![]() |
karışık renkli ebegümeci
Buket hanımın gönderdiği resim gülhatmi bence. Benim bahçemde ebegümeci ve gülhatmi var. Ebegümecinin boyu bir metreyi bulmuyor. çiçekleride küçük oluyor.
|
İsim karışıklığı sanırım yöresel. Kıbrıs'ta biz sizin gülhatmi dediğiniz bitkiye Ebe gömeci diyoruz. Geçen hafta bir serada gül hatmi diye bir çiçek gördüm. Yaprakları bendeki Ebegömecine benziyordu ancak henüz çiçeklenmemişti.
|
1 Eklenti(ler)
İşte ismi ne ise bendeki çiçekler...
|
Boyları çok uzun, bu yıl çiçekleri geçince tohumlarından toplayacağım. Aslında Kıbrıs'a geldiğinde sana sormuştum ama uygun yer yok deyince vermemiştim.
|
Zaten boylarını bildiğim için ben de uygun olamayacağını düşünmüştüm. İşte fotoğraf durumu gösteriyor.
|
Buket Hanım'ınkiler kadar boylanacaklar mı bilmiyorum ama odalları oldukça kuvvetlendi. En sevmediğim çiçek türleri çiçeklerini taşıyamayıp ayakta duramayıp destek isteyenler. Grup dikilen çiçeklerin her birini desteklemek hem zor oluyor hem çubuklar güzel görünmüyorlar.
Ebegümeçlerinin gövdeleri oldukça güçlendi, kalınlaştı. Durmadan yan dallar veriyor ve uzuyor. Şimdilik çiçek tomurcuğuna benzer bir oluşum göremedim. Fotoğrafını çektim ama yukardakiyle aynı görünüyor, eklemeye gerek görmedim. |
Benimkiler seralardaki hormonlu çiçekler gibi... Ama sizi yanıltmasın, ben daha önce de belirttiğim gibi geçen yıldan kalanları sökmedim sadece yapraklarını alttan budadığım için bu kadar uzun oldular. Komşumunkiler bu yıl yeşerdi, onunkiler şu anda yaklaşık 100-120cm kadar boyda...
|
1 Eklenti(ler)
Galiba açmaya hazırlanıyor :)
Eklenti 39954 |
1 Eklenti(ler)
Bugün bir tanecik çiçek açmış. Tek olduğundan yakın çektim. Grup halinde açınca boydan çekeceğim. Ben çok beğendim çiçeğini. Bakalım hepsi aynı renk mi açacak? Çiçek çapı 10 cm kadar, oldukça büyük sayılır.
Eklenti 40530 |
Sabah alelacele çektim fotoğrafı, koklamak aklıma gelmedi :) Koklayıp durumu yazarım. Bitki boyu 1,5 metre civarında arada 2 metreye doğru yol alanlar da var :) Evet paketteki ile aynı çıktı, hayal kırıklığı yaşatmadı :)
|
Benimkiler ile çok benziyorlar sanırım boyları da dediğim gibi oldu. Dilerim başka renkleri de açar. Açmazsa, benimkilerden sizin için tohum toplar gönderirim.
|
Acemi bitkiseverle ve benim gibi kolay yetişen türlere ilgisi olanlara kesinlikle tavsiye edebilirim. Tohumunu direk toprağa atmak ta ayrı bir kolaylık. Tarhlarda-saksılarda tohumları fide haline getirip o küçücük fideleri yerlerine dikmek te ayrı bir zorluk oluyor. Bu sırada fidelerin bazıları da telef oluyorlar. Bu bitkinin böyle bir derdi yok.
|
1 Eklenti(ler)
Çiçekler artmaya başladı ama şimdilik sadece iki ince dal olanı açtı, ikisinin rengi de aynı çıktı. Daha gelişmiş bitkilerin çiçekleri henüz açmadı.
Eklenti 40675 |
Pes doğrusu. Tohum paketiyle aynı çiçeklenmiş. Gözün aydın Limoncuğum.:)
|
Sağol Zenfree :)
uzman16, bugün kokladım da sıfır koku :) |
Bu çiçeğin hatmi çiçeğiyle bir akrabalığı var mı?Çiçekleri ve boylu olması çok benziyor.
|
Ben bu çiçeği ilk kez ektim. Hatmi hakkında hiç bilgim yok. Ama galiba çiçek sıralanışı farklı oluyor. Bir de bunun gövdesi hatmiye göre daha narin sanıyorum.
|
Çİçeğin boyuna posuna göre çiçek sayısı pek az gibi geldi bana. Belki zamanla artacaktır.
|
Yukarıdaki yazıda aceleci davranmışım. Her gün çiçek sayısı artıyor. Beyaz ve yukardaki ton açıyorlar. Daha da yüzlerce açacak tomurcuk var. Boylarının uzunluğuyla köpeğimizin evine de gölge yapıyorlar. Rengarenk, neşe veren çiçek türlerinden :)
|
4 Eklenti(ler)
Buket Hanım Ferda Hanım'ın ya<dığı gibi sizin bitki ile bunun çiçek dizilişleri farklı.
Bol çiçeklendi, ben sevdim bu bitkiyi. Sizce nasıl? :) Neşeli değil mi? Eklenti 41491 Eklenti 41492 Eklenti 41493 Eklenti 41494 |
En alttaki fotoğrafta çiçekleri ufak gibi çıkmış ama sizi yanıltmasın objektife boydan sığdırmak isteyince uzaklaştırmak zorunda kaldım. Orada gördüğünüz bitki yüksekliği 2 metre civarında.
Zahmetsiz ve arsız çiçek açan bitkiseverlerdenim. Bu çiçeğin tohumlarını nerede büyümesini istiyorsanız toprağa serpiştiriyorsunuz. Biraz su biraz iltifattan başka bir isteği yok. Şu anda durduğu yer hemen tüm gün güneş alıyor. Demek ki güneşi seviyor. Belki gölgeyi de seviyordur, denemedim. :) |
Kesinlikle çok güzel bir çalışma olmuş limon. Tebrikler! Hatmi çiçeğiyle akraba olabilir mi bilmem ama hatmi değil bu. Hatmi çok yıllık. Kendi kendine aynı yerden çıkar. Bizim buralarda yabani olarak da dağlarda çıkar ama beyaz olanı. Ev önlerindeki hatmiler farklı renklerde ve katmerli olanları da var. Limon'un çiçeği gerçekten çok eğlenceli.
|
Tabi tabi benim için de çok önemli bir detay. Bekle bekle iki günde çiçek açıp solsun can sıkıcı bir durum. Bunlar sanki uzun süreli açacak gibiler. Yüzlerce açacak tomurcuk var sırada.
Beraberce göreceğiz. Sehernaz, teşekkür ederim. |
Sevgili Limon; seninkiler benimkilerden daha farklı ( benimkilerde çiçekler daha iri gibi duruyor), Ferda Hanımın dediği gibi diziliş olarak farklı ve daha bir güzel. Ellerine sağlık. İki bitkinin farkını böylece öğrenmiş olduk.
|
Ebegümeçleri ömürlerini tamamladılar. Yarın öbür gün sökmeyi planlıyorum. Tohum toplama işini fotoğraflamaya çalışırım.
Bitkinin çiçekli kalma süresi yaklaşık bir ay kadar. Tüm yaz çiçekli kalmasını tercih ederdim. Ama yine de kısa süreli sayılmaz. Ben bu çiçeklerin tohumlarını güllerin arasına ekmiştim. Güller Mayıs'ta açıp geçtikten sonra ilk budamalarını yapınca emegümeçleri açmaya başladılar. Şimdi güllerim ikinciye açmaya başladılar, emegümeçleri ömürlerini tamamladılar. Aradaki boşluğu güzel kapadılar :) |
5 Eklenti(ler)
|
Bu ufak kurtçuklara benzeyen tohumların üzerindeki kabuğu soyulunca solda görünen gibi siyah mercimeğe benzeyen tohumlar ortaya çıkıyor. Bu çiçeği sevdim seneye ben de yetiştirmek isterim diyen varsa adresini özel mesajla göndersin lütfen.
|
Sevgili Limon; tohumları görünce, benimkilerle seninkilerin kesinlikle ayni çiçek olmadığından emin oldum.
|
Sevgili Limon, ebegümeci (lavatera) maceranı baştan sona takip ettim, neden mi çünkü benimde elimde bu çiçeğin tamamen beyaz olanından bir paket tohumum var. Gerçekten gördüğüm kadarıyla martta ekilip normal şartlarda haziranda çiçeklenmeye başlamış ve çok güzeller. Şimdi bütün mesele şubat mart ayını sabırla beklemek. Kapı önünde de çok güzel bir görüntü yaratmışsın bununla ellerine sağlık. Yok yok ben bu sene bu işleri sıkı takibe aldım bile..
|
Sağolun Şükran Hanım. Tek dezavantajı boyu çok uzayınca bir desteğe bağlanma ihtiyacı duymaları.Bağlanmazlarsa sert bir rüzgarda yere yatıyorlar. Yüksek bir duvar önünde de güzel dururlar diye düşünüyorum. Sizin yazınızdan sonra ben de sayfayı baştan okudum, tohumunu topladığımı tamamen unutmuşum. İnşallah tohum kutusuna kaldırmışımdır :)
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 20:37. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025