin zaman geçtikçe bir hastalığa dönüşüyor ve çevremdekiler bu işin sonunun nereye varacağını merak ediyorlar :)

Geçen yıl Nisan ayı gibi manavdan aldığım kasaya maydanoz tohumlarını serpiştirmiştim. Maydanozun çıkması biraz daha fazla sürede almıştı. İlk çıkanları hep özenle tek tek elimle toplamıştım. Çok narin olduklarından zarar görmesinler diye.. Çünkü benim için çok kıymetliler inanın. Ekeli neredeyse 1 yıl olmuş şimdi açık balkonumda her daim elimin altındalar. Dallarından kopardıkça gövdeleri kalınlaştı. Artık oldukça kuvvetli ama çok da tazeler. Sabah kahvaltılarında bile tostların arasına yiyeceğimiz miktarda kopartıyor ve taze taze ve organik olarak yemenin tadını çıkarıyoruz. Tekrar tekrar dikmek gerekmiyor çünkü bildiğim 2 yıllık bir bitki. Hiç uğraştırmıyor sadece suyunu düzenli veriyorum o kadar.

Emel 05-04-2009 19:57

Bende geçen hafta maydanoz ve dereotu tohumları diktim. Şu anda kapalı balkonumda duruyo, gün boyu da güneşten faydalanıyor. Püskürtme usulüyle günde bir kaç kere toprağın üzerini nemlendiriyorum. Umarım tohumlarımı en kısa zamanda çimlendirmeyi başarırım.

drneuro 09-04-2009 15:29

2 Eklenti(ler)
1 hafta önce çimlenen maydonozlarım..

canerkus 09-04-2009 22:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emel-erman (Mesaj 393623)
Bende geçen hafta maydanoz ve dereotu tohumları diktim. Şu anda kapalı balkonumda duruyo, gün boyu da güneşten faydalanıyor. Püskürtme usulüyle günde bir kaç kere toprağın üzerini nemlendiriyorum. Umarım tohumlarımı en kısa zamanda çimlendirmeyi başarırım.

Dereotunu ekeli bir hafta olduysa çimlenmesi yakındır, ancak maydonoz biraz daha uzun sürede çimleniyor. 25-30 günü bulabilir çimlenmesi. Sıcaklık ve neme göre değişir tabi. Benim içerideki saksının dibine ektiğim maydonozlar 25 günde çıktı. Dışarıdakiler ise 35 günde çıktı. Biraz daha sabır;)

Emel 11-04-2009 15:25

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi canerkus (Mesaj 396946)
Dereotunu ekeli bir hafta olduysa çimlenmesi yakındır, ancak maydonoz biraz daha uzun sürede çimleniyor. 25-30 günü bulabilir çimlenmesi. Sıcaklık ve neme göre değişir tabi. Benim içerideki saksının dibine ektiğim maydonozlar 25 günde çıktı. Dışarıdakiler ise 35 günde çıktı. Biraz daha sabır;)

Sanırım bunlar dereotu ;) Çoook sevindim görünce.. Darısı maydanozların başına. Toprağı ikiye bölüp yarım yarım ekmiştim.

Koyu yeşil 15-04-2009 10:14

Maydanozlarım sağlıklı gelişiyorlar diye seviniyordum. Dün ilk budamaları yaptım, miniş yaprakları yedim. Ama meğersem frenk maydanozu ekmişim, adını hiç sevmedim. Anasonlu gibi tufah bir aroması var. Rakıyı severim ama bu maydanoz hiç hoşuma gitmedi :dilli: Şimdi tekrar maydanoz tohumu ekmem gerekecek.

hopefulevrem 19-04-2009 11:26

*** ben de saksıya mutfakta yetişsin hem süs hem de kullanıma hazır olsun amaçlı maydanoz diktim çimlendiler fakat çok cılız dallar en ufak bi şeyde kopuyorlar :( suyunu ve güneş ihtiyacını eksik etmiyorum acaba büyüdükçe güçlenirler mi ki çünkü çok küçükler daha :rolleyes:

Aybars 21-04-2009 09:41

Bu kış diktiğim frenk maydanozları çiçeklendi. 2. senede çiçeklenmesi gerekmiyor muydu? Çiçekleri de yenir mi :p

cannu 27-04-2009 19:03

İyi günler,
Ben bitki yetiştirmede acemiyim.Hiçbir bilgi dağarcığına sahip deilim..
bende maydanoz tohumu ektim, fakat yaklaşık bir ay olmasına rağmen bir kaç taneyaprak gösterdi? 2 günde bir sulama gerçekleştiriyorum. Bulunduğu ortam biraz rüzgarlı;suyumuz tatlı içme su;başka bir etken bulamadım. Dışarıda saksıda yetiştiriyorum. ama üzüldüm çok çünkü henüz saksıda 1 ya da 2 tane yaprak çıktı..

sakagun 29-04-2009 09:19

1 Eklenti(ler)
Bunlar da benim maydanozlar.

KaRaMeLa 29-04-2009 17:40

benim maydanozlar cok ciliz. Bir de seyrek mi ekmisim nedir anlamadim. Biri Sam'da digeri Halep'te... dun topraginida degisip balkona koydum. Bakalim neler olacak..

drneuro 10-05-2009 09:34

maydonozlarım

1 Eklenti(ler)
maydonozlarımın son hali..sanırım bayağı sık ekmişim..

radem63 10-05-2009 22:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi drneuro (Mesaj 418157)
maydonozlarımın son hali..sanırım bayağı sık ekmişim..

Sayın drneuro,
maşallah maydanozunuz çok güzel gelişmiş:)
Ne zaman ektiğinizi söylermisiniz?
Ben 3 hafta önce ektim ,benimkiler çok cılız ve seyrekler.
Toprak karışımınız nedir?

maviyeşil 11-05-2009 11:50

Radem63, benim maydanozlarım da yaklaşık Sakagun maydanozları kadar. Ben aralık ayında ekmiştim. Biraz geç gelişiyorlar. Ama havalar ısındığından beri daha çabuk büyüyorlar sanırım.

drneuro 11-05-2009 21:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi radem63 (Mesaj 418517)
Sayın drneuro,
maşallah maydanozunuz çok güzel gelişmiş:)
Ne zaman ektiğinizi söylermisiniz?
Ben 3 hafta önce ektim ,benimkiler çok cılız ve seyrekler.
Toprak karışımınız nedir?

sayın radem..ben maydonozları 2 ay önce ekmiştim..çimlenene kadar kaloriferin yanındaydı çimlendikten sonra balkona çıkardım..Toprak olarak torf ve bahçe toprağı karışımı kullandım..

radem63 11-05-2009 22:24

Arkadaşlar cevaplarınız için çok teşekkür ederim.

nazlikiz 25-05-2009 11:56

Benim maydanozlarımda çimlendi hemde 3 haftada ben önce ot falan sandım ama netten baktım maydanozmuş bu süreçten sonra kaç günde büyürler öğrenmek istiyorum şimdiden teşekkürler

ilkayalp 03-06-2009 15:31

Benim Maydanozları dipten sanki bir şey kesiyor. Biraz sık ekmişim aslında. Hatta diplerinde bir şeymi var neden bir kısmı böyle ölüyor diye baktığımda Bozkurt olduğunu tahmin ettiğim bir şey maydanozların daha sık olduğu bölgeye doğru hızla uzaklaştı :)
Eşgalini aldım gerçi :)
Bu toprak zararlıları için hangi ilacı almalı ve nasıl uygulamalıyım ?

acemi_bahcevan 14-06-2009 17:23

Arkadaşlar Merhaba,

Maydanoz başlığı altındaki bütün mesajları tek tek okudum.
Ben bugün hayatımda ilk defa maydanoz ektim. Ekerken sadece torf kullandım. Daha önce yazılan mesajları okuduğumda herkesin torf ve bahçe toprağını karıştırdığını görünce keyfim kaçtı biraz. Benim bahçe toprağı bulma şansım yok. Sadece torf kullanmanın ne zararı olur? Birisi beni aydınlatabilirse çok sevineceğim.

Bir de artan üç beş tohumu içinde 3 tane nane dikili olan saksıma koydum. Üzerlerini de biraz torf ekleyerek kapattım. Maydanozlar çimlenirse nanelerle aynı yerde sorunsuz yaşarlar mı yoksa yanlış bir şey mi yaptım?

Cevaplarınızı bekliyorum. Şimdiden herkese çok teşekkürler.

feneradasi 17-06-2009 21:57

acemi_ bahçıvan ben de şimdiye kadar maydonozu hep torfa ektim, geç çıkmaları dışında sorunsuz büyüdüler. bence endişelenmeyin.

yalnız nanenin kökleri çok kuvvetli olduğu ve çabuk yayıldığı için genellikle başka bitkilerle birlikte ekilmez diye biliyorum, maydonozlarınız çıkarsa nanelerin kök istilasına yenik düşebilirler.

ben de ilk defa bu sene maydonoz tohumlarını ılık suda 1 hafta bekletip öyle ektim, suya bıraktıktan 3 gün sonra suyun yüzeyinde okaliptüs kokulu güzel bir yağ oluştu. Çimlenmeyebilirler diye korkuyorum.

acemi_bahcevan 18-06-2009 09:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi feneradasi (Mesaj 447318)
acemi_ bahçıvan ben de şimdiye kadar maydonozu hep torfa ektim, geç çıkmaları dışında sorunsuz büyüdüler. bence endişelenmeyin.

yalnız nanenin kökleri çok kuvvetli olduğu ve çabuk yayıldığı için genellikle başka bitkilerle birlikte ekilmez diye biliyorum, maydonozlarınız çıkarsa nanelerin kök istilasına yenik düşebilirler.

ben de ilk defa bu sene maydonoz tohumlarını ılık suda 1 hafta bekletip öyle ektim, suya bıraktıktan 3 gün sonra suyun yüzeyinde okaliptüs kokulu güzel bir yağ oluştu. Çimlenmeyebilirler diye korkuyorum.

feneradasi teşekkür ederim rahatlattın beni biraz. elimde organik sıvı gübre var. acaba ondan kullansam mı biraz? ne dersiniz?

Bu arada ben de aynen sizin gibi 1 hafta suda beklettim tohumları ve aynı yağımsı katman bende de oluştu. Ama elimle temizleyip tohumları ektim. Pazardan beri ses seda yok :)

Belki bizden daha deneyimli birisi, bize bu yağımsı katmanın ne olduğunu anlatabilir.

nesecik 18-06-2009 12:02

Balkonda uzun saksı içerisinde bulunan yeşil soğanlarımın aralarda boş kalan yerlerine maydonoz tohumları ektim.Acaba bir zararı olur mu soğanlara;) :(

feneradasi 19-06-2009 06:37

bitkilerin gübre ve besin ihtiyaçları ile ilgili çok az şey biliyorum ama ben maydonozlarıma çok arada bir besin verdim bi zararı olmadığını biliyorum en azından. Bioplazma diye bi organik besin kullanacağım bu sene bi çıksınlar da.

O yağ sanırım maydonoz tohumu yağı denen yağ idi ama kokusu maydonoza hiç benzemiyor, ilginçti.

soğanla birlikte ekilir mi hiç bilmiyorum neşecik , ben bu sene domatesle birlikte ektim, araştırmıştım bu iki bitki birbirleri için epey faydalıymış. Ben sizin yerinizde olsam denerim ama ayrı bir saksıda maydonozu tek başına da yetiştiririm garantiye almak için.

kızılelma 10-07-2009 10:07

maydonos ve terelerim

3 Eklenti(ler)
Eklenti 91906
Eklenti 91907
Eklenti 91908
bunları ben 08.07.2009 da ektim uzun saksıda maydanos var serperek ektim inşallah büyürler.
kasada tere diğer tepside ise maydanoz filizlendirmek istedim.İnşallah beceririm çıkdıklarında tekrar resimliyeceğim.

nesecik 14-07-2009 16:45

Teşekkür ederim.Dediğiniz gibi çekirdekten yetiştirdiğim domateslerin aralarına da maydanoz tohumları serpiştirdim.Şimdilik gelişimleri güzel.. :)

soğanların yanında bulunan maydonozlarda güzel güzel büyüyorlar umarım böyle devam eder.;)

lale lale 02-10-2009 13:43

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar;
2- 2,5 aydır forumu takip ediyorum. Forumdan edindiğim bilgilerle balkonda bitki yetiştirmeye çalışıyorum. Tohumların çimlenmelerini görmek, büyümelerini izlemek o kadar zevkli ki :) Tabi çok acemiyim. Şu ana kadar forum sayfalarından birçok soruma cevap buldum. Denemelerimin arasında maydanoz da var. Eminönünden aldığım tohumu direkt olarak toprağa serptim üzerini ince bir toprak tabakası ile kapladım. Saksının üzerini hava alacak şekilde siyah bir poşetle örttüm. Tabi bu arada toprağı sürekli nemli, hatta ıslak tuttum. Ben en azından 15 gün beklemeyi göze almıştım ki 7. günde toprağın üzerinde beyaz beyaz bişeyler belirmeye başladı, akşama doğru sayıları oldukça arttı. Çok heyecanlıydı :). Sanırım şimdi 3 haftalıklar. (nasılda uzun uzun anlattım büyük bi işmiş gibi, ne yapayım benim ilk marifetim :) ) ama biraz sık ekmişim. Becerebildiysem fotoğraflarını ekledim. :o Sizinle paylaşmak istedim.

vatan24gurbet34 13-10-2009 20:39

çok güzel arkadaşım

limoncu 13-10-2009 23:03

hiç merak etme çıkarlar. nemli ve sıcak bir ortamda kalsınlar ve bulabilirsen koyun keçi gübresi ver. hem lezzetli hem gür olurlar.

ieski 15-10-2009 21:57

çok sık olmaması kaydı ile güzel olurlar

ağaçcıl 18-10-2009 12:18

Arkadaşlar maydanozlar çelik ile üreyebiliyorlar mı?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 01:50.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025