![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 02-03-2008
|
Bana bir şeyler karalarsanız memnun olurum.maydanozlarımın resimlerini koyacağım. Çok ince gövdeler üzerinde tek yaprak halindeler.Başka fotoğraflara bakıyorum gayet bodur ve güçlü görünüyorlar. Forumu çok kurcalıyorum, denilenleri yapıyorum ama sorun ne anlamadım.Yardımcı olursanız sevinirim. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Yeni Üye
|
Fotoğraflar burada.Yorumlarınızı bekliyorum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2008
|
Sevgili Unclejo , Maydanozların harika gözüküyor bence ama saksıdaki toprak az gibi geldi bana rahat sulamak içinmi böyle yaptın baya bir boşluk var gibi. Ben de Terasım' da saksıda maydanoz yetiştirmek istiyorum siz bu konuda deneyimli olarak bana ne önerirsiniz acaba ?Antalya'da yaşıyorum burası yazın korkunç sıcak oluyor bunuda göz önünde bulundurarak saksı seçimim,toprak,sulama hakkında bilgi vermenizi rica ederim. Teşekkürler |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Yeni Üye
|
Sevgili Crocus_07, Konunun devamından da anlaşılacağı gibi ben de çok deneyimli sayılmam Ama kısa da olsa şunları söyleyebilirim :1- Tohumlarını toprağa ekmeden önce mutlaka en az 2-3 gün suda beklet.Maydanoz çimlenmesi güç bir bitkidir.Bu işlem tohumların çabuk çatlamasına ve çabuk çimlenmesine katkıda bulunacaktır. 2-Saksı olarak, balkonlarda kullandığımız uzun dikdötgen saksılar yeterli olacaktır diye düşünüyorum.Ben bunu tercih ettim en azından. 3-Toprak olarak da ben torf-bahçe toprağı karışımı kullanıyorum.Bunu herhangi bir çiçekçiden elde edebileceğin gibi marketlerde gayet ucuz fiyata hazır karışımlar olarak da alabilirsin. 4-Bu toprağı saksına güzelce yerleştiriyorsun.ne çok sıkı ne çok gevşek.Toprağı koydukça saksının dibini yere vurman sıkışması için yeterli olacaktır. 5-Sonra tohumlarını çok sık düşmemesine dikkat edecek şekilde elinle serpebilirsin.Çok sık gelenleri bir kürdan yardımıyla birbirinden uzaklaştırabilirsin bu işlem bitkinin daha sağlıklı gelişmesine yardımcı olur.Ne kadar tohum dersen de, valla uzun bir dikdörtgen saksıya aldığın paket tohumun 2\3 ünü kullanabilirsin.Eğer yanlış diyorsam zaten forumdan birileri düzeltecektir. 6-Son olarak da yaklaşık 0.5 cm ile 1 cm arasında bir örtü toprağı örtebilirsin.Ama bunun 1 cm yi geçmemesi gerekiyor. 7-Çimlenmenin çabuk olması için saksının üstünü strech filmle kapatabilirsin.Bu sera etkisi yaratacaktır.Ama bunun üzerine bir iki delik açmayı unutma. 8-Çimlenme başlayana kadar hafif güneş ışığı alan bir yerde tutman faydalı olacaktır.Yine aynı şekilde strech filmi de üztünde tutman. 9-Çimlenme başladıktan sonra ise güneş ışığını eksik etmemelisin.Ama Antalya'da güneş çok kuvvetli olacaktır onun için özellikle öğlen sıcağında gölge bir yerde durması bana daha mantıklı geliyor.Yoksa yaraklar yanacaktır. 10-Sulamaya gelince kesinlikle sprey suluk kullanmalısın.Yani suyu direk dökersen tohumları oynatacak ve bir türlü tutunmayı beceremeyeceklerdir. 11-Ben sabah akşam toprağın üstü iyiyce nemlenene kadar suladım çimlenme başlayana kadar.Çimlenme başladıktan sonra ise su miktarını biraz daha arttırdım.Toprağın üstü ıslanana kadar yani. Benden bu kadar.Ama şunu unutma ki benim aldığım sonuçlar çok da parlak değil.Burada okuduğun bilgileri forumda teyid edersen daha sağlıklı olur.Belki benim atladığım ve yanlış yaptığım bir şeyler vardır. Birileri eğer bana da yardımcı olursa çok sevineceğim ![]() Bol şans.. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-05-2007
|
maydonozum çiçek verdi.
Arkadaşlar benimde maydonozlarım var ve bu sene hiç maydonoz almadım dışardan,hep kendim tukettim.Yalnız yenide maydonozlarım çiçek vermeye başladı,bu ne anlama gelmekte acaba?Ne yapmam lazım?Teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaç Dostu
|
Maydonoz iki yıllık bir bitkidir. İkinci yıl çiçek verip tohum oluşturur. Çiçek başı kuruyunca ovuşturup toprağa dökerseniz, devamını sağlasınız. Bir sene kuru çicek başını ufalamayı unumuştum,ruzgarla tohumlar savrulmuş, değişik yerlerde çıktılar. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-03-2008
|
Arkadaşlar bir iki hafta önce ektiğim maydanozlarım çok sağlıklı gözküyor ve hepsi çıktı diyebilirim şimdi büyümelerini bekliyorum sanırım bu işi başardım sabırlı olmak gerekiyor maydanoz çok nazlı geç çıkıyor sürekli nem istiyor |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 07-09-2006
|
Merhaba Ben 5 gün oldu maydanozlarımı ekeli fakat kararsızım hergün sulamalımıyım **** kurudukça mı sulamalıyım burada okuyorum ama tam bir cevap alamadım sulansın diyen de var sulanmasın çürür diyende onunla beraber ektiğim roka 5 cm oldu bile maydanozun çimlenmesi sanırım biraz zaman alıyor sulamak haricinde farklı bişey yapmalımıyım? Çok teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-10-2008
|
Selam Arkadaşlar, Bu site sayesinde ilgi duyarak başladığım ve 15 Eylül de ilk tohumları ekerek hayat verdiğim maydanoz yetiştirme maceramda geldiğim noktayı resimlerle paylaşmak istedim. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-12-2006
|
Merhabalar, Benim bahçeye ektiğim maydanozlar 5/6 cm oldu ancak yapraklarında küçük sarı lekeler var. Bu bir tür hastalıkmıdır acaba, çaresi varmıdır? |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hafta sonu resim çekip göndereyim. Ekerken toprağa biraz koyun gübresi eklemiştim, bundan olabilirmi? Ayrıca bahçede açık alanda olduğu için sürekli üstten (yağmur vs.) sulanıyor. |
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaçsever
|
Benim maydanozlarımında bir kısmının yapraklarında ve enteresan biçimde 2 yapraktan tekinde kurumalar olmuş.Ama büyümede bir sorun görülmüyor. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
evet büyümede sorun yok ama sonuçta bunları yiyeceğiz. Umarım hastalıklı bitki kullanmış olmayız. |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Yukarıda bahsettiğim problem. Yapraklarda yer yer sararma ve küçük sarı lekeler var. Bir fikri olan varmı? |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
|
Sn.Fixture benim maydanozlarım sanırım kıvırcık denilen farklı bir tür. İlk hevesle gidip almıştım.Sonradan farkettim ambalajında dekoratif yazıyordu. Yenir herlde değil mi? |
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bildiğim kadarıyla yeniyor |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Benimkiler bahçede kısmen güneş alan bir yerde. Bundan öncekilerde de benzer problemler vardı, hepsini söküp attım. Sonra bunları ektim ama aynı sorunu yaşıyoruz. Biraz daha büyüsünler bakalım ne olacak. |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-10-2008
|
çok sulayınca sararırmış belki ondan olabilir |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Çok sık olanları kökten söküp, sonra budamayı deneyin isterseniz. İlk çıkarken böyle olabiliyor, budama ve seyreltme işleminden sonra kökler ve bitki gelişince, çok daha canlı ve gelişmiş yapraklar çıkarıyor. Sökmeden denemekte fayda var. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet, galiba budama ve seyreltme yapıp sonucu görmek gerek. Açık alanda olduğu için fazla yağmur da etkili olabilir diye düşünüyorum. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 25-05-2008
|
Sevgili fixture, Benim maydonozlarımda da benzer bir sıkıntı olmuştu, sarı yaprakları toparlayıp, suyunu azaltmıştım, bir süre daha sararmalar devam etti ancak daha sonra sararma sorunum oldukça azaldı, tabi seyrelmeler de oldu. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaçsever
|
Bazı yapraklarda bahsettiğim sorun ortadan kalktı.Özel bir şey yapmadım.Şansım yaver gitti sanırım.Şİmdi gayet sağlıklı görünüyorlar. Bu da son halleri ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
Ağaçsever
|
Sn.Berduray, Bu kesme işini nasıl yapacağımı bilmiyorum.Köke yakın kısımdan mı ya da daha yukarıdan mı uygun olur? |
|
|
|
|
|
#30 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Ben de geçenlerde tadlarına baktım.Normal maydanozdan tat olarak bir fark yok.Dolayısıyla yenilebileceğini düşünüyorum. En azından ben yiyecem ![]() |
|
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|