agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Balkonda Saksı Sebzeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1779.htm)

küçük_bahçe 10-10-2008 10:36

Bilgeal annemler Antalyadan 3 gün önce getirdiler. Aslında tohum siparişi vermiştim orada çeşit boldur diye ama tohum bulamamışlar onun yerine limon diye bu bitkiyi almışlar. Bana 30 Ytl verdiklerini söylediler ama bilmiyorum doğru mu, hediye olduğu için yanlış fiyat söylemiş olabilirler.

bilgeal 10-10-2008 10:55

:)))

anladım küçük bahce ben de bunu fidanlıklarda hic goremedim o yuzden sorayım dedim

kürşad 12-10-2008 20:38

Meyvelerinin rengine bakalım. Bir yıl kamkatın meyvesini yemeden bekleyebilriseniz evde güzel bir bitkiniz olacaktır. Fiyatı da bana limon değil diyor.

küçük_bahçe 13-10-2008 10:18

Kamkat ise, eşimin değişik planları var. Baharda bonsai yapmayı düşünüyordu, bu işlem için benim sevimli bitkimi kullanacakmış. Bu arada benim sebzelerimde hiç bir değişiklik olmadı. Daha az su veriyorum ve ışıkta alıyorlar ama hala çok hızlı uzuyor boyları hatta salatalıklar artık eğilmeye başladı, yapraklarını taşımak zor geliyor gibi. Domates, biber, maydonozlarda aynı durumda. Su vermiyorum torf nemsiz kalıyor, korkuyorum ölecekler diye, su verince boyları çok uzuyor. Ne yapacağımı şaşırdım.

malbman 13-10-2008 10:48

Sayın küçük bahçe, maydanoz ve biberlere bir şey diyemem ama domateslerinizi (onların da fotoğraftakiler ile aynı yaşta olduğunu varsayarak söylüyorum) suladıkça boya gidecekler. Onun için susuzluktan boyunlarını bükmeye başladıklarında, o da ölmeyecek kadar (ben sadece kökleri ıslanacak kadar veriyorum yetiyor) su verin. Böylece domateslerinizin gövdeleri kalınlaşıp güçlenecektir. Torf nemli kalmıyor demişsiniz ama torfun sizin görmediğiniz alt katmanlarında mutlaka nem vardır ve bitki bunu almayı bilir. Siz ölmesin diye korkudan su verdikçe onlar boy atacaklardır. Sanırım biberler için de aynı şey söz konusu ama o kısmını hocalarımız ya da tecrübe sahibi arkadaşlarımız yanıtlarsa iyi olur. Zira bilmeden yanlış yönlendirmek istemem. Kolay gelsin.

küçük_bahçe 15-10-2008 08:57

3 Eklenti(ler)
Herkese günaydın. Biraz fazla konuşacağım biliyorum ama size danışmam gereken sorunlarım çok bugün. Aşağıda fotoğrafı olan domates dışarıda ve saksıda ikamet ediyorlar. İkinci kez meyve vermesini beklemezken o bizi şaşırtıp 7-8 tane kadar daha meyve verdi. Ancak 2. meyveler yaklaşık 25 gündür kızarmadılar ve şimdi de kararmaya başladılar. Bunun sebebinin ne olduğunu da anlamadık.

Sebzelerimi sulama işine gelince ise torfun kurumasından korkuyorum. Kuruduğu zaman daha büyük sorunlara yol açtığını okumuştum. Çok kuru gözüküyordu toprak, bir kenarından parmağımı sokup nemli olup olmadığını test ettim :D ve dayanamadım suladım tekrar sebzeciklerimi. Artık 3 günde bir sulama kararı aldım.

Eklenti 49824
Eklenti 49826

malbman 15-10-2008 11:09

Küçük bahçe, saksıdakilerin domates olduğundan emin misiniz?

küçük_bahçe 15-10-2008 11:33

Sn. Malbman, eminim çünkü ilk ürünlerini yedik. Ayrıca resmen domates kokuyor.

malbman 17-10-2008 14:58

Sayın küçükbahçe, ben en alttaki resimdekileri sormuştum. Ortadaki resmin kamkat olduğunu düşündüğümden hiç dikkat etmemiş, sizin aşağıdaki fideleri sorduğunuzu sanmıştım. Yoksa oradakilerin domates olduğu gün gibi aşikar:p:p.

Baldaş 17-10-2008 21:51

1 Eklenti(ler)
Bunlar da yavrular yine balkondan tabi ki...

luda 28-10-2008 08:46

yazın balkonda yetiştirdiğimiz domatesleri söktük. topraklarını önümüzdeki baharda kullanabilir miyiz?

nimesay 28-10-2008 20:55

arkadaşlar merhaba öncelikle
siteye henüz üye oldum ve sizlere sormak istediğim bişey var
bitki ve çiçekleri kendime yeni hobi olarak edindim ve internetten öğrendiğim az bir bilgiyle evimde daha sonra saksıya aktarmak üzere küçük plastik bardaklara tohumlar(domates,biber,salatalık,mercimek ve mısır) ektim.
ancak bunları satın almadım evdeki malzemelerden kullandım :)
çünkü birkaç yerde bu şekilde yaptıklarında sonuç aldıklarını yazanlar vardı.
tohumlarımı cuma akşamı ektim ve şuan karanlık bir odada ağzı bağlı bir poşette tutuyorum. tabi bu ne kadar doğru bir bilgi bilemiyorum.
birde ilk 3 gün boyunca su verdim. ama sanırım fazla bir miktar su verdim.(tohumlarım plastik bardakta verdiğim su ise küçük çay bardağı kadar su). çünkü son su verdiğim gün toprağın suyu emmediğini gördüm ve dünden itibaren su vermeyi kestim. şu andan itibaren ne yapmamı önerirsiniz?yaptıklarım yanlış mı onu da bilmiyorum(ağzını kapatmak ve su miktarı)
bilgilerim çok az ancak merakım çok fazla.yeni başlayan ve evde saksıda sebze yetiştirmek isteyen biri için tavsiyelerinizi bekliyorum :))

küçük_bahçe 30-10-2008 08:55

Merhaba nimesay. Bende bitki yetiştirmeye yeni başladım ve yaptığım hataları yazarak sana biraz bilgi verebilirim. Yeni başladığım için tutmaz düşüncesi ile fazlaca tohum ekmişim, seyreltme yapmak gerekti ve yazık oldu fideciklere. Çimlenme başlayınca ağızlarını açmalısın çünkü fazla havasızlık ve nem küflenmeye neden oluyor. Çok fazla sulama yapma daha narin yapılı fideler meydana geliyor. Ben hep güneş almamalı diye okumuştum dolayısı ile gölge bir yere koymuştum ama fidecikler ışık görebilmek için uzadıkça uzadılar, sulamadan dolayı da narin yapılı oldular. Şaşırtma yaparken mutlaka detaylı bilgin olsun maalesef benim fidelerim yerleri değişince şaşırmayı bırak şok oldular ve kaybettik kendilerini. Umarım minicikte olsa yardımcı olabilmişimdir.
Önemli bir not: Bulundukları ortamı havalandırmayı unutmayın.

nimesay 30-10-2008 13:45

teşekkür ederim küçük bahçe tavsiyelerin için. 2 gündür sulama yapmadım ve dün torbaları açtığımda sadece domatesin fide verdiğini gördüm ve onu hemen salondaki diğer çiçeklerin yanına aldım ve torbasını açtım. ancak diğerlerinde şuan bir hareket yok beklicem artık. birde mısırın üstünde çok fazla su vardı emmemiş.oyüzden pamukla bir kısmını aldım. sanırım sonuç için biraz daha beklemeliyim :S

kürşad 30-10-2008 14:54

Tohumlar Hakkında:
Arkadaşlar çimlenmemiş tohumlar sulanmaz. Çünkü suya ihtiyacı henüz yoktur. Sadece çimlenmenin olabilmesi için torfu veya toprağı nemli tutmak yeterlidir. Tohumun içinde etli olan kısım vardır buna endosperm denir. Tohum çimlendiğinde ilk 2 yaprak başka sonrakiler başka olur. İlk 2 yaprak bu endospermden geldiğinden dolayı onlar da besine ihtiyaç duymazlar. Endospermin diğer adı besidoku dur. ilk 2 yaprağa aynı zamanda kotiledon deniyor. 3 ve daha sonraki yapraklar teşekkül etmeye başladığında bitkinin ne bitkisi olduğu tanımlanabilir ve besin ile su ihtiyacı da burada başlar. 2 yapraklı bir filizi köküyle çıkarırsanız saçak köklerin ve kök tüylerinin olmadığını görürsünüz. Ne zaman ki saçak kökler ve kök tüyleri belirir o zaman su ve besin alımı başlar. Endospermin en görülebilir şekli iri çekirdekli meyvelerdir. Yenidünya, erik, elma, şeftali çekirdeklerinin etli kısımları.
Tohum çimlenmeye başlamadan önce integüment denen koruyucu tabaka çatlar ve çimlenme başlar.

nimesay 30-10-2008 16:23

eet ben hergün sulayarak bi hata yaptım ama bu noktadan sonra kurtarabilmem mümkün mü?birde bi arkadaş kapların altına delik aç dedi onu yaptım.dediğim gibi bir tek domates fide verdi ve onun kabının altında delik vardı

Kiraz 30-10-2008 16:32

Sevgili Nimesay, tohumların fazla sudan çürüme ihtimali var, emin olmak için biraz daha daha bekleyebilirsin. Her cins tohumun çimlenme süresi farklı olduğu için gün veremiyorum. Altına delik açılan kaptaki fazla sular aktığı için çürümeyi engellemiştir.

Sonuç kötü olsa bile başlamak iyidir, her şey tecrübe ve araştırmayla halledilir. Hepimizin kötü tecrübeleri oluyor, bilgilendikçe bunlara gülüyoruz ve bazan sakarlıklar sayfasına da yazıyoruz. Yılmak yok, yola devam.

nimesay 31-10-2008 20:23

teşekkür ederim nurbahar tavsiyen için.denedim bakalım sonuç nasıl olucak. benim bir sorum daha var=)) bu şaşırtma olayı nedir?

küçük_bahçe 01-11-2008 07:36

Yetiştirdiğin fidelerin gerekli olgunluğa ulaştıktan sonra yerlerinin değiştirilmesi.( Bundan sonra hayatlarını devam ettirecekleri yeni evlerine geçiş.):p

nimesay 02-11-2008 21:49

peki eğer başta tohumları yeteri kadar büyüklükte bir saksıya ektiysek ve yerlerini değiştirmesek nolur? yaşamaya devam ederler mi?

küçük_bahçe 03-11-2008 08:45

Benim bildiğim kadarı ile, saksı yeterli büyüklüğe sahip ise değiştirmenize gerek yok.

Şule68 03-11-2008 10:58

Şaşırtma işleminin sebebi sadece saksı değiştirmek değildir. Şaşırtmada aslolan bitkinin yeni geçtiği ortamda hayatta kalabilmek için toprağa daha sıkı tutunma amacı ile daha güçlü bir kök oluşturma çabasını kullanmaktır. Daha güçlü kök gelişimi daha güçlü bir bitki ve daha fazla verim demektir. Uzman değilim, sadece bu siteden edindiğim bilgiler çerçevesinde böyle olduğunu düşünüyorum ve terasda yetiştirdiğim sebzelerde gözlemliyorum. Kolay gelsin..

Bennil 03-11-2008 17:56

Merhaba; Arkadaşlar ben yeni üyeyim. Boş bir balkonum ve de bir adet kaktüsüm var. Bu sene balkonda birkaç sebze ve çiçek yetiştirmek istiyorum. Sıfırdan başlıyorum. Bana yardımcı olur musunuz? Teşekkürler.

nimesay 04-11-2008 00:19

teşekkürler birde geçen gün koçtaşa gittim çok güzel çiçek tohumları vardı. özenip hemen almak istedim ama her çiçek saksıda yetişir mi bilemiyorum.hangi çiçekler saksıda kolay yetişir bir bilginiz var mı?

malbman 04-11-2008 07:26

Sayın Bennil ve Sayın Nimesay, aramıza hoş geldiniz. Sorularınızın cevaplarını uygun başlıklarda detaylı olarak bulabilirsiniz. Öncelikle forumun mümkün olduğunca her yerini okumanızı tavsiye ederim. Zira bu gün sadece kaktüs için bilgi araken farkında olmadan kolyoz yetiştirmeyi de öğreniyor ve deliler gibi değişik kolyoz çeşitleri sipariş edebileceğiniz siteler arıyorsunuz. İyi tarafı da bu zaten. Bu arada unutmadan, kendinizi burada tanıtırsanız seviniriz.

nimesay 04-11-2008 23:42

evet baktım ama bulamadım. yani hangi çiçekler saksıda yetişir sorusunun cevabını bulamadım. belki siz söylersiniz..??

ceyhunekiz 05-11-2008 08:17

bütün çiçekleri saksıda yetiştirebilirsiniz. anacak dikkat etmeniz gereken hangi mevsimde hanigi çiçeği yetiştirmeniz bu dönemde en uygun krizantem çeşitleridir. rengarenk çiçekli olurlar erken ilkbaharda en uygun menekşeler oolabilir

nimesay 06-11-2008 20:05

birde ben 2 hafta önce orta boy saksıya acı bakla çiçeği etim. onun da renkli renkli çiçekleri var. şuan filizlendiler gayet iyi görünüyorlar. umarım bahara açarlar

aslı güvendi 10-11-2008 10:46

Selamlar sitenizi uzun zamandır takip ediyorum.Fakat bilgisayarla aram iyi olmadığından aranıza katılmaya bir türlü cesaret edememiştim. Bugün artık denemeye karar verdim.verdiğiniz tavsiyeler üzerine şu anda mutfak penceremin önünde saksı içinde dereotu,maydonoz,tere.radika,frenk soğanı,fesleğen,yaprak kerevizler yeşerdi.Çok teşekkür ederim.Fakat kerevizi sanırım çok sık ekmişim,seyreltme işlemini nasıl ve ne zaman yapmalıyım. şimdidenyardımlarınız için teşekkürler.

burcuciner 25-11-2008 09:42

merhabalar,ben dün üye oldum ve çok heyecanlıyım.Salonumda bir çiçek köşesi yaptım ve menekşe,barış çiçeği gibi basit çiçekleri yetiştiriyordum.Ama dün bu siteyi görünce sebze yetiştiriciliğine de karar verdim.Toprağı çok seviyorum.Şu an hemen gidip tohum alamayacağım için mercimekle başlamak istedim.Şimdi pamuğun arasına mercimek koyup çimlenmesini bekleyeceğim.Filizlenince saksıya ekeceğim.Filizleri saksıya ekince üzerini streçle örtmeme gerek var mı?Acaba mercimek nem istiyor mu yoksa toprak kuruyunca mı su vermeliyim?Hepinizi çok sevdim çok teşekkürler:)

nariçi 25-11-2008 11:37

Çerry domates tohumlarından ilk deneme ekimini bardaklarda torfa ektim. ikigün oldu. burada fide olunca su kültürü olarak devam etmek istiyorum.

v.dede 06-12-2008 19:51

tuzu biberı olsun

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cemada (Mesaj 38738)
Yahu benim yazdıklarımı alıntılamışsın ama allahaşkına orada bir gıdımlık bile soru var mı ki saçma soru demişsin? :o

efendım ben bu alemın yenısıyım, yazışmalarınızı okudum. pda yanı pemba domates sıtesı var ordan orıjinal domates tohumu alabilirsınız.;)vahip dede SİDE mutlu kalın.

v.dede 06-12-2008 20:01

destek

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi burcuciner (Mesaj 321723)
merhabalar,ben dün üye oldum ve çok heyecanlıyım.Salonumda bir çiçek köşesi yaptım ve menekşe,barış çiçeği gibi basit çiçekleri yetiştiriyordum.Ama dün bu siteyi görünce sebze yetiştiriciliğine de karar verdim.Toprağı çok seviyorum.Şu an hemen gidip tohum alamayacağım için mercimekle başlamak istedim.Şimdi pamuğun arasına mercimek koyup çimlenmesini bekleyeceğim.Filizlenince saksıya ekeceğim.Filizleri saksıya ekince üzerini streçle örtmeme gerek var mı?Acaba mercimek nem istiyor mu yoksa toprak kuruyunca mı su vermeliyim?Hepinizi çok sevdim çok teşekkürler:)

*** bende yeni üyeyım daha arkadaş gurubu kuramadım.bayramda bursadayız adres verırsen çiçek tohumu gönderırım. plastık su bardağının dibini delın içine çimlenmeye uygun toprak koyun uretmek istediğiniz tohumdan 1 tanesını 2 cm derıne göm sula evın sıcak köşesınde beklet daha sağlıklı fıde elde edersın . Bayramınız kutlu olsun vahip dede SİDE

burcuciner 10-12-2008 08:46

merhaba,herkese iyi bayramlar.Bayramda İstanbuldayım ama teklifiniz için çok teşekkürler.Tohumu filizlendirmek için söylediğinizi uygulayacağım .Ben de yeni olduğum için saksıya tohum ekmeyi planlıyordum yazdıklarınızın çok faydası oldu.Sevgiler.

LostControl 10-01-2009 12:48

Merhabalar...Foruma yeni katıldım..Sorum şu..İlle de hazır tohum almalı mıyız? Yoksa yetişmiş domatesin ve biberin çekirdeklerini kullanabilir miyiz?

malbman 10-01-2009 13:00

Sayın LostControl, yetişmiş domates ya da biberiniz hibrit tohumlardan yetişmemişse, onların çekirdeklerini kullanabilirsiniz. Ama hibrit olup olmadıklarını (kendiniz yetiştirmediyseniz) bilmeniz pek mümkün değil .

Mermaid 23-01-2009 10:30

Bunlarda benim balkonda yetiştirmeye çalıştığım kıvırcıklarım.Tüm tohumlar nasıl olsa çıkmaz diye ekmiştim. Ama hepsi çıktınca bu hale geldi.:D
Üstelik bir kısmınıda ayırmış olduğum halde.
Bir çay kaşığı tohumdan çıkan kıvırcıklarım.
http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23276&c=629

malbman 23-01-2009 13:37

Sayın Mermaid, kıvırcıklarınız çok güzel görünüyor ama bana sorarsanız biraz seyreltin. Çok sıkışık duruyorlar sanki.

nariçi 24-01-2009 08:02

Baldaştan ses çıkmıyor, bir sürü çimlenme olmuştu viyollerinde ne oldu onları adam etti mi?

bahtiyar02 28-01-2009 12:41

Sayın LostControl illada hazır paket tohumlar almak zorunda değilsiniz. Yazın tükettiğiniz sebzeler genel mahiyette hormonsuz olduğundan tohumlarını ayırıp uygun ortamlarda saklanıp ilk baharda veya sonbaharda kış için kullanabilirsiniz.ayrıca formda kendilerinin yetiştirip hazır tohum satan dostlar var.onlardanda bu tür tohumları alıp kullanabilirsiniz.
şayet elinizde tohum yoksa.
saygılar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025