![]() |
2 Eklenti(ler)
|
1 Eklenti(ler)
Bu saksı domatesi çok yer değiştirdi, son durumu ancak bu halde.
Eklenti 93142 |
çok ğüzel çıkmış domatesler ben hala benimkilerin çıkmasını bekliyorum
|
merhaba
ben yeni üyeyim ve bahçede sabze yetiştirmek ile ilgili konular araştırırken bu siteyi buldum ve çok sevindim.
ve ilk sorum domates ekme için çekirdegini çıkarıp kurutmakmı gerekir? **** direk ekmekmi gerekir yeşillendirmek için? teşekkürler:rolleyes: |
Sn gulsunkorok, herhalde önümüzde'ki yıl için soruyor olmalısınız.
Her iki türlü ekilir. Kısaca, direk ekmek için nisan başlarında, hazır fidan alıp dikebilirsiniz. Ya'da, Şu anda beğendiğiniz bir domatesin, çekirdeklerini bir çay süzgüsüne alıp, çeşmenin altında, yapışkan bölümü gidinceye kadar yıkatıp, bir bez üstüne alıp kurutarak, bir peçeteye sarıp saklarsınız ve önümüzde'ki mart sonlarında, pet bardaklarda birer adet ekip, fide haline getirir ve büyüyünce, asıl yerlerine dikersiniz. Eğer yerli ve'ya pembe domates ekmek isterseniz, burada'ki arkadaşlardan, tohum isteyebilirsiniz. Forumun http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=128, bu bölümün'de tohum paylaşımı yapılıyor. |
1 Eklenti(ler)
Daha önce resmini eklediğim küçük kavun fidelerinden, sadece bir tanesi, 1 adet kavun verdi. Diğerleri kurudu. Bu kavun'un kök'ü teneke'de, yere ektiklerim olmadı ama bunun toprağını yetiştiği Bakırçay deresi civarında'ki -kara toprak- cinsinden getimiştim. Kolay kolay başka toprak'ta yetişmiyor. Tadı ise, yediğim bir çok kavun cinsinden tatlı, yani ne kırkağaç ne'de, başka türlü kavuna benzemiyor.
|
sevgili ayazkentli.. Ellerinize sağlık.Kendi yetiştirdiğinizin tadı bir başka oluyor.Hormon, ilaç yok tamamen doğal.
|
Haklısın sevgili Bahtiyar. Bu yıl kendi yetiştirdiğim sebzeler sayesinde, çok lezzetli nostaljiler yaşadım. Bunlar ile uğraşırken yapılan spor'da cabası. İnsan daha bir pozitif enerji ile doluyor. Müthiş bir terapi oluyor.
|
arkadaşlar bu sene terasta saksılarda sebze yetiştirmeye başladık eşimle fena olmadı verdiği zevk yetiyo insana 10 günlügüne tatile gittik oğlum yeterli sulayamamış birde hastalık gelmiş domteslerin altı kuru üstü yeşildi geldiğimizde eşim düzelsin diye şeker gübresi atmış çok atamış herhalde hepsi kurudular 8 ayın 20 sinde attı şeker gübresini size sormak istediğim bu şeker gübresinin topraktaki etkisi ne zaman geçer şimdi kışlık pırasa ekmek istiyorum ekersem çıkarmı acaba şeker gübresi sağlığa zararlımı? cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
|
Sn. ohrid65, teras'ta ektiğinize göre, teneke ve'ya saksıda olmalılar sanırım. Yazlık sebzelerinizi zaten yakında sökeceğiniz için, diğer saksı-teneke'de olanların toprağını aynı yere boşaltıp, birbirleri ile karıştırıp (gübresiz toprakla, gübreli toprağı), gübrenin yoğunluğunu azaltabilirsiniz. İyi günler.
|
Alıntı:
|
Gübreleme
Saksılarınızın drenajı iyi ise saksı toprağını yağmur altında bırakın Şeker gübresi ( Azot ) yıkanıp gider.Bir kısmıda zaten amonyak gazına dönüşür.İlkbahar geldiğinde hiç gübre atılmamış gibi olur.Şansınız var Eğer aşırı potasyuumlu **** fosforlu gübre atsaydı,toprağı dökmeniz gerekirdi.
|
Alıntı:
|
Arkadaşlar balkonda yaz sebzeleri yetiştirenler bitkiler kuruyup verimden düşünce saksılara fındık turpu,tere,roka,soğan vb. gibi kış bitkileri de ekebiliriz. Saksılar boş kalmadığı gibi,taze yeşillik sahibi de oluruz. Şimdiden duyuralım da.Tohumları birçok yerde satılıyor yalnız saksılara çok fazla tohum atmayalım.Çok soğuk bölgelerdeki arkadaşlar da imkanları varsa içeride güneş gören bir noktayı değerlendirebilir. Yatılan odalarda gece yeşil bitkiler oksijeni azaltır haberiniz olsun.Diğer odaları tercih edebiliriz bu yüzden.İYİ BAYRAMLAR...
|
çok güzel bir fikir. Yanlız kış bitkileri yetiştirme zamanları kısalıyor.
saygılar |
ben de bakkona bu yaz fesligen ve kekik ektim fesligen şu minik yapraklıdan degil iri yapraklı salatalara koyulanlan yazın yapraklarını budayıp kuruttum yapraklarını aldıgım yerden yenı yapraklar oldu hala yeşil kekimde cok güzel dısarda yamur altında duruyorlar
|
gerçekten güzel çalışmalar...
|
Merhaba sebze severler,
Ben kurban bayramından önce bir yapı marketten hazır radika tohumlu saksı aldım. Üzerindeki talimata uygun olarak her gün suladım. Ancak çimlenme olmadı. Ne tavsiye edersiniz? Acaba toprağı kaldırıp tohumların durumuna bakmalı mıyım? Yoksa sulamaya devam mı etmeliyim? |
Alıntı:
|
balkon
Merhabalar
Sizleri görünce çok heveslendim balkonda sebze yetiştirmeye. Acaba bu aralar ekebileceğim hangi kış sebzeleri var? |
balkonda sebzemi yetişir yahu
|
Şu anda balkonum da domates, biber, lahana, çilek, nane, maydanoz, fesleğen, marul, elma ve limon var.
|
merhaba,
ben aranıza yeni katıldım. Amatör olarak yapmaya çalıştığım şeyler var. Şu anda balkonumda roka, maydonoz, dereotu, bakla ve taze soğan yetiştiriyorum. Birde kumkuat ağacım ve üç adet yaramaz kedim var. Bitkilerimi vede ağacımı kedilerimden koruyamıyorum ve sıcak evimden faydalanamıyorum. Bu tohumdan fidan yetiştireceğim zamanda böyle olacak. Kedileri olupta bu sebze işine giren birileri varmı? Çalışığım için evde yalnız kalıyorlar, canavarlarım iki kere kumkuatı devirip evi toprak içinde bırakınca kumkuat balkona çıktı. Böyle sorun yaşayıp çözebilen varmı?? |
Selamlar
Alıntı:
|
kendimi burada çok yabancı hissettim ama hak ediyorum.
benim balkonum yok artık ama üç tane pencere önüm var; sümbül, nergis ve çiğdem soğanlarımı diktim, bekliyorum. |
3 Eklenti(ler)
Merhabalar. Nevsune hn. gönderdiği iki tane domates fidem hayatlarından gayet memnunlar. Bir tanesi Red robin. Red robinim çiçeklendi. İnşallah domateslerini görürüm. Çiçeklerini dökmemesi için ne yapmam gerekiyor. Diğeri ise kaplan. Kaplanın boyu uzuyor ama çiçeklenmedi. Normal midir? Ne zaman çiçeklenir?
|
Alıntı:
|
Teşekkür ederim Sn. Organica. Kaplanın çiçeklerini görünce buraya eklerim.
|
Su tankından 2 adet biri 400 lt biri 500 lt saksı yaptım, bunlarda ayrı ayrı 2 ada şeklinde sebzeler yetiştirmeyi düşünüyorum..
Birisinde domates-biber-patlıcan Diğerinde ise fasülye-biber-patlıcan Ek olarak marul,nane, maydonoz ve roka da ekmek istiyorum.. ''companion planting'' yani kardeş bitkiler-bir arada yetiştirme uygulaması saksıda nasıl sonuç verir acaba? Deneyimleyen oldu mu hiç? |
merhabalar
ben yeni üyeyim Ankarada yaşıyorum balkonumda sabze yetiştirmek gibi konular araştırırken bu siteyi buldum ve çok sevindim.Evim AOÇ manzaralı iki yıldır birşeyler yapmaya çalışıyorum tam başarılı olamadım biberlerimi çiçek zamanına kadar iyi gür yetiştiriyorum sonra yaprak bitlerine teslim ediyorum domatesler çiçek açıyor meyvesi nohut büyüklüğüne geldiğinde kuruyup düşüyor salatalıklar toplu iğne boyuna gelince sararıp dökülüyor güneş sorunum yok sabah güneş doğuyor saat 15 e kadar güneş alır kimyasal ilaç kullanmayı düşünmüyor idim ama bu yıl ne yaparım bilmiyorum şimdi boşta kalan saksılarıma 1 ay kadar önce bir saksı ıspanak bir saksıyada maydanoz ve tere ektim üzerinide naylonla kapladım saksıların ebatları boy 1 metre en 35 cm derinlik 43 cm güneşte naylonu kaldırıp havalandırıyorum bayağı büyüdüler ancak yenmelik olmadılar |
Yeni Başladım Yardım İstiyorum!
2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar ben bu evde sebze ve her türlü bitki yetiştirme işine merak sardım ve ufaktan birşeyler yapmaya çalışıyorum.Aşağıda resimlerini eklediğim cerry domateslerin büyümesi resmen durdu.Ne yapmam lazım.Onları ne zaman şaşırtmalı?Onları çiçekçiden aldığım torflu toprağa perlit ekleyerek dikmiştim.
|
4 Eklenti(ler)
sizce durumları nasıl ayrıca alt yapraklarında sararma var sanki? Burası soğuk olduğu için balkonda bu işi şu an yapma imkanı yok bende boş odamda pencere önünde felan deniyorum.
|
3 Eklenti(ler)
Bunlarda bir arkadaştan aldığım minik kırmızı sivri biber..felaket acılar ve görüntüleri çok hoş.bunları daha yeni pet bardaktan bu kaplara şaşırttım ileride eğer çürümezlerse :) tekrar şaşırtmayı düşünüyorum.dURUMLARI nasıl sizce...
|
2 Eklenti(ler)
arkadaşlar kendimce köpükten bir sera gibi bişe yapmaya çalıştım üzeri şeffaf strej filmle kapalı ve kapaklı her ikiside bilmem işe yarar mı?bunlarda çimlendiriyorum tohumları...
|
Sayın seymen84 aramıza hoş geldiniz. Genel olarak bakıldığında doğru yoldasınız. Özellikle de köpük sera fikri çok başarılı. Tabii o serayı her gün bir kaç saat havalandırmayı ihmal etmediğiniz sürece.
Özel olarak baktığımızda da, öncelikle domateslerini bir an önce daha büyük kaplara şaşırt. Zira domates şaşırtılmayı çok sever:p Şaşırtmalar sayesinde domates fideleri çok daha pişkin olur. İkinci olarak, sanırım mevsimin de etkisiyle, fideler fazla ışık görmüyor gibi. Zira boyları uzamış ama gövdeler ince kalmış. Şimdi şaşırtırken en alt yapraklara yakın bir yere kadar toprağa göm. Bu sayede hem kök alanı artar, hem de bitki o cılız gövde üzerinde durmaya çalışarak boş yere enerji harcamaz. Gelelim toprağa, çiçekçiden aldığın malzeme toprak karışık torf değil, düpedüz torf. Çiçekçiler maalesef toprak satmıyor. Sattıklarının tamamı torf. Bu nedenle fidelerini şaşırtırken mutlaka torf ile bahçe toprağını karıştır. Çünkü torfta bitkiyi besleyecek besin maddesi çok azdı ve bitkiyi yalnızca kotiledon yapraklarını çıkarıncaya kadar besleyebilir. Yani seninkilerin büyümesinin durma nedeni bu. Alt yapraklardaki sararmalar normal. Çünkü o yapraklar yukarıda sözünü ettiğim kotiledon yapraklar ve artık görevlerini tamamlamak üzere oldukları için kuruyup dökülecekler, no panik:p Biberlerin de çok sağlıklı görünüyor. Çürüyecekelri gibi bir öngörüye neden kapıldığını anlayamadım açıkçası. Son bir tavsiye, fidelerini çok sık sulama. Özellikle de domatlarını. Bırak biraz toprağı kurusun. Çünkü suyu bol buldukları zaman, ışık da yetersiz olduğu için sürekli boylarını uzatma eğiliminde oluyorlar. Bunun sonucunda da elinde fidan boylu ama incecik gövdeli fideler kalıyor ki, bunların yaşaması da mucizelere kalıyor. Sanırım gözden kaçan bir husus yoktur. Varsa da kontrol eder yine yazarız. Kolay gelsin. |
açıklamalarınız için teşekkür ederim.
|
Alıntı:
Köpükten sera yapma fikride gayet güzel olmuş.Ellerinize sağlık. |
Sayın seymen84, yazdığım mesajı bir kez daha okuyunca senli benli hitap ettiğimi fark ettim. Lütfen saygısızlık olarak almayın. Sanırım samimi olduğum arkadaşlardan birine yazıyorum gibi bir fikre kapılmışım mesajı yazarken. Kusura bakmayın.
Sevgili bahtiyar02 ben teşekkür ederim. Bilgim dahilinde her zaman yardıma hazırım. |
Alıntı:
|
Merhaba Arkadaşlar,
Geçen seneden beri bende balkonda sebze yetiştirmeye merak saldım. Geçen sene çok iyi verim alamamıştık.Acemilikten hem geç ekim yaptık hemde hastalıklarla ugraştık ama bu sene oldukça donanımlıyız ve iddialıyız. Yazın resimlerini ekleyeceğim |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:25. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025