agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Patates (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/3636.htm)

Emy 09-07-2008 20:11

Sevgili eylems mademki tomurcuklar oluşamadı çuvalı ne zaman açacaksın? diğer dallar kuruyuncamı? Birde ben artık dayanamıyorum yaaa içerde neler olduğunu görmek istiyorum... Çatlaycam vallahi meraktan.

eylems 09-07-2008 22:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emy (Mesaj 257244)
Sevgili eylems mademki tomurcuklar oluşamadı çuvalı ne zaman açacaksın? diğer dallar kuruyuncamı? Birde ben artık dayanamıyorum yaaa içerde neler olduğunu görmek istiyorum... Çatlaycam vallahi meraktan.

Sayın Emy, bence çuvalı açmayın zira şimdilerde çuvalın içinde hummalı bir çalışma vardır. Sanırım patatesler en fazla kiraz büyüklüğündedir. Çiçeklenmesi geçince patatesler erginleştiğinde dalları kurumaya yüz tutar zaten. O zaman hasat edersiniz. Ben bitkinin yerini değiştirdiğim için tepki verdi. Gelişmesi durdu.

Emy 09-07-2008 23:43

Teşekkürler eylems... Bekliyorum ama çatlıyorumda neyse bekleyeceğiz...

Emy 10-07-2008 16:07

Patateslerimde üzücü ama yeni bir gelişme var arkadaşlar Çuvalda çıkan filizlerin 1 dalı soldu sizce ne yapmpalıyım??

malbman 10-07-2008 16:20

Hasat zamanının geldiği anlamına gelmiyor mu dalların kurumaya başlaması?

eylems 10-07-2008 16:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 257493)
Hasat zamanının geldiği anlamına gelmiyor mu dalların kurumaya başlaması?

Bu mevsimde dalların kuruması bildiğim kadarı ile hasattan ziyade çok su vermekten dolayı bitkinin intihar etmesi anlamına gelir. Lefkoşa'da sıcaklardan çabuk gelişim de gösterebilir. Yinede daha bilgili arkadaşların cevabını beklemekte fayda var.

Emy 10-07-2008 21:11

Değerli bilgileriniz için çok sağolun arkadaşlar.Ama anlayamadığım şu eğer patetesleri hasat etmem gerekiyorsa ve hasat etmeyeceksem alltta oluşan patateslere bişi olmazmı???

akgb 12-07-2008 01:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon (Mesaj 256937)
Akgb, döle yatma zamanı dediğiniz çiçek açtığında mıdır? Aslında pek suni gübre kullanmak istemiyorum. Çuvala eklediğim toprağa koyun gübresi de karıştırıyorum. Yetmez mi dersiniz?

Döle yatma genellikle çiçekli dönemin sonu ve bitkinin büyümesinin durduğu dönemdir. Bu dönemde bitki büyüteceği patates miktarını belirlemiştir. Yani altındaki yumrular sayı olarak sabit kalarak hacim olarak büyür. Suni gübre kullanmak istemiyorsanız piyasada humus+potasyum karışımından oluşan organik gübreler mevcut fiziksel formları toprağa benziyor renk olarak ta siyah. Koyun gübresi ticari yetiştiricilikte kesinlikle tek başına yetmez ama siz kendiniz için az miktar ürettiğiniz için kabul edilebilir. Eğer extra gübre kullanmak istemiyorsanız bence bir çuvalda en fazla 4-5 kök olacak şekilde seyreltmeniz en mantıklısı ancak bitkiler çiçek açma dönemine geldiyse çuvaldan sökeceğiniz kökler başka bir toprağa tutmaz. O nedenle gelecek yıl ki ekimlerinizde 1 çuvala en fazla 5 patates yumrusu ekmenizi öneririm. Bu yıl sayıca daha fazla patates alacaksınız ama seyrek ektiğinizde daha büyük patatesleriniz olacaktır. Aklınıza takılan birşey olursa (patates bitkisi ile ilgili) dilim döndüğünce cevap verebilirim.

akgb 12-07-2008 01:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emy (Mesaj 257600)
Değerli bilgileriniz için çok sağolun arkadaşlar.Ama anlayamadığım şu eğer patetesleri hasat etmem gerekiyorsa ve hasat etmeyeceksem alltta oluşan patateslere bişi olmazmı???

Merak etmeyin patates hasadının gecikmesinin yeni oluşan patateslere hiç bir zararı olmaz.(fazla su verip çürütmediğiniz sürece) Hasad için uygun zaman cinslere göre değişir ancak genellikle bitkinin hiçbir dalının yeşil kalmadığı dönemdir. Ancak cinslere göre değiştiği için cinsi belirlemek açısından mümkünse 1 resim veya bu mümkün değilse çiçek rengi ve yaprak büyüklüğü ile sıklığı hakkında bilgi verebilirmisiniz?

limon 12-07-2008 11:28

Çok teşekkür ederim.

frezyab 25-07-2008 11:17

kaç gündür yazan olmamış çok merak ettim arkadaşlar patetesleriniz ne durumda?
seneye inşallah bende denerim çok zevkli görünüyor.

limon 25-07-2008 13:21

Benimkiler çiçek açmaya başladılar.

sakagun 25-07-2008 13:38

Ben çok geç ektim. Hala uzuyorlar. Uzadıkça toprak ekliyorum.

sakagun 28-07-2008 20:55

1 Eklenti(ler)
Patateslerimde son durum. 2 Ödemiş patatesi 1 de cinsini bilmediğim patates var çuvalda.

limon 16-09-2008 21:43

Çuvalda patates denemem hüsranla sonuçlandı.

Düzgün sulayamadım, pek ilgilenemedim ve galiba meraktan erken kestim çuvalı. Sadece iki adet ceviz büyüklüğünde patates vardı koca çuvalda :) Bir iki de yere ekmiştim onlara bakmadım henüz.

cemo 17-09-2008 00:38

Benimde hüsran:((
Koca çuvalda 3 tenecik patates, ceviz kadar.
Karar verdim herşey toprakta güzel.
Öyle cuval muval değil.
Toprak şartttt

eylems 17-09-2008 00:42

Balkona sığmayan patateslerimi sitenin bahçesine taşımıştım. Dalları çok ama bir kedi orayı mesken tuttu. Herhalde toprağı yumuşak buldu. :p Bilmem toplasam mı?:(

sakagun 17-09-2008 07:30

Ben henüz açmadım. Sararmasını bekleyeceğim.

ebrub 30-09-2008 00:47

Birşey sormak istiyorum ama umarım yeri yanlış olmaz. Forumda aradım ancak bulamadım. Birsüre önce bir yabancı yemek programında Amerika'da yetişen patates türlerinden çeşitli yemekler yaptılar. Hadi tatlı patatesi biliyordum ama neler vardı neler, minik patatesler, kırmızı patatesler...

Bu konuda bilgisi olan var mı acaba ve bunlar ülkemizde yetişmez mi?

ciceksever70 30-09-2008 12:50

Benim patateslerim hic ciceklenmeden dallari kurudu ama buna ragmen sadece bir patatesten 7-8 cok lezzetli patates elde ettim.

şükran ünal 03-10-2008 12:28

Benim patates denemem de hüsranla sonuçlandı. Çok ilgilenememiş olmama bağlıyordum ama sizlerde böyle yazınca bir karış da olsa bahçenin bir köşesine ekeceğim.

sakagun 14-10-2008 13:30

Bugün çuvalı açtım. 3 patates ekmiştim. 6 küçük patates olarak bana geri döndü :)

berduray 14-10-2008 13:32

Ne güzel, ye ye bitmez, seneye daha çok alırsınız umarım.

habibe 14-10-2008 14:05

Benim patateslerin tadına benden önce birileri bakmış ama kim **** kimlerdi göremedim :)
Delik deşik olmuştu.

limon 14-10-2008 14:53

Habibe'ciğim, Patatesi börtü böcek pek seviyor :)

Bu başlığı açtığımda bahçıvanlıkta pek acemiydim. Acemi şansıymış demek ki çünkü o zaman çok güzel ürün almıştım. Geçen yıl biraz, bu yıl hiç ürün alamadım. Ya devamlı eklediğim gübrelerle çok Danaburnu oldu bahçede, ya da ben ilk heves kadar ilgilenmedim.

Yalnız bir daha çuvalda denemeyeceğim, sulaması çok zor oluyor, sulayınca çuvalın ağzı sağa sola kayıyor, toprak suyu ememeden akıp gidiyor.

Tümseğe ekme işini de sevmedim onda da sulama sorun oluyor.

Ben ilk denememdeki gibi çukur kazıp ekeceğim seneye, İnşallah :) Çukura bolca su verdim mi 3-4 gün toprak nemli kalıyor. Çukurun dezavantajı, patatesleri toplarken bir kaçına zarar veriyorsunuz. Ama en azından ürün alabilmiştim, diğer yöntemlerde hiç ürün alamadım :)

Bir de çuval yerine en büyük boy saksıda da deneyebilim. Hem sulaması kolay olur, hem de şayet patatesler olursa saksıyı ters çevirip, hiç birine zarar vermeden toplayabilirim.

berduray 14-10-2008 15:08

Sineklik içine hapsedip çukura dikebiriz aslında elle toplamada yarısı ziyan oluyor.

Genişçe sineklik ya da toprak altına dayanabilen delikli çuval da olabilir.

Patatesleri bunlara koyup, sinekliğin bir kısmını dışarıda bırakarak gömsek, hasat zamanı sineklikle beraber çıkarsak topraktan fire vermeden hasat şansımız olur bence.

Tabi normal çuval dayanıklı olmaz herhalde rutubet çürütür.

Ben bunu yapar fotoğraflarımda, bluetooth arızalı yükleyemiyorum laptoba fotoları.

limon 14-10-2008 15:14

İyi fikir Berduray. Patates çuvalları var ya iri delikli file gibi, onlar oldukça dayanıklı, çürümezler. Onlarla deneyebiliriz.

berduray 14-10-2008 15:50

Delikli çuval derken tam olarak onu kastetmiştim, aynı dili konuşabilmek ne güzel;)

Baldaş 15-10-2008 12:30

Ebrub patates türlerinden pek anlamam ama Trabzon'da kırmızı patates yetiştirildiğini gördüm. Normal patatese göre daha ufak pürüzsüz ve kabuğu gerçekten de kırmızımsı. Yalnız içi diğer patatesler gibi pek fark yok. Bana daha lezzetli gelmişti yediğim zaman.

ayax 16-10-2008 11:26

benim bildiğim bir bütün patatesi 4 parcaya ayırıp ekilince oluyor, yanılıyormuyum?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025