agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Lupin (Acıbakla çiçeği) (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/8190.htm)

TCM 06-04-2014 21:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1267487)
Lupinler çok güzel, artık asıl yerlerine alma zamanı, daha fazla poşette bekletmeyin. Önce toprağı iyice sulayın ve köküne hiç zarar vermeden olduğu gibi toprağınla çıkarıp yerlerine ekin. En güzel gelişim lupinde olmuş, tebrikler :)

Ben poşetin alt tarafına mil toprak karışımı koymuştum poşette epey boylandırıp yaylaya dikmek için. Daha idare etmez mi dersiniz poşette? Haftada bir gibi çiçeklere bıldırcın gübresini pet şişede sulandırıp veriyorum bu arada.

-Esin- 06-04-2014 22:42

Yani idare etmesine eder de sağlıklı olmaz. Bana kalsa daha geçen hafta yerine ekilmeliymiş. Lupinler çok uzun boylu bitkiler, kök sistemleri en az bir toprak üstü boyu kadar derine ulaşır. Poşette köklenecek yeri yok. Bıldırcın gübresi çok faydalı, vermeye devam edin ama kök salamadığı sürece gelişmesi duracak, ince gövdeli ve bodur kalacak, gitgide sağlıksız bir görünüm alacaktır. Planınız nasıl bilemiyorum ama mayıs-haziran gibi yaylaya gitmekse lupin için bu çok geç. Derin ama dar üretim saksıları var, onlara ekmeyi düşünürseniz bir süre daha zaman kazanırsınız.

TCM 06-04-2014 22:58

@Esin, yardımlarınız için tekrar teşekkürler. Yaylaya hazirandan önce göçemeyiz ancak ekim dikimlere devam ediyoruz. Bugün cevizin altına 'aubrieta' ektik direk tohumdan. Önceki bulduğum bilgilerde -3 e kadar dayanır diyordu sanırım bu derece pek görülmez artık. Yani haftaya dikebilirim. Çitin yanına dikeyim boylandığında lüzum ederse çite bağlarım. (Büyüdü de bağlaması kaldı :D) Bu arada 60 ar cm. aralı dikin diyor ki ağaç mı bu :)

-Esin- 06-04-2014 23:27

Önemli değil, rica ederim. Lupinin tam tür adını biliyorsanız ne kadar boylanacağını araştırabilirsiniz ama zaten lupinus cinsi büyük çalı formunda oluyor, nerdeyse fundalık gibi baya boylanıp geniş bir yere yayılıyor. O yüzden zaten kenarlara köşelere dikin, ayak altı bir yer olursa kapatır orayı tamamen :D 40 cm ara da olur bence 60 çok diyorsanız ama daha azı biraz zor :)

Aubrieta da çok güzel bitkilerden, bol çiçekli, halı gibi kaplar ekildiği yeri. Artık bu yaz fotoğraflayıp bizimle de paylaşırsınız :)

TCM 07-04-2014 14:35

@-Esin- DWARF LUPIN TOHUMU- MUHTEŞEM RENKLER- 20+ THM GittiGidiyor'da 102259273
benimkiler 30-40 cm. lik cüce tipiymiş.
Aubrieta lar tutar da çiçeklenirse tabi :)

-Esin- 07-04-2014 14:54

Ah cüce varyeteyse daha iyi, diğerlerinin boyu 1 metreyi geçiyor :) Siz yine de arayı çok daraltmayın, belki yan dalları uzun oluyordur. Cüceler daha çok çiçekleniyor diyorlar, bakalım..

tourkana 09-04-2014 13:49

1 Eklenti(ler)
Ben de bu sabah ormanda gördüm, kusamono yaparım diye düşündüm. Dar yapraklı acı bakla, Lupinus Angustifolius

TCM 16-04-2014 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -Esin- (Mesaj 1267879)
Ah cüce varyeteyse daha iyi, diğerlerinin boyu 1 metreyi geçiyor :) Siz yine de arayı çok daraltmayın, belki yan dalları uzun oluyordur. Cüceler daha çok çiçekleniyor diyorlar, bakalım..

Lupinleri eşimle birlikte yanımıza aldık yaylaya dikmek için. Ama oraya gidince üşüdük hafiften, gündüz böyleyse gece 3-5 derecelerde 'noolur bu lupinlerin hali' diyerek götürdüğümüz gibi geri getirdik :o Birkaç hafta daha bakacaz herhalde...

TCM 22-04-2014 09:26

1 Eklenti(ler)
Neredeyse iki aylık olan lupinler, hala yaylaya çıkarmaya korkuyorum, her hafta bir kat çıkıyorlar, büyümelerinde de sorun yok aslında. Yarın bir tanesini diksem mi ki? :)

TCM 25-04-2014 21:07

1 Eklenti(ler)
Lupinlerin ikisini yaylaya diktim. Ancak yapraklarında önceden de olan beyazlıklar gittikçe artmaya başladı. Üzerine su sıkınca sanki beyazlık kristalleşip kalıyor, birkaç sefer daha sulayınca yaprağın üzerinden hafif olanlar gidiyor ancak çok olanlar aynen devam ediyor. Resimde beyazlıklar görülüyor. Bu arada ortadan çiçeklenmenin yaklaştığını gösteren tomurcuk belirginleşti. Bu sorunun çaresini bilen var mı?

TCM 07-05-2014 22:23

1 Eklenti(ler)
Ve çiçeklenmiş lupin. İlk çiçeklenme 4-5 gün önce başladı. Ancak yapraklar gitgide bozulmaya başladı. Hala poşette durduğu için resmi çektikten sonra balkondaki büyücek saksıya diktim, inşallah bozulmaz.

TCM 15-05-2014 14:46

Evde bıraktığım üstteki cüce lupin in bozulması devam etti ve neredeyse kurudu. Yaylaya diktiğim beş tanesi güzel, hatta birinde çiçeklenme başlamıştı, nasipse pazar gittiğimde resmederim.

TCM 21-05-2014 09:42

1 Eklenti(ler)
Yayladakilerin son hali; İkisi çiçeklenmeye başlamış, ancak soldaki de evde kalanın akıbetine uğrayacak gibi.

pria 21-05-2014 20:21

http://www.agaclar.net/forum/902606-post9.htm

http://www.agaclar.net/forum/1284718-post14.htm

TCM 26-06-2014 11:00

1 Eklenti(ler)
Lupinlerin son hali...

yeşillim 26-06-2014 11:32

Sn TCM,
Lupin'lerin ilk yılı mı?
Çimlendirildikten sonra ikinci yılında çiçeklendiğini biliyordum..!
Ya da fide olarak mı diktiniz?

TCM 26-06-2014 13:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşillim (Mesaj 1299575)
Sn TCM,
Lupin'lerin ilk yılı mı?
Çimlendirildikten sonra ikinci yılında çiçeklendiğini biliyordum..!
Ya da fide olarak mı diktiniz?

Süreç yukarıda var. Her aşamayı yazmaya çalıştım. İlk yıl.

yeşillim 26-06-2014 16:52

Sonradan farkettim, bahçenizi de gezerek anlamış oldum.
Teşekkürler.

sarigoz 26-06-2014 22:41

1 Eklenti(ler)
Merhaba arkdaşlar..
Bizim bahçenin lupinleri..

TCM 27-06-2014 09:06

@sarigoz, sizin lupinlerin boyu kaç?

sarigoz 27-06-2014 22:14

Cüce değiller bunu yazabilirm.
Oldukça yüksekler..Ölçmedim fakat ölçtüğümde tekrar yazarım..
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1299945)
@sarigoz, sizin lupinlerin boyu kaç?

sarigoz 28-06-2014 12:36

Sayın TCM biraz önce ölçtüm
65-75 cm kadar yüksekliği...

eneskrky 09-09-2014 23:47

bende acı bakla tohumu istiyorum da bana yardımcı olabilirmisiniz :)

efeege 18-11-2014 12:23

2 Eklenti(ler)
bir hafta öncesi izmir koçtaştan aldığım lupin tohumlarının bir haftalık durumu.
salı günü ılık suda 24 saat bekletip çarşamba günü ektim.
pilastik kapta sera usulu uygulayıp oturma odasında beklettim.
üçgünde çimlendiler. şu anki bir hafta bile olmayan durumları.
yaza çiçeklerini görebilmek için uğraşım.
inşallah yaza kadar sağlıklı büyütüp çiçeklerini görebilirim..

Termiye 21-02-2015 09:34

X. ULUSAL EKOLOJİ VE ÇEVRE KONGRESİ 04-07 EKİM 2011, Çanakkale

KONYA’DA(TÜRKİYE) GIDA OLARAK KULLANILAN ZEHİRLİ BİR BAKLAGİL OLAN TERMİYE’NİN
[Lupinus albus L.subsp.albus(FABACEAE)] GELENEKSEL METOTLARLA ZEHİRİNDEN ARINDIRILMASI
Osman TUGAY , Füsun ERTUĞ, Deniz ULUKUŞ ve Betül UYAR
Selçuk Üniversitesi, Fen Fakütesi, Biyoloji Bölümü, Selçuklu /Konya

Konya’nın Doğanhisar, Ilgın, Seydişehir ve Beyşehir ilçeleri çevresinde tarımı yapılan zehirli bir bitki
olarak Termiye “Lupinus albus L. subsp.albus” tohumu özellikle kış ve bahar aylarında gıda olarak tüketilmektedir. Yapısında bulunan bazı alkoloidleri sebebiyle zehirli olan bu bitkinin tohumları bazı işlemlerden geçirildikten sonra
zehirinden arındırılmaktadır. Bu işlemler için Konya merkezde daha yeni metotlar kullanılırken, Doğanhisar Deştiğin’de geleneksel metotlar kullanılarak önce belli bir süre su içerisinde bekletilen tohumlar kazanlar içerisinde kaynatılır ve çuvallar içerisine alınarak birkaç gün derede bekletildikten sonra tüketime hazır hale getirilmektedir. Önceleri daha çok kaynatılan tohumlar değirmen de öğütülerek hayvan yemine karıştırılmak için yetiştirilen bu bitki son yıllarda gıda olarak tüketilmekte olup ekonomik bir değere sahip olmuştur. Gıda olarak tüketiminin yanı sıra verilen
bilgilere göre Konya bölgesinde tıbbi olarak şeker hastalarına iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca termiyenin kaynatıldıktan sonraki acı suyu bazı deri hastalıkları üzerine sürülerek kullanılmaktadır. Bu araştırmada
bitkinin yetiştirilmesi ve hasatından sonra tohumların gıda olarak tüketilinceye kadar olan süreci kaynak
kişilere dayanılarak ortaya çıkarılmıştır.

delikedi 28-03-2015 23:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 424603)
Bu haftaki durum...

Eklenti 79451

merhaba meyvelitepe konuyla alakali deil ama resimdeki mavi lupinin arkasindaki yanilmiorsam hafif pempemsi cicegin ismi nedir ben uzun zamandan beri ariorum o cicegi edinburg da acik arazide gormustum heryer o cicekle doluydu -ege ismini biliorsaniz lutfen paylasin -tsk ederim :)

Muda 16-06-2017 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Termiye (Mesaj 1358275)
X. ULUSAL EKOLOJİ VE ÇEVRE KONGRESİ 04-07 EKİM 2011, Çanakkale

KONYA’DA(TÜRKİYE) GIDA OLARAK KULLANILAN ZEHİRLİ BİR BAKLAGİL OLAN TERMİYE’NİN
[Lupinus albus L.subsp.albus(FABACEAE)] GELENEKSEL METOTLARLA ZEHİRİNDEN ARINDIRILMASI
Osman TUGAY , Füsun ERTUĞ, Deniz ULUKUŞ ve Betül UYAR
Selçuk Üniversitesi, Fen Fakütesi, Biyoloji Bölümü, Selçuklu /Konya

Konya’nın Doğanhisar, Ilgın, Seydişehir ve Beyşehir ilçeleri çevresinde tarımı yapılan zehirli bir bitki
olarak Termiye “Lupinus albus L. subsp.albus” tohumu özellikle kış ve bahar aylarında gıda olarak tüketilmektedir. Yapısında bulunan bazı alkoloidleri sebebiyle zehirli olan bu bitkinin tohumları bazı işlemlerden geçirildikten sonra
zehirinden arındırılmaktadır. Bu işlemler için Konya merkezde daha yeni metotlar kullanılırken, Doğanhisar Deştiğin’de geleneksel metotlar kullanılarak önce belli bir süre su içerisinde bekletilen tohumlar kazanlar içerisinde kaynatılır ve çuvallar içerisine alınarak birkaç gün derede bekletildikten sonra tüketime hazır hale getirilmektedir. Önceleri daha çok kaynatılan tohumlar değirmen de öğütülerek hayvan yemine karıştırılmak için yetiştirilen bu bitki son yıllarda gıda olarak tüketilmekte olup ekonomik bir değere sahip olmuştur. Gıda olarak tüketiminin yanı sıra verilen
bilgilere göre Konya bölgesinde tıbbi olarak şeker hastalarına iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca termiyenin kaynatıldıktan sonraki acı suyu bazı deri hastalıkları üzerine sürülerek kullanılmaktadır. Bu araştırmada
bitkinin yetiştirilmesi ve hasatından sonra tohumların gıda olarak tüketilinceye kadar olan süreci kaynak
kişilere dayanılarak ortaya çıkarılmıştır.

Arkadaşlar Çay ilçemizde belirli zamanlarda satılan termiyeyi Afyonkarahisar'da da satılmaya başlayınca biraz da merak ederek almıştım. Satan kişiyi daha önce tanıdığım için tohumunun olup olmadığını sordum. Olduğunu söyleyince bir miktar da tohum alarak ektim. Biraz sık ekmeme rağmen çıktılar. Bugün birkaç tanesinde morumsu çiçeklenmeler gördüm. İki yıllık olması gerekirken bu elimdekiler tek yıllık sanırım. Gelişmeleri buradan duyururum. Baharatçılarda acı bakla, yahudi baklası olarak satılan aynı şey olduğunu düşünüyorum. Büyüklük itibari ile aynı görünüyorlar. Şekere ve hemoroide iyi geldiği söyleniyor. Çiçek olarak aldığım ancak ekemediklerim ise tohum olarak oldukça küçükler.

Yarım kilo kadar aldığım termiye yukarıda anlatıldığı gibi işlemden geçmiş sanırım. Hiç acısı bulunmamakta. Kabuğunu çıkarıp kolay bir şekilde yenebiliyor. İlk defa tükettiğimiz halde beğendik.

gunes tor 30-04-2020 18:59

merhaba yeni aldigim minik fidelerimi buyukce saksilara diktim.ancak birazcik buyudukten sonra yapraklarin rengi acilmaya, bazilarinda ise yapraklar buzusmeye basladi..nedeni ne olabilir acaba..bu arada saksilar bahcede, baya buyukler.ve oglen gunesini cok az aliyorlar..

Emmazunz 12-05-2020 11:18

3 Eklenti(ler)
Tohum ve hazır fide tecrübelerimde başarılı olamayınca hazine bulmuş gibi oldum dün serada bu yetişkin lupinleri gördüğümde.��
Hangisinden iyi sonuç alacağıma emin olamadığım için birini bahçeye diğerini saksıya diktim.

Emmazunz 12-05-2020 11:24

1 Eklenti(ler)
Köklerinde bir sürü yavru var, çiçeklenme bittikten sonra ayırmayı düşünüyorum. Bahçeye diktiğimin köküne çam talaşı koydum salyangoz önlemi olarak.

sumrum01 15-08-2020 12:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emmazunz (Mesaj 1587992)
Köklerinde bir sürü yavru var, çiçeklenme bittikten sonra ayırmayı düşünüyorum. Bahçeye diktiğimin köküne çam talaşı koydum salyangoz önlemi olarak.

Sn.emmazunz nasil bir topraga ektiniz hazir torf mu ? Ben bahceye direk ektim tohumdan ektim buyuduler biraz sarardilar zma cicek acmadilar....

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:57.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025