![]() |
Alıntı:
Çok teşekkür ediyorum:)Benim bahçedekiler oldukça geç açtı gerçi tohumları geç dikmiştim. |
5 Eklenti(ler)
Geçen yıl ektiğim tohumlardan döküldüler ve kendi kendine yetiştiler. Sarı-pembe tonları var sadece...Şu an boyları daha uzun ve tohum verdiler.Sağa sola saçılıyorlar.
|
Arkadaşlar,
Elimde geçen yılki çiçekten kalma tohumlar var, şimdi evdeki saksılara eksem çimlenir mi yoksa çok mu erken? |
1 Eklenti(ler)
Geçen yaz yetiştirdiğim akşam sefalarından birinin tohumu saksının içerisine düşmüş ve yaklaşık 1 ay önce çimlendi. Şu anda istikrarlı biçimde gelişmeye devam ediyor. :)
Eklenti 192686 |
Akşam sefası tohumlarını şimdi eksem olur mu bahçeye ya da saksıya?
|
Sayın Yılmaz Yalçın,
Tohumları toprağın üzerine bile bıraksanız, günü geldiğinde kendiliğinden çıkacaklardır. Bir kök bile gelişince çok alan kaplıyor. 15-20 cm arayla ekebilirsiniz. |
kendi deneyimlerimden sizlere tavsiye vermek isterim
bahçemde vardı geçen sene 2- 2,5 metreden fazla boylandılar her birisi en az 2 metre kare yeri kapladı tohumlarını aldım nereden baksanız 400-500 tane tohum topladım bu sene çıkacak olanları sökmeyi düşünüyorum. eğer küçük boylu çiçekleriniz varsa unutun onları çünki akşam sefaları boylarıyla ve kapladıkları yerle onların gelişmesine izin vermiyor menekşelerim ve karanfillerim heba oldu onların yüzünden. isteyen olursa tohumları seve seve veririm |
Alıntı:
|
Arkadaşlar,
Akşam sefası tohumlarını iç mekanda saksılara ekme zamanı geldi mi? |
qneremmi senden akşamsefası tohumu rica etsem bana gönderebilirmisin. Biraz yüzsüzlük olacak ama renkleri hakkında bilgi vermeniz de mümkün mü.;)
|
Akşam sefasının rengi mi, kokusu mu; yoksa kendisi mi daha güzel? Bir türlü karar verememişimdir :cool: Ama şurası bir gerçek ki hak ettiği değeri pek bulamamış bir çiçek.. Geçen yıl ilk kez saksıda yetiştirdim. Aslında bir çok da fotoğrafı vardı. Bir ara bulup yüklerim..Yaz boyu gittiğim yerlerden farklı renkte tohumlar topladım. Bu yıla hazırlık yaptım.
10 gün kadar önce yeni akşam sefalarını ektim saksıya.Gündüzleri bizim buralarda sıcaklık 20 dereceyi geçiyor. Gece ise 10-15 derece arasında değişiyor. Henüz çimlenme olmadı. Geceleri dışarda değil de içeride olsaydı şimdiye kadar çimlenirdi sanırım.. Toprağı kurcalayıp tohumların ne alemde olduğunu görmek dürtüsü rahatsız ediyor beni :dilli: Çimlenmeyle birlikte sık sık fotoğraflarını koymayı düşünüyorum. Umarım güzel çiçeklerimiz olur. Saygılar, |
1 Eklenti(ler)
157 nolu mesajdaki akşam sefalarını iki yıl boyunca o köşede yetiştirdim. Sonbaharda oraya farklı bir düzenleme yapmak niyetiyle dökülen tohumları topladım. Toprağı da derin işleyerek iki adet asmayı oraya diktim. Çevrelerine de talaşla malç uyguladım. Toprağı işlerken akşam sefalarının toprağın derinliklerinde oluşturduğu orta boy havuç büyüklüğünde ve şeklinde olan yumrular görmüş, onları da çıkarmıştım. Demek ki hepsini çıkaramamışım. Kenar bölgelerden çok güçlü gövde yapıları olan akşam sefaları peydah oldu. Buradan akşam sefasının yumrulu bir bitki olduğunu söylemek istiyorum. Nereye ektiğinize dikkat edin.
|
Alıntı:
Benim geçen yılki akşam sefaları bu kış hepsi soğuktan öldü.Peki yumrulu ise yeniden yumrudan sürgün verir mi bilginiz var mı? |
Sayın Yılmaz Yalçın,
Kışın zaten soğukla birlikte ölüyorlar. Geçen yıl ektiğiniz bölgeyi karıştırın. Yumruları bulacaksınız. Sürgünleri olabilir, dikkat edin. |
Alıntı:
|
Sayın Yılmaz Yalçın,
Ben geçen yıldan kalan tohumların çimlenmeye başladığını görünce söküyorum. Bu fotoğraftakini de öyle zannettim. Çekince gelmediği için dibini eştim. Baktım ki çok derinden gelen bir dal oluşturmuş ve gövdesi çok kalın. Bunun gibi birkaç tane daha var. Tek tük yeşeren tohumlarda var. Onları çekince köküyle birlikte geliyor. Güneş gören yerlerde kalan tohumlar daha çabuk çimleniyor. |
Bir dönem bahçede yetiştiriyoduk. Tohumları çok bereketliydi. Yere düşen çimleniyordu. Çoğalmasını kotrol edemeyince artıkyetiştirmiyoruz. Ama kokusuyla , renkleriyle tam bir yaz çiçeğidir akşam sefası...
|
Artik cicek acmayan aksam sefalarini toprak seviyesine kadar kesmek isityorum. Acaba bahara kadar tüm tohumlarini döksünler diye beklemelimiyim? Simdi kesmek icin uygun zaman midir?
|
5 Eklenti(ler)
Ben tohumlar döküldükten sonra köklüyorum tüm bitkileri.
Sizin toprak hizasından budamak istemenizin sebebi nedir,ertesi yıl yeniden mi yeşeriyor? Dediğim gibi tüm bitkileri söküp attığım için bu tür bir şeye tanık olmadım,o yüzden soruyorum. Dökülen tohumlardan her sene daha fazla akşam sefası oldu benim bahçede. Artık tohum falan ekmiyorum ben, deli gibi fışkırıyorlar. Ön taraftaki üç komşum bile nasiplendi bu çiçekten. Son yağmurdan ve rüzgardan sonra tohum kalmadı üstlerinde ve sağa sola yattılar.Şu an benim boş bir vaktimi bekliyorlar, söküp atmam için. Bu yıl akşam sefası resmi eklememişim, kusur kalmayayım bari. ;) |
Alıntı:
|
Akşam sefası çok yıllık bitkidir.Bu nedenle gelecek yıl yumrulardan yeniden filizlenir.Yumrulara hiç dokunmamak gerekir.Ayrıca öylece bırakmanızda fayda var budamaya gerek yok çünkü kendiliğinden ilk kar yağdığında gövdesi kırılıp dökülüyor.
|
Bizde dün akşam sefalarımızı balkondaki saksılarımıza diktik bakalım. Ancak baş sayfalarda tohum koruma koşulları için serin ortam yazıyor, ben salondaki tohum çekmecemde sakladım geçen yazdan bugüne kadar ve evim çok ama çok sıcak :( Sizce tohumlarıma birşey olmuşmudur?
|
Alıntı:
|
Bugünde bahçeye ektik tohumlarımızı. Diyarbakır şartlarına göre hemn balkon hemde bahçedekileri ne sıklıkla sulamalıyım ?
|
Toprağı nemli tutun yeter. Çok aşırı su vermeyin.
|
Alıntı:
|
bu çiçeği ön bahçemde uzun zamandır yetiştiriyorum.sormak istediğim şey şu arkadaşlar.arka bahçemde bir köşe komşumun çam ağacının altında kalıyor.oraya ne diktiysem yetiştiremedim.acaba bu kadar arsız olan bir bitkiyi diksem orada yaşarmı?yoksa diğerlerinde olduğu gibi çamın dökülen iğneleri bunlarıda öldürür mü?şaştım kaldım bahçemin 1 cm toprağını bile değerlendirmeye çalışrken bu köşesi her yaz boş kalmak zorunda kalıyor ve bundan hiç hoşlanmıyorum bu konuda fikri olan varsa yardımcı olabilirmi lütfen
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Hala tohumlar görünmedi sizce çürümüşlermidir yoksa vaktimi gelmedi daha? |
2 Eklenti(ler)
Geçen yıldan kalan akşam sefamın tohumundan gelenler.
Saksıdan kökü çekip atmıştım, saksısı boşta duruyordu ,düşen tohumlar boş durmamış.Bunları görünce hem şaşırdım hem sevindim. |
Tohumu yere düştümü Allaha bırakmak yetiyor. İstanbul'da temmuz-Ağustos aylarında neredeyse 20 gün susuz kalmasına rağmen atlattığını bilirim. Benim Mütevazi dostlarım, ben onları bıraksam da onlar beni çiçeksiz bırakmıyor apartmanın girişindeki ufak çiçekli alanda. Birde ben şöyle bir muzurluk yaparım. İsterseniz sizde yapın yayın bu çiçeği. Tohumları sürekli cebimde çantamda gezdiririm. Az kabarık toprak göreyim, belediyenin sokağa ektiği ağaç çevrelerine, nereyi gözümü kestirirsem şöyle etrafa çaktırmadan elimden düşürür gibi yapıyorum. Çoğu zaman üstüne toprak atmaya fırsatım olmuyor. Neden ? Millet bu kadın ne yapıyor diye tuhaf bakmasın diye utancımdan.
Ama Biliyorumki benim güzergahlarımda sürekli artan bir akşam sefası bitkisi var. :) (Sokakta, işyeri etrafında vs.) Çaktırmadan şöyle çubukla eşeledimi bu arsızın işi bitiyor zaten. Bu senede yazlığın etrafına yürürken yürürken dökeceğim tohumları filan. Allah allah nereden gelmiş diye şaşırsın millet. Birde şu konu var annem derdiki kırmızı bitki yanına ekilen beyaz bitki renk çalıyor. Camgüzeli, menekşe gibi canlılarda bu durumu yaşadım bizzat. Bunların beyazlarıda renk çalıp çillenebilir diyede düşünüyorum. Tabii işin bilimsel yönünü bilmiyorum. Ama Beyazın yan komşusu çiçekten renk çaldığını gördüm. Biliyorum. |
Merhaba... Çok sürprizli bir bitki benim için akşam safası. Geçen sene BİMden tohumunu alıp komşu bahçeye ektim .Hayrettir yeşermedi. Bu sene yılmadım yine ektim bu sefer çimlendirme kabına ve terasta . Neyse bu sefer çimlendi ama ancak yarısı. Olsun dedim onları büyütüp başka saksıya ve komşumun bahçesine şaşırttım. Artık büyümelerini bekliyorum çimlendirme kabının içinde kalan bir avuç toprağı da yedek toprağımın üzerine koydum. Aradan ne kadar zaman geçti bilmiyorum benim şimdi afrika menekşesi saksısında bir tane, küpeli saksısında bir tane, şeker tabağı saksımda üç tane olmak üzere beş adet kaçak yolcu akşam safam olmuş. Geçen sene gözüne bakıp başında bekledim olmadı ,şimdi her yanı saracak yaramaz. Şimdi kaçakların biraz büyümesini bekliyorum onları sitenin girişine misafirleri karşılamaları için dikeceğim.
|
peki çimlendikten ne kadar sonra ilk çiçeği görürürüz bilen var mı? çiçeğin büyüklüğüne mi bağlı yoksa mevsime mi?
|
1 Eklenti(ler)
Akşam sefası bitkisinin yumrulu olduğunu hiç bilmiyordum. Zeytin ağacının altını temizlerken, otların arasında farkedilmeden çapanın darbesi ile kırılan çıtır çıtır taze, sulu, şeffaf ve açık pembe renkli yaprağını dahi açamamış akşam sefası dalını yeniden toprağa daldırınca, yaşama bağlanıverdi tekrardan ;)
Nereden nereye, bu akşam sefasının tohumunu Milas' tan Muğla' ya doğru giderken, yol üzerindeki dağda bulunan bir mola yerinden çay içmek için durduğum zaman toplamıştım iki sene önce. |
1 Eklenti(ler)
|
Akşam sefası yumrulu bitki değildir.
|
Sayın çiçeksever,
Akşam sefası yıldız çiçeği gibi yumru köklü bitkiymiş. Öğrenince şaşırmıştım. :) |
2 Eklenti(ler)
Akşam sefalarım açtı nihayet
|
Evet, evet, doğru tahmin ettin seni takip ediyorum şekerim:dilli: Demek bu gece sefanı da saklıyordun bizden...Benim göremeyeceğimi sandın değil mi;) Maaşallah buna da, üstelik en sevdiğim rengi. Ben geçen sene bu renginin tohumunu almıştım 3 tane, birini ektim çıktı ama balkondaki bazi sorunlardan ve topraksızlıktan çok kötü durumdalar, çiçek açan da yok, Genta tohumdan ektiklerim de aynı şekilde:( Eski balkonumu ve çiçeklerimi özlüyorum.
|
Merhabalar. :)
Ben de bu ay akşam sefası tohumu aldım. Çimlendirip biraz büyüdükten sonra bahçeye dikmek istiyorum ama geç kaldığımı da biliyorum. Seneye ekerim diye almıştım ama bir tanesini denemek için ektim. 2 haftadan fazla oldu ama henüz çimlenmedi. (Tohum da büyük olduğundan) Ama Eylül ayına kadar da açtığını öğrendim. Çimlendikten sonra da hızlı büyüyormuş. Acaba tohumların bir kısmını eksem mi diye düşünüyorum. Ne dersiniz? Ankara'da şimdi eksem çiçeklerini görecek kadar büyüyebilir mi? Tohumlara da kıymak istemiyorum. :( Ya da çimlenmeyi hızlandırmak için başka bir yöntem var mıdır? (Suda bekletmek vs. gibi) |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:21. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025