View Single Post
Eski 10-11-2010, 11:01   #1143
AltınOrman
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 09-11-2010
Merhabalar,
yaklaşık iki ay önce balkonlu bir eve taşındım, ancak yerleşmeye uğraşırken epey zaman geçti ve ben henüz yeni yeni balkon saksılarına sebze ekme işiyle ilgilenmeye başlayabildim.
Esasen yeni taşındığım dönemde, kolaylık olsun diye, iki tane hazır "pencere önü bostanı" almıştım, biri tere ve biri maydonoz olmak üzere. Her ikisi de çok güzel yetişmeye başlamışken terelerime minik siyah sinekler dadandı, onları saplarından delip özsuyunu içmek suretiyle teker teker kuruttular. Bir türlü öldürmeyi başaramamıştım sinekleri ve ilaç da kullanmak istemiyordum. Sonunda terenin toprağını yeniden karıştırdım kardım ve yeniden tere tohumu ektim, üzerine de tül gerdim ki tekrar sinek gelemesin. Şimdilik büyüyorlar. Bu arada terenin kökünü kurutan sinekler, bu sefer maydonoza geçmişlerdi. Bunun üzerine ben de Maydonozu artık balkona koyup gece de orada bırakmaya karar verdim, belki gecenin ayazı sinekleri öldürür, diye. Galiba biraz işe yaradı.

Esasen bu işlerde bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken o kadar çok ayrıntı var ki. Mesela dün bu başlığı en baştan okurken suyunu az vermek gerektiğini öğrendim, bitkinin daha güçlü büyümesi için ama o "az" ne kadardır bilmiyorum. Şimdilik artık sadece sabahları su veriyorum fısfısla.

Balkonlarım yazın bile toplam iki, ikibuçuk saat güneş görebiliyorlar ancak. Bu yüzden edindiğim çok güzel bir yabancı "organik sebzecilik" kitabından, gölge tercih eden sebzelerin listesini çıkardım. Onlardan da bu mevsim yetiştirilebilecek sebze olarak salata ve ıspanağı seçtim.
Balkon saksılarına çiçek toprağı ve humuslu torf karıştırdıktan sonra, tohum paketlerindeki talimata uygun bir şekilde ektim ve sonra yavaşça dikkatlice suladım.
Salatanın üzeri folyoyla örtülüp gölgede bırakılması gerekiyormuş çimlenene kadar. Ispanak içinse öyle bir şey yazmıyordu. Ben de ıspanağa herhangi bir zararlı gelmesin diye üzerini sinek teliyle örttüm.
Her iki saksıyı da sabah akşam kontrol ediyorum, toprakları hala oldukça nemli o yüzden fısfıs yapmıyorum. (ki, ıspanağı ekeli 7 gün, salatayı ise 4 gün oldu)

Benim sormak istediğim yanlış yaptığım bir şey var mı, şu aşamalarda nelere dikkat etmeliyim ve ilk ne kadar zaman sonra çimlenirler?
Şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler,
AltınOrman

AltınOrman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön