agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Balkon Bahçeciliği (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/)
-   -   Süs Biberleri (https://www.agaclar.net/forum/balkon-bahceciligi/1293.htm)

Ful Sokağı 01-06-2006 19:26

Süs Biberleri
 
Merhaba, önce şunu açıklığa kavuşturalım, Türkiye'nin çok değişik coğrafi bölgelere ayrılması ve dolayısıyle aynı derecede farklı kültürlerin olması nedeniyle bazı bitkilerin adları yer yer değişik olabiliyor. Ben "süs biberi " derken yenebilen, küçük, değişik renklerde ve adeta bir çiçek güzelliğinde görünüşü olan küçük yapılı biberleri kastediyorum. Benim bunlara karşı özel merakım var; yazları yetiştirir, kışın da turşu yaparım (vahşice mi), herbirinin ayrı bir renk ve özelliği vardır, pek çok tropik salon bitkisinin güzelliğiyle yarışır bence, bir kusurları ise mevsimlik olmalarıdır. Meraklı olan arkadaşlarla tohum alışverişi yapabilirim, Türkçe adlarını yazarız (biliyorsak Latinceleri daha iyi olur), özelliklerini filan, bence bunları da yaşatmamız gerekli.

malina 01-06-2006 22:51

Alıntı:

bir kusurları ise mevsimlik olmalarıdır
Benim tek kök süs biberim bu yaz 4 . yılını yaşıyor...

Ful Sokağı 01-06-2006 22:56

Ben bir türlü yaşatmayı beceremedim, evim sobalı olduğu için kaloriferli işyerine bile götürdüm ama nafile. Bir püf noktası varsa bana da söyleyin lütfen:(

malina 01-06-2006 23:14

Benimkini hiç içeriye almadım. Sadece kar yağdığı zamanlar (üzerine yağıyor çünkü) gazete kağıdı + naylon gibi bir örtüyle kapattım.

Diğerlerinin değil de bunun yaşamasının nedeni bence saksısının çok büyük olması (50-60 cm yükseklikte)

Ful Sokağı 01-06-2006 23:38

Bu dediğiniz yenen biber değil mi

Mine Pakkaner 01-06-2006 23:41

Ful Sokağı biberleriniz böyle mi?
http://www.thegardenhelper.com/pixdujour/ornpepper.JPG


http://www.thegardenhelper.com/pixdujour/10060124.JPG


http://www.thegardenhelper.com/pixdujour/10060122.JPG

Ful Sokağı 01-06-2006 23:59

evet, tam benimkiler gibi, çok güzellermiş, keşke dijital kameram olsa da ben de fotoğraf gönderebilsem

Ful Sokağı 02-06-2006 00:02

en üstteki "Yedi Kardeş" mi?

malina 02-06-2006 00:02

1 Eklenti(ler)
yaşlı biberim bu cins... Gençken siyah, olgunlaşınca kırmızı...

Ful Sokağı 02-06-2006 00:26

Sayın Malina, çok güzel bibermiş, tam benim istediğim gibi, peki bunlarla ilgili olarak da diğer bitkilerde olduğu bilimsel bilgi alabileceğimiz bir kaynak var mıdır acaba?Doğrusu benim gözümde çiçekten farksızlar, yazları balkonumu bunlarla doldururum. Ama dişe dokunur bir bilgim yok hep el yordamıyla sağdan soldan duyduklarımla bir yere kadar oluyor. Ben daha ciddi bilgi edinmek ve çeşitlerimi arttırmak istiyorum.İlginize teşekkür ederim.

Baki Berk Kayalar 02-06-2006 01:23

Gerçekten çok güzel bir konuya değiniliyor. Mevsimlik olduğu bilinen biberin Malina Ablamızda 4. yaşına girmesi çok enteresan bir şey. Nice yıllara inşallah.

Bu konuyu takip etmeye çalışacağım. Özellikle mavi renkli biberler çok ilgimi çekti.

hasan42 02-06-2006 10:35

Süs biberinin bu kadar çeşidi oldğunu bilmiyordum. Annemin yetiştirdiği daha ince ve uzun. Rengi de daha kırmızı. Bizim de soframızı süslüyor ama biberin bilinen yararları bu biberlerde de var mı acaba?

malina 02-06-2006 11:33

Ben 7 tür yetiştirmiştim.

malina 02-06-2006 11:34

Alıntı:

Gaziantep Üniversitesi (GAZÜ) Tıp Fakültesi Biyokimya Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necat Yılmaz, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde "kapsaisin"in, kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorununda olumlu etkiye sahip olduğunu belirlediklerini söyledi.

Prof. Dr. Necat Yılmaz, kırmızı biberin insan sağlığı üzerine etkilerini inceleyen çalışma yaptıklarını belirtti.

Çalışma sonuçlarına göre; kırmızı biberin içerisinde bol miktarda bulunan "Kapsaisin" maddesinin insan sağlığı üzerine birçok olumlu etkiye sahip olduğunu belirlediklerini ifade eden Yılmaz, "Örneğin ağrı kesici ve iltihap çözücü etkisini P- maddesi yok ediyor, kanser önleyici etkisini ise içindeki kırmızı karotenoid maddesi sağlıyor. Ayrıca kırmızı biberin kolesterol düşürücü, mide asidini düzenleyici ve mikrop öldürücü etkilere sahip. Sanıldığının aksine kırmızı biber zayıflatıcı etki de gösteriyor" diye konuştu.

Yılmaz, bu faydaların sağlıklı kurutulmuş ya da taze yenilen kırmızı biber de görüldüğünü bildirdi.

Kırmızı biberin insan sağlığı üzerindeki faydalı etkilerini gösteren birçok temel çalışmanın mevcut olmasına rağmen Türkiye'deki araştırmacıların bu konu ile yeterince ilgilenmediğini savunan Prof. Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:

"Ne yazık ki, ülkemizin araştırmacıları kırmızı biberle ilgili konuya yeterli derecede ilgi göstermemiş ve bu konuda sınırlı sayıda çalışma yapılmış. Uzakdoğu ve batılı araştırmacılar bu konuda daha fazla araştırmaya yer vermişler.

Halbuki biber üretimi ve tüketiminde ülkemiz eşsiz. Bu çalışma ile amacımız ülkemiz araştırmacılarının, halkımızın ve kamuoyunun dikkatini bilimsel veriler ışığında kırmızı biber üzerine çekmektir."

KANSERİ ÖNLÜYOR

Yılmaz, geçtiğimiz yıllarda ABD'de bilim adamları tarafından yapılan araştırma sonucuna göre, kırmızı biberin içinde etkin olarak bulunan ve acılığını veren bir maddenin, prostat kanseri hücrelerinin "intiharına" neden olduğunu ortaya çıkarıldığını anımsattı.

Los Angeles'teki Cedars-Sinai Hastanesi Kanser Enstitüsü ve California Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya göre, acı kırmızı biberde yoğun olarak bulunan alkaloid madde "kapsaisin", kanserli prostat hücrelerine enjekte edildiğinde, bunların parçalanarak yok olmalarını sağladıklarını anlatan Yılmaz, araştırmada, laboratuar farelerine nakledilen kanserli insan prostat hücrelerinin yüzde 80'inin "kapsaisin" karşısında imha olduklarının ortaya çıktığını kaydetti.

Yılmaz, sonuçları Kanser Araştırması dergisinde de yayınlanan bilgileri inceleme fırsatı bulduğunu, kapsaisinin, insanlarda kanserli prostat hücre kültürleri üzerinde, yayılmayı önleyen güçlü etkisi bulunduğunu söyledi.
Yılmaz, dünyada 700 bin erkeğin prostat kanserine yakalandığına dikkati çekti.
forum.mezun.com

Mine Pakkaner 02-06-2006 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hasan42
Süs biberinin bu kadar çeşidi oldğunu bilmiyordum. Annemin yetiştirdiği daha ince ve uzun. Rengi de daha kırmızı. Bizim de soframızı süslüyor ama biberin bilinen yararları bu biberlerde de var mı acaba?

Aynı faydalara bunlar da sahip Hasan Bey :)

backyard 07-06-2006 18:11

ben de fotoğraf ekleyecektim
ama yukarıdakilere tekrar bakınca utandım :(
ayrıca ilk defa mor süs biberi gördüm
biber demeseniz kesin patlıcan derdim

Ful Sokağı 20-06-2006 10:39

:( Biber seven pek yok galiba...:(

sezinci 20-06-2006 12:55

Olmaz mı. Bibersiz yemek yenir mi hiç:)

memet 20-06-2006 16:43

komşuda biberden çok güle benzeyen çok farklı bir biber var.
hayal dünyasını zorlayan bir şey .bu sene çıktıysa resmini ekleyeyim

cnn82 20-06-2006 19:38

benim biberlerim böceklendi :( ne yapmam gerekiyor arkadaşlar?

cnn82 20-06-2006 19:59

Firdevs Dediki Uğur Böcekleri Onlari Yiyor..ama Nerden Bulurum Akşamin Bu Saati Uğurböceği :(

durustsahtekar 20-06-2006 21:26

Arkadaşım eğer bitkin yaprak bitine maruz kaldıysa firdevs doğru söylemiş.ugur böcekleri predatör olarak biliniyor bitlere karşı.Ama senin için zor bir yöntem.Arap sabununu suyla çözelterek bitkine püskürtebilirsin.bu bi yöntem böceklerini kaçırmak için.Eğer bitkinde parlak lekeler kalıyorsada bunlarıda yıkıyarak geçirebilirsin.Eğer hiç oladı diyorsan böcek ilaçları öneririm.ANCAK BU İLAÇLARDA TİCARİ AMAÇLA KULLANILAN TÜRLERDİR.EV İÇİNDE **** KÜÇÜK ALANLARDA KESİNLİKLE TAVSİYE ETMEM.

malina 20-06-2006 21:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cnn82
benim biberlerim böceklendi ne yapmam gerekiyor arkadaşlar?


zararlılar için evde hazırlanabilecek kolay tarifler

durustsahtekar 20-06-2006 21:48

Bunları öğrendiğim ii oldu kaydedip bi kösede saklıyacam.Elbet bir gün kullanırım.Ancak ismi yalnış koyulmuş gibi.Bunlar koca karı ilaçlarına benziyor.Örneğin domates bitkisinin suyu taş düşürmeyede ii gelebilir mi? :))

Ful Sokağı 27-07-2006 13:02

Sayın memet, 19 nolu mesaj konusunda bir gelişme var mı...Çok merak ettim de....

denizakvaryumu 27-07-2006 13:13

Süs biberleri tek mevsimlik değil ,ancak don olayından korumanız lazım, hersene biber veriyorlar .Bende de var hersene biber alıyorum.

Bu sene ilk defa mor olanlarını gördüm çiçekleri de mor... zannadersem genetiği ile oynanmış... yani yararlı mı zararlı mı bilemem.

Mine Pakkaner 27-07-2006 13:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu
Bu sene ilk defa mor olanlarını gördüm çiçekleri de mor... zannadersem genetiği ile oynanmış... yani yararlı mı zararlı mı bilemem.

Onlar hibrit tohumdan yetişmiş denizakvaryumu. Genetiği değişmiş değil.

Melezleme çalışmalarından tarım sektöründe çok faydalanılır. Bir organizmanın genetiğini değiştirip de seri üretime geçmek çok da ucuz ve kolay teknılojiler değil. Süs biberi gibi bitkilere değil de, ticari önemi olan bitkilerde uygulanmaktadır.

denizakvaryumu 27-07-2006 14:08

Bu konuda yanılabirim ama, merak ettiğim şu::rolleyes:

Hibrit için mor biber olması lazım.. benim bildiğim yok.yani hangi iki biber den, bu mor biber çıktı??:(

Ful Sokağı 28-07-2006 09:39

Sıradan bir vatandaş olarak benim melezleme ne de genetiğiyle oynama konusunda ne bilgim var ne de tekniğim. Fakat bende çok değişik renk ve biçimlerde biberler var bunların tohumlarından tekrar dikiyorum ve aynı biberleri elde ediyorum. Bizim süs biberi dediğimiz yerel biberlerin üzerinde oynandığını hiç düşünmüyorum çünkü çocukluğumdam beri gördüğüm kadarıyla sürekli tohumdan tekrar dikiliyorlar ve aynısı çıkıyor.

malina 28-07-2006 10:39

Alıntı:

bende çok değişik renk ve biçimlerde biberler var bunların tohumlarından tekrar dikiyorum ve aynı biberleri elde ediyorum
Bu tam olarak böyle olmuyor :)

Bunu sıradan bir vatandaş olarak yazıyorum, çünkü ben de senin gibi bu konularda bilgi sahibi değilim.

Her yıl diktiğim 7 farklı tip biber vardı. Sonuçta bu iş için sadece bir terasınız varsa, bitkiler fazla iç içe büyümek zorunda kalıyor. Geçen yıllarda şöyle bir şey gözlemledim:

Yedi kardeş adı verilen biberi bilirsin. Aynı yerden 7 tane biber çıkar, tipleri uzun ve incedirler. Yukarıda fotoğrafı olan siyah rekli biber ise bir yerden tek olarak çıkar.

İki biberin özelliklerinin birleştiği bir biberim oldu. Renk ve biçim olarak siyah biberin tüm özelliklerini taşıyor olmasına rağmen, aynı yerden 7'şer adet çıkıyordu...

Yani çok sayıda biber değişime uğramadıysa da bu mümkün...

Ful Sokağı 28-07-2006 10:58

Elbette çok haklısınız, ben de böyle durumları gördüm ancak bunlar özellikle yapılmış genetik uygulamalar değil bunu vurgulamak istemiştim. Selamlar

dulantes 29-07-2006 13:37

bu biberler çok güzeller!!!
biberi dikenlerden ankarada olanlar varsa ben de tohumlarından alabilir miyim?
ya da bu tohumları edinebilecegim yerler konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim

dulantes 29-07-2006 14:58

ayrıca ilgilenenler için:
 

Anavatanı:Doğu Asya ,Orta ve Gğney Amerika.

meyveleri parlak mor,kırmızı,sarı ve turuncu renklerdedir.

Çiçeklenme zamanı:İlkbahar ve yaz aylarında çiçek açarla bu dönem sonundada meyveleri oluşurr.

yer seçimi:güneşli, havadar ve aydınlık bir yere konmalıdır.kışınsa 20 dereceyi aşmamalıdır.

Su ve besin ihtiyacı:i düzenli olarak toprağı nemli tutulmalı aşırı sulamadan kaçınılmalıdır.büyüme döneminde haftada bir besin verilmelidir.

bakım:Bitki tek yıllık olarak anıldığından saksı değiştirme zorunlu değildir.

üretim: ilkbaharda tohumlarından iretilir.

hastalık ve zararlılar:sıcak ve i kuru ortamda örümcek ve yaprak bitleri .görülebilir.

not:meyveleri değil ama yaprakları zehirli madde içerir.

kaynak:http://www.bahce.biz/bitki/icmekan/k...annuum_jpg.htm

Oğuz Sağlam 31-07-2006 07:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dulantes
...
ya da bu tohumları edinebilecegim yerler konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim

Ulus Hali karşısındaki baharatçılar pasajında mor biber fideleri mevcut.

dulantes 07-08-2006 17:40

ulus halini karsısından biberlerimi aldım
artık benim de süs biberlerim var :)
tesekkürler oguz SAGLAM

cemada 14-08-2006 13:27

aslında aklıma bir şey geldi ama başarabilir miyim bilmiyorum. eski kentimde bizzat yetiştirdiğim biber tohumlarından edinmeye çalışacağım. farklı ve piyasada pek bulunmayan türler bunlar. süs biberleri yani.
fazla da gelirse belki bir toplantıda isteyenlere tohum verebilirim.

Oğuz Sağlam 23-08-2006 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dulantes
ulus halini karsısından biberlerimi aldım
artık benim de süs biberlerim var :)
tesekkürler oguz SAGLAM

Dün gittiğimde süs biberlerinin 4-5 varyetesinin geldiğini gördüm.
Mor alternatifler, sarılı kırmızılı olanlarla zenginleşmiş.
ANKARA'dan edinmek isteyenlere bildireyim istedim.

Saygılar,

denizakvaryumu 25-08-2006 15:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Oguz SAGLAM
Dün gittiğimde süs biberlerinin 4-5 varyetesinin geldiğini gördüm.
Mor alternatifler, sarılı kırmızılı olanlarla zenginleşmiş.
ANKARA'dan edinmek isteyenlere bildireyim istedim.

Saygılar,

Oğuz hocam,
yukarda resimleri olan lale-gül karışımı biberlerden de varmı?

cello 14-09-2006 08:36

Biber bitkisini 2 ve daha çok besleyen arkadaşlar yanılmıyorsam biberleri tamamen kurumadan kopartıyorsunuz ve dalları buduyorsunuz değilmi ? Çünkü tohumlar oluşunca bitkiye sinyal verir ve bitki kurur. (ya da ben öyle hatırlıyorum??? )

Bu şekilde 2 yıl süs biberini yaşatmayı başarmıştım. 2. yılın sonunda ise (nasılsa beceremedim ve) öldü. Yoksa biber bonsaisi ile bir çığır açacaktım. :)

dulantes 17-09-2006 11:34

bu bitkilerin kökleri ne kadar gelişiyo? yani ne kadar aralıkla dikebiliriz?


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025