![]() |
rokanın mevsimi var mı yoksa her zaman dikilebilir mi?
|
Roka herzaman ekilebilir. Ama yaz sıcaklarında ekildiğinde çok çabuk gelişiyor ve anında tohuma kaçıyor. Birde yaz sıcaklarında huzlı geliştiği için hızlı tüketilmeli aksi halde yapraklar kalınlaşıp sertleşiyor.
|
roka en sevdiğim bir bitkidir.tohumunu alıp ertesi yıl tekrar ekiyorum...
|
Erken ektiğim bazı rokalar yenecek kadar olmuş. Biraz önce limonlu olarak yedim.:p
|
Afiyetolsun:))))
|
2 Eklenti(ler)
24 Ekim'de tohumlarını ekmiştim.
28'inde çıkmışlardı. Büyümeleri ilk çıktıkları hızda olmadı. Bir ayda bu kadar olabildiler. Eklenti 53773Eklenti 53774 |
Merhaba,
Bizim seranın olduğu arazide bundan 4-5 yıl önceki araziyi işletenler ticaret amacıyla roka yetiştirmişler. 2 yıla yakındır biz kullanıyoruz araziyi, roka her yerde ayaklarımızın altında diyebilirim 26 bin metre karelik alanda her yerde. Sürekli varlar yılın 12 ayında roka yiyebiliyoruz hiç bir bakım uğraşı yok. Sağlıkları çok iyi , rengi koyu yeşil yaprakları daha canlı ve diri, pazardan alınan rokalardan farklı zannedersem. Doğal ve katkısız yetiştiklerinden olsa gerek .Her sofrada büyük bir iştahla koca bir tabak roka tüketimi oluyor bizde. Birde faydalarını okuyunca dahada bir sevdim ben bu rokayı:) Bol rokalı günler:) |
Tropik ana. İyisin iyisin. İlaçsız, tertemiz, mis gibi rokayı bulmuşsun. Afiyet olsun. İlk rokayı Ankarada yemiştim. Bayıldım. Çiğ çiğ. Ekmek arasına koyar yerdim. Tadı değişik ve çok leziz. Faydalı bir bitki. Herkezin bol bol tüketmesinde fayda var.
|
Kuşlar, dereotu, ıspanak, marul bırakmadılar, bir tek rokaya dokunmuyorlar şimdilik :)
Geçen sene çok güzel büyümelerine rağmen çok acı olmuşlardı, bu sene yeniden deniyorum. |
MSaygın, geçen sene bu zamanlarda mı ekmiştiniz Roka tohumlarını?
Adana, bize göre daha sıcak olduğundan, daha erken ekilmiş tohumlardan yetişen Rokalar çiçeğe kaçmış olabilirler miydi acaba? Çünkü Roka çiçeğe kaçmaya başladığında oldukça acılaşıyor. Bizlerin yetiştirdiği Rokalar suni gübresiz olduğundan sanıyorum, pazarlardakine nazaran daha baharlı ve hafif acı oluyor. Bu tada alışıldı mı pazardan alınanlar ot gibi tatsız geliyor. Çoğunluk bahçemde yetiştirdiğim Rokalara bayıldığı halde, 3 senedir iki kişi acı bulup yemedi :) |
Bir hafta seramızın olduğu yerde kaldım hem serada biraz çalışayım benimde katkım olsun istedim bol bol ot temizledim :) toprakla uğraşmak kadar güzel bir şey yok bence. Bu bir hafta içinde akşam sabah sürekli roka yedim tabi bol ya:)o kadar lezzetli geliyorduki yemeden edemedim valla.Yalnız dün bir şeyin farkına vardım 1 aydır idrar yolları rahatsızlığım vardıı geçtiğini farkettim ağrım olmamaya başladı. Bu bölümdeki rokanın faydalarını okuyunca elimin altında çok değirli bir bitkinin olduğunu farkettim. Bence her sofrada rokanın yerini ayırmak rokayı soframızdan eksik etmemek lazım diye düşünüyorum.
Saygılar. |
Sevgili Cumhur Tonba,
Topağından yeni şökülmüş hatta toprağıyla birlikte sana göndereyim rokayı dalından sen kopar. İkinci rokayıda memleketimin rokası deyip yersin:) Alıntı:
|
Sağol Tropikana. Düşünmen bile güzel.
|
Alıntı:
Evet, yine benzer bir zamanda, belki biraz daha erken ama sonbaharda ekmiştim.Çiçeğe kaçmadan daha yaprakları tazeyken bile çok çok acıydı.Ben rokanın acısını severim, bu yetiştirdiklerime kadar acısından rahatsız olup da yemediğim roka olmamıştı. Bu sene karşılaştıracağım sonucu, aynı tohumlardan ektim. |
Alıntı:
|
Bu sene ben de balkona balık kasalarının içine roka ve tere ekmiştim. Eylül başında ektiğim roka ve tereleri 1,5-2 aydır yiyoruz. Şuanda da yenileri yenmeye yakın oldu.
Rokanın acısı beni de rahatsız eder, o yüzden tohumlarını aldığım satıcıya özellikle sormuştum. Acı olmasın, tohumun cinsi falan var mı diye. Ama satıcının söylediği susuz bırakmayın oldu. Az sulanan roka acılaşırmış. Bende de böyle bir bilgi var. Umarım işinize yarar. Kolay gelsin. |
roka acayip bir bitki. geçen sene tohumunu alıp ekmiştim. fideler belli süre küçüktüler. daha sonra birden tohumu döndüler. ve ben hiç bir şey anlamadım. hiç birini kullanmadım. yazık oldu.
|
Bende küçük bir saksıya ekmiştim.Çok sıkışık oldukları için büyümediler.Şimdi daha geniş bir yere diktim umarım bu mevsimde çıkarlar
|
Romantik Serseri, geçen yıl yaza doğru ekmiş olabilir misiniz tohumları? Sıcak havalarda Rokalar hem kısa kalır, hem de hemen çiçeğe-tohuma kaçarlar.
Roka tohumunu senede bir kez atarak tüm yıl (yaz hariç) yiyebilmenizin püf noktası (daha önce çok kere yazmıştım aslında); Roka tohumunu sonbahar başında Eylül ayı gibi atın, çıkan fideler muhtemelen çok sıkışık olacaktır (tohumu çok ince olduğundan ayarlaması zor oluyor), seyreltme yapın. Seyrelme yaptıktan sonra yenebilecek büyüklüğe gelmeye başlayınca, kökünden çıkarmayın, ya maydanoz gibi keserek kullanın ya da kullanacağınız kadar yaprağı tek tek koparın. Maydanoz gibi kesseniz bile 10 gün sonra Rokalarınız tekrar yenecek büyüklüğe ulaşacaktır, kökleri çok daha güçlü olacaktır. Yazın havalar ısınana kadar bir daha tohumunu atmanıza gerek kalmayacaktır. Bizler gibi amatör yetiştiriciler için en güzel ve pratik yol budur. Şayet kökünden söküp tüketirseniz(eskiden böyle yapıyordum), devamlı tohumunu atıp yeniden yeşermesini beklemeniz gerekecek bu da zaman kaybı olacaktır. Ayrıca çok serin havalarda çimlenme güçlüğü olacaktır. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
pencere önü saksısına roka tohumlarını ektim bugün, havalar soğuk gittiğinden güneş görecek şekilde kalorifer üstüne koydum, umarım çimlenir ve de güzel güzel büyüler.
|
Merhaba,
Rokaları ablamdan istediğim hasır sepetin içine serptim ama roka konusunda bir sorum olacak: Rokaların resimlerine baktığımda hep sıkışık ekilmişler acaba nasıl gelişiyor gelişmeisnde sorun olmuyor mu? optimum ne kadar aralıkta olmalı ve kap derinliği kaç santimetre olmalı zira bir kiloluk sarelle kabına dikmek istiyorum altına delik açıp:) ve bir parmak derinliğinde sadece..sice yetişir mi..:)? |
2 Eklenti(ler)
Merhaba,
Bunlarda benim yetiştirmeye çalıştığım rokalar... İnsan bunları yemeye kıyamaz ki !! |
Roka tohumları kolay çimleniyor, bu nedenle tohumları ne kadar seyrek atarsam atayım yine sık çıkıyor. Böyle olunca da gelişemiyorlar.
Aralarından zayıf olanları ayıklamak gerekiyor, biraz büyüyünce yenebilecekleri kökleri ile alıp kullanabilirsiniz. Aralarında en az 4-5 cm (bu konuda emin değilim ama sık olunca gelişmiyor) kalana kadar rokaları bu şekilde kullanabilirsiniz, daha sonra kullanacaklarınızın köklerini bırakıp, üstten kesebilirsiniz. Sn. Alaaddin23, kabınızın derinliği ne kadar bilmiyorum (tahminim dondurma kapları gibi) ama tadımlık yetiştirebilirsiniz. |
Sayın nurbahar benim rokalar için ne diyorsunuz ?
İlk girişimim ve acemice , balkonumda büyük saksıda saksının diğer yarısındada maydanoz tohumları var ama onlar daha geç çıkıyor herhalde.. teşekkürler.. |
Sn. Mel-i benim rokalar da bu sıklıkta çıktı. Özellikle çok yoğunolan yerleri şimdiden ayıklasanız iyi olur(1. resimde sol alt köşe gibi) . Diğerlerini de (2. resim sağ kenar) yazdığım gibi, yenecek kadar büyüdüğünde köküyle alarak seyreltirsiniz .
Bir kök size kocaman ve bir sürü yaprak verecek, seyreltmeye kıyamazsak büyümeleri engelleniyor. Maydanozlar yaklaşık üç haftada çıkıyor. Balkonunuz salyangozların ulaşabileceği yerdeyse dikkat! Rokayı çok seviyorlar. |
Nurbahar hanım'a
Teşekkür ederim yorumlarınız için . Evim 2. kat umarım gelmeye kalkmaz salyangozlar. Rokalarımı onlara yedirmem :)) |
Pazardan aldığım rokaların arasında köklü olanları saksıya ekmiştim.
Şimdi tepesinde çiçek açacak ,çiçek açınca tohum alma şansım olabilirmi acaba? Rokadan tohum alan arkadaşlar tohum nasıl aldınız? |
Alıntı:
|
Alıntı:
radem bu iş biraz zahmetli olabilir. İsterseniz ben size roka tohumu gönderebilirim. Balkonda saksıya dikmek için biraz fazla almışımda.. :p |
Pdabirol cevabın için çok teşekkür ederim.
Sevgili Mel-i teklifin için çok teşekkür ederim.Ama balkonumda kısıtlı yer olduğu için hayır diyeceğim.Kusura bakmazsın umarım. |
işte rokalarım
3 Eklenti(ler)
Yangın merdiveni de olmasa nereye yerleştirecğeim sizleri :)
Bu arada seyreltebildiğim kadar seyrelttim fazlasına kıyamadım sorun olur mu sizce? ilk deneyimim..yanda da dondurma kutusuna aralıklarla ektim bakalım büyüyecekler mi:)? |
Sayın alaaddin23 ,
Gelişmeleri sağlıklı ve güzel görünüyorlar. Sepet ise çok yakışmış. Ellerinize sağlık. |
Minik rokalar
3 Eklenti(ler)
İlk hasılat ve rokaların durumu ...
Yalnız çok sinek oluştu balkonda , nasıl kurtulabilirim? |
Teşekkürler sayın mel-i
yalnız sizin resimdekilerdeki rokalar için ilk hasılat demişsiniz henüz erken değil mi? |
yangın merdiveni sera'm:)
2 Eklenti(ler)
fikirlerinizi bekliyorum (özellikle dereotu hakkında çok mu sık dikmişim? diğer kiraz domateslerde seyreltme yapacağım ama dereotu ve roka aynen kalacak)
|
Onlar seyreltmek için kopardıklarım , farkettiyseniz çok sıkışık durumdalar ama kıyamıyorum koparmaya. Bu minikler bile yetiyor kendiniz yetiştirince...
|
anladım. ben de aynı sıkıntıya düşüyorum. ama deneyim oldu artık seyrelterek ekiyorum sonrasında canlarına kıymıyorum. hem günah hem israf:)
Bu arada yeri değil belki ama aklımdayken sorayım: tohumların son kullanma tarihleri var mıdır? ben yaklaşık 3 sene önce tohum almıştım paketi açtım geriye kalanları dikiyorum çoğu çimlenmiyor. ilk defa böyle bir şeyle karşılaştım..saksılar boş bekliyor.. peki çimlenmiyorsa tarihi bir hurma tohumu bulmuşlardı çimlendirmeyi düşünüyorlardı...? neyse bilen bir kişinin yorumunu bekleyelim..:) |
merhaba;bende maydanoz,dereotu ve roka yetiştirmeye çalışıyorum.Rokalarım ikinci gün çıkmaya başladı fakat yaklaşık 2-3 cm kadar olunca hepsi boyunlarını büküp toprağa serildiler,şimdi canlanmıyorlar sap kısımları ip gibi ince kalıyor ve elimi deydirdiğim anda kopuyorlar acaba nerede hata yapıyorum? lütfen yardım edin yoksa bir saksı rokam ziyan olacak.Halbuki ben onları afiyetle yiyeceğim zamanı dört gözle bekliyorum.Birde maydanoz,dereotu ve rokaları kaç günde bir sulamam gerekiyor?ben hergün bolca suluyorum acaba bu yüzden rokalarım mahvolmuş olabilirmi?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 05:58. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025