![]() |
Tekin Bey, ellerinize sağlık. Bana verdiğiniz biberlerin kardeşleri mi bunlar :) Turşusu çok güzel biliyorum da, dolmasını ilk duydum.
|
Arkadaşlar henüz tohum yok ama çok olacak inşallah. Sayın habibe bende hiç duymamıştım bir denemek istedim İsot danda denedim diğer dolmalıklardan da ama en çok bunu beğendim.
jalapeno dan başkası etlli kalmıyor. Diğer biberlerden dolma yaptığınızda sadece içini yiyebiliyorsunuz. jalapeno aynen kalıyor. |
2 Eklenti(ler)
Tekin Bey,
Jelopanoların boyu kaç santimetreyi buluyor. Takıldım dolma olayına :) Bunlar da benimkiler. Eklenti 101951 Eklenti 101952 |
En büyük boy 10 cm çap 03 cm kadar oluyor. Küçükleri daha fazla ama 10-15 kök ektiğinizde haftada bir dolmalıklar çıkıyor.
Ama sizinkiler ufak saksılarda bu kadar büyürmü bilmiyorum. Benimkiler açık tarlada diğer biberlerin 150 mt uzağğında kışa doğru büyük boy saksılara geçirip seraya alarak seneye yaşatmayı düşünüyorum. Daha erken ürün alabilmek için. |
Tekin Bey, elinize sağlık, nefis görünüyorlar.
|
Saksıda yetiştirdiğim için sanırım, en büyük biberim 3-4 cm civarında. Buna rağmen deneyeceğim, gerçekten çok leziz duruyor.
|
Jalapenolar görücüye mi çıktılar, ben bu biberi çok sevdim, seneye daha çok yetiştirmeyi düşünüyorum.
Bu sene ben de sayın Tekin gibi jalapenolarımı korumaya almayı düşünüyorum, küçük bir sera ve ya saksıda. http://www.agaclar.net/forum/attachm...9&d=1251198820 |
3 Eklenti(ler)
bu sene süs biberlerimin içinde Jalapenolar yetiştirdim.Kimden tohum aldığımı şuan hatırlamıyorum.Tarladaki bahçemde ve balkonumda yetiştirdim. Bu sene nasip olursa tohumlarından paylaşacağım.Solan biberi tarladan çekip 1 kök çekip saksıya diktim ama ne yazık tutmadı.Saygılar
|
Tohumluk biberlerinizi diğer biber türlerinden kesinlikle uzak tutun. Aksi takdirde bir birlerinden etkilenip ortaya melez bir tür çıkıyor. Şekil değiştiriyorlar.
|
sevgili tekin yanlış anlamayın bir çok türü ayrı saksılara ve tarlaya diktim. Bu güne kadar hiç birisi türünü değiştirmediği gibi melezleşmede hiç olmadı.Edindiğim deneyimlerden biberlerin çoğunlukla toprak, su daha çok şekil, tat değişimine etken oluyor.Gerçi tekerür olacak ama Size örnek bir şey anlatayım.Aynı türden bir kaç kök kayınpederin tarlasına bir kaç kökte kendi tarlama ektim.Benim tarla ile kayınpederin tarlasının arası yaklaşık 16km. Bendeki fidanlarda beyaz renkli ve tatlı biberler verdi.Kayın pederde ise aksine renkleri koyu yeşil sert yapılı ve çok acı biberler verdi.benim uygulamamda haftada bir sulama ve hiç bir şekilde gübre- ilaç kullanmadım. Oysa kayın pederin köyündeki arazisinde gölet olduğundan haftada 3-4 kez sulanıyordu.Gübre ve kimyasal ilaçlar kullandı. Biberlerin yanında tütün bitkisi ve nar bulunuyor.bunlar için özellikle kimyasallar kullanıldı.Sizce etkileyen nedir?saygılar
|
1 Eklenti(ler)
Sayın bahtiyar02 Biberlerde sulamanın acısına etki etdiğini düşünüyorum. Ayrıca güneş alıp almaması ilede ilgisi var az çok güneş alan açık alanda yetişen bir biberle az güneş alan gölge yerde yetişen biber acı olmayabiliyor.
Yukarıda resmini yüklediğiniz biber fotoraflarında sanki değişim yaşanmış. 1 numara ile 2 numaralı biberlerinizden 3 numara şekillenmiş bana göre daha önce aynı iki biberi yan yana ekmiştim 3 numara kesinlikle bende yoktu ama üçüncü yıl oda meydana çıktı. Birde Jalapeno biberinizin tutmama sebebi çektim söktüm diyorsunuz çekme değilde etrafını açarak toprağı ile beraber söksydiniz tutma yüzdesi artardı. |
Alıntı:
Dediğinize tamamen katılıyorum Kendi tarlamdan daha önce çektiğim kök biberlerinden mor biber ve diğer iki tür ise sizin dediğiniz gibi toprağıyla beraber aldım.Şu anda canlılar. Son çektiğim kök ise saçakları yüzeyde kalmıştı ve solmuştu.o anda yanımda toprağıyla alabilecek herhangi bir alet yoktu. bilgileri paylaştığınız için çok teşekkür ederim.saygılar |
Arkadaşlar biber yetiştiriciliği konusunda HASAD YAYINCILIK ın BİBER kitabı oldukça iyi GOOGLE - HASAD YAYINCILIK - SEBZECİLİK SERİSİ - BİBER Başka kitaplarda var. Benden hatırlatması.SEVGİYLE KALIN...
|
selamlar,
bu benim ilk mesajım umarım çok güzel tecrübeler paylaşırız. jalapenonun hastasıyım diyebilirim, hanım da benim sayemde sever oldu. bunun ekim zamanı ne zaman acaba bu sene için biraz geç kaldım sanırım ne dersiniz? balkonda veya bahçede yetiştirebilirim eğer vakti geçmedi ise |
seneye nisan ayını bekleyin.
|
Alıntı:
Pembe domates ve physalis fıdelerim sizden gelmişti çok güzel geliştiler,inanılmaz verimliydiler.Çok teşekkür ederim,umarım jalepeno yu da yetiştirirsiniz. İlk müşterisi ben olabilirim. |
jalepeno
Müjgan hanım güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.Jalepeno tohumlarını çoktan kuruttum bile seneye merak etmeyin fidelerini yetiştireceğim.
Seneye görüşmek üzere. |
Bu yıl ki jalapenolar yolda...Çimlenmeyi bekliyorlar
|
Efendim biberleriniz için hangi oranlarda bir toprak hazırlıyorsunuz acaba benim de hali hazırda 5 cm olmuş tatlı çarliston biberlerim var yani fidelerin boyu 5 cm ...elimde perlit,vermikulit,torf ve bahçe toprağı var ...saygılarımla
|
1 Eklenti(ler)
Jalapeno fidelerimin 2 hafta önceki hali. Şu anda epeyce geliştiler.
|
bende bugün ektim numunelik bakalım becerebilecekmiyim :)
|
yetiştirilmesi kolay bir biber türü..
|
Merhaba arkadaşlar, ben şubat sonuna doğru marketten aldıklarımdan kalan 2 biberin tohumlarını ekmiştim bardaklara, "ya çıkarsa" diye düşünerek. Bütün acemiliğime rağmen bendeki sonuç inanılmaz oldu. Bardaklara hepsi sığsın diye kaşıkla paylaştırdığım tohumlar bir tane firesiz çimlendi, bunların çoğunu daha tohum kapsülleri başındayken peynir kabı vs. uygun ne bulduysam aktardım; bir pet bardağa 5-6 tane gelecek şekilde paylaştırdım, burada büyümeye devam ettiler. Tabi normal olarak büyüyünce yine sıkışıp kaldılar. Şu anda çoğu 3. yapraklarını vermiş durumda, ancak büyümeleri epey yavaşladı. 4 gün önce uzun balkon saksılarından birine kendi yetiştireceğim 15 küçük fideyi yerleştirdim. Bu saksıya şaşırtma yaparken epey korkmuştum tutmayacak diye, küçücük bardakta birbirine dolanan 5 kökü ayırmak çok kolay olmadı, ama şimdilik başarmış görünüyorum sanırım. Kalan fideleri de seyreltmek isterdim, ama 2 hafta sonra ekileceği yerlere gidinceye kadar beraber idare etmek zorundalar maalesef. Evin batı cephesinde kalan 2 pencere önü tamamen bardak ve peynir kaplarıyla dolmuş durumda ve bunları koyacak başka yerim yok :(
Merak ettiğim birkaç konu var, tecrübeli arkadaşlar cevap verirse sevinirim. Saksıda yetiştirdiğiniz jalapenolar yaklaşık ne kadar boy verdi? Yetiştirdiğiniz saksılar ne kadar büyüklükteydi ve bir saksıya kaç tane ektiniz? Özel bir gübreleme vs. yaptınız mı? Bir de benim çimlendirdiğim tohumlardan az bir miktarında ilk 2 yapraktan sonra herhangi birşey çıkmadı (yaklaşık 300 fideden 20 si bu şekilde) Sanırım tohumla ilgili birşey ama ortalarında minicik kalan yapraklanmayı gördüğüm için ha bugün ha yarın büyümeye devam ederler diyerek sökmeye kıyamıyorum. Bu fidelerden umudu kesmeli miyim? Son olarak balkonunda birşeyler yapmaya çalışan herkese benden tavsiye, yetiştiremeyi düşündüğünüz bitkilerin gerektirdiği yer konusunda hesap kitap yapmadan, "bütün tohumları ekeyim, kalmasın" diyerek bu işe kalkışmayın. Yoksa benim gibi ne yapacağınızı bilemez bir halde şaşırıp kalırsınız. |
merhaba arkadşlar;
bu sene benimde 2 adet saksıda jalapeno biberim oldu.ne kadar biber verecekler şimdiden çok merak ediyorum.Önümüzdeki sene 1000 kök kadar turşuluk cin biberi yetiştirmeyi düşünüyorum.Biber yetişticiliği konusunda uzaman olan arkadaşlar bi kaç sorum olacak: 1-Ticari olarak en çok kazanacağımız cin biberi cinsi hangisidir? 2-En verimli,tutulan ve erkenci cin biberi hangisidri? 3-Jalapeno biberinin verimi,erkenciliği nasıldır?(aslında ben jalapenoyu tanıdıktan sonra yetiştirmeyi düşünüyorum) 4-Turşuluk **** taze tüketime ynelik benim bildiğin sarı uzun **** hafif topak biber var.Bu biberin verimi konusunda bilgi sahibi olmaz istiyorum(ingilizce adı sanırım jaloro) 5-Bir kök sarı cin biberinden ve jalapeno biberden ne kadar ürün alabiliriz? Bilgisi olan arkadaşlar cevaplandırırsa sevinirim.Şimdiden çok teşekkür ederim.saygılar. |
Alıntı:
|
çok teşekkür ederim sayın kürşad bey verdiğiniz bilgiler için.Benim yaşadığım yerde turşuluk sarı cin biberinin kilosu geçen sene 4 TL idi.Bu sene de aynı olma ihtimali yüksek.Çok verimli bir sarı küçük cin biberi bulabilirsem onu yetiştirmeyi ve taze olarak pazarlamayı düşünüyorum.Ama turşu olarak satışa sunma fikrinide yabana atmamak gerekir.Turşunun 1 kiloluk bidon fiyatı nedir?Kazancı nasıl bilmiyorum.Ama değerlendirilebilir.Yaptığınız uygulamalar varsa benimle paylaşırsanız tecrübelerinizden yararlanmış olurum.saygılar.
|
3 Eklenti(ler)
Nisan ayınsa ektiğim jalepeno tohumlarının son durumları..
|
bendeki türden çıkanlar acı degil yahu. gayet normal, ama kızarınca biraz acilasiyor. tohumundan yetiştiriliyor mu bu arada bu biber türü?
|
jalapeno biberi
5 Eklenti(ler)
bu foruma bende katılma gereği duydum.. (bir jalapeno yetiştiricisi olarak... saygılar...
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Merhabalar
Daha evvel bakmamıştım bu bölüme. Ben 4 dönüm diktim ve şimdiye kadar 2 kesim yaptım, tahmini 600 kg. Bu pazar günü de yeniden toplatacağım. Alıp turşu ya da sos yapmak isteyenleri bilgilendirmek istedim. Sevgiyle Kalınız |
4 Eklenti(ler)
Birkaç resim de benden.
|
Ramfil selam
şu anda toptan sayış fiatın nedir, ve neredesin. Hem hal hem de turşucu fiatı. |
tohumlarını nereden aldınız acaba?
|
tohumları nasıl muhafaza etmeliyim, nerde bekletmeliyim bilgi verebilirseniz sevinirim
|
ilginç ve farklı...
|
Ve tohum nereden elde edebileceğiz?
|
2 Eklenti(ler)
|
Hangi cins tohum
|
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 09:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025