![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
|
Herkese selamlar, Amcanin orda yaptigi islem, Hindistan ve tropikal bolgelerdeki incirler [ficus] gibi hava kokleri elde etmek icin bir yontem anlatiyor. Yontemde kullanilan agac Queensland kucuk yaprakli inciridir. Hava koklerinin cikmasini istedigi yerleri bicakla cizdikten sonra cizilip sut akan yere cizigin acik kalmasi icin kirik cakil tasi yerlestiriyor ve agacin o sekilde birkac yerden kesilip cakil tascigi yerlestirilmesini oneriyor. Tuvalet kagitlarinin bitiminden sonra kalan, karton borulardan birini agacin yapraklarini toparlayip karton boruyu yapraklara zarar vermeden, agacin govdesine gecirip, karton borunun icini kirilmis cakil taslari ile dolduruyor. bu islemi baharda yaparsaniz, olusan kokler, yaz aylarinda artik cakillarin arasindan asagiya dogru uzadigindan, bu arada sularken surekli islanan karton boru da curuyup dagilacagindan , agacin uzerindeki hava kokleri ortaya cikmis olacak. Ikinci agacin govdesini, hava koklerinin cikmasini istedigi yerleri elleri ile zedeledikten sonra agacin govde boyuna uygun, karton boruyu da kisaltarak ayni islemi tekrarliyor. Murare boylece Amcanin yaptigini ogrenmis olduk. Belki bir gun incirlerinizde[bizim meyve veren incirlerde ficus carica da hava kokleri olusmaz] denemek istersiniz. Hosca kaliniz. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
|
Iyi gunler Parlak, bonsaide basarili olmanin yolu, usanmadan agaclar uzerinde calisip deneyimler elde etmektir. Teorik olarak, ogrendigin bilgileri agaclarin uzerinde uygularken, ellerin ustalasacak, deneyim ve gozlemlerinle agaclarin cinslerine, cesitlerine gore nasil bir gelisme gostereceklerini ogrendik sonra onlardan daha guzel bonsailer tasarlayip yapmak sana hic de zor gelmiyecek. Sal tarzinda bir iki denemem var, en yaslisi bir disbudak agaci, daha bonsai saksisinda deyil, bir kutuda buyuyor firsat bulunca onun resimlerini buraya eklerim. Calismalarinda basarilar dilerim. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
sağlığı başarısı ve köklenme hızı bakımından yorum bekliyorum. |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 26-02-2011
|
Sayın reguler, Aynı dal üzerinde(gövde) üzerinde birdden fazla köklendirme başarısız oluyor diye yazılar görmüştüm internette. Aynı dal üzerinde 2 şer köklendirme için ben biriki deneme yaptım ama hala sonuçlanmadılar. Aynı gövdeden çıkan farklı dallarda sayısız köklendirme yapılabiliyor ve sonuç olumlu. Mesela aşağıdaki leylakda 12 havai köklendirme yaptım ve hepsi olumlu sonuçlandı. http://www.agaclar.net/forum/1132762-post1.htm Süre ağacın cinsine ve kalınlığına göre değişiyor. Sert ağaçlarda daha uzun sürüyor yumuşak ağaçlarda daha kısa sürede sonuçlanıyor. genelde 1-3 ay arası ama çam gibi ağaçlarda 2 yıl kadar. İyi çalışmalar dilerim... |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|