![]() |
Cevaplarınız için teşekkürler.Peki tek sorun ışık mı sizce? Dereotunu bol mu sulamalıyım? Ya da bu uzun dereotlarından vaz mı geçmeliyim?
|
Tohum ekimlerini karanlıkta yapabilirsiniz ancak eğer çimlenme başlamışsa mutlaka ışık göreceği bir yere koymalısınız aksi halde gövdleri böyle beyazlar, yapraklar ve gövde çok nazik ince ve narin kalır.
|
Teşekkür ederim Selahattin Bey.Sizin sayenizde çok bilgi edindim.
Sorunun ne olduğunu anladım.Mutlaka ışık alan bir yerde devam edeceğim.Fakat bir sorum da şu ki bu dereotları verimli olacaklar mı? yoksa bu yavrulardan ümidimi kesip yeni tohumlar mı çimlendirmeliyim? bir de sulama işlemine nasıl devam edeyim.. şimdiden çok teşekkürler. |
Sevgili Crocus_07,
Konunun devamından da anlaşılacağı gibi ben de çok deneyimli sayılmam:o Ama kısa da olsa şunları söyleyebilirim : 1- Tohumlarını toprağa ekmeden önce mutlaka en az 2-3 gün suda beklet.Bu işlem tohumların çabuk çatlamasına ve çabuk çimlenmesine katkıda bulunacaktır. 2-Saksı olarak, balkonlarda kullandığımız uzun dikdötgen saksılar yeterli olacaktır diye düşünüyorum.Ben bunu tercih ettim en azından. 3-Toprak olarak da ben torf-bahçe toprağı karışımı kullanıyorum.Bunu herhangi bir çiçekçiden elde edebileceğin gibi marketlerde gayet ucuz fiyata hazır karışımlar olarak da alabilirsin. 4-Bu toprağı saksına güzelce yerleştiriyorsun.ne çok sıkı ne çok gevşek.Toprağı koydukça saksının dibini yere vurman sıkışması için yeterli olacaktır. 5-Sonra tohumlarını çok sık düşmemesine dikkat edecek şekilde elinle serpebilirsin.Çok sık gelenleri bir kürdan yardımıyla birbirinden uzaklaştırabilirsin bu işlem bitkinin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.Ne kadar tohum dersen de, valla uzun bir dikdörtgen saksıya aldığın paket tohumun 2\3 ünü kullanabilirsin.Eğer yanlış diyorsam zaten forumdan birileri düzeltecektir. 6-Son olarak da yaklaşık 0.5 cm ile 1 cm arasında bir örtü toprağı örtebilirsin.Ama bunun 1 cm yi geçmemesi gerekiyor. 7-Çimlenmenin çabuk olması için saksının üstünü strech filmle kapatabilirsin.Bu sera etkisi yaratacaktır.Ama bunun üzerine bir iki delik açmayı unutma. 8-Çimlenme başlayana kadar hafif güneş ışığı alan bir yerde tutman faydalı olacaktır.Yine aynı şekilde strech filmi de üztünde tutman. 9-Çimlenme başladıktan sonra ise güneş ışığını eksik etmemelisin.Ama Antalya'da güneş çok kuvvetli olacaktır onun için özellikle öğlen sıcağında gölge bir yerde durması bana daha mantıklı geliyor.Yoksa yaraklar yanacaktır. 10-Sulamaya gelince kesinlikle sprey suluk kullanmalısın.Yani suyu direk dökersen tohumları oynatacak ve bir türlü tutunmayı beceremeyeceklerdir. 11-Ben sabah akşam toprağın üstü iyiyce nemlenene kadar suladım çimlenme başlayana kadar.Çimlenme başladıktan sonra ise su miktarını biraz daha arttırdım.Toprağın üstü ıslanana kadar yani. Benden bu kadar.Ama şunu unutma ki benim aldığım sonuçlar çok da parlak değil.Burada okuduğun bilgileri forumda teyid edersen daha sağlıklı olur.Belki benim atladığım ve yanlış yaptığım bir şeyler vardır. Birileri eğer bana da yardımcı olursa çok sevineceğim:rolleyes: Bol şans.. |
Dereotu maydanoz gibi değil. Biçilerek tüketilmiyor, kökünden çıkarılıyor. Zaten havalar ısınır ısınmaz çiçeklenmeye başlar. Sizinkiler ışığı az gördükleri için fazla uzamışlar. Artık bu dereotları olduğu kadar olur, siz bu arada başka bir saksıya daha tohum ekin ve bol güneş alan yere yerleştirin saksınızı. Kolay gelsin.
|
çok teşekkür ederim limon..Ben de dereotlarımdan umudu kesmeye başlamıştım zaten.Bir şey daha soracağım.Maydanozlarım şu an ilk çıkardığı iki yalancı yaprak ve ortalrından çıkan tek dal maydanoz halindeler.Ben biraz daha sonra bu tek dal maydanozu biçeceğim değil mi?
|
Bu forumu görünce aklıma geldi, bende dere otu ekeyim.:rolleyes:
|
Maydonoz tohumlarımı ekeli 1 hafta oluyor sabırsızlıkla bekliyorum çıktığında haber vericem şimdilik hiç bir hareket yok çok erken sanırım
|
merhaba dere otu yetiştirmek istiyorum. Çabuk çimlenmesi için suda bekletmem gerekir mi? birde dereotu maydanoz gibi biçilip yenileri çıkmıyor mu teşekkürler.
|
ne yapmalıyım
Bende evimde dereotu, maydanoz ve nane yetiştiriyorum. Nane ve maydonazlarımda hiçbir sorun yok ama dereotumun bulunduğu saksıdan 9 adet tohum çimlendi. Daha sonra saksı toprağını incelediğimde çok küçük şeffaf kurtçuklar gördüm. Acaba ne yapmalıyım? ve toprağın kurtlanmasına ne sebep olmuş olabilir? Maydanoz ve nanelerle aynı yerde ve aynı şekilde bakım uyguluyorum. Onlara birşey olmadı fakat dereotuna ne olduğunu anlayamadım:(
|
Dereotlarım 8. gün
1 Eklenti(ler)
( 8. günde dereotlarım.anadolu torf,vilmorin dereotu,birazda vilmorin bitki besini serpiştirdim.Sadece sabahları biraz su püskürtüyorum
|
Merhaba
Dün akşam küçük bir saksıya dereotu tohumlarını serptim. İlk kez dereotu yetiştirmeye çalışıyorum. |
1 Eklenti(ler)
Merhaba
Dereotu çimlendi. Resmini sizlerle paylaşmak istedim.:rolleyes: |
Mehaba
Benim dereotu biraz yavaş büyüyor. Yinede farklı bir yeşillik yetiştirmek güzel bir deneyim. |
2 Eklenti(ler)
Tohumları 16 Elül de ekmiştim,elime ilk geçen kaba bayağı büyüdüler :)
Bugün rüzgardan saçları başları dağılmış ama güzellerimin :) |
merhaba
bende dereotunu çok severim. Bu zamanlarda diksem olurmu?Saksıda yetiştirmeyi düşünüyorum terasımda. Tohummu almam lazım? Çok soru sordum ama bu işlerde acemiyim maalesef:( Bilgilendirirseniz sevinirim... |
Arkadaşlar
Anneannem bana 3 çeşit tohum verdi.Maydanoz,dereotu ve roka sanırım.Maydanozu ayırt edebiliyorum ama dereotununkini malesef.Tohumları nasıl oluyor acaba ?**** ben yarın resimlerini ekleyip hangisi dereotu tohumudur diye sorsam daha mantıklı olacak sanırım:( |
2 Eklenti(ler)
Yanılmışım Arkadaşlar 5 Çeşitmiş..Maydanozu ayırdım.Acaba hangisi dereotu bilen varsa yardımcı olabilir mi acaba ?
|
Ben de ilk ektiğimde tohumları karıştırmıştım. Tohumları veren bahçıvan maydonozun hepsini ekme çok olur demişti. Ben maydanozun yarısını ekeyim derken dereotunu az ekmişim. Çok az dereotum, çok sık maydanozum olmuştu. :)
Yanılıyor olabilirim ama ilk resime göre bence sıra şöyle: Tere-Dere otu-Roka-Maydanoz |
Dereotu niye kırmızılaşır? Benim dereotlarının bazı dalları kıpkırmızı:confused:
|
2 Eklenti(ler)
Levsel, bana orada dereotu tohumu yok gibi geldi. Fotoğraflar pek net değil gerçi... Dereotu tohumu daha grimtrak renkte ve yassı olur, anasona benzer bir kokusu vardır ve çok hafiftir.
Tohumu atarken diğerleri gibi yere düşmez uçuşur. İnternette buldum fotoğrafını; Eklenti 73406 Eklenti 73407 |
Alıntı:
|
Arkadaslar benim ektigim dere otlari buyuduler ama isin komigi ben bunlari kokten koparip yemeye kiyamiyorum. Maydonoz gibi kopardikca cikacak saniyordum ekim yaparken. Zaten kucuk bir saksi. :) Hepsini ayni zamanda ekmistim ama en cabuk dere otlarim buyudu...
|
he heh
İşte bu yüzden kurban bayramından bir gün önce kurbanlığı alıp bir dostumuzun evine bağlıyorum.Alışmayayım diye. Sevgili @Karamela sende yeme,dolayısiyle koparmamış olursun. Saksı çiçeği gibi bakar büyütürsün.;) |
Alıntı:
|
benim dereotlarım..
2 Eklenti(ler)
yaklaşık 1 ay önce ektiğim ve soğuk havalarda da dışarıda duran dereotlarımın son hali..
|
merhaba bende ilk defa dereotu,maydanoz ve roka yetiştirmek üzere bir girişimde bulundum. 3 ayrı küçük dikdörtgen saksılara ektim, maydanozlarım ikinci günde çıktılar,boyları şuanda yaklaşık olarak 2-3 cm kadar oldu fakat hepsi boyunlarını büküp toprağa yapıştılar,cılız cılız duruyorlar acaba ben nerede hata yapıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim.
|
Alıntı:
|
Sn. drneuro, dereotu her yıl yenidenmi ekilir ?
|
k0900 bir kere ekiyorsun büyüyorlar sonra onları biçip yiyorsun:) kökünden büyüöeye devam ediyor. dorenin öaydonozlarının bu kadar çabuk çıkması banada garip geldi normalde 1 7 hafta sürmesi lazım
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Arkadaslar,
bugün dereotlarimin tepesinde sanki cicegi cikacamis gibi bisi fark ettim... resmini cektim ekledim... aceba cicegimi yoksa devam büyüyor dereotunun ta kendisimi? bi fikri olan varmi? ayrica yanda cikan sari "cicek" in neyin nesi oldugunu bilen varmi? yabanci bi ot benim icin ama orada cikip büyüdügü icin kiyamadim yolmaya... bugüne kadar bi zarari olmadi diye düsünüyorum siz ne dersiniz? |
1 Eklenti(ler)
Dereotlarım resimde görüldüğü üzere çiçek açtı.Sormak istediklerim şunlar.
Bundan sonra bu çiçeklerden tohumlarını nasıl elde edebilirim? Nelere dikkat etmeliyim? |
merhaba silbaştan,
Dereotlarının yanındaki davetsiz misafir hardal çiçeği. Tohumlarını ezip sirkeyle karıştırırsan hardal sosu elde edersin. |
Alıntı:
Bir süre sonra sararacak, tohumlar oluşacak, tek dikkat edeceğiniz konu çiçek tepelerine yaprak biti dadanmasın, yoksa tohum elde edemezsiniz. O konuyu da ev yapımı ilaçlar bölümünde, arama motorunu kullanarak bulabilirsiniz. Size benim bahçemden yarın bir görüntü ekleyip, daha aydınlatıcı olmaya çalışırım. |
Alıntı:
|
2 Eklenti(ler)
Tohum oluşturan dereotu, çok net değil biliyorum, sadece bir fikir edinebilin diye yükledim.
Eklenti 85889 Eklenti 85891 |
dereotu tohumlanıyor
Dereotlarım çiçeklendi :rolleyes:
|
Merhaba arkadaşlar,
Bende dereotu ve maydanoz ekmiştim 8 gün oldu,maydanozlardan ses yok ama dereotlarım büyümeye başladılar,resmi paylaşmak istedim.. Forumda dereotunu maydanoz gibi biçen olduğunu duydum bende kökünden çıkarmak istemiyorum yerken,çiçek açsınlar istiyorum,başka maydanoz gibi budayan var mı içinizde? http://img230.imageshack.us/img230/9...1020092774.jpg |
Bu kadarı biçmeye gerek yok, tek tek büyüyen dalları elinizle kopararak toplayın, siz büyüyenleri topladıkça, bir haftada bitki ortasından yeni sürgünler verecektir.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 12:54. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025