agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)

Beğeni Düzeni56Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-11-2012, 17:28   #1
Ağaç Dostu

coskun8553's Avatar

Giriş Tarihi: 14-10-2012
Benim altın çileklerim kurumaya başladılar, bakımlarını düzenli olarak yapmama karşın canlanma belirtisi yok. işin kötü yanı üzerlerinde bir sürü meyve var. Acaba nasıl kurtarabilirim. Meyvelerini tohumluk olarak saklamayı düşünüyordum. Byle giderse gövdeden yeterli besini alamadıkları için onlarda olgunlaşmadan dökülmeye başlayacaklardır. Bir önerisi olan var mı acaba

coskun8553 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-12-2012, 18:35   #2
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 12-02-2012
Arkadaşlar elimde internetten siparişini verdiğim yediveren ve tayvan biberleri ve çalı tipi cherry domates tohumları bulunmakta. Bunları çimlendirmek için akvaryumumu sera şekline getirip daha iyi sonuç alabilirmiyim. Eğer yapmamın yararı olursa nasıl bir yol izlemeliyim havalandırması olmalı mı ne kadar havalandırma bırakmalıyım bide balıklarıma kullandığım floresanım var kullanmalımıyım? yardımcı olursanız çok sevinirim şimdikten teşekkür ederim.

mavisakal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-01-2013, 21:33   #3
Ağaç Dostu.

pria's Avatar

Giriş Tarihi: 06-08-2009
47. Ulusal Psikyatri Kongresi notlarından alınmıştır.

Altın Çilek bitkisel preparatının indüklediği manik atak olgusu

Mustafa Burak Baykaran, Yücel Yılmaz, İshak Saygılı, Ömer Yanartaş, Selma Bozkurt Zincir Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları E.A.H. Psikiyatri

Altın çilek bitkisel preparatının induklediği manik atak olgusu

Birçok ülkede bazı bitkisel preparatlar zayıflama amacıyla yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yazıda zayıflama amacıyla bitkisel altın çilek preparatı kullanan hastada ortaya çıkan psikotik özellikli manik atak olgusu sunulacaktır. Olgu 33 yaşında, bekar, ortaokul mezunu, çalışmıyor. Yaklaşık 5 yıl önce mutsuzluk, keyifsizlik yakınmaları ile psikiyatrik başvurusu olan hasta o dönemde 4 ay kadar sertralin kullanmış. Tedavi sonrasında şikayetleri tamamen kaybolan hastanın başka psikiyatrik başvurusu olmamış. Son 2 haftadır hastanın uykusuzluk, çok konuşma, bağırarak şarkı söyleme, devlet tarafından takip edildiğini söyleme şeklinde tanımlanan yakınmaları olmuş. Hastanın şikayetlerine paralel şekilde eş zamanlı olarak yaklaşık son 2 haftadır günde 7-8 adet olmak üzere altın çilek adlı yemişten zayıflamak amacıyla tükettiği öğrenildi. Hasta 14.07.2011 tarihinde acil servise mevcut yakınmaları ile başvurdu. Yapılan değerlendirmede Bipolar afektif bozukluk tanısıyla yatırıldı. Hastanın yapılan RDM'de, PMA artmış, duygudurum ve duygulanım eleve, konuşma hızı artmış, baskılı bir şekilde konuşuyor, düşünce hızı ve çağrışımlar artmış, persekütif hezeyanları var, olarak değerlendirildi.Hastanın psikotik özellikli bir manik tablo olması gözönüne alınarak tedaviye haloperidol 20mg./gün, biperiden 10 mg./gün paranteral olarak başlandı.Yatışının 15. gününde mevcut yakınmaları gerileyen hasta taburcu edildi.

Tartışma

Altın çilek dışında bir çok bitkisel preparata bağlı ortaya çıkan psikoz, depresyon, mani gibi çeşitli psikiyatrik tablolarla ilgili literatürde bol miktarda olgu bildirimine rastlanmıştır. Olgumuz zayıflamak için düzenli olarak altın çilek kullandığı iki haftanın ardından manik atak semptomlarıyla acil servise başvurmuştur. Olgumuzda mani semptomlarının yanında varsanı ve sanrı gibi psikotik özelliklerde bulunmaktadır ve bu klinik tablo ancak hospitalizasyon ve antipsikotiklerle tedavi edilebilmiştir.

http://www.psikiyatri.org.tr/uploadF...zet-Kitabi.pdf

Fatma Kochan beğendi.
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-01-2013, 17:08   #4
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 04-12-2012
çok güzel bilgiler ediniyoruz herkeze çok teşekkürler bu aralar bende taktım altın çileğe topraksız yetiştirme olayınada

korty Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 15:08   #5
Ağaç Dostu

bluemercan's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2011
Bundan 2 yıl once Kuşadası'ndaki yazlığımızın bahçesine birsürü tohum atmıştık ve 10larca cıktı dip dibe. Öyle bir büyüdü ki altın çilek ormanı oldu resmen Ama o kadar sık olunca hava ve güneş almayınca meyveler cok buyuk olmadı olgunlaşması cok uzun zaman aldı. Sonra söktük hepsini. Gecen yıl da nisan gibi balkona ektim. 20 - 25 ltlik saksılarda 4 saksı altın çilek mevcut. Çok hızlı bir şekilde büyüyüp yayıldı. Suyu çok seviyor vakum gibi emiyor resmen Kış mevsiminde bile 4 günde toprak kuruyabiliyor. Yazın zaten hergun ya da 2 günde bir mutlaka sulamak gerekiyor. Olgunlaşmaya başladığından beri aralıksız çiçek açıp meyve verdi. Üzerinde hala su anda sarı ve yeşil meyveler dolu ve hepsi de kocaman kocaman. Meyveler yazlıkta bile bu büyüklükte olmamıştı. Kışın biraz yavaşladı ilerlemesi yaklaşık 1 aydır yeni çıçek açmadı. Ama açmamasına rağmen üzerinde o kadar cok sarı ve yeşil meyve var ki bu zamana kadar yedim hep Şimdi yeni tomurcuklar çiçekler açmaya başladı. Nerdeyse yılın 12 ayı meyvede olan bir bitki. Bu sene de yazlığa ekeceğim. Orda da 1er mt aralıklarla ekip güneş görmesini ve hava almasını saglayacagım iri ve bol meyve için. Fideler öyle dal yapıyolar ki bayağı yayılıyolar. Bu arada aşırı azotlu gübre de çiçek dökülmesine sebep oluyormuş okuduğuma göre o yüzden aşırıdan kaçınmalı. Topragı da kurutmamalı. Aşırı su değil sık sık düzenli sulamalı.

bluemercan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2013, 18:07   #6
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 04-11-2012
bende yetiştirmek istiyorum fakat tohumunu nasıl edinebilirim?

birde bunu topraksız tarıma uyarlar isek besin maddelerini nasıl ayarlayacağız?

Mustafa_cmbz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-03-2013, 19:50   #7
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 09-01-2012
Sn bluemercan benim de altinçilek tecrübelerim sizinkine çok benziyor ama ben sadece bahçede denedim o nedenle kışın meyve yiyemedik olgunlaşmamış olanları da kar yağmadan topladığımız için reçel yaptık ama hala tadına bakmış değilim.
Bu arada dün tohum satışı yapan bir sitede mor altinçilek gördüm daha lezzetli ve sulu olduğu yazıyordu az daha alacaktım son anda kendimi engelleyebildim. Önce kırmızılarını yetiştireyim de sonra denerim diye düşündüm elimde hem gecen seneden hem de önceki seneden birkaç tohum var ama herhalde eskiler tutmaz zira altinçilek tohumları 1 yıllık cimlenme ömrüne sahip.

cliepy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-04-2013, 00:55   #8
Yeni Üye

estena41's Avatar

Giriş Tarihi: 20-04-2013
***. Arkadaslar. Bende balkon bahceciligi isine yeni basladim. Kunkuat fidesiyle basladim. Agrida memurun. Tohum konusunda buralar cok sıkıntılı. Ancak internetten satılan kadar. Örnek site **** elindeki tohumlardan paylasmak isteyen arkadaslar dan yardim bekliyorum. Görüsmek uzere

estena41 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-05-2013, 10:54   #9
Ağaç Dostu

torkulu's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2012
ilk kez altın çilek yetiştiriyorum. saksı için uygun bir bitki olmadığını okumuştum. sadece denemek istedim. son hali bu. bir sorun görünmüyor gibi. sanırım bundan sonra boya gider..

Eklenen Resimler

Milla beğendi.
torkulu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2013, 23:00   #10
/

Giriş Tarihi: 21-04-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi torkulu Mesajı Göster
ilk kez altın çilek yetiştiriyorum. saksı için uygun bir bitki olmadığını okumuştum. sadece denemek istedim. son hali bu. bir sorun görünmüyor gibi. sanırım bundan sonra boya gider..
sayın torkulu sigara filtreleri besleyici bir etkimi veriyor

torkulu beğendi.
solucan17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-05-2013, 23:04   #11
Ağaç Dostu

torkulu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi solucan17 Mesajı Göster
sayın torkulu sigara filtreleri besleyici bir etkimi veriyor
) evet nikotinli altın çilek üretmeye çalışıyorum.

böcekler sigara kokusuna gelmiyor diye okumuştum , görcez bakalım.

Eski 09-05-2013, 22:12   #12
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 19-03-2013
Sayın torkulu ben iki senedir saksıda altın çilek yetiştiriyorum.İçiniz rahat olsun.gayet güzel büyüyor saksıda.Şun benimkiler çiçekte.kolay gelsin.

torkulu beğendi.
köylükadın Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-07-2013, 12:19   #13
Ağaç Dostu

nariçi's Avatar

Giriş Tarihi: 28-09-2008
Galeri: 8
Benim altın çilek meyveler olgunlaşmadan daldan dökülüyor ..Neden acaba ?

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2013, 13:08   #14
Ağaç Dostu

torkulu's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nariçi Mesajı Göster
Benim altın çilek meyveler olgunlaşmadan daldan dökülüyor ..Neden acaba ?
sn nariçi ; aynı sorun bende de var. bitki 1,5m oldu ama meyva tutamıyor. neyle alakalı anlayamadım. yardımcı olabilecek arkadaşlardan öneri beklicez...

Eski 02-04-2014, 20:31   #15
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 02-04-2014
Tesekkurler

madcem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2014, 12:02   #16
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 26-05-2014
merhaba altın çileğin meyve içindeki tohumlardan yetiştirebilir miyiz acaba

mertgg27 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2014, 12:11   #17
Ağaç Dostu

limon_sever's Avatar

Giriş Tarihi: 08-12-2009
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mertgg27 Mesajı Göster
merhaba altın çileğin meyve içindeki tohumlardan yetiştirebilir miyiz acaba
Evet. 2-3 gün kurutun, sonra ekin.

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2014, 08:52   #18
Ağaç Dostu

perimar's Avatar

Giriş Tarihi: 24-04-2012
Benim bahçemdede 2 kök altın çilek var. uzayıp giden ince dallarda içini dolduramıyor. Güneş olmazsa olmazı gibi. Kısa dallarda ise içinde çok iri olmasada tadımlık olarak biraz büyüyenler oluyor. Ben hiç gübre vermedim.Belki buda bir eksiklik olabilir..

Emre İlhan beğendi.
perimar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-11-2014, 13:11   #19
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 03-11-2014
? nedir durum

Krsad Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-11-2014, 21:44   #20
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Sn. perimar; altın çilek konusunda pek bilgi sahibi olmamakla beraber, genel bitki besleme bilgime dayanarak şöyle bir yorum yapmak istiyorum; sanki altın çilekleriniz azot bakımından zengin bir toprakta yetişiyor ya da güneş ışığını az alıyor gibiler. Her ikisi de olabilir...

Bitkinizi iyi gözlemleyin. Eğer kısa ve içerisinde biraz büyüyenler dediğiniz dallar daha fazla güneş alan dallar ise, evet genel olarak bitkinizin daha fazla güneş ışığına ihitiyâcı var diyebiliriz. Ayrıca, muhakkak gerek doğal(şahsen tercihimdir) gerekse kimyasal olsun NPK oranı dengeli bir gübreyle gübreleme yapmayı ihmâl etmeyin.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-12-2014, 21:51   #21
Ağaç Dostu

efeege's Avatar

Giriş Tarihi: 09-04-2013
geçen yıl tohum etkinlikten gelen altın çileğim.
bahçemdeki hariç terasa yedek diktiğim altın çileğinin meyvesini tatmamıza az kaldı.
saksıda biraz küçük oldu boyları ama. bahçedeki daha iyi gelişti.

Eklenen Resimler

efeege Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2014, 08:39   #22
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 30-01-2014
Wink

Benim altın çileğim yaz boyunca yaklaşık 1.5mt buyudu fakat hiç çilek vermedi sonra havalar soğuyunca eylude çiçekleri açtı meyveler çıkmaya başladı kasım gibi meyveleri yeşil kabukların içinde yeşil duruyor ermedi. Bu ermeyen çileklerden tohum olur mu? Ve hala sökmedim çileklerin üzerine kar bile yagdı meyveler sağlam yapraklarıda fakat uclarındaki filizleri soğuktan öldü ama hala yaşıyor gibi yeşil 2. Sorum bunlar yazın canlanır mı tekrar? Ve benim çilekler neden geç çıktı bilen varmı? Bu sene erkenden onlem almak için şimdiden yazıyorum teşekkür ederim şimdiden cevap yazan arkadaşlara...

( çok güneş gören yerde ve toprak killi ağır kumlu değil.)

remus2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-01-2015, 09:04   #23
Ağaç Dostu

Emre İlhan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2010
Galeri: 98
Konu hava sıcaklığı ve altın çileğe gelmişken, biraz zamansız da olsa bir soru da ben yöneltmek isterim.

Altın çileği sıcaktan koruma konusunda verebileceğiniz bir fikir var mı? Adana'nın yaz koşullarında saksıda sıcaktan koruyamamıştım. Yetiştirmek istediğim bir bitki olmasına rağmen, altın çilekte bu sorunu çözemedim.

Emre İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2015, 06:41   #24
Ağaç Dostu

bende altın çilek yetiştiriyorum geçen sene büyüyen altın çileğimin 2 ayrı dalı çıkmıştı bende topraktan birini kökünün yarısını kesip aldım şimdi kestiğim yeniden büyüyor içerde olunca şimdiden çıktı dışardakiler soğuk olunca daha çıkamadı.

Ben bi soru sorcam şimdi ben geçen sene bir tane yeşil ermemiş çilek koymuştum içeri kabuğuyla hala yeşil duruyordu onu eksem çıkar mı?

Eski 23-01-2015, 21:44   #25
Ağaçsever

sahin's Avatar

Giriş Tarihi: 27-02-2014
Sayın remus2,
hevesinizi kırmak istemem ama sanırım, yeterince olgunlaşmayan tohumdan bi sonuç almanız biraz zor.
isterseniz dallarından çelik alarak dikin. çok zorlanmadan tutuyorlar. geçen yıl ben öyle de denedim ve oldu. siz de deneyin bi...

sahin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-01-2015, 22:51   #26
Ağaç Dostu

banada biraz öle geliyor ektim tohumları 2-3 tane çıksa yeter

ben çelik yerine üzerinde küçük bir kök olan küçük gövde parçaları alıyorum onlardan daha kolay fışkırıyorlar çeliğe göre

Eski 31-05-2015, 21:31   #27
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 27-01-2015
arkadaslar fıdeyı tasırken kırılan dallayı suya koydum
ama dogrudan gunes gormemelı

suyu sureklı degıstım 2-3 gunde bır

sonra topraklı kaba aldım o da ayrı bır bıtkı olarak buyudu

yanı budama ya da dal kırılması sebebıyle yenı fıdeler elde edebılırsınız tutuyor

denenmıstır

20 fıdeden kac kg urun alabılırım ?

anemon2000 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-05-2016, 18:56   #28
Ağaç Dostu

Mücevher Çalısı's Avatar

Giriş Tarihi: 11-04-2015
Galeri: 4
Tohum Paylaşım Etkinliği yoluyla Sayın bahçedenn'den gelen Yer Kirazı (Cape Gooseberry) tohumlarını 20.02.2016 tarihinde ekiştim. Çiçekleri Nisan ayı sonlarında açmaya başladı

Name:  Yer Kirazı (Cape Gooseberry) (Physalis peruviana) - Meyve.jpg
Views: 782
Size:  24.0 KB

Name:  Yer Kirazı (Cape Gooseberry) (Physalis peruviana) (3).jpg
Views: 820
Size:  35.6 KB

Fidanımızın boyu 20-30 cm civarı. Benim yıllardır saksıda yetiştirdiğim "Altın Çilek (Physalis peruviana)" bitkimden farklı olarak bitki boyu kısa ve çiçekleri küçük. Bu şekilde giderse bu kültivar saksıda yetiştirmeye daha uygun olacak...

Milla ve Resulgur beğendi.
Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2016, 12:35   #29
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 16-11-2016
çok güzel olmuş ben de ekeceğim ve fotoğrafları paylasacagım...

sinemsinem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2016, 15:53   #30
Ağaç Dostu

sakagun's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2007
Galeri: 107
Yer kirazının tadını beğenmeyenler kurutarak yemeyi deneyin. Kurutunca tadı güzelleşiyor.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025