agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Lupin (Acıbakla çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/8190.htm)

ciceksever70 13-08-2009 14:49

Sevgili Limon gercekten de direk bahceye ekmeniz cok önemli. Ben önceleri bir kac kez baska yerde cimlendirip sonra bahceye almayi denedim basarili olamadim. Bahceye ekilenler hemen gücleniyor. Oldukca da fazla büyüyor ama bir kac kök bir arada görüntüsü daha gösterisli oluyor.

finduk52 14-09-2009 18:58

Eşimin çok beğendiği bahçemizde var olan ve adını bilmediğimiz bir çiçeğin daha adını burada şuan öğrenmiş bulunmaktayım.

Arkadaşlar tohumları o gövdesinde oluşan bakla gibi olan kısımların içindemi acaba ?

Birde tohumunu almak için kurumasını beklemelimiyiz ?

Chotanaq 07-10-2009 23:38

Merhaba,

Maalesef o kadar lupinden eser kalmadı.

Saksıda gelişemediğinden yaprakları büzüşmeye başlamıştı bahçeye ektim gayette güzel ve hızlı gelişiyorlardı fakat çocuklar hiç rahat bırakmadı hep kopardılar. Bende bakmıyorum artık çiçeklere. Sadece evdekiler duruyor.

Cam güzeli zaten hastalık kaptı hiç çiçek açmıyor yaprakları kireçli ve buruşuk ve de yanıyor.

Çilli begonyalar arsız. Topçu çiçeği iyi. Kudret narı sürekli meyve veriyor maaşallah. Fesleğen iyi. Benjamin ve yoka iyi. 100 tohum aldığım çöl gülü adenium çok güzel gelişiyor.

fakat 99 tohumu kaybettim :D keşke 5-6 tane daha ekseydim.

İyi günler.

limon 24-10-2009 14:12

1 Eklenti(ler)
2 hafta kadar önce "Dev Acıbakla Çiçeği" tohumlarını, paketin üzerinde yazdığı gibi direkt yetişeceği yere dikmiştim. Çimlenmenin uzun süreceğini beklerken, havanın hafif yağması ve toprağın devamlı nemli olması sebebiyle çimlenmesi çok kısa süre oldu. Sevgili "Cemo" nun hediyesi 10 tohum ve benim aldığım 2 paket tohumu aynı bölgeye ekmiştim, görünene göre hemen hepsi çimlenmiş.

Paketlerin üzerinde tohumların İlkbaharda ekilmesi gerektiği yazsa da ben ithal tohumlarda "Bezelye Sarmaşığı" nda olduğu gibi İlkbaharla Sonbaharın karıştırıldığını sanıyorum. Mesela Bezelye Sarmaşığının tohumlarını İlkbaharda ekerseniz, o yıl şanslıysanız 1 çiçeğini görebilirsiniz, cılız bir bitkiniz olur, ancak sonbahar veya kış ekerseniz, çok güçlü ve bol çiçekli bir sarmaşığınız olur. Acıbaklada da durumun aynı olduğunu düşündüm, denemek istedim ve tohumlarını ektim.

Gelişmeleri beraberce takip ederiz. Tohumlar çimlenip, üçüncü yapraklar çıkınca Acıbakla olduklarını anladım. Bugünkü durumları budur :)
Eklenti 109396

ciceksever70 24-10-2009 21:14

Sevgili Limon ciceklenme konusunda haklisiniz. Ben ilkbaharda ektigim acibaklanin cicegini ancak ikinci yil görüyorum. Belki simdiden ekmeliyim elimdeki tohumlari. Ama bahcemdekiler bu yaz arka arkaya üc kez ciceklendiler. Eylül sonuna kadar cicegini görebildim. Sevgiler.

S Güngör 25-10-2009 08:59

ben de ekecektim sonbaharda ama arkasında ilkbahar yazınca vazgeçmiştim. kışın ölmeyen çiçeklerin sonbahar çimlendirilmesi daha iyi sonuç veriyor zaten. şimdi eksem hala çiçek elde etme şansım var mı acaba bu önümüzdeki yaza

limon 25-10-2009 14:53

Selim Bey, isterseniz bir kaçını şimdi, kalanını da ilkbaharda ekip deneyin. Ben elimdeki tohumların tamamını geçen hafta ektim, toprak nemli olunca çimlenme çok hızlı oldu.

Adalet Yağcı 25-10-2009 15:09

Benim tohum aşkım hiç bitmeyecek gibi görünüyor :(
Şimdi de lupinlere taktım, astilbelerin yerine tercih edebilirim.
Bana öyle geliyor ki, dış mekan bitkilerini Sonbaharda ekmek daha doğru oluyor, çok da evhamlanmadan kendi halinde çimlenmesini beklemek stresimizi de azaltır :)

Kiraz 25-10-2009 15:34

Baharda küçük bir kaba ektiğim tohumlar kolay çimlenmişti ama sağ kalan olmadı, demek ki doğrudan toprağa ekmek gerekiyor. Bugün bir hevesle kalan tohumları deneyim dedim ama hepsini bitirmişim:) Görünce tohum almamaya karar vermiştim ama bunu alacağım:)

limon 25-10-2009 19:17

Kirazcığım, tohumları direkt yetişeceği yere ekip bir daha kesinlikle yerini değiştirmemek gerekiyormuş. Özellikle belirtilmiş, yerini sonradan değiştirmek isterseniz veya önce bir kapta çimlendirip toprağa alırsanız başarılı olamazsınız demişler. Kesin yerini saptayıp, tohumların ekilmesi gerekiyor. Bakalım benimkiler nasıl olacaklar? Şimdilik ektiğim tohumların hepsi çimlendi görünüyor, inşallah sağlıklı gelişirler.

Kiraz 25-10-2009 19:37

Yeni tohum alınca doğrudan bahçeye ekmeyi deneyeceğim.

Vilmorin marka tohumda, paket üzerindeki açıklamada "Mart ayında üçer adet olarak çukurlara ekin, eylül ayında istediğiniz ortama dikin" yazılı. Orijinal yazının üzerine etiket yapıştırılmış ama resimli açıklamalar da bu şekilde.

Benzer durumu kozmoz çiçeklerinde yaşadım, bir markada doğrudan ekin, diğerinde şaşırtın yazıyordu. Doğrudan ekilenler 1 m'yi geçti, şaşırtılanlar gelişemedi ve çabuk öldü.

Adalet Yağcı 25-10-2009 21:40

Tohum çimlenmesi ve fide şaşırtması aslında hava sıcaklığına göre değişebilir diye düşünüyorum.
Uygulamayı hangi hava sıcaklığında yaptığımız kadar gece gündüz sıcaklık farkı da önemli, aynı şekilde râkım da önemli.
Ben kozmozları 25-30 cm. iken bile yerlerini değiştiriyorum, hiç etkilenmiyorlar.

Şu da önemli, doğal ortamında kendiliğinden çimlenmiş tohumlar, ev içinde el bebek gül bebek olarak yetiştirdiğimizden çok daha dayanıklı oluyor, bunlardan alınan tohumlar da aynı şekilde verimli oluyorlar.
Kısaca, tüm şartları bir arada toplamak gerekiyor ki, başarı oranı yükksek olsun.

Kiraz 26-10-2009 08:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 517357)

Şu da önemli, doğal ortamında kendiliğinden çimlenmiş tohumlar, ev içinde el bebek gül bebek olarak yetiştirdiğimizden çok daha dayanıklı oluyor,

Geçen seneki denemelerden ben de bu sonucu çıkarıyorum. Evde çimlenen fideler için iyi havayı bekledim, alıştırarak çıkardım ama bu arada kaybettiğim de çok oldu. Hele önceki baharda sabırsız davranıp erken çıkarmıştım, çok fideyi öldürmüştüm. Bu sene mümkün olduğu kadar dış ortamda deneyeceğim.

Adalet Yağcı 12-02-2010 22:33

Geçen sene Aralık ayı içinde ektiğim lupinlerden ses seda yok, ekim için çok geç kaldığımı biliyorum, keşke baharı bekleseymişim :(

Tohumlar toprakta çürümüş olabilirler mi, hâlâ ümit varsa çok sevineceğim, yoksa hemen çaresine bakmalıyım vakit varken.

ciceksever70 13-02-2010 18:54

Adalet hanimcigim hic ümidinizi kesmeyin, bana da bir kez olmustu. Ektigim tohumlar tam bir yil sonra hic beklemedigim bir anda cimlendi.

günebakan 13-02-2010 19:03

Adalet ablacığım lupinler dirençli görünüyorlar benim ektiğim lupin tohumları bir süre çimlenmedi, ben yokken çimlenmiş ve tohum kabukları beyaz, beyaz küf yapmıştı aldım onları tepelerinden şimdi yaprak vermeye başladılar. Umarım seninkilerde beklemediğin bir anda çimlenir. Ayrıca tohum hastalığı bende de var sanırım:)

Adalet Yağcı 13-02-2010 21:54

Sevgili Çiçeksever, dilerim dediğiniz gibi olur.
Çok istemiştim lupinleri, bahçeyi kaplaması, yaprak formları çok güzel.

Sevgili Günebakan, siz ne zaman ekmiştiniz tohumlarınızı? Aslında bir ay önce davransaydım çoktan çimlenmiş olacaklardı, eğer tohumlar donmadı ya da çürümedilerse bir aya kadar çimlenmeyi görebilirim.

günebakan 13-02-2010 23:02

Adalet ablacığım ben yanılmıyorsam Kasım da ektim sabırsızım da biraz bir kaç tanesi çimlendi. Ama sonra öldü bunlar artık başka çimlenmeyecekler , herhalde dediğim zaman çimlenenler.Şimdi oldukça dirençli görünüyorlar:) İnşallah sizinkiler de çimlenir.

almira 14-02-2010 12:50

3 Eklenti(ler)
Bunlar benim 15 Ocak'ta ektiğim lupinlerim. Tohumların taze olup olmadığını merak ettiğim için 10-15 kadarını nemli kağıt havluya koymuştum. Çimlendiklerini görünce hemen viyollere ektim. Viyolün boş kalan gözlerine de nemlendirmeden ektim. Onlar da kısa sürede çimlendi. Sanırım şu an çimlenenler 25 tane. Üzülmeyin Adalet Hanımcığım. Ben benimkileri seve seve sizinle paylaşırım.

Adalet Yağcı 14-02-2010 18:59

Bravo sevgili Almira, aman iyi bakın onlara, hiç değilse üç tanecik olsun benim bahçemde de :(

almira 03-03-2010 15:47

3 Eklenti(ler)
Lupinlerim büyüyor. Üçüncü yaprakları çıkarmaya hazırlanıyorlar.:D

Adalet Yağcı 03-03-2010 17:13

Maşallah sevgili Almira, bana verdiğiniz sözü unutmadınız değil mi :)

almira 03-03-2010 17:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 589457)
Maşallah sevgili Almira, bana verdiğiniz sözü unutmadınız değil mi :)

Hiç unuturmuyum Adalet Hanım. Şöyle yarın biraz gezdirsem mi diyorum?:D

günebakan 03-03-2010 17:57

Benim 3 tanecik çimlenen Lupin de öldü.

MeyveliTepe 03-03-2010 18:56

İlk yıl nazlı oluyorlar. Fideler bu bahar kalıcı yerlerine dikilirlerse gelecek yıl yazın çok güzel çiçek açarlar.

Adalet Yağcı 03-03-2010 21:24

Sevgili Almira, üşütmesinler sakın, kıyamam ben onlara :)

Lupinleri aslında Sonbaharda ekmek gerekiyor yazın iyi çiçeklenmesi için, bu mevsimde ektiklerimiz bu sene açmayabilirler, deneyip göreceğiz.

arıkuşu 04-03-2010 19:48

Merhaba,
Ben de 26.02.2010 da ektiğim lupinlerimin çimlenmesini bekliyorum. Torf, perlit karışımınına bir gün ılık suda beklettiğim tohumlar ne zaman çimlenir sizce? Tohumları ıslatmadan önce uçlarından biraz törpülemiştim. Küçük kaplarda bekleyen tohumları buzdolabı poşetlerine sarıyorum. Günde bir defa poşeti açıp hava almasını sağlıyorum. Saygılar.

uzman16 08-04-2010 21:16

2 Eklenti(ler)
Alışveriş yaptığım tohum satan site bana hediye lupin tohumları yollamıştı.

Eklenti 134963

Lupin paketinde tohumları ekmeden önce 24 saat suda bekletin yazıyordu. Ben de dün akşam suya koydum, bu akşam da ektim.

Tohumların sudaki halleri.

Eklenti 134958

Wolf_Kanuni 05-03-2011 23:16

Ben de yaklaşık 4-5 gün önce, artık İzmir'de don da olmaz düşüncesiyle, bahçemde kalıcı yerlerine ektim lupin tohumlarını...

Yalnız önümüzdeki hafta soğuklar geliyor. :( Sizce herhangi bir önlem almama gerek var mı? Elimde ektiğim yerin üzerine serebileceğim dekoratif çam kabuklarından var. Donu engellemede etkili olur mu, yoksa tohumu oynatma ihtimalinden dolayı hiçbir şey yapmamak daha mı isabetli olur?

acemifüsun 06-03-2011 10:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Wolf_Kanuni (Mesaj 764166)
Ben de yaklaşık 4-5 gün önce, artık İzmir'de don da olmaz düşüncesiyle, bahçemde kalıcı yerlerine ektim lupin tohumlarını...

Yalnız önümüzdeki hafta soğuklar geliyor. :( Sizce herhangi bir önlem almama gerek var mı? Elimde ektiğim yerin üzerine serebileceğim dekoratif çam kabuklarından var. Donu engellemede etkili olur mu, yoksa tohumu oynatma ihtimalinden dolayı hiçbir şey yapmamak daha mı isabetli olur?

Bence yerinden hiç oynatmayın. İzmirde soğuk iki günden fazla sürmez, zaten daha çimlenmemiş tohumlar, üstlerini iyice malçlayın, sorun olacağını zannetmiyorum.

Wolf_Kanuni 08-03-2011 13:18

Teşekkürler Füsun Hn. Elimde bulunan küçük çam kabuklarıyla malçlama yaptım. Peki soğuklar bitince bunları kaldırmam gerekir mi? Filizlerin yukarı doğru çıkmasına bir engel oluştururlar mı?

Chotanaq 11-03-2011 08:15

2009'da tanışmıştım lupinle. Önceki sayfalarda resimlerini görebilirsiniz. Onları saksıda büyütmeye çalışınca öldüler. Ben 2 yıl sonra dün ilk defa tekrar lupin ektim. Çünkü yaprakları çok sıradışı üstelik gelişimi hızlı. Şu anda yeni bir eve taşındım daha doğrusu giriş kat aldım bir bahçesi var 25 m2. Zaten bu evi alışımın sebebi bahçesiydi. Kaç kez kazdırdım toprak getirdim ama istediğim gibi olmadı biraz alçak oldu toprak seviyesi. Toprak bulmakta getirmekte sıkıntı çektim. Bir de pahalı.

Şimdi ektiklerim:

ACI BAKLA
AŞK MERCANI
KUDRET NARI
ÇİN BİRŞEYİ İSMİNİ UNUTTUM
ÇÖL GÜLÜ
PEMBE BALON ÇİÇEĞİ

:) Bahçeye fide olarak 3 tane tür diktim; DEVE DİŞİ NAR, KARA LAZ ÜZÜMÜ KOKULU, MANDALİNA.

uzman16 11-03-2011 08:30

Güle güle oturun yeni evinizde.
Geçen sene ektiğim lupinleri yaşatamadım.
Lodosta hepsi mahvoldu.
Ektiklerinizin gelişimini paylaşın lütfen.
Mandalina Karadeniz'de yetişir mi?
Kolay gelsin.:)

Chotanaq 11-03-2011 08:55

@Uzman16

:) Teşekkür ederim.

Lupinler direkt güneş ışığına maruz kalınca kararıp gelişmesi yavaşlıyor hatta çekiyor. Hiç güneş görmeyince de aynı şekilde.

Fakat gölge mi güneş mi derseniz kesinlikle güneş. Yarı gölgeden büyük zevk alıyor bu bitki.

Mandalina konusunda evet yerli mandalina yerel pazarlarında çok var Karadeniz'in :) Yeşilimsiyken satılmaya başlanıyor ekşi farklı bir tadı var, olgunlaşsa bile.

Yerli meyveler buruş buruş oluyor şekli şemali düzgün olmuyor ama yine de sağlıklı olduğu anlaşılıyor. Çünkü Karadeniz'de çoğu bahçesindeki hususi ağacı hasat edip pazara götürüyor 3,5 çuval :) Bunu da kadınlarımız yapıyor.

Bende İstanbul Avcılar'da oturuyorum.
Size de kolay gelsin,resimleri paylaşacağım.

Chotanaq 14-03-2011 11:12

Bu arada çimlenme 15-70 gün diyor resimdeki etikette. Çok ilginç. Ben ektim 2.gün filizlendi. Ot kadar hızlı ama öyle oldu gerçekten.

sarigoz 20-04-2011 15:09

Merhaba arkadaslar..
Bende bugun yerel pazardan,tohum saticisindan lupin aldim.Onun yaninda tohum dhalia
Bu aksam suya koyacagim. Biliyorum biraz gec kaldim.Ama soguklar burda biraz uzun suruyor.O yuzden de baharin gelmesi de gec .
Artik sansimiza.. Paketin uzerinde Lupin polyphyllus diye yaziyor
Sayin Chotanaq,yeni evinizde gule gule oturun

Sevgi Durul 31-07-2011 15:58

1 Eklenti(ler)
Sevgili sarıgöz'ün gönderdiği lupin tohumlarından sadece bir tanesini çimlendirmeyi başardım. O da çok yavaş büyüyor.

Eklenti 237559

Batuhan Yılmaz 13-08-2011 01:22

Arkadaşlar bende Bu bikinin 10 kiloluk paketleri var isteyene AMARYLİS TOHUMUYLA 100 GR mını takas yapabiliriz.

sevim4 13-08-2011 11:06

Sayın bat-uhan lupin tuhumu karışık renkmi? benim Amarylis tohumu yok başka thomla takas dersen yapalım.

sarigoz 13-08-2011 12:14

Selam..Sevgi hanim,yine sanslisiniz..Ben bir turlu cimlendiremedim.Veya baska bitki mi koydular pakete,cozemedim.Eger baska cicek cikarsa,sasirmayin derim.Umuyorum LUPIN dir..

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:31.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025