agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Balkon Bahçeciliği
(https)




Beğeni Düzeni781Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 21-12-2015, 14:49   #1
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pakiz Mesajı Göster
Herkese Merhaba,

Bahar döneminde balkonda nane, fesleğen, reyhan yetiştiriyorum. Şimdi kışın balkonda sebze yetiştirme hevesindeyim. Forumda bu kısımda yazılanları okudum. Fakat yine sorularım var. Birisi bunları okuyup da yardımcı olursa çok sevinirim. Bu akşamdan tohumları ılık suya koydum. Sizden gelecek cevaplara göre de ekmek istiyorum.

1. Şu an İstanbul'da soğuklar başladı. Marul, tere, roka, maydanoz balkonda olur mu? Geceleri soğuk kötü mü etkiler? Balkon sabahtan öğlene kadar güneş alıyor.
2. Tohumları ilk önce evin içinde küçük kaplara ekiyim mi? Filizlenince de balkondaki saksılara şaşırtma yaparak eksem olur mu?
3. Bu soğukta balkonda bu sebzeler olmaz derseniz evimizin 15 derece civarında olan odasına mı koymalıyım? Bu oda aydınlık ama sadece güneş batarken yarım saat kadar güneş görüyor. Bu kadar yeterli olur mu?
4. Uzun saksılarım var, Toprak, torf ve bulursam zeolit ile karıştıracağım. Saksılarım 25 cm derinliğinde. Toprağa başka bir şey karıştırmam gerekir mi? Saksıların derinliği yeter mi, daha derin saksı bulmam gerekir mi?

Şimdiden cevaplarınız için teşekkür ederim.

Yeriniz bol güneş veya yoğun ışık almıyorsa havaların da iyice soğuduğu şu günlerde pek başarılı olamayabilirsiniz. Saksıyı içeriye alıp ısıyı yakalasanız bile güneş veya ışık ihtiyacı sorunlu olacak, bunun sonucu da uzun boylu ama çok cılız fideleriniz olur.

Ayrıca iç mekanda da sulama ve havalanma düzensizlikleri yüzünden fungal hastalıklara da her zaman açık olacaktır. Hevesinizi almak ve en azından denemek için az miktarda tohum çimlendirin dilerseniz. Başarılı olamazsanız üzülmeyin, yeni sezonda yeniden denersiniz. Kolay gelsin.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2015, 08:24   #2
Yeni Üye
 
pakiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-11-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
Merhaba Lonicera,
Cevap için teşekkür ederim.
Sadece marul ve maydanoz tohumu ektim. Bakalım başarılı olacak mıyım

Sevgili yasminq1,
Soğan ve sarımsak başarılı diyorsanız ben de denemek istiyorum. Kuru soğan ve bir diş sarımsağı toprağa ekiyoruz değil mi, başka bir şey yapmam gerekiyor mu?

Bol yeşil günler diliyorum

pakiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2015, 21:43   #3
Yeni Üye
 
yasminq1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pakiz Mesajı Göster
Merhaba Lonicera,
Cevap için teşekkür ederim.
Sadece marul ve maydanoz tohumu ektim. Bakalım başarılı olacak mıyım

Sevgili yasminq1,
Soğan ve sarımsak başarılı diyorsanız ben de denemek istiyorum. Kuru soğan ve bir diş sarımsağı toprağa ekiyoruz değil mi, başka bir şey yapmam gerekiyor mu?

Bol yeşil günler diliyorum
Sevgili Pakiz, İyi akşamlar, ben hani yemeklik soğanlarımız sap kısımlarından yeşerir, küçük boyları baktım yeşermişse, etraflarında bir iki santim aralık kalıcak şekilde büyükçe bir saksıya yerleştirip üzerlerini toprakla örtüyorum. Çok derin olmasın. Tıpkı lale soğanı diker gibi. Ama yeşermiş soğan yoksa evde, küçük filelerde satılan arpacık soğanlar, hani "yahnilere tüm bir şekilde bırakılan" onlardan da çok güzel oluyor. Sarımsaklar da yine aynı, sık sık toprağa dikin ve sulayın. Işık alan aydınlık bir yerde bir haftaya kalmaz uç vermeye başlar. Ben kışın salataya, kısıra, mercimek köftesine kullanırım harika bir duygu. Siz de hemen ekin. Tertemiz, ekonomik ve sağlıklı çıtır çıtır soğan, sarımsak yetiştirirsiniz ve afiyetle yersiniz inşaAllah! Düzenli bir şekilde sulamaya gayret edin. Ne çok ne de az sulayın başaracağınıza inanıyorum.
Bol yeşil, sağlıklı günler hepimizin olsun inşallah

Sevgili Pakiz, bir kuru soğandan bir dal yeşil soğan oluyor, sarımsaktan da bir dal sarımsak onun için sık sık dikin. Bir de diyelim üç saksı dikilecek ben birer hafta aralıklı dikiyorum değilse hepsi bir anda oluyor. Hergün de kullanılmaz belki o yüzden aklıma gelmişken belirtim dedim. Hadi kolay gelsin...

yasminq1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 02:48   #4
Yeni Üye
 
yasminq1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-01-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 14
Merhaba Sayın Pakiz, sorunumuz aynı. İnşallah kısa zamanda cevaplar gelir.
Kendim mutfak balkonumda yeşil soğan ve sarımsak kış mevsiminde yetiştirebiliyorum. Soğuktan etkilenmiyorlar. Mart ayına kadar gayet güzel salatalarda kullanıyorum, ama sonra nedense cılızlaşıp solgun bir görünüm alıyorlar? Hele yazın hiç yetiştiremiyorum. Yeşil soğanların rengi soluk soluk oluyor.

yasminq1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-12-2015, 14:48   #5
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Yeriniz bol güneş veya yoğun ışık almıyorsa havaların da iyice soğuduğu şu günlerde pek başarılı olamayabilirsiniz. Saksıyı içeriye alıp ısıyı yakalasanız bile güneş veya ışık ihtiyacı sorunlu olup cılız fideleriniz olur. Bunlar da sulama ve havalanma düzensizlikleri yüzünden fungal hastalıklara açık olacaktır. Hevesinizi almak ve en azından denemek için az miktarda tohum çimlendirin dilerseniz. Başarılı olamazsanız üzülmeyin, yeni sezonda yeniden denersiniz. Kolay gelsin.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2016, 10:28   #6
Ağaç Dostu
 
mazda_ozan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-08-2014
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 130
Geçtiğimiz yaz ekmiş olduğum nane, maydonoz, domates, salatalık ve biber tecrübesinden sonra, geçen pazar, sarımsak, dereotu, arapsaçı marul , küçük top turp ve taze soğan ektim. Bakalım kış tecrübesi nasıl olacak

mazda_ozan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-01-2016, 18:29   #7
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-12-2010
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 51
Sevgili katılımcılar,
Burası belki yeri değil ama,kışlık mercimek konusunda bilgi almak istiyorum.Şu an itibarıyla ekebilir miyim.
Sevgi ile,

sırça Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 12:41   #8
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Saksıdaki brokoli yumruk büyüklüğünde baş yapmıştı. Kesip salata yaptık, bir süre sonra yan dallardan yeni filizler oluştu.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 12:44   #9
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Yukarıda 1568 no'lu mesajda yer alan kerevizin bugünkü hali. Bu da tohum için bekletilecek. Şaka maka iyi yumru yapmış değil mi

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 12:57   #10
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Yine büyükçe saksı içerisine geçen yıl sonlarına doğru tohumdan ekilen uzun fransız kahvaltılık turp

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 13:45   #11
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Bu da yine büyük saksıda tohumdan havuç. Bakalım methedildiği kadar lezzetli olacak mı?(chantenay havuç)

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-02-2016, 14:11   #12
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Saksıda 3.yılını dolduran sarımsak otları sıkıntısız büyümeye devam ediyorlar. Küçük saksısısından çıkarıp büyüğe aktardım. Bu sarımsağın dişleri bildiğimiz sarımsaktan çok daha sert ve küçük. Normal sarımsaktan daha az kokuya sahip olan bu tür salatalara çok lezzet katıyor.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-04-2016, 19:13   #13
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sebze kasası içerisinde yine uzak doğu yeşilliği mix olarak (7 farklı yeşillik) Bir hafta sonra hasat edilip yeniden tohum ekilecek.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2016, 13:04   #14
/
 
Giriş Tarihi: 22-02-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
Herkese Selamlar
bende bu güzel ve değerli sitede balkonumdaki aktivitelerden kesitler paylaşmak istiyorum,şuan çok sayıda küçük sivri biber tohumundan fideler elde etmeye çalışıyorum.Bir taraftanda ceviz tohumundan fidan elde etmeye çalışıyorum.
herkese sevgiler..[IMG]E:\inovasyon\Tarım ve Hayvancılık\balkon\ceviz_tohum_takip_01042016.jpg[/IMG]

artayf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2016, 13:04   #15
/
 
Giriş Tarihi: 22-02-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11

artayf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2016, 13:07   #16
/
 
Giriş Tarihi: 22-02-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
fotograf yuklemede acemelik oldu biraz

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen artayf : 25-04-2016 saat 13:38
artayf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-04-2016, 13:14   #17
/
 
Giriş Tarihi: 22-02-2014
Şehir: istanbul
Mesajlar: 11
bunlarda biberlerden görüntü

Eklenen Resimler
  
artayf Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-04-2016, 14:12   #18
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Bu da yeni çiçeğe geçen japonların meşhur yeşilliği mibuna. Mizuna' dan sonra Mibuna) Bu da oldukça lezzetli. Salatalara yeşil hardalgillerden ekleyip tüketenler için biçilmiş kaftan. Kendine has lezzeti ile Mizuna' dan geri kalmaz. Nasipse bu yıl bunun da tohumunu toplayıp paylaşıma ekleyeceğim.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2016, 12:45   #19
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Yabani roka bulunduğu saksıyı tamamen kaplayıp diğer saksılara doğru ilerlemeye başladı. Her gün 15-20 yaprak kopartıyorum, çarşı pazardan bu yıl hiç roka almadık)

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-03-2018, 07:27   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 07-03-2018
Şehir: izmir
Mesajlar: 1
neden böyle

iyi günler aranıza yeni katıldım değerli yorumlarınızı takip ediyorum . bende sebze yetiştirme işine yeni başladım kısmetse balkonumda terasımda yetiştirmek istiyorum . elimde yerli domates ve biber tohumları vardı ben bunları saksıda çimlendirdim muntazaman 2.3 günde bir suluyorumda şu anda 4/5 cm boylarındalar fakat fideler gövdelerinden kahverengileşmeye başladı acaba bu durum normalmidir yardımcı olursanız sevinirim fidelerimi kaybetmek istemiyorum.

ozgurural Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-03-2018, 10:12   #21
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-02-2018
Şehir: Mersin
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozgurural Mesajı Göster
iyi günler aranıza yeni katıldım değerli yorumlarınızı takip ediyorum . bende sebze yetiştirme işine yeni başladım kısmetse balkonumda terasımda yetiştirmek istiyorum . elimde yerli domates ve biber tohumları vardı ben bunları saksıda çimlendirdim muntazaman 2.3 günde bir suluyorumda şu anda 4/5 cm boylarındalar fakat fideler gövdelerinden kahverengileşmeye başladı acaba bu durum normalmidir yardımcı olursanız sevinirim fidelerimi kaybetmek istemiyorum.
Kahverengileşme derken? Kuruma, çürüme gibi mi?

agacayaslan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2016, 20:38   #22
Ağaç Dostu
 
Mücevher Çalısı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-04-2015
Şehir: Antalya
Mesajlar: 2,194
Galeri: 4
Nane (Mentha sp.) ve Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus) ikilisi

Balkondaki nane saksısına salatalık ekledim. Sonuçtan memnunum

Name:  Salatalık, Hıyar (Cucumis sativus).jpg
Views: 2293
Size:  44.5 KB

20-30 lirtelik bir saksıda nanelerle sarmaş dolaş olan salatalık da halinden memnun sanki Nane aromalı salatalık elde edebilir miyim acaba

Mücevher Çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-04-2016, 06:39   #23
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Nane aromalı salatalığı bilemem ama cacığa ramak kalmış

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-05-2016, 12:30   #24
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-05-2016
Şehir: KONYA
Mesajlar: 1
herkeze merhabalar. ilk önce yeşil açan sonra kızaran süs biberini evde beslemekteyim.geçen yıl mahalle pazarından dallarından bir kaç süs biberi çıkarmış çömlekli biber fidesi aldım.kışın biraz kurudu gibi kuruyan dallarını budadım.şimdi aynı ağaç gibi dalları oldu bu senede ürün verdi.bu verdiği ürünlerden nasıl çekirdek tohumluk alıp başka yere ekebilirim.dalından biberi kızarmış biberi kurutmak gerekirmi nasıl bir ekim yapmak daha iyi olur.

MURAT826 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2016, 14:56   #25
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Sıcak havalar yüzünden onlarca erkek çiçek var ama dişi çiçeği görebilmek ne mümkün. Ne yapalım bu her sene aynı. Nasipse Ağustos ayında yeniden tohum ekeceğiz, serin havalara rastladığı için az da olsa salatalık görmek mümkün oluyor.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-06-2016, 13:43   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 10-06-2016
Şehir: KONYA
Mesajlar: 4
Merhaba
Maşallah çok güzel olmuşlar

mcanten Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2016, 14:27   #27
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Geçen yıl etkinlikte de paylaştığım japon yeşilliklerinden biri olan mizuna bu yıl erken tohum verdi. Toplam 2 kök tohumluk bırakmıştım. Yakın zamanda sayın birnefestoprak' ın tohum elde edip paylaşım amacıyla göndermiş olduğu 2 yeni çeşidi( Ruby Streaks ve Golden Frills.) de ektim, resimleyeceğim. Umarım bu yıl tohum alabilirim.

Eklenen Resimler
  
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-06-2016, 16:12   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 09-06-2016
Şehir: ESKİŞEHİR
Mesajlar: 10
nane tohumuna benziyor

serin rüzgar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-08-2016, 09:38   #29
Ağaç Dostu
 
hira's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-06-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 5,011
Yoğurt kaplarına maydano ve dereotu tohumu ekmek istiyorum. Şu ara ekim yapabilir miyim?

hira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-04-2017, 20:11   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 06-04-2017
Şehir: Bursa
Mesajlar: 8
Talking Bahçe toprağı yerine funda toprağı

Bölümü başından sonuna kadar okumam epey zaman aldı ama buna değdi. ☺

Saksıda sebze yetiştirmek için genellikle bahçe toprağı ve torf karışımları; gübre olarakta koyun- keçi gübresi öneriliyor. Maalesef benim bahçe toprağı bulamamak gibi bir sorunum var. Önceki yıllarda funda toprağı almıştım. Koyun- keçi gübresi bulamadığım içinde 25 kiloluk organik tavuk gübresi almıştım.(Koyun-keçi gübresi bulamazken tavuk gübresi bulmak epey tuhaf olmuştu.) Büyük bir hevesle funda toprağına gereğinden fazla gübre karıştırıp; sebze yetiştirmekte olumlu sonuç alamamıştım. Şimdi elimde fazlaca tavuk gübresi karıştırılmış; plastik bidonda sakladığım için etrafı yosun kaplamış funda toprağım var.

Bunlara ek olarak bu yıl aldığım;
- 1 kilo ormin k plus
- 1 kilo toz leonardit
- 1 kilo granül leonardit
- 5 kilo solucan gübresi
- 1 kilo toz elementel kükürt var.

Benim sorum ise; bu fazlaca tavuk gübresi karıştırılmış; yosunlu funda toprağına, torf, leonardit, solucan gübresi karıştırarak saksıda sebze yetiştirebilir miyim?

Angel Aki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025