View Single Post
Eski 09-08-2015, 01:35   #1531
sinbas
Ağaç Dostu
 
sinbas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-07-2012
Şehir: BURDUR
Mesajlar: 1,291
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dr - beyazzz Mesajı Göster
fasulyelerim böcük istilasına uğradı . ham yapmışlar böcükler fasulyelerimi.
Kırmızı örümcek ve yaprak galeri sineği olma ihtimali çok yüksek.
Hemen hemen tüm sebzelerde zarara yol açarlar yapacağınız en doğru şey yapraktan koparın şeffaf bir poşete veya bir kavanoza koyup en yakın zirai ilaç satıcısına gidiniz size uygun ilacı ve tarifini verecektir.

ilaveten mantar ilacı almayı da unutmayınız bu zararlıların açmış olduğu yaralardan daha sonra mantar bulaşma ihtimali olasıdır.

Her defasında zirai ilaç satıcısına numune götürmenizi öneriyorum zira ben de aynısını yapıyorum. teşhisimi koyuyorum yine de ilaç almaya giderken aynı zararlıya bir kez olsun numunemi yanımda götürüyorum.
Geçmiş olsun.

Zararlılar hakkında kısa bilgiler.

"Kırmızı Örümcek;
Erginler 0,5-0.7 mm. Boyunda oval şekilde olup, gözle zor fark edilir. Yaprağın alt yüzünde ördükleri ipek ağlar arasında ergin, larva, nimf ve yumurtaları bir arada görülür. Kırmızı örümcekler bitkilerin öz suyunu emerek beslenirler. Bitki öz suyu emilen yaprak sararır. Yapraklar kıvrılır ve dökülür. Kırmızı örümcek sarmış yapraklar yukardaki resimdeki gibi görünür. Kırmızı örümcek ilaçları adıyla satılan ilaçlar kullanılmalı yaprakların altı ve üstü iyice ilaçlanmalıdır. İlaçlamalar hastalık görüldüğü zaman sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapılmalıdır. Haftada bir kere ilaçlama yapabilirsiniz. Tarım bakanlığı onaylı zirai ilaçları kullanınız.
Her bahçeli evde bulunması gereken 3 ilaç vardır. Bu ilaçları zirai ilaç satan yerlerden isterken kırmızı örümcek ilacı, unlu **** kabuklu bit ilacı ve mantar ilacı diye isteyebilirsiniz. Zirai ilaçlarda sürekli geliştirildiğinden isimleri değişmektedir. Satıcıdan yukardaki gibi istediğinizde size o hastalıkla ilgili ilaçları verecektir. Kırmızı örümcek ilaçları sadece kırmızı örümcekler için kullanılır. Unlu ya da kabuklu bit ilaçları cinsinin en kuvvetli ilaçları olduğundan her türlü bit ve haşere için rahatlıkla kullanabilirsiniz. Mantar ilaçları ise bitkilerde oluşan mantar ve külleme hastalıkları için kullanılır. Tek ilaçla her türlü hastalık tedavisi mümkün değildir. İlaçları aldığınız yerden mutlaka kullanımını öğreniniz. Suyla karıştırmaları mutlaka ölçülü yapınız. Ölçüden fazla ilaç karıştırırsanız bitkilerinizin yapraklarının yanmasına ve bitkinizin ölümüne sebep olursunuz.
Mutlaka Tarım bakanlığı onaylı ilaçları kullanınız. Zirai ilaçlar sürekli geliştirildikleri için değişik isimlerle piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden ilaç alırken ilaç ismiyle değil kullanacağınız zararlı ismiyle isterseniz daha doğru ilaçlar alırsınız. Mutlaka zirai ilaç satıcılarına danışınız.

YAPRAK GALERİ SİNEĞİ (Liriomyza trifolii, L.huidobrensis, L. Byroniae)
Erginleri 1-2 mm. Boyunda gri-siyah renktedir. Larvaları en fazla 3 mm. boyunda, beyaz-sarı renkte ve şeffaftır. Erginleri bitkinin tüm yapraklarında larvaları galeri içinde bulunur. Sera koşullarında bütün mevsim boyunca yazın yabancı otlar ve sebzeler üzerinde görülür. Dişiler yapraklardan küçük yaralar açar, buradan özsu ile beslenir ve hücre bozulmasına neden olurlar. Bu besleme delikleri sarararak küçük lekeler meydana getirir. Larvalar yaprakların iki zarı arasında kalan etli doku ile beslenir ve galeri oluştururlar. Daha sonra zarar görmüş bölgeler sararıp kurur ve yapraklar dökülür. Genç bitki ve fidelerde gelişmeyi geciktirir. Yukarıdaki resimde larvaların zarar verdiği yaprakları görebilirsiniz.
Yaprakların altı ve üstü iyice ilaçlanmalıdır. İlaçlamalar hastalık görüldüğü zaman sabah erken saatlerde ya da akşam serinliğinde yapılmalıdır. Haftada bir kere ilaçlama yapabilirsiniz. Tarım bakanlığı onaylı zirai ilaçları kullanınız.
Unlu ya da kabuklu bit ilaçları cinsinin en kuvvetli ilaçları olduğundan her türlü bit ve haşere için rahatlıkla kullanabilirsiniz. İlaçları aldığınız yerden mutlaka kullanımını öğreniniz. Suyla karıştırmaları mutlaka ölçülü yapınız. Ölçüden fazla ilaç karıştırırsanız bitkilerinizin yapraklarının yanmasına ve bitkinizin ölümüne sebep olursunuz.
Mutlaka Tarım bakanlığı onaylı ilaçları kullanınız. Zirai ilaçlar sürekli geliştirildikleri için değişik isimlerle piyasaya sürülmektedir. Bu yüzden ilaç alırken ilaç ismiyle değil kullanacağınız zararlı ismiyle isterseniz daha doğru ilaçlar alırsınız. Mutlaka zirai ilaç satıcılarına danışınız." Alıntı

sinbas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön