agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Bahçe Süs Bitkileri (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/)
-   -   Plumeria (https://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/5352.htm)

Emre Albayrak 04-05-2009 22:07

Sevgili Günsu Plumerialarınızı büyük saksılara almanıza gerçeken gerek yok. Çünkü Plumeria saksı büyütmeden sonra büyümesini durduruyor.. İyice büyümeden yani yaklaşık 40-45 santime ulaşmadan 10 santim çaplı saksılar yeterli olur sizin için.

günsu 08-05-2009 13:14

Ama ben yeni değiştirmiştim.

Olmazsa durumlarına göre tekrar küçük saksılaramı alsam.

verdoque 09-05-2009 11:29

4 Eklenti(ler)
Aşağıdaki mesajda da yazdığım gibi plumeriamın durumu pek iyi değil. Geçen hafta saksısını değiştirdim. Daha küçük bir saksıya diktim. Resimlerini şimdi ekliyorum. Sizce sorun nedir?

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=840

zenfree 09-05-2009 17:51

1 Eklenti(ler)
Geçen yıl tohumdan yetiştirdiğim plumeria tüm yapraklarını dökmüştü. Kuruduğunu düşünmeye başlamıştım ki yeniden yaprak vermeye başladı. Çok sevindim.

Adalet Yağcı 11-05-2009 19:20

2 Eklenti(ler)
On gün önceki şiddetli fırtına pulmerialarımı oldukça hırpalamıştı, yine de kendilerini toparladılar.
Onbeş günde bir sıvı besin vermeye devam ediyorum.
Havalar biraz daha düzelsin, elime sopayı alıp onları korkutmaya başlayacağım, belki işe yarar :)

Sebahattin Sargın 11-05-2009 19:30

Kocaman bir maşallah Adalet Hanım, ne kadar güzel olmuşlar. Sanırım güneyin iklimi plumeriaların daha iyi gelişmesini sağlıyor...

Sevgiler ;)

Adalet Yağcı 11-05-2009 20:17

Sevgili Sebo, Pulmeria söz konusu ise, hiç kaçırmıyorsunuz değil mi?
Biliyormusunuz bu çiçeği ilk sizin mesajınızdan öğrendim, Ünv. yeni kazanmıştınız ve arkadaşlar "çiçeklerinize biz bakalım" diyorlardı, siz de "pumeriamı kimselere vermem" demiştiniz, merak edip bu neymiş diye baktığımda gördüm ilk defa pulmeriayı.

Şimdilik hepsinin keyfi de yerinde, büyük bir sabırsızlıkla açmalarını bekliyorum :)

verdoque 15-05-2009 09:38

Fotoğraflarını eklediğim plumeriamın sadece tepedeki tek yaprağı kaldı. bir de hiç büyümeyen sürgünü var. Balkonda günde birkaç saat güneş alan bir yerde duruyor şu anda. Kışın dinlendirmediğim için mi böyle oldu acaba?

Volare 20-05-2009 18:05

Sayın Adalet hanım ,
ne güzel bir bitki ,yeni keşfettim :rolleyes: ,geç kaldığım için çok üzüldüm .
Yeni bir paket tohum sipariş verdim , ancak fidan bulmam lazım :(
Sizi çok , ama çok kıskandım .

Adalet Yağcı 20-05-2009 18:45

Aman sevgili Volare, şimdiye kadar adenium ve pulmeria kadar rahat yetiştirdiğim bir çiçek olmadı, selluka ile kıyaslanınca son derece kanaatkar ve vefalı olduğunu söyleyebilirim.

Tohumdan yetiştirmek çok zevkli, çok çabuk gelişiyorlar, pulmera yetiştirmeyi çok seveceksiniz, inanın :)

Aslında renkleri belli olsaydı seve seve birini size hediye ederdim, ama ben karışık almıştım, hangi bitkinin ne renk açacağını bilmiyorum şu an, anlamak için de bir kaç sene beklememiz gerekecekmiş :(

celalsungur 20-05-2009 19:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Volare (Mesaj 425894)
Sayın Adalet hanım ,
ne güzel bir bitki ,yeni keşfettim :rolleyes: ,geç kaldığım için çok üzüldüm .
Yeni bir paket tohum sipariş verdim , ancak fidan bulmam lazım :(
Sizi çok , ama çok kıskandım .

Allah sabırlar versin, daha çiçek açtığını gören yok.
Aramıza hoş geldiniz.;)

Adalet Yağcı 20-05-2009 21:24

Alıntı:

Allah sabırlar versin, daha çiçek açtığını gören yok.
Aramıza hoş geldiniz.
Bu konuda benim özel yöntemlerim var, duymadınız sanırım :)
yıllarca meyve vermeyen ağaçlarım tehditlerime dayanamadılar, çiçeklerime de aynı yöntemi kullanmayı düşünüyorum, ama daha altı aylıklar, şimdiden onları bunalıma sokmak istemiyorum :-)

Volare 21-05-2009 01:29

Ben de karisik tohum aldim .
Surprizler oluyormus , guzel renkler cikabiliyormus:)
Hem goze , hem burna hitabetmesi cok guzel .
O guzelim cicekleri beklemeye hazirim .
Bu arada arastirip fidan icin bakayim diyorum .
Galiba Tropik serada var gibi animsadim .
Saygilar.

lerdemir 21-05-2009 11:19

Var Sn. celalsungur, var.

Bakın, Adana'dan Sn.MSaygin 21 Ekim 2008 tarihli ve 657 numaralı şu yazısında açmış plumeryasından iştah açıcı görüntüler sunmuştu bize.

Darısı başımıza.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalsungur (Mesaj 425956)
Allah sabırlar versin, daha çiçek açtığını gören yok...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 302321)
merhaba,

Plumeria çiçeklerinin hepsini birden açmıyor, sırayla açıp döküyor, hepsini birden fotoğraflama şansım olmayacak gibi, o yüzden şimdi yükleyebilirim adım adım çiçeklenme fotoğrafını;

Eklenti 50359

Bu çiçeklenen plumeria tohumdan çıkanlardan mı diye soran üyelerimiz için tohumdan çıkanlardan en çok büyüyenin fotoğrafını da çektim.Onun da çiçeklenmesi belki seneye olur, kim bilir.

Eklenti 50360
...

İlkin 21-05-2009 13:22

Benim tohumdan büyüttüğüm bir adet olan plumeriam hala yapraklanmadı. Yaprak oluşumu var en tepe noktada ama haftalardır aynı duruyor. Sıcaklık hala yetmiyor mu acaba?

MSaygin 21-05-2009 15:19

Evet, lerdemir'in belirttiği gibi, tohumdan değil de hazır fide olarak aldığım plumerya geçen yıl açmıştı.Hatta bugün bitkiyi incelerken geçen yılki çiçek sapı da elimde kaldı.Bu sap ne olacak diye düşünüp duruyordum, demek ki sonraki yıl atıyor kendini.
Çiçek sapının dibinden 3 kola ayrıldı bitki, sanırım bu yıl bu üçünün uçlarında ayrı ayrı çiçek sapları olacak.

lermedir'in yönlendirdiği mesajdaki, dışarı ekilen test bitkisi ne yazık ki kışı geçiremedi, yandı sünger gibi oldu.Dibine kadar dilim dilim kestim ama canlı kısmı kalmamış.

Seradakilerin ve evdekilerin hepsi yapraklandı, bir kısmı gövdeden yan dallar da çıkardı.Yan dalları olan bitkiler daha estetik duruyor.
Seradakileri doğrudan güneşe çıkartıp damlama döşemem lazım ama asıl işimden vakit bulamıyorum bu yıl.

İlkin, benimkiler de uzun süre o oluşum şeklinde kaldı, 15 gündür büyüyor bitki, az daha sabredersen büyürler sanıyorum.Ama sıcaklık yetiyor, o konuda tereddütün olmasın.

İlkin 21-05-2009 15:58

Teşekkürler Mehmet, bekliyorum bakalım. Toprakta kurumaya yakın su veriyorum. Gübre de verdim. Bakalım neler olacak artık. Durup durup tam patlama yaşarmış... ;)

cybl 22-05-2009 09:56

Selamlar
Ben de karışık 10 adet plumeria tohumu ekmiştim.Yaklaşık 2 hafta önce sanırım. Hemen hemen 5 tanesi çimlendi diğerleri de çimlenmek üzereler.Yarın fotoğraflarını eklemeye çalışırım. Benim size bir sorum olacak. Ben tohumları 45'lik küçük viyollere ekmiştim. Dün forumu incelerken plumeriaların köklerinin kıvrılmaması gerektiğini öğrendim. Bu sabah evden çıkmadan önce de viyollerin altına baktım. İlk çimlenen ve şu anda ikinci çift yapraklarını çıkarmaya başlayan iki plumerianın köklerinin viyollerin altından görünmeye başladığını fark ettim. Kökler bayaa bir uzamışlar ve yana doğru da kıvrılmışlar. Sanırım benim viyoller küçük gelmiş. Şimdi ben bu iki çimlenmiş pulmeriayı daha derin saksılara almayı düşünüyorum akşama. Ama daha henüz hiç çimlenmemiş ve daha yeni yeni kafalarını kaldıran tohumları da mı derin saksılara almalıyım. **** hiç ellemesemmi acaba, yeni yeni çimlenirken yerlerini değiştirmek köklere zarar verirmi? Sizce ne yapmalıyım?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.

lerdemir 22-05-2009 10:09

Sn.cybl,

"...plumeriaların köklerinin kıvrılmaması gerektiği..." forumda nerede belirtilmişti? benim gözümden kaçmış olmalı.

cybl 22-05-2009 10:57

hemen bakıyorum 1 dk. yoksa yalnış mı hatırlıyorum?

cybl 22-05-2009 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Albayrak (Mesaj 192220)
...Fazla bekletmeyin.. Kök dönme yapıyor sonra. Beyaz dişini çıakrıp en fazla yarım santim uzadıktan sonra kaktüs toprağına geçirin tohumlarınızı...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Albayrak (Mesaj 193312)
.... 2-3 günde kök yaklaşık 3 cm kadar oluyor. Ama burada dikkat etmeniz gereken konu kök sığ kapta baş gösterdiğinden eğrilme olabiliyor. Siz kök tam olarak eğilmeye yönelmeden saksıya aktarma işlemini tamamlayınız....

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre Albayrak (Mesaj 194844)
Kök verdikten 5-7 gün sonra tohumlarınızın kökleri dönme yapmadan toprağa geçirmenizde yarar var....(Derin ve dar kaplar kökün dibe yönelmesini sağlar)...

işte bu mesajlarda Emre bey köklerin dönmesiyle ilgili bunlardan bahsetmiş.
Umarım çok geç kalmamışımdır...
Peki eğer kök dönme yaptıysa nasıl sorunlarla karşılaşırız ve bunu düzeltmenin bir yolu varmı acaba?

lerdemir 22-05-2009 11:20

Bilgilendirme için çok teşekkür ederim Sn.cybl.

Sevgili Emre Albayrak ile görüşmeliyim şu konuyu; zira benim Plumeryalar çoktandır, 822 numaralı şu mesajımdaki fotoğraflarda da göreceğiniz üzere, minicik saksıda yaşamlarını sürdürüyorlar.

cybl 22-05-2009 11:27

Belki de ilk köklenirken mevcut bir kök uzunluğuna ulaştıktan sonra kök büyümesi durup (sizlerinde önceki mesajlarda belirttiğiniz gibi) üst gövdeye çalışıyordur bitki o yüzden sizin saksılarınız yeterli gelmiştir. Kök kıvrılması ilk köklenmede mi sorun yaratıyor acaba?

Süha Şendoğan 22-05-2009 15:03

Sevgili Adalet hanım,
Sayenizde Plumeria meraklıları çoğalmağa başladı, bende bu meraklılardan biriyim ama maalesef balkonumuz çok az güneş gördüğünden çimlenen tohumlar bir türlü gelişemiyorlar bu konuda yapabileceğim fazla birşey yok bekleyip neticeyi göreceğiz.

İlkin 23-05-2009 11:57

Nihayet plumeriam canlandı yapraklarını çıkartmaya başladı. ;)

Adalet Yağcı 23-05-2009 13:15

Sayın Turco, mevsim sıcakları henüz başlamadı, biraz daha sabır, eminim sonbaharda oldukça gelişmiş olacaklar.

Volare 25-05-2009 11:30

Merhaba .
Tohumlar .com 'dan plumeria ve jojoba tohumu spariş vermiştim
şu an geldi ,ama hediye tohum miktarı sparişin 3 katı .;)
Bir sitede 10 liraya 1 yaşında plumeria buldum .
Sizce fiyat uygunmudur ? Burda
Saygılar .

Ferda Ülkümen 25-05-2009 11:45

Fiyatı ile ilgili bilgim yok ama benim 1 yaşındaki plumeriam bunun 3 misli büyüklükte.
Bunlar 1 yaşında gibi gözükmüyor.

Adalet Yağcı 25-05-2009 11:49

Bu fotoğraftaki Pulmeria bir yaşında olamaz, benim altı aylık pulmeriam bunun iki katı büyüklükte.
Ama fiyat olarak iyidir, sonuçta aylarca emek verilerek bu hale getirilmiş, ben 100 tl. ye de satmazdım fidemi :)

Volare 25-05-2009 12:00

plumeria

Almayı düşünüyorum ,
ben de şüphe ettim çünkü sizinkilerin boyunu görmüştüm .
Belki özenli bakımdandır demiştim...
Anladığım kadarı ile dar ve derin saksı ayarlamam gerekiyor , kök boyu baya uzun :p ve sorun yaratıyor .
Tohumları pet bardaklara ekmem sorun olur mu ?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:52.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025