agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

mandalinleerik 13-05-2013 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adneser (Mesaj 1154363)
Sayın Mandalinleerik

Sizin Plumeria'lar yaprakları epeyce büyümüş, acaba çiçekleri ne renk:confused:

Sn adneser inanın renklerini bende bilmiyorum. Şansımıza artık zaten, renginden geçtim yapraklasınlar yeter :)

Bu arada sizinkilerin de maşallahı var. Çiçeklenirlerse sanırım sizinkilerle aynı zamanda çiçeklenecek benimkiler de. Heyecanla beklemedeyim.

can17can 14-05-2013 23:17

5 Eklenti(ler)
Yaklaşık 1.5 ay önce erken diktik diye endişe ettiğimiz Plumeriaların bir çoğu yapraklandı ve köklendi. :)

Sulamaya gelmiyorlar arkadaşlar, köklerin hafif nemli oldugundan eminseniz bitkiyi fısfıslamanız yeterli. Harç çok kuruduğundada harcıda biraz fısfıslayabilirsiniz ama bitkiye göre daha seyrek yapmaya gayret edin.

adneser 15-05-2013 13:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 1155100)
Yaklaşık 1.5 ay önce erken diktik diye endişe ettiğimiz Plumeriaların bir çoğu yapraklandı ve köklendi. :)

Sulamaya gelmiyorlar arkadaşlar, köklerin hafif nemli oldugundan eminseniz bitkiyi fısfıslamanız yeterli. Harç çok kuruduğundada harcıda biraz fısfıslayabilirsiniz ama bitkiye göre daha seyrek yapmaya gayret edin.

Sayın can17can
Maşallah hepsi harika olmuşlar, bir dahaki haftaya kadar dahada mükemmel olacaklar, Alanya dönüşü gelip canlı canlı göreyim, emeklerinize sağlık.

Selamlar

mandalinleerik 15-05-2013 13:39

Köklü fotoğrafı gördüğüm iyi olmuş. Benimkilerin yaprakları da biraz daha büyüdü. Çıkarıp bakmak geliyordu içimden acaba köklendiler mi diye :) İyiki şeytana uyup bakmamışım.

can17can 15-05-2013 20:21

Teşekkürler Sayın adneser :) en yakın zamanda bekliyoruz :)

Sayın mandalinleerik, merakınızı biraz olsun giderebildiysem, ne mutlu bize :rolleyes:

Zafer İLKEN 16-05-2013 17:27

5 Eklenti(ler)
Değerli dostlar

Plumerialarımda son durum, bu yaz 20 kadarının çiçeklenmesini
bekliyorum, umarım başarırım.

Sevgiler
Zafer İLKEN

mesut.bnd 17-05-2013 11:16

Plumeria celiklerim çürüyor

2 Eklenti(ler)
Degerli Dostlar;
1 mayis tarihinde tekrar yeni celikler alip (foto 1,2), asagida gorulen ev yapimi sera ortamina diktim (foto 3). Seffaf plastikten mamul, kapakli camasir sepeti, altina bol delikli kontraplaktan izgara koydum. Icerisine malzeme olarak sikistirilmis cocopeat ve perlit kullandim. Daha once sizlerden gelen önerileri de dikkate alarak malzemeyi sadece hazirlarken islattim, nemli halde iken celikleri diktim, ilave olarak cansuyu vermedim. Sonrasinda ise, dune kadar umutla beklemeye basladim..:)

Beklerken; kutunun guneşten etkilenmemesi icin gunduzleri uzerine tahta ile orttum, aksamlari kapagi acarak havalandirdim, olusan nemi disari cikardim. hic su vermedim.

Ancak, dun 1 yasindaki kizimin uzun zamandir merakini cezbeden ve bir turlu cozmesine izin vermedigimiz balkondaki bu sihirli kutuyu keşfetme operasyonunu başarıyla tamamlamasi ve 2-3 adet celigi yerinden etmesi sonucu, "korkularimizla yüzleştik"... bu denememiz de husrana dogru ilerliyor. (foto 4,5,6).

kiymetli görüş ve önerileriniz için şimdiden teşekkur ederim.

Zafer İLKEN 17-05-2013 14:42

Sevgili Plumeria dostları
Sayın can17can'ın göndermiş olduğu fotoğraflar üzerinden -sizlerin ve sn can17can'ın izniyle-bu işe gönül vermiş birisi olarak bazı fikirler beyan etmek istiyorum. Gördüğüm resimlerdeki plumlar boylarına göre çok ince ve kökleri yeterince gelişmemiş; bunun iki nedeni olabilir:
birincisi gereğinden fazla sulanmışlar, kökler tembel kamış, enerji boya gitmiş; ikincisi ise
güneşe ulaşabilmek için boylarını uzatmışlar. Bana (Antalya gibi bir yer için) ilk şık daha mantıklı geliyor, ancak bir itirazım daha var; plumları gereğinden çok sulamayın ancak belirli bir büyüklüğe erişenleri de sadece yağmurlama ile doyurmaya çalışmayın; bu, hem yetmeyebilir hem de bakteri üretimini (fungus) artırabilir.

Sağlıcakla kalın

Prof.Dr. Zafer İlken
(Ziraat değil Makina Mühendisliği profesörü)

can17can 19-05-2013 06:13

zafer bey tespitleriniz kısmen doğru sera ortamında 25 cm arayla dikildikleri için mecburen boya gittiler. antalyada aşırı sıçaklarda mecburen fazla sulumak zorunda hissediyorsunuz kendinizi birde ben aşırı sulama meraklısıyım herhalde bu yüzden adeniumlardada kaybımız çok oldu. gövde kalınlıklarına gelince ben normal olduğunu düşünüyorum ince gövde li olanlar yaprakları kaşık şeklinde olan pudica cinsi olanlar gövdeleri daha narin ve ince yapılı oluyor. bunlar aşırı boylandılar ve budayarak çelik yapmak zorunda kaldık.

can17can 19-05-2013 06:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mesut.bnd (Mesaj 1156260)
Degerli Dostlar;
.

merhaba
çeliklerinizin çürüme nedenleri aşağıdakiler olabilir
- plastik kabınıza drenaj delikleri yok sanırım.
saksılarda drenaj delikleri sadece fazla suyun tahliyesi için değildir. aynı zaman da aşağıdan yukarıya hava sirkilasyonu için çok gereklidir. saksı seçerken ilk bakmamız gereken bu drenaj delikleridir. saksı üretimi yapan yabancı kaynaklara bakarsanız fotoğrafların çoğunun drenaj sistemini gösterdiğini görebilirsiniz. bizde ise malesef sadece saksı fotoğrafları var
- çelik yapma tarihi itibariyle ısı yeterli gelmemiş olabilir köklenme için sıcaklığın gece ve gündüz 18 derecenin üstünde olması gerekiyor.
- köklendirme için biz sadece cocobeat kullanıyoruz. perlitle karıştırılması doğru değil. ikisinden birini tercih ederek kulanmanız daha isabetli olur
Mevcut harcınız enfekte olduğu için yeni bir harca mevcut çeliklerinizin çürüyen kısımlarını keserek drenaj sistemi olan bir kaba sera ortamı yaratarak dikerseniz. çeliklerinizin hala yaşama şansları olduğunu düşünüyorum

mesut.bnd 20-05-2013 09:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi can17can (Mesaj 1156987)
merhaba
çeliklerinizin çürüme nedenleri aşağıdakiler olabilir
- plastik kabınıza drenaj delikleri yok sanırım.
.... çeliklerinizin hala yaşama şansları olduğunu düşünüyorum

Sevgili Can17Can
Cok tesekkur ederim, gercekten uyardiginiz hatalari yaptim.
Bu dogrultuda tedbir alacagim. insallah kurtulabilirler.
sevgiler..

mesut.bnd 20-05-2013 10:08

[QUOTE=Zafer İLKEN;1156318]Sevgili Plumeria dostları
Sayın can17can'ın göndermiş olduğu fotoğraflar üzerinden -sizlerin ve sn can17can'ın izniyle-bu işe gönül vermiş birisi olarak bazı fikirler beyan etmek istiyorum. Gördüğüm resimlerdeki plumlar boylarına göre çok ince ve kökleri yeterince gelişmemiş; bunun iki nedeni olabilir:.....
QUOTE]

Merhabalar,
bende bu konudaki gozlemimi paylasmak istedim.
yaklasik 2-2.5 yil kadar once 10-15 adet plumeriayi tohumdan yetistirmeye basladim. bazilari daha hizli bazilari daha yavas gelişim gosterdiler. Evimiz guneydogu cepheli (ankara), ciceklerin bulunduklari yer surekli isik alan aydinlik bir kose, ayrica gunde 4-5 saat dogrudan gunes isigina maruz kaliyorlar.

gectigimiz yil, yaz basinda vasat gelişim gosterenlerden 2 tanesini daha fazla gunes almalarini teminen meyve bahcemize goturdum (bandirma). Evde kalanlar boy olarak daha fazla uzadilar ama ciceklenme veya cicek dali oluşturma ile alakali hicbir hazirliklari olmadi. Bahcede olanlar ise daha kisa olmalarina ragmen hem govde olarak yaklasik 2 kattan daha fazla kalinlaştilar, hem de kışa girerken cicek dalinin ucunu gosterdiler.

Gectigimiz hafta tekrar bahceye tasidim, uyanmaya basladilar, sanirim yakin zamanda ikisinin de cicekli resimlerini sizlerle paylasabilecegim. renklerini cok merak ediyorum.

Boylece; gunes ve sicakligin plumerialarin gelişimleri uzerindeki etkilerini yakindan gormus olduk.

selam ve sevgiyle....

Jezebel 21-05-2013 15:41

1 Eklenti(ler)
Saksısı zarar gördüğü için şubat sonu direkt olarak toprağa diktiğim plumeriam.

Eklenti 407838

Gayet sağlıklı göründü gözüme.
Bakalım bu koşullarda ağaç olabilecek mi.

Jezebel 21-05-2013 15:56

1 Eklenti(ler)
Hayatta kalan 3 Plumeryamdan ikincisi.
O da şubat sonundan bu yana dışarıda. Japon gülünün saksısına diktim, yer darlığından.

Eklenti 407844

Yaşıyorlar ya ona da şükür, yani ikisi için de.

mandalinleerik 30-05-2013 23:33

4 Eklenti(ler)
Plumerialarım annemin tabiriyle "doğdum büyümez". Yaprak gelişimleri çok yavaş. Acaba saksıdan alıp bahçemize dikmem daha mı iyi olur. Tavsiye eder misiniz?

Eklenti 412352

Eklenti 412353

Eklenti 412354

Eklenti 412355

adneser 30-05-2013 23:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik (Mesaj 1163542)
Plumerialarım annemin tabiriyle "doğdum büyümez". Yaprak gelişimleri çok yavaş. Acaba saksıdan alıp bahçemize dikmem daha mı iyi olur. Tavsiye eder misiniz?

Sayın Mandalinleerik

Sizin yaprakların gelişmeleri gayet güzel benimkilerde fazla bir gelişme yok gibi fakat yaprakların arasında tomurcuk benzeri bir görüntü var,bakalım ne çıkacak yarın resimlerini yüklerim.

Selamlar

mandalinleerik 31-05-2013 00:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adneser (Mesaj 1163551)
Sayın Mandalinleerik

Sizin yaprakların gelişmeleri gayet güzel benimkilerde fazla bir gelişme yok gibi fakat yaprakların arasında tomurcuk benzeri bir görüntü var,bakalım ne çıkacak yarın resimlerini yüklerim.

Selamlar

Merhaba Sn adneser,

Yapraklar sağlıklı fakat gelişimleri yavaş. Sizinkileri çok merak ettim tomurcuk belirtileri güzel bir haber. Resimleri merakla bekliyorum.

egülnur 31-05-2013 15:06

1 Eklenti(ler)
'' Doğdum büyümez '' çok güzelmiş. Bir de bunlara ölü adamın parmakları diyorlarmış. Sanırsınız ki her koşulda çiçek açacak. Benim Bodrum dakilerden kışı saksıda dışarıda geçiren çürümüş:( Diğeri bu durumda. İstanbul da depoda kışlayıp bir ay önce balkona aldığımda yaprak bile yok. Sn Can17 darılmasın ama ben hala sabır diliyorum benim durumumdakilere.:o

egülnur 31-05-2013 15:08

Bu arada besin eksikliği olabilir diye yanmış hayvan gübresiyle destekledim bu gidişimde:)

kopshtar 31-05-2013 15:45

Sn Mandalinleerik annenizin tabiri cuk oturmuş. Türkçe isim aramaya gerek yok.
Ben bu yıl vaz geçmek üzereyim artık. Her 2-3 yılda bir başa dönmekten sıkıldım. Tam gelişmeye başlar kış gelir. Haziran oldu tepede sadece kızarıklık var.

adneser 31-05-2013 22:23

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik (Mesaj 1163556)
Merhaba Sn adneser,

Yapraklar sağlıklı fakat gelişimleri yavaş. Sizinkileri çok merak ettim tomurcuk belirtileri güzel bir haber. Resimleri merakla bekliyorum.

Sayın Mandalinleerik

Tomurcuklar bu gün biraz daha belirgin tahminen çiçek tomurcukları.

Eklenti 412655

Eklenti 412656

Eklenti 412657

Diğer ikisinde bir belirti yok

Eklenti 412658

Mutlu Kutlu 02-06-2013 11:12

Görsel şölen,

5 Eklenti(ler)
Resimlerdeki plumerialar büyük boy olarak ithal geldi, renkleri garantilemek için hepsini aşılamışlar.

Toplam 13 tane, 13 ayrı renk. Çok pahalı, hemde pek çok.

Bunlardan üretmeye fırsatım olacağını sanmam, önümüzdeki hafta içi hepside satılmış olur sahiplerine.

Mutlu Kutlu 02-06-2013 11:28

Resimlerin devamı,

5 Eklenti(ler)
Çok şanslıyım, bu harika bitkilere sürekli sahip olamasam da. Ben keşfediyorum, güzellik yarışmasında seçim yapar gibi ben seçiyorum. Kıymet bilen müşterilerime satıyorum.

Kokular yoğun, birbirinden farklı olsada ağırlıklı olarak yasemin+vanilya karışımı bir koku algılıyorum.

Shrimp 07-06-2013 00:08

Merhabalar bu resimler sayfanızda yok nasıl alışveriş yapalim

Mutlu Kutlu 07-06-2013 07:13

Merhaba,

Size özel mesaj gönderdim,
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Shrimp (Mesaj 1166632)
Merhabalar bu resimler sayfanızda yok nasıl alışveriş yapalim

adneser 11-06-2013 23:42

2 Eklenti(ler)
Çelikten yetiştirdiğim Plumeria'nın çiçek tacı iyice belirginleşti.

Eklenti 416856

Eklenti 416857

Mutlu Kutlu 13-06-2013 12:15

Plumeria,

5 Eklenti(ler)
Yapabilen çok güzel yapıyor bu işi, benimde en kısa zamanda böylesi üretimler yapmam lazım.

Şu renklerin güzelliğine bakarmısınız? Hele birde ortası bordo dışı gri olan gelmişti ki, başında 3 alıcı ben alacağım diye kapıştık. Ama ilk yakalayan ben olduğum için bende kaldı:) Tek açmış çiçeğini birisi istedi kıramadım verdim, yeniden açınca resim çeker yüklerim.

mandalinleerik 14-06-2013 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi adneser (Mesaj 1168721)
Çelikten yetiştirdiğim Plumeria'nın çiçek tacı iyice belirginleşti.

Eklenti 416856

Eklenti 416857

Çiçekleri merakla bekliyorum Sayın adneser

mandalinleerik 14-06-2013 10:09

4 Eklenti(ler)
Plumerialarım sanırım ölmek üzere. Aşağıdaki Plumeria'larım birinin gövdesi önce yumuşamaya başladı daha sonra yaprakları uçtan kurumaya başladı.

Diğeri ise yaprakları aşağı doğru ama onun gövdede herhangi bir yumuşama yok. Diktiğimden beri can suyu haricinde bir kere sulama yaptım aşırı da sulamadım. Sizce kurtulurlar mı? ya da düzelmeleri için ne yapmam gerekiyor?

Eklenti 417465

Eklenti 417466

Eklenti 417467

Eklenti 417468

adneser 14-06-2013 10:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mandalinleerik (Mesaj 1169637)
Diktiğimden beri can suyu haricinde bir kere sulama yaptım aşırı da sulamadım. Sizce kurtulurlar mı? ya da düzelmeleri için ne yapmam gerekiyor?

Sayın Mandalinleerik

Plumerialarınız acilen suuuuuuu diye bağırıyor.

Ben ortalama 15-20 günde bir az'da olsa su veriyorum, çiçeklerini bende merak ediyorum.

Saygı ve selamlar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025