![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 09-06-2010
|
Günlük: Tarih 10 Eylül 2016
Aradan geçen 6 gün içinde ilk göze çarpan gelişme şu oldu: Gelen fidelerden birinin üzerindeki bhut jolokia burada havanın son 2-3 gün çok sıcak olmasına dayanamayıp bir günde kızardı ![]() Henüz açmasalar da her iki fidenin de üzerindeki çiçek tomurcuklarının hem sayısı arttı hem de tomurcuklar belirginleşti... 4-5 güne kadar çiçek açmalarını bekliyorum. ![]() İşte son fotolar. ( Kedilerimizden biri de balkonda güneşleniyor )Düzenleyen Erdal Hoca : 10-09-2016 saat 22:47 Neden: yazım yanlışı |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-04-2011
|
Biberinizi 4 e bölüp tüketin içerisindeki capcaicin miktarı bir kerede yemek için çok fazla gelir mide krampları yaşarsınız dikkatli olun |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Sayı biraz fazla olsa söylediğiniz gibi parça parça yemeye çalışırdım. Daha önce yazmıştım ama tekrar edeyim: 3 yıl kadar önce migrostan aldığım Turuncu habanero yemiştim 2 tane. Bitirdikten sonraki ilk cümlem eşime " beni hastaneye yetiştirin" olmuştu....Acı pul biber konusunda oldukça iddialıyım ama. Baharatçıya en acı pul biberinizden verin dedim. Adam bir kavanoz çıkardı üstünde " zehir acı" yazıyordu. aldım, önceleri çok acı geldi 3-5 gün sonra ona da alıştım. Beni kesmez oldu ![]() Neyse...Şimdilik o tek biberin içinden sağlıklı tohumlar çıkmasını ve diğer tomurcukların da bibere dönüşmesini, sayının artmasını hayal edip bekliyorum ![]() |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 28-06-2016
|
Okan37 Biberin Carolina değil. Buruşuk yüzey, tombulluk ve arkasında bir iğne olması gerekir |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Günlük: Tarih 18 Eylül 2016
Hüsran.... Hüsran... Yine hüsran.... ![]() Gözünün içine baktığımız bhut jolokia fidelerimiz yine beklediğimizi vermedi. 10 Eylüldeki mesajımda fidelerin üzerinde bol miktarda çiçek tomurcuğu olduğunu, yakında açmalarını beklediğimi yazmıştım. Heyhaaatttt.... Fideler bu sefer çiçek bile açmadan tepelerindeki tomurcukları döküyor... Biz forum olarak çiçek dökülmesine çare ararken bu sefer çiçek açmadan dökülen tomurcuklar çıktı karşıma...Ben ise bu durumu sadece seyrediyorum ![]() Avunduğum nedir? O tek biberimiz güzelce kızardı. 1-2 gün içinde sayın birnefestoprak 'ın tavsiye ettiği şekilde koparıp içindeki tohumları almaya çalışacağım... İşte son fotolar: |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-09-2016
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
|
Bugünden tezi yok diyerek kızaran biberi kopardım. Bıçakla ikiye üçe ayırarak içindeki tohumları dikkatlice çıkardım. Ağzı açık bir kavanoza koyup hava alacak şekilde uygun bir yerde kurumalarını bekleyeceğim. Biberden bir parçayı korkarak yedim; ama hiç de acı falan gelmedi... Neden acaba? Normalde bu kadar olgunlaşıp kızardıktan sonra acı olması gerekmez miydi? |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Biberin neresini ısırdınız? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Mesajınızı yeni gördüm, sayın birnefestoprak... Biberin tohumunu almak için bıçakla 3-4 yerden kestiğim için pek hatırlamıyorum; ama inanın ben bir acılık da hissetmedim. Zaten sap kısmını da dişledim maalesef hiç acı değildi. Yavan, ham bir tat geldi ağzıma... Kıpkırmızı olan biber hiç acı olmaz mı Normalde yeşilken bile çok acı olduğunu okumuştum ! |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Ömürler görün e mi. |
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın TCM teşekkür ederim. Siz de uzun uzun ömürler görün Hani hep " biberin en acı yeri sap kısmının olduğu yerdir" derler ya. Ben de özellikle acılık var mı diye orayı ısırdım, yani dişledim. Ama acı değildi.... ![]() Düzenleyen Erdal Hoca : 22-09-2016 saat 00:01 Neden: yazım yanlışı düzeltildi |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
|
O tohumları at hocam kendine iyilik yap.Kendisinden ne fayda gördün ki tohumundan ne bulacaksın? |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Ağaçsever
|
5-6 ay kadar önce bana da bu forumdan çok sağ olsun bir arkadaş Eskişehirden Bhut tohumları göndermişti. Şimdi kocaman oldular Fakat Benim için hayal kırıklığı oldu , Maalesef Erdal Hocayla aynı sorunları yaşadık. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 25-06-2016
|
benim bhut jolokia acılık tavada ben iyibir acı biber yiyicisiyim bir adt fazla cesaretim yok |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-04-2016
|
https://imageshack.us/i/pnEvw51Lj https://imageshack.us/i/pmV0oJ2Wj Bhut diye aldigim tohumlar scorpion moruga cikti dun bitanesi tam kizarmadigi halde kesip dilimi degdirmeme ragmen cok fena yandim kokusuda cok agir. |
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Bibere bakarak cesidini nasil anladiniz? Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
Ağaçsever
|
Biberin yerel adının “ruh biberi” olduğunu belirten Prof. Bosland, “Herhalde, yedikten sonra ruhunuzu teslim ettiğiniz için bu adı vermişlerdir” tahmininde bulunuyor. Bhut Jolokia’nın, acılık ölçmeye yarayan ve kaşifinin adını taşıyan Scoville ölçeğine göre 1.001.304 birim olduğu, bu değerin, ünlü acı biber Red Savina’nın neredeyse iki katı olduğu belirtiliyor. New Mexico’da yetişen normal yeşil biber, yaklaşık 1500 Scoville birimi acılık taşıyor. |
|
|
|
|
|
#18 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın Kumdereli, söylediklerinize inanıp rahatlamak istiyorum; ama şu an balkondaki 4 bhutttan hiçbirinde meyve olmaması, birinin yüzlerce çiçek açıp 0 ürünle sezonu kapatmak üzere olması, diğerlerinin de çiçek bile açmadan sapır sapır tomurcukları dökmesi sadece " iklimle-ortamla " ilgili olabilir mi bilemiyorum ![]() ![]() Eğer öyleyse ben bulunduğum yerde hiçbir özel tür biberden ürün alamam. Amerikadan, erkanbey sayesinde gelen carolina tohumlarımı dikmek için gün sayıyorum. İklim değiştiremeyeceğime göre ürün almakta sıkıntı mı yaşarım sizce ?Düzenleyen Erdal Hoca : 02-10-2016 saat 23:10 Neden: ekleme |
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Alıntı:
Aynı biberin 1 tanesi dediğim gibi bana göre kısmen daha serin yeri olan arkaşıma götürdüm, daha dogrusu annesigile, oda hafta sonları gidip What Sapp tan foto gönderiyor bana. sonuç ortada. Ben şüphede olduğum durumun deyenini yaptım, elle tutuldu, gözle görüldü. Bakın bende fırçalardım,daha hiç fırçada toz emmaresi görmezdim, Tembih etmiştim arkadaşıma, oda hafta bir gidince fırçalamış, söyledigine göre fırçaladıgında minicik polen taneleri uçuşuyormuş. Dikkatimi çeken fark, yukardaki çiçeği yakınlaştırırsanız . 5 'li Erkek organların ne kadar güçlü beyaz toz olduğunu görürsünüz. bence Fırçayada gerek yok. Tabi ortamla alakalı bakteriyel bir durum olabilirmi? Olabilir... Sormadıgımız yer kalmadı, kimi mantar dedi, kimi çok sulama dedi, kimi çok azot dedi, mutlaka stresdir dedi, kimi sinek dedi, kimi kedi. Meğerse biber ben burada yanıyorum diyormuş, işte Deney! işte sonuç. +35 C. den sonrası yok. Temmuz ağustosta 40 C. lerı görmedikmi. Kanımca +sıcaklıktan olacak şikayetler, Genelde Mersin, urfa, mugla, antalya geliyor. Bizim yapacağımız tek şey var, oda elimizdeki kısır kalmış ihtiyarları gecleştirp, kış geldimi serada-evde nerdeyse artık. gövde ve kök gelişimiyle vakit kaybetmeden baharda turfanda ürün almak. Caroline reaper bölümüne bunu yazmışıtım. iyi günler. http://www.agaclar.net/forum/balkon-...i/33577-20.htm |
||
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bazı günlerde onlarca mesaj, yazı okudum. Anlamadığım şeylerden biri de şu: Bu forumda bu derdin çaresi nasıl bulunamadı Çünkü birçok üyenin ortak derdi biber konusunda, bu.Çiçek dökme konusunda " Aman dikkat, saksının dolayısıyla toprağın fazla ısınması, biberin aşırı sıcağa maruz kalması bitkiyi strese sokar ve çiçek dökülmesine yol açar." tarzında çok uyarı var. Siz de benzer şeyler söylüyorsunuz. Ancak, bu forumdaki birçok kişinin ( benim de ) yakından tanıdığımız bir firma tam tersini öneriyor. Acı biber tohumu satışıyla ilgili tanıtım sayfalarından aldığım ekran görüntüleri aşağıda... Biz, bitki aşırı sıcakta kalırsa çiçek döker diyoruz, onlar tam tersini öneriyor ![]() Düzenleyen Erdal Hoca : 04-10-2016 saat 22:40 Neden: Noktalama eksikliği |
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Rakam vermiş mi? Yok.Güneşte-Sıcakta acı olur diyor okadar.(hangi cografyada, neye göre) Evet meyve tutarsa acı oluyor, Tutarsa... bizim buradaki çeşitlerde de, güneşi çok gören daha acı. Hocam aslında Biz o yazıyı okuyarak tepesine vurduk, gözünü çıkardık. Ayrıca Mersin, Antalya, Muğla tropik bir yerde değil. Çöle daha yakınız. Ben denedim , aynı bakımla tek çiçek tutmamış biberlerimden birini nisbeten daha serin yere götürüp meyve aldım. |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bence bu sitede acı biber için bol sıcak ve bol güneş olması gerektiği söyleniyor.YAZIN EN SICAK NOKTADA GÜNEŞİN ALTINDA YETİŞTİRİN diyor adamlar ...Hatta burada şöyle bir not daha vardı: Ne kadar bol güneş, o kadar bol acı biber, diye... Şimdi aradım ama o cümleyi bulamadım. Yani adamlar bol güneş ve sıcağın biber için vazgeçilmez olduğunu iddia ediyorlar. Neye göre, hangi coğrafyaya göre, hangi rakam aralığı..... söylediğiniz gibi bunlar havada kalan ifadeler...Ama o sitedeki en yetkili birilerinin bu yazıları okuduğuna eminim... Çünkü bol bol isimleri geçiyor, bunu onlar da biliyor olmalı ![]() Bhut işine bu yıl ciddi olarak eğildiğimde baktım ki sıcak nedeniyle çiçek dökebileceği yazılıyor. Saksıları balkonun en kuytu köşesine aldım, dışını aliminyum folyo ile sardım, falan filan... Ama bunların hiçbiri çözüm olmadı. Zaten ilginç olan bir şey de şu: Bu tarz biberlerin tohumlarında mı bir sıkıntı var acaba? Çünkü alıp da şöyle doya doya rahatça ürün alan neden yok... Hadi bizim buralar çok sıcak.. peki bu tohumlar için ideal bir iklim-sıcaklık hiç mi yok bu memlekette... Herkes zorlanıyor. Gerçi bu zorluklar bizi bu forumda bir araya getiriyor. Sonuçta faydalı bir mücadele sürdürüyoruz ... ![]() |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaçsever
|
Şimdi hocam adamların her dediği bizim buralarda tutmuyor, Bizim çocuklar sert, bu çeşitler kibar, bu sebepten verimlide değiller. Deneye deneye öğreniyoruz. Benim kısmen daha serin yerde olanın başında şu an için 5 adet meyve var. Fazla sıcaklık konusunda baya bir kafa yorup yazdık, şimdi yeni konular, denemeler, budama ve verim artışı ilgili araştırmalar yapıyorum. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 15-12-2014
|
Sanirim bu biberler urfa'yi begenmiyor.bnde tek biber alamadim..polen bile yok cicekte |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-08-2013
|
Bu cins biberler geç meyve veriyor doğal olarak ta sizin çiçeklemeler yılın en sıcak zamanına denk geliyor.Buna nasıl bir önlem alınır derseniz şimdiden tohumları ekmenizi öneririm daha erken çiçeklenecektir,böylelikle sıcaktanmı değilmi anlamış olursunuz.Tabi cam önünde güzel bir yer ayırmanız gerekecek biberler için şimdi ekerseniz. |
|
|
|
|
|
#26 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Veya elimizdeki biberleri budayarak yeni sezona cam önünde hazırlamak gibi. |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Yeni Üye
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
Ağaçsever
|
Alıntı:
Kış gelince Gözlerin üzerinden (Y) şeklinde budarsınız. üzerine bir muşamma geçirir tepesinden delik açar soguktan korursunuz. Ziraatçılarda açıkta satılan potasyum ağırlıklı gübrelerden az miktar bulursanız onu verin, Çiçeklenme oranı yüksek olur. Maksat; Havalar çok ısınmadan bitkiyi meyveye yatırmak, Erkan beyin dediği gibi Turfanda ürün almak. |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Yeni Üye
|
Zengarden'den aldigim hatay biberi süs biberi cikti, bhut jolokia jalapeno scoth bonnet cimlenmedi...bhut jolokia fidesi kucuk bi toprakta fide olarak geldi..artik o bitki neyle büyümüş bilmiyorum..diger bos cikan biber tohumlarini soylemiyorum bile.. Kendilerine mail attim..tohumlarin kasim ayinda yenilendigini ve bun durumdan dolayi aldigim tohum fiyati kadar hediye puan verdiler. Duyarli bir sirket..ins tohum konusunda daha secici olurlar.. |
|
|
|
![]() |
|
|