![]() |
|
![]() |
#1141 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 18-10-2010
|
Güzel
Nediyim abi |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 13-09-2010
|
şehir dışına çıkınca ben de ne kadar malzeme ihtiyacım varsa alırım diye düşünüyorum.buralarda bulmak zor oluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1143 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-11-2010
|
Merhabalar, yaklaşık iki ay önce balkonlu bir eve taşındım, ancak yerleşmeye uğraşırken epey zaman geçti ve ben henüz yeni yeni balkon saksılarına sebze ekme işiyle ilgilenmeye başlayabildim. Esasen yeni taşındığım dönemde, kolaylık olsun diye, iki tane hazır "pencere önü bostanı" almıştım, biri tere ve biri maydonoz olmak üzere. Her ikisi de çok güzel yetişmeye başlamışken terelerime minik siyah sinekler dadandı, onları saplarından delip özsuyunu içmek suretiyle teker teker kuruttular. Bir türlü öldürmeyi başaramamıştım sinekleri ve ilaç da kullanmak istemiyordum. Sonunda terenin toprağını yeniden karıştırdım kardım ve yeniden tere tohumu ektim, üzerine de tül gerdim ki tekrar sinek gelemesin. Şimdilik büyüyorlar. Bu arada terenin kökünü kurutan sinekler, bu sefer maydonoza geçmişlerdi. Bunun üzerine ben de Maydonozu artık balkona koyup gece de orada bırakmaya karar verdim, belki gecenin ayazı sinekleri öldürür, diye. Galiba biraz işe yaradı. Esasen bu işlerde bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken o kadar çok ayrıntı var ki. Mesela dün bu başlığı en baştan okurken suyunu az vermek gerektiğini öğrendim, bitkinin daha güçlü büyümesi için ama o "az" ne kadardır bilmiyorum. Şimdilik artık sadece sabahları su veriyorum fısfısla. Balkonlarım yazın bile toplam iki, ikibuçuk saat güneş görebiliyorlar ancak. Bu yüzden edindiğim çok güzel bir yabancı "organik sebzecilik" kitabından, gölge tercih eden sebzelerin listesini çıkardım. Onlardan da bu mevsim yetiştirilebilecek sebze olarak salata ve ıspanağı seçtim. Balkon saksılarına çiçek toprağı ve humuslu torf karıştırdıktan sonra, tohum paketlerindeki talimata uygun bir şekilde ektim ve sonra yavaşça dikkatlice suladım. Salatanın üzeri folyoyla örtülüp gölgede bırakılması gerekiyormuş çimlenene kadar. Ispanak içinse öyle bir şey yazmıyordu. Ben de ıspanağa herhangi bir zararlı gelmesin diye üzerini sinek teliyle örttüm. Her iki saksıyı da sabah akşam kontrol ediyorum, toprakları hala oldukça nemli o yüzden fısfıs yapmıyorum. (ki, ıspanağı ekeli 7 gün, salatayı ise 4 gün oldu) Benim sormak istediğim yanlış yaptığım bir şey var mı, şu aşamalarda nelere dikkat etmeliyim ve ilk ne kadar zaman sonra çimlenirler? Şimdiden teşekkür ederim. Sevgiler, AltınOrman |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2007
|
Merhaba SN ALTINORMAN bende maydanoz yetıstırdım ve golgede olasına ragmen havada sıcek olmasına ragmen nedense boceklenme oluyordu ve ıkı sezon yetıstırdım bunu sabunlu su denedım oladı aa her ıkısınıde fısfısla suladım belkı onun bır sorunu olabılır bu sene cok ınce akanbır suyla yapraklarına degdırmeden sulamayı ve gunese koymayı dusunuyorum bakalım sonuc ne olacak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1145 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-03-2011
|
Merhabalar: Roka tohumlarını nereden bulabilirim İstanbul'da ? Yakınımda Bayrampaşa'daki Praktiker var ama ordada göremedim. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Balkonda roka-tere yetiştirmek isteyenlere bir tavsiyem olacak: Yemek için aldığınız roka ve tereleri köklü olanlarından seçin. Eve gelince yiyeceğiniz yaprakları o köklerden güzelce ayırın ve kökü ortasındaki filizlerine zarar vermeden saksıya dikin. İşte minik bostanınızı kurdunuz bile! Afiyet olsun ![]() Düzenleyen nil : 06-03-2011 saat 23:33 Neden: harf hatası |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1147 |
Ağaç Dostu
|
İmdat! Balkonumdaki çiçeklere-marullara dadanan martılarla nasıl baş edeceğim, lütfen tecrübelerinizi paylaşın, ne yapacağımı şaşırdım! |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
|
sayım nil martılardan kurtulmak epey zordur hele birde oraya alışırlarsa işiniz zor ama bir tavsiyem var balkonunuzun demirlerine eğer demir yoksa bitkilerinizin üzerine bir yerine ip ile 3-5 tane cd asın bunlar rüzgar estikçe sallanacak ve martıların ödü kopacaktır.**** orta boy bir rüzgar gülü de işnizi görebilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 06-06-2009
|
Bende sizin tavsiyenize uyup roka ve tereleri köklerinden ekip bir deneme yapacağım bakalım tutturabilecekmiyim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1150 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 25-06-2009
|
Alıntı:
>>Balkondaki çiçeklere dadanan güvercinlere karşı, çiçeklerin arasına toplu iğne yerleştirmek faydalı olmuş... ... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-06-2010
|
cam kenarlarina kirlangiclar yuva yapmasin diye renkli poset bagliyorlar,, ruzgarda poset ucustugu icin kuslar korkuyor,, bi deneyin bence. NOT; kirlangiclarin evimin duvarina yuva yapmasi bana mutluluk verir,, torbalari komsular koyuyor, ben degil,, |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Ağaç Dostu
|
Cevaplar için çok teşekkürler. Diskleri ve torbaları duyuyordum da; -göz zevkim uğruna- uygulamak istemiyordum. Rüzgar gülünü epeyidir ben de düşünüyorum. Ama 11. katta oturuyorum ve balkonların bol rüzgara maruz olması nedeniyle rüzgar gülünün de birgün uçup gitmesi -ve sopasının falan birinin başına gözüne zarar vermesi ihtimali beni düşündürüyor. Ama sağlam bir rüzgar gülü alacağım ve bunu yapacağım. Çünkü martılar sadece çiçekleri öldürmüyor, saksıyı da tarümar ediyor, balkonun her köşesini toprağa buluyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1154 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
Tere ve roka çok arsız bir bitkidir. Tavsiyem tohumdan yetiştirmeniz. Ne ilaç ister ne kolay kolay gübre. Düzenleyen aydın : 07-03-2011 saat 20:47 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Ağaç Dostu
|
3-4gün önce ektiğim salatalık tohumlarım yaklaşık 4 cm boyuna geldiler. Renkleri beyazımsı bunlar ne zaman ışığa ihtiyaç duyar ve günde kaç saat ışığa ihtiyaçları olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1157 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-12-2010
|
Artık onların güneşlenme zamanları gelmiş. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1158 |
Ağaç Dostu
|
Günde kaç saat yeterli olur? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1159 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 19-12-2010
|
Çok sulamadan normal gün ışığını alsalar yeterli olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Ağaç Dostu
|
Bunlarda benim salatalık ve domateslerim çok mu uzunlar bana mı öyle geliyor bu kadar uzamalarını önlemek için ne yapmalıyım,bunların geri dönüşü yoksa yeni tohumlar ekebilirim onları nasıl ekmeliyim? Düzenleyen Domatesci : 14-05-2011 saat 09:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1161 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-02-2009
|
Arkadaşım 4. resimdeki fideler sanki zürafayı andırdı. Hakikaten işin biraz zor. Işıksız kalmışlar. Bitki ışığa ulaşabilmek için boyunu uzatmış. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1162 |
Ağaç Dostu
|
1. , 2. ve 3. resimler ile igili yorumlarınız neler çok mu büyükler yoksa normaller mi? Çok büyüklerse normala döndürmek için bir şey yapılabilir mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1163 |
Ağaç Dostu
|
Cevapları beklemeyip, sabırsızlık yaparak: Salatalıkların uzun olanlarını kökleriyle birlikte dikkatlice çıkararak yapraklarından aşşağıya 4 cm kalacak şekilde neşter ile düzgünce kesip toprağa koydum şu an dışarıda nerdeyse hiç gövde görünmüyor belki 3-4mm dır. Çok uzun olmayanlarınıda biraz daha toprağa gömdüm. Doğru birşey mi yaptım. Cevaplarınızı bekliyorum. Saygılarımla. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1164 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Domatesçi, o kestiğin muhtemelen yaşamayacak. Ama diğerlerini denemiş olursun. Yine de sen yeni tohumlarla devam et. Çimlendirmek çin bunları nasıl yaptıysan aynı yöntemi uygula ama çimlendikten sonra mutlaka bol ışık alacakları bir yere koy ve toprak ya da torf iyice kurumadan su verme. Su verdiğin zaman da bardakla değil tatlı kaşığıyla falan ver. Miktarı göz kararı olarak ayralayabilirsin ama mutlaka çok az sula. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1165 |
Ağaç Dostu
|
Öncelikle cevabınız için çok teşekkür ediyorum: Zaten bu sabah yeni tohumları suya koydum yarın ekeceğim. Sprey şeklinde suluyordum ama tatlı kaşığı ile veririm artık. Birde aynı anda ekmeme rağmen biberlerim hala çıkmadı bu normal mi, yoksa bundan sonra çıkmazlar mı? Bir haftadır hiç çıkmadılar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Domatesçi, ben su miktarının az olması anlamında tatlı kaşığı örneğini vermiştim. fıfısla da azar azar, torfu nemlendirecek şekilde sulayabilirsiniz. Biber tohumlarınız bir-iki gün daha bekleyin isterseniz. Yine çıkmazlarsa yenilerini atın. Ama aklınızda oldun, tohumları ekerken tohumun boyu kadar, yani 1-2 mm. derine ekin. Çok dibe iterseniz çıkamayabiliyor filizler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Ağaç Dostu
|
Teşekkürler dediklerinizi dikkate alacağım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1168 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-02-2007
|
Sayın domatesci profıl resmınızdekı model ucak tel kontrol modelmıdır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 24-02-2011
|
Merhaba 8 mart'ta salatalik ve domates tohumlarini sulayinca buyuyen bir tablet olan seylerin icine ektim. Salatalik ertesi gun cimlendi, domates ondan bir gun sonra cimlendi. Fakat salataligin dis tarafinda yani tabletin bez gibi olan kisminda kuf gibi beyazliklar olusmaya basladi. Salataligi siyah bir posete baglayip gunes almayan bir yere koydum ve cok ac suladim. Acaba sorun ne olabilir yardimci olursaniz cok sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1170 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Hangar 9 - Twist |
|
![]() |
![]() ![]() |